+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: Klawiatura - przejściówka

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Klawiatura - przejściówka

Czy jest może dostępna przejściówka do wtyczek starych klawiatur (podobnych do PS2 ale większych) na PS2 lub USB. Czy może lepiej kupić nową kalwiaturę?

Poszukiwana klawiatura trwała, płaska, wygodna, bdb jakości bez zbędnych klawiszy, czarna przewodowa. Lubię klasyczne minimalistyczne formy
    cos poeobnego do Logitech UltraX Media ale czarne i moze być bez dodatkowych klawiszy.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Te większe to się nazywa DIN Niewidziałem takich DIN > USB. Były jedynie DIN > PS2. Dostaniesz ją jeszcze - uwaga muszę zrobić nie zamierzoną reklamę Proline. Ale swoją drogą to co jakiś czas warto wymienić klawe...

Domyślnie

Dzięki anabolo za podanie nazwy tej końcówki. Jak znajdę coś sensownego to zmienię klawiaturę, a jak nie to kupię za 5zł przejściówkę.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Anabolo, podałeś link do artykułu archiwalnego.
    Sorry, ale jak szukałem to było jeszcze aktualne! Widać nieszczęśliwy zbieg okoliczności...

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Może się zdarzyć taka sama sytuacja, ale biorąc pod uwagę ile jest dostępnych: zaryzykuję taką propozycję. Poza tym na kabelku jest lepiej, bo "nie ma dźwigni".

Domyślnie

Dzięki za ten link, jak nie wybiorę klawiatury to z pewnością skorzystam.
    PS Co jest lepsze USB czy PS2 w przypadku klawiatur/muszy? Czy to obojętne?

Na razie moje typty
    Logitech UltraX Premium Keyboard (szkoda że nie jest czarna bo chyba by była idealna)
    Logitech Ultra-Flat Keyboard USB/PS/2 (ładna, mała, ponoć wygodna, ale ma dziwny układ klawiszy)

Domyślnie

USB, ale różnica jest nieduża, a szkoda zajmować pasmo (USB) - ziarnko do ziarnka...

Wiesz co jest ciekawe: jak podłączysz myszki do: COM, PS/2 i USB to działają wszystkie jednocześnie (nie zastanawiaj się to nie ma przeznaczenia, oprócz rozrywki).

Domyślnie

Rozrywki? Może i tak ale jak klawiaturę wybieram pod kątem wygody pisania funkcjonalności i trwałości. Tak samo mysz. Z myszek fajne są Microsoft Wheel Optical Mouse lub Inteli 3.0 ale ta ostatnia jest 3 razy droższa od tej pierwszej i nie jestem przekonany że jest 3 razy lepsza

Przejsciówka ma swoje plusy. Nie potrzebowałbym drugiej klawiatury do starego kompa (wystarczyłoby przełozyć kabel) a na dwie nie mam miejsca. No i oczywiście to duzo tańsze rozwiązanie.

Cytat Napisał QuatPro
    USB, ale różnica jest nieduża, a szkoda zajmować pasmo (USB) - ziarnko do ziarnka...
    PS. To jak sie podłączy urządzenia do kilku gniazd USB powiedzmy mysz, kalwiaturę, skaner i coś tam jeszcze to mozna przeciążyć pasmo USB or sth?
    Bo jesli chodzi o gniazda USB to u mnie jest pod dostatkiem, raczej bedzie kłopot co do nich poprzyłączać bo nie mam pomysłów ale zbiegiem czasu coś wymyślę
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 25.May.2007 o 10:08

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    Rozrywki? Może i tak ale jak klawiaturę wybieram pod kątem wygody pisania funkcjonalności i trwałości. Tak samo mysz. Z myszek fajne są Microsoft Wheel Optical Mouse lub Inteli 3.0 ale ta ostatnia jest 3 razy droższa od tej pierwszej i nie jestem przekonany że jest 3 razy lepsza
    Trzeba pamiętać, że przy myszce USB jeśli ktoś gra, warto zmniejszyć polling kontrolera... Gniazdo nie ma znaczenia, USB ma tą zaletę, że sprzęt można podpiąć w trakcie działania komputera, PS2 też, ale może się popsuć (raz tak załatwiłem myszkę i "chodziła" tylko w pionie). Poza tym samą wtyczkę USB łatwiej się wkłada. Zajętość portu to bajka - trzeba tylko zwrócić by do jednej pary gniazd podłączyć te same urządzenia - tzn nie mieszać USB 2.0 HiSpeed z USB 1.1, a jak kupisz myszkę i klawę, to masz problem z głowy... A co do przejściówek, to są jeszcze dostępne PS2 > USB, w pracy mam taką przy myszce, ale z klawiaturą niepróbowałem - wątpie, żeby działała z tym i z tym, bo jest koloru zielonego, tak jak port PS2 dla myszy.

