blush.gif Mam strasznie starego kompa bo skończył już 7 a zaraz skończy osiem lat jest to intel pentiumI/466Mhz dostał właśnie dwa nowe twarde dyski i 512 ramu zamiast posiadanych jeszcze tydzień temu 64, dołożyłem mu też nowe chłodzenie i zewnętrzne karty graficzną i muzyczną. A no właśnie zewnętrzne bo do mojej starej płyty głównej łatwiej było na slocie pci dodać nowe wyjścia USB niż kupić coś co do niej pasuje. Problem polega na tym że nie wiem jak przestawić na niej 6 switchowy przełącznik taktowania żeby zaczęła działać z cudem znalezionym w zapasach magazynowych i właśnie kupionym nowiutkim pentiumIII/733Mhz/133cpu na gwarancji biggrin.gif . Kolega który jest po studiach informatycznych sprawdził że to najlepsze co mnie czeka zanim całkiem nie zmienię sprzętu i że na pewno ta płyta obsługuje ten procesor, niestety nigdzie nie może znaleźć informacji o ustawieniu switchy które przyniosły by właściwe taktowanie dla nowego procesora. Jest to płyta firmy Procomp z grudnia 1999 roku o oznaczeniu B683 440BX SLOT1 z pięcioma gniazdami pci starego typu proszę o odpowiedź lub prostu jakiekolwiek materiały które mogłyby pomóc, z góry dziękuje za wszelką pomoc i proszę dość łopatologiczne tłumaczenie np.: switch 1 w górę switch 2 w dół itd, bo nie jestem informatykiem i jak mi ktoś napisze: stary to tylko trzeba mnożnik czy tam dzielnik przestawić a potem... i na koniec w tym mobo trzeba jeszcze..., to nic z tego nie zrozumiem, chyba że ktoś będzie tak miły i mi to wszystko wyjaśni to chętnie poczytam bo z tego co wiem od czasów świętej lub jak kto woli wielkiej inkwizycji od nadmiaru wiedzy jeszcze nikt nie umarł rolleyes.gif z góry dzięki za dużą dozę cierpliwości bo jak już odpalę nowy procesor na pewno będę miał więcej pytań![]()

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem