+ Odpowiedz na ten temat
Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z g³o¶nikami Creative

Szeregowy Bridgekeeper ma szanse Avatar Bridgekeeper
    Sk±d
    Poznañ

Domy¶lnie Problem z g³o¶nikami Creative

Czesc!

Mam kilka spraw co do moich g³osnikow, byc moze bedziecie mi w stanie pomoc:

1. Dlaczego w Windows Media Playerze odtwarzanie muzyki odbywa sie tylko w trybie stereo? Ogolnie slucham dosyc glosno muzyki i nigdy sie temu nie przygladalem, ale ostatnio zrobilem obchod i okazalo sie ze gra tylko przednie glosniki prawy i lewy
    Ustawialem w opcjach WMP i glownych z panelu sterowania, ze mam glosniki w systemie 5.1. A on nadal swoje. Wiem, pewnie zaraz naskoczycie na mnie ze WMP to shit i wez sobie sluchaj muzy w Winampie i im podobnym, ale ja sie po prostu przyzwyczailem.

2. Nie jestem pewien ale chyba rozregulowalo mi sie pokretlo odpowiedzialne za glosnosc Wlaczam, robi sie zielone podswietlenie i czesto nawet nie dojade do cwiartki zakresu, a buczy jak szalone. Musze pozniej dotykac na nanometry, zeby ustabilizowac A i tak za glosno nie moge sluchac, wczesniej tak nie bylo.
    Sprzet ma 2,5 roku. I to nie tylko chodzi o glosnosc, praktycznie zawsze towarzyszy temu taki pomruk jakby basowy. Na leb idzie dostac. Weszlem w opcje zaawansowane i zmniejszylem glosnosc poszczegolnego glosnika, z 100% na 5% (subwoofer) ale nadal buczy, wiec to nie on. Sam juz nie wiem. Co o tym myslicie Da sie to naprawic, czy lepiej zaczac szukac nowych glosnikow Jesli tak, to ktore w ukladzie 5.1 polecacie

Moj sprzet to: Windows XP pro, karta Realtek, glosniki firmy Creative model Inspire T5900.

Dziekuje

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77
    Sk±d
    Maækowice ko³o Przemy¶la :)

Domy¶lnie

co do media player to nie wiem (nie u¿ywam tego )
    co do pkt2 to mo¿esz mieæ rozregulowany potencjometr (czyli pokrêt³o) i mo¿na go wymieniæ bez problemu
    tylko czy mo¿esz tym pokrêt³em krêciæ bez koñca czy do pewnego momentu
    bo je¶li bez koñca to powa¿niejszy problem bo wtedy to nie bêdzie potencjometr tylko (nie wiem jak to siê nazywa ale to jest taki czujnik czy jako¶ tak i wymiana niego mog³a by trochê kosztowaæ )
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszê poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pami±tki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    ch³odnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasi³ka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928
    Sk±d
    Szczecin

Domy¶lnie

Ad.1 Ustawienie w systemie nie wystarcza. Je¿eli g³o¶niki nie maj± wbudowanego systemu CMSS - czyli przetwarzania stereo na 5.1, to musisz u¿yæ odtwarzacza, który to potrafi. Do winampa zapewne potrzebna jak¶ wtyczka, foobar2000 zrobi to bez ¿adnych wtyczek, wystarczy w ustawieniach ustawiæ konwersjê stereo na 4 lub 6 kana³ów.

Ad.2 Je¿eli g³o¶niki maj± typowy dla cretivów pilot przewodowy z pokrêt³em i on w³a¶nie szwankuje, to creative wymienia je za free i bez problemów - przynajmniej by³o tak jaki¶ rok/dwa lata temu, kiedy mia³em jeszcze g³o¶niki 4.1 tej marki i siê tym interesowa³em.

Sk±d
    Poznañ

Domy¶lnie

@twardy77

tzn krecic go i moge nawet do konca, tylko ze gdy, lekko wyjade poza godzine 3, to juz zaczyna sie buczenie i to takie, ze nie chce go mocniej krecic (nie chce stracic uszu i zeby mnie rodzina zamordowala

Czyli co, mowisz ze mam podejsc do sklepu w ktorym to kupilem i poprosic o wymiane. Nie pamietam na ile byla gwarancja. Hmm jesli to nie jest duzy klopot to moze samemu lepiej rozkrecic i naprawic?

@misiek1928

Nie mam pojecia czy Inspire T5900 ma system CMSS. Ten foobar2000 to jakas nakladka do winampa czy oddzielny program? Gdzies czytalem ze WMP musi miec dodatkowe kodeki wlasnie by przetwarzac dzwiek wielokanalowo. Podobno od WMP serii 8 jest standardowo w pakiecie, tyle ze ja mam wersje WMP 11 i go nadal tam nie ma:/

Sk±d

Domy¶lnie

hmm sprawd¼ gwarancje i spróbuj pogadaæ w sklepie
    z napraw± to nie wiem jak tam u ciebie ze zdolno¶ciami elektronicznymi
    po modelu widzê ¿e to potencjometry mo¿na by siê pobawiæ ale jak mówi³em czy poradzisz sobie
    a foobar to osobny odtwarzacz sam go u¿ywam jest o niebo lepszy od WMP (tylko jako¶ nie mogê doj¶æ jak tam ustawia siê kolejkê odtwarzania)
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 13.Jul.2008 o 21:14
    nie ma to jak
    Google search detective
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pami±tki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    ch³odnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasi³ka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Sk±d
    Poznañ

Domy¶lnie

Udalo sie! Zainstalowalem do WMP plugina Dolby Digital Circle Surround II i smiga pieknie przez kazdy glosnik muza/filmy Jak ktos bedzie mial podobny problem to moge przeslac na maila tega pluga.

No chyba bede musial sie przejsc do tego sklepu. Srednio sie czuje ze swoimi zdolnosciami elektoronicznymi. Gdzie ja posialem ta fakture za caly komp, tam byl adres i wszystko
    Hmm gdyby nadal problem byl irytujacy. To co mozecie polecic z 5.1?

Sk±d

Domy¶lnie

jak nie wymieni± pilota to za³atw sobie nowego albo poszukaj jakiego¶ elektronika w ostateczno¶ci móg³ by¶ przes³aæ mi poczta to bym siê pobawi³ ja akurat lubiê grzebaæ w elektronice
    nie ma to jak
    Google search detective

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o w±tku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)

Podobne w±tki

1. [sprzedam] G³o¶niki Creative Inspire 4400 4.1
    Napisane przez misiek1928 w forum Gie³da rzeczy ró¿nych
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06.May.2007, 23:59
  2. creative muvo
    Napisane przez przemo86 w forum Offtopic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 14.Jul.2006, 12:42
  3. Logitech vs. Creative
    Napisane przez SEBAW w forum Pozosta³y sprzêt
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 04.Mar.2006, 10:03
  4. Problem z Creative CD-RW
    Napisane przez longer w forum CD-R/CD-RW
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 25.Feb.2005, 22:06
  5. Logitech Z-680 czy Creative MegaWorks 550 THX
    Napisane przez tomaszek71 w forum Offtopic
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 19.Sep.2004, 16:25

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35