+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem z mikrofonem

Yakida
    Gość

Domyślnie Problem z mikrofonem

Witam
    Durna rzecz, kupiłem sobie zestaw do ględzenia w sieci, nienajgorsze Logitech
    czyli słuchawki stereo z mikrofonem i regulatorem siły głosu. Jednak to cholerstwo nie chce działać na moim kompku. A przecież nie jest też najgorszy.
    Ma już przewidziane dodatkowo wyjścia z boku obudowy do tego sprzętu.
    Głos w słuchawkach jak najbardziej słychać. Nie wiem czemu nie działa mi mikrofon - na pokrętle jest włączony, regulacja głosu na max. Sprawdziłem toto na kompie mojego syna, tam wsio działa.
    Mam OS WinXP , kartę NVidia GeForce FX5200, procek to Intel Celeron 4 CPU 2,8 GHz. Muzola idzie jak należy. Podłączony mam na stałe zestaw głośnikowy z suboferem Logitech, wsio działa. Przy filmach z głosem zero problemów. Tylko ten cholerny mikrofon nie działa, a na pewno jest dobry.
    Patrzyłem w ustawieniach ->> Panel sterowania ->> Dźwięki i urządzenia audio. Wydaje się, że wszystko jak należy. A jednak nie wykrywa mikrofonu. Bo na zakładce "Głos" można przetestować ustawienia dla mikrofonu i głośników. Tester nie wykrywa mikrofonu. Dlaczego?
    ktoś wie?
    W oknie "Regulacja nagrywania" jest przycisk "Zaawansowane". Po kliknięciu otwiera się okno "Zaawansowane dla Mic" i tam są "wygaszone" (nieaktywne) sterowniki tonu z regulacją na minimum (prawie na zero). Czy to ma jakieś znaczenie?
    Będę wdzięczny za szybką i zwięzłą odpowiedź, dzięki z góry
    Yakida

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

A czy jak klikniesz prawym na ikonie głośności i dasz właściwości to zakładka z mikrofonem nie jest czasami wyciszona?

Jak nie ma zakładki z mikrofonem to ->Opcje ->Zaawansowane i tu zaznaczamy mikrofon.
    Gdzie podłączasz mikrofon?Jak gdzieś do gniazd z przodu (dodatkowych) to spróbuj do bezpośrednich wyjść z karty/płyty - tego dodatkowego od mikrofonu mogli nie podłączyć.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z mikrofonem-mikrofon_1.jpg  
    Certum est, quia impossible est

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A ten zestaw podłącza się pod port USB? Podaj markę oraz model k. dźwiękowej (jeżeli jest na płycie głównej, to podaj nazwę płyty głównej), bo czasami będzie trzeba ustawić mikrofon jeszcze w sterownikach karty, a dopiero wykonać poniższe czynności.

Najpierw musisz ustawić źródła wyjścia słuchawkowego oraz źródło mikrofonu w: Panel sterowania > Dźwięk i urządzenia audio > zakładka Głos oraz Audio.
    W zakładce Głos wybierz Głośność dla odtwarzania i i Wycisz mikrofon*, a w Nagrywaniu > Głośność zaznacz mikrofon i suwak daj na maksa.

*dając suwak na maksa w odtwarzaniu nie oznacza, że głos z mikrofonu będzie głośny, tylko to powoduje, że podczas mówienia do mikrofonu będzie nas słychać w słuchawkach. Może to spowodować sprzężenie, więc warto ustawić na minimum lub w ogóle Wyciszyć.

Aby przetestować nasz mikrofon wybierz: START > Wszystkie programy > Akcesoria > Rozrywka > Rejestrator dźwięku. Klikasz w czerwoną kropę i gadasz. Potem zatrzymujesz i rozpoczynasz odsłuchiwanie. Jeżeli wszystko jest OK, to mikrofon jest dobrze skonfigurowany.

Jeżeli podczas odsłuchiwania będzie Cię słabo słychać to daj znać.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 09.Sep.2008 o 22:36
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Yakida
    Gość

Domyślnie

Dzięx za podpowiedzi. Wszystko miałem OK, tylko w zakładce "Zaawansowane sterowniki dla Front Speaker" trzeba było zaznaczyć jak na screenie:

Zacząłem "przewalać" net i znalazłem gdzieś na forach taką sugestię, pomogło
    Jeszcze raz dzięx wszystkim, na razka
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z mikrofonem-screen-ustawienia-mic.jpg  

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)