+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 35

Temat: Siemens ME45 - ładowarka + bateria

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Siemens ME45 - ładowarka + bateria

Od jakiegos czasu szfankuje mi ładowarka do tego telefonu (czasem nie ładuje po podłaczeniu). Niekiedy pomaga zmiana ułozenia kabla czy wtyczki. Raczej jest coś z ładowarką chyba gniazdo jest OK.
    Znacie może jakąś solidna firmę produkującą tego typu ładowarki, bo chyba oryginalnej nówki juz nie znajdę, prawda. Pozatym cena zapewne była by dużo wyższa.
    Jak kupię ładowarkę i się sprawdzi to chciałbym wymienić baterię. Obecna to oryginalna 4 letnia Siemensa i trzyma ok 1-2 dni (zalezy ile uzywam telefon). Czy zakup bateri polimerowej coś da (widziałem jakieś do tego tel.) czy to tylko bedzie strata pieniędzy. Jakiej firmy wybrać by jak najdłużej mi służyła.

Gdzie w Wawie mozna dostać tego typu solidne akcesoria. Może na WGE?

EDIT
    W Sieci znalazłem oryginalną nową ładowarkę za 15zł oraz oryginalną baterię za prawie 100zł :/. Do tego trzeba by było dodać koszty przesyłki, niestety na stronie nie było informacji o kosztach i formie przesyłki.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 18.Jun.2007 o 13:59

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Ładowarkę oryginalną dostaniesz, ale tak jak się spodziewasz: nie nową. Baterię weź np. Forever i przede wszystkim żeby gwarancja była długa (kup w "rodzinnym" mieście, czasem nawet dwa lata gwarancji się zdarza, poszukaj w markecie - nie robię problemów z reklamacją).
    Rozważ zakup nowego telefonu.

Domyślnie

To jest sklep nie aukcja więc towary powinny być nowe tyle że 100zł za baterię :/. Nie wiem jak u nich wygląda dostarczenie towaru i zapłata bo nigdzie na stronie takiej info nie ma. Wysłałem maila z zapytaniem zobacze jak u nich z reakcją

Równiez rozwazam zakup nowego telefonu - Noki 6230. Akurat konczy mi się umowa więc mam prawo do nowej słuchawki Co prawda to juz jest drozsza opcja niz kupno ładowarki i baterii, pozatym ten stary Siemens nadal mi się podoba. Najwiekszą jego wada jest słaby dzwonek (czasem na ulicy nie słyszę) oraz bateria (max trzyma 2dni), ale w koncu ma już 4 lata. Pozatym Telefonik bezawaryjny i w bdb stanie

Domyślnie

Za 150 dostaniesz nowy telefon i baterię, czyli dosłownie za tyle, ile zapłacisz za to, czego potrzebujesz do starego.

Domyślnie

A gdzie tak dają? Rozumiem że chodzi o ME45?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 18.Jun.2007 o 14:29

Domyślnie

Ogólnie jest to bardzo fajny, funkcjonalny telefonik z rozbudowanym organizerem, kontaktami, mozliwościa wysyłania maili, wibratorem, dyktafonem itp. Wiem, ze nie dorównuje obecnym modelom ale przecięż tel. słuzy do dzwonienia, a nie robienia zdjęć czy kręcenia filmów.

Jak mi odpowiedzą z tego sklepu to zamówię u nich ładowarkę, nad baterią się zastanowię. Nowy telefon to tez kusząca propozycja.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 18.Jun.2007 o 15:04

Domyślnie

Mam Nokia'ę z procesorem ARM9, nie zmieniam. Teraz może bym kupił Nokia'ę E50.

Domyślnie

Juz mi odpowiedzieli ale zanim zamówię cokolwiek musze sprawdzić czy to aby napewno ładowarka szwankuje a nie gniazdo. Nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto. Jesli to gniazdo to nie ma się nad czym zastanawiać i trzeba się rozejrzeć za nowym telefonem.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 18.Jun.2007 o 15:34

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

hmm chyba masz gdzies przerwana zyle w kablu albo gdzies przy wtyczce
    trzeba by od wtyczki lekko ruszac kablem i tak po malych odcinkach dojsc do drugiego konca (tak mozna wykryc przerwanie zyly a kablu jak przestanie ladowac wtedy mozna przciec kabel w tym miejscu i polaczyc na nowo)
    jak nie zrozumiale napisalem to pytac postaram sie bardziej jasniej opisac
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Próbowałem dojść w podobny sposób ale nie udało mi się zlokalizować usterki. Muszę tylko wykluczyć że to nie gniazdo, wówczas najprawdopodobniej zamówię nowa ładowarkę. Naprawiać ładowarki raczej nie będę, no chyba że znajdę lokalizację usterki i w prosty sposób da się to naprawić.
    Niestety z ładowaniem mam coraz większy problem. Może u operatora w serwisie mają sprawną ładowarkę, wówczas przynajmniej dowiem się czy gniazdo jest OK

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

W starszych telefonach nie zawsze pomaga wymiana baterii - po prostu czasami coś się dzieje z elektroniką, że szybko się wyczerpuje - moze to być np. mikrozwarcie, które co prawda nie zakłóca pracy samego tel, ale szybko powoduje zużycie energii. Na życie baterii ma wpływ ładowarka - te tandetne odpowiedniki to są raczej tylko z nazwy. Baterię możesz śmiało kupić nieoryginalną, bo często są lepsze niż oryginały (większa pojemność, polimerowa). A nokia 6230 ale z "i" z tańszych telefonów jest OK (no może poza baterią, co ciekawe ta sama siedzi w E50, co jest zmorą w tym smartfonie...)