Co do myszki MS, to warto ją kupić, fakt droga, ale u mnie śmiga już ładnych parę lat :]

Domyślnie

Czy pomiędzy Wheel Optical Mouse a Inteli 3.0 jest duża różnica (jesli chodzi o jakość, trwałosć, funkcjonalność, dokładność działania) tłumaczaca tak wysoką cenę? Bo optyka zdaje się jest ta sama, tak samo dpi prawda? Nie wiem jaka jest róznica w materiałach (ta droższa zdaje sie ma jakieś powłoki teflonowe)
    Ciekawe która wygodniejsza? Mysz będę uzywał głównie w MS Office, do obróbki zdjęć i do Internetu.

Domyślnie

Niestety nie znam tej drugiej. Tu masz recenzje z CentrumXP. U mnie po paru latach, jedyny widoczny ślad użytkowania, to starcie tej srebrnej powłokiod kciuka, zaraz nad dodatkowymi przyciskami.

Domyślnie

Dzięki. Wczoraj oglądałem tą 3.0 i szczerze średnio mi przypadła do gustu. Jakoś te przyciski za luźno latały (miałem trochę spocone dłonie) i przyklajały mi się do palców gdy je lekko unosiłem wydając klik. Rolka zupełnie mi nie przypadła do gustu. Jedynie profil myszy mi się podoba. (ogólnie mysz fajna choc nie rewelacyjna może nawet bym się skusił jakby cena była 2xniższa i kolor czarny nie grafitowy) Za to podobny model Habu to dopiero mercedes. Nic mi się do palców nie lepiło przyciski idealne, sunie gładko po blacie, rolka super, profil tez bdb zreszta bardzo podobny do tej 3.0, rewelacyjny wygląd, ale cena zwala z nóg. Może jak będzie promocja to się skuszę Na razie zostaję przy starej.

Domyślnie

Habu to już inna szkoła jazdy, bo jest przeznaczona dla graczy (jest laserowa). Mnie denerwowałoby to jest podświetlenie (można je wyłączyć co prawda programem, ale podobno po restarcie znów się podświetlenie włącza). Poza tym górne przyciski koło rolki ponoć sa kiepskie... A tych bocznych w swojej intelli praktycznie nie używam, bo i tak korzystam z gestów myszy w całym OS. Przyciski faktycznie mogły by być nieco lepsze, choć mi się nic nie klei wkońcu używa się jej w domu, a nie na dworze. Rolka mogłaby być nieco cichsza (tak jak np. w niektórych A4Tech).

Domyślnie

W tej habu rolak była idealna choć mysz nie była podłączona więc nie wiadomo jak się zachowuje w pracy. Przyciski przy rolce - rzeczywiści to akurat mi się nie spodobało. Zbedny dodatek.
    Szkoda, że nie mogłem obejrzeć tej Wheel wiele osób ją chwiali, nie ma tych bocznych przycisków, a optyka podobno ta sama jak w 3.0 no i jest 3 razy tansza

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

a ja ma taki zestawik klawiaturka
    tu jest wieksza fotka ale z innym enterem
    i myszka
    dla mnie cud miud na dodatek komplecik i to przez przypadek
    najpierw kupilem myszke optyk (miala byc inna ale przyslali ta nie chcialo mi sie klucic wiec wzielem ) nie jest podswietlana rolka dzit i na dodatek bardzo wytrzymala pzezyla wiele upadkow i kilka uderzen o sciane
    potem zobaczylem u kumpla klawiwturke ktora byla w tych samych kolorkach wiec zamowilem sobie ( klawiatorka tez bardzo mocna nie raz spadla z podstawki na podloge ) miekko sie pisze i ten enter razem z backspace w sam raz nie za dozy i klawisze funkcyjne ( nie na srane za przeproszeniem ile wlejzie ) moze ta klawiatorka by ci sie spodobala ona tez ma ten wygodny enter ( i niewiem czego na fotkach pokazuja taki jaki widac)
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Ładna klawiaturka. A ja juz sobie sprawiłem taką "nasraną ile wlezie" enter też jest wygodny Mam małe biurko i wieczny kłopot z mijescem dlatego chciałem coś kompaktowego. Byc może źle zrobiłem, najwyżej kolejna będzie pełnowymiarowa. Zresztą zawsze mogę sobie dokupić przejściówkę za 6zł i dalej uzywać pełnowymiarowego Chicony. Właśnie na nim piszę mam tez taką na microstyki ale przy dłuzszym pisaniu irytuje mnie jej klekot ale klawiatura bardzo fajna.

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

wszystko zalezy od gustu i upodobania
    bo jak to sie mawia w tematach gustu i upodoban niema co dyskutowac
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Jak zapomnieć o stereotypie, że jakiś sklep jest kosmicznie drogi to można znaleźć czasem coś taniej: przejściówka.

Domyślnie

Ja znalezłem jeszcze taniej (za 2 zł) ale na miejscu sprzedawca stwierdził, że cena towarów w "salonie" jest inna (7zł) więc sobie darowałem

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)