+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Ładowarka MH-C9000 Pytania do użytkowników ;)

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Cool Ładowarka