Domyślnie

W sumie to ja na baterię nie narzekam. Dwa dni to mało ale da się przeżyć. Chodzi mi głównie o to ze czasem nie moge telefonu naładować (nie pokazuje się sygnał ładowania).
    A nowy tel. - miałem na myśli 6230 bez "i". Jakie są główne wady tej słuchawki? Ponoć tylna klapa nie jest idealnie spasowana (trzeszczy) i zatrzask jest delikatny.
    Mi chodzi głównie by była niezawodna, bateria trzymała w miare długo (na dane producentów chyba nie ma co patrzeć), miała rozbudowany organizer i kontakty, mozliwość wysyłania maili. Dobrze by było gdyby miała dyktafon, odtwarzacz mp3 i radio. Super gdyby miała GPS i kompas, czasem się przydaje
    Wiem że ten z "i" jest ulepszony ale tez sporo droższy.

Do tel. z joystickiem jestem jakoś uprzedzony więc raczej odpadają.

Podobają mi się tez motorole v7 ale mozliwośc wpisu tylko 1 nr tel pod kontaktem czy brak automatycznego wyłaczania klawiatury czy konieczność ustawiania raportów dostarczenia każdorazowo przy wysłaniu wiadomości całkiem ją w moich oczach dyskfalifikuje. Podobnie zdaje się jest z V3.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 19.Jun.2007 o 15:07

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wersja bez "i" trzyma dłużej bateri (niższa rozdzielczość). Kombinowanie z GPS w tym modelu to troche za dużo jak na ten tel - ale można odbiedy używać Nav4All z zewnętrznym odbiornikiem GPS na bluetooth. Wersja z i jest niewiele droższa - średnio ceny używanych wynoszą 100-150złotych więcej, poza tym licz się z tym, że sama 6230 to już dość stary telefon, zresztą nowsza 6230i też już jest praktycznie wycofywana z ofert... A co do motek v3 to jest dopiero nieodpowiedni stosunek ceny do możliwości.

Domyślnie

To super że 6230 trzyma dłużej. Ja chcę kupic na umowe w salonie o ile jeszcze mają w ofercie. Niby w necie jest.
    Mam w tej samej sieci 2 komórki i pozamieniałem w nich karty. Jedna jest na umowę druga na kartę. Lepiej podmienic przed wizyta w salonie czy jesli karty sa z tej samej sieci to jest obojetne?

Domyślnie

Jak mi się wyładuje to przynajmniej przez chwilę mam spokój
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 19.Jun.2007 o 18:59

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Siemensy serii 25-35-45 mają gniazdo do podłączania baterii, które się wyrabia z czasem. Od serii 55 w siemensach jest już inne gniazdo do podłączania ładowarki. Mam taki sam problem w moim siemensie s35. Czasami po podłączeniu ładowarki telefon nie ładuje się. ME45 to super telefon. Miałem S45 i bylem z niego bardzo zadowolony. Niestety słabą strona siemensów zawsze był czas czuwania, stąd też często trzeba "karmić" telefon energią.
    Nie wiem czy uda Ci się kupić nową nokię 6230. To bardzo dobry telefon, lecz nie znajdziesz go w żadnym salonie. Zastanów się też czy warto brać abo z takim starym telefonem. U operatorów mimo upływu lat zawsze jest drogi. Jak masz "dojście" do takich starych telefonów z zapasów magazynowych to szukaj sobie lepiej telefonu z "symbianem". U niektórych operatorów te telefony są teoretycznie dostępne.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Dzieki za te inforamcje. Czyli prawdopodobnie wymiana ładowarki nic nie da prawda? Szkoda.
    Jutro jak znajde odrobinę czasu przejadę się do salonu i zapytam się o ładowarkę i tą nokię.

Domyślnie

Nie wiem czy zmiana ładowarki pomoże, jednak właśnie we wtyczce ładowarki są ruchome styki i one m.in. są przyczyną braku ładowania.
    Nec 3540A

Domyślnie

A moze spróbowac styki wtyczki lekko odgiąć w kierunku styków gniazda?
    A może wystarczy przeczyścić? Tylko czym? Gniazdo raczej przy wyjetej baterii prawda?

Domyślnie

Musisz pooglądać dokładnie to gniazdko, czy problem jest z połączeniem z wtyczką, czy obluzowały się luty. Podgiąć delikatnie możesz (czasem to pogarsza sprawę). Na wszelki wypadek zdecydowanie przy wyjętej baterii.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Musisz pooglądać dokładnie to gniazdko, czy problem jest z połączeniem z wtyczką, czy obluzowały się luty. Podgiąć delikatnie możesz (czasem to pogarsza sprawę). Na wszelki wypadek zdecydowanie przy wyjętej baterii.
    Czy kolega widział gniazdo od tego telefonu? Te rady za bardzo nie pasują to tego telefonu.
    Nec 3540A

Domyślnie

Nie, opierałem się na opisie Martix'a i wyobrażałem sobie dokładnie tak:

jak również to, że chce on odgiąć styki wtyczki. Skądinąd jest dostępne chyba właśnie to gniazdko tu.

Domyślnie

Przedstawione przez Ciebie zdjęcie nie przypomina mi gniazda od telefonu ME45, być może po rozłożeniu na części pierwsze tak to wygląda. Myślę, że powinno pomóc oczyszczenie styków gniazda oraz nowa wtyczka ładowarki (lub nowa ładowarka) ewentualne podgięcie styków we wtyczce.
    Nec 3540A

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia