+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Różne, krótkie pytania sprzętowe.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie Różne, krótkie pytania sprzętowe.

Czy jeśli w menadżerze zadań wyłączyć (jakieś urządzenie) dodatkową kartę graficzną, to ona nie pobiera już prądu jak smok? Oczywiście uprzednio wyłączając pracę w tandemie z drugą i nie musi być to rozwiązanie wolne od ponownego uruchamiania.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Pobiera, nie 100% ale zawsze.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Właściwie to zadam pytanie inaczej. Ile (orientacyjnie) pobiera prądu włączona w menadżerze zadań taka karta będąca od pary SLI, a ile będzie pobierała wyłączona, tyle co "na stand-by"?

Mam kolejne pytania.

Pytanie nr 2:
    Co jest przyczyną wybijania korka? Dzieje się tak wyłącznie w momencie włączania samego zasilacza (jego przełącznikiem). Dzieje się tak około jeden na pięć razy. Potem uruchomienia komputera przebiega bez problemów. Dotyczy to konfiguracji:
    MB: Asus Striker Extreme
    CPU: Intel Core 2 Duo E8400
    MEM: 4x KingMax DDR2 1GB 1066
    GFX: BFG GeForce 8800GT OC 512MB DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI
    HDD: 4x Seagate ST3500320AS 500GB SATA II
    SND: Audiotrack Prodigy 7.1 HiFi + Supreme FX HD
    PSU: Corsair CMPSU-650TXEU 650W ATX PFC
    DVD: Nec ND-4551A
    bezpiecznik jest automatyczny 6A/250V
    Najbardziej mi chodzi o to, aby wyeliminować uszkodzony zasilacz. Więc czego jest to wina:
    - niesprawnego zasilacza?
    - dużej mocy zasilacza?
    - starej instalacji elektrycznej?
    - może bezpiecznik już się zestarzał?
    Przecież w listwach przeciw -filtrowych -przepięciowych są z tego, co mi się wydaje bezpieczniki 2, 2.5A.

Pytanie nr 3:
    Jest prawdziwie magiczne. Jak ktoś pamięta, to pisałem już o tym przy innych okazjach.
    Mam pokręcony procesor PIV z 2.4GHz na 3.0GHz zrobiło się cieplej, a że pasta dawno nałożona, to pewno procek się grzeje. Dziś mi się zresetował komp, choć akurat nie w API 3D, tylko przy przeglądarce. Przywróciłem w BIOS'ie nominalne taktowanie procesora i teraz komputer uruchamia się ze swego rodzaju pauzą. Zaczyna się uruchamiać, po kilku sekundach wyłącza się (w tym zasilacz) i po ~pół, jednej sekundzie ponownie uruchamia tym razem już pomyślnie. Zawsze była to jedna przerwa w uruchamianiu. Zawsze do tej pory - ~3x pomagało podkręcenie procesora z powrotem. Z tym, że teraz już nie za bardzo mogę, bo nie jestem w stanie go szybko prze-serwisować. Ale problem jest tajemniczy, co o tym sądzicie? Może trzeba zresetować BIOS i będzie po krzyku? Spróbuję z tą opcją. Normalnie akcja jest bez sensu. Z podkręconym startuje ok, z niepodkręconym robi jaja. Jeszcze mi przyszło do głowy, że to BIOS "nie jest pewny" (obserwowałem bardzo podobne zachowanie BIOS'u przy pokręcaniu), czy może uruchamiać kompa, ze względu na podniesione napięcie VCore - z tym też popróbuję.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Ad 2 Stawiam na starą instalację i iskrzenie. Sprawdź wszystkie puszki elektryczne i kostki w nich oraz gniazdka. miałem to samo - winna była kostka w puszce przy liczniku, dokładnie w zasadzie to nie jej wina po prostu przewody się poluzowały zaczęły iskrzyć i ją wypaliły. Druga możliwość to za dużo urządzeń na tym bezpieczniku 650W/220V ~ 3A tyle pobiera a nawet może i więcej zasilacz przy włączaniu(potem oczywiście w zależności od obciążenia) to jak masz jeszcze coś podpięte pod ten bezpiecznik to może go przeciążyć. To jest normalny bezpiecznik czy różnicowoprądowy (ten o d zabezpieczeń przed porażeniem)?
    Ad3. Mam to samo u siebie ale się tym nie przejmuję. U mnie wygląda to tak:
    Mam kompa podpiętego do listwy i jak włączę listwę i zaraz potem kompa to mam ten efekt, a jak parę sekund poczekam to już nie. Myślę że jest to spowodowane ustawieniu BIOS-u dotyczącymi zachowania kompa po awarii zasilania, tak jakby jeszcze zasilanie nie było w pełni (może listwa trochę opóźnia, albo zasilacz ma pewną zwłokę zanim zacznie "normalnie pracować" gdy się podłączy do prądu - ładowanie kondensatorów itp.-to moje domysły).
    Ponieważ wszystko po zatym działa to się tym nie przejmuję.

Jeszcze raz Ad.2
    Jesteś pewien że to jest bezpiecznik 6A (6x230V=1380W takie maksymalne urządzenie mógłbyś podłączyć)? Na gniazdka przeważnie daje się 16A. Jeżeli bezpiecznik długo pracuje na swojej granicy obciążenia to mógł paść.
    Czyli sprawdź:
    1. Ilość urządzeń podłączonych do bezpiecznika
    2. Połączenia w puszkach i gniazdkach elektrycznych (po dokręcać itp.)
    3. Sprawdź ewentualnie wymień bezpiecznik.
    4. Sprawdź zasilacz (oby nie było potrzeby) i cały obwód zasilania (łącznie z listwą jak masz czy UPS-em) - przebicia itp.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 11.Jun.2008 o 12:26
    Certum est, quia impossible est

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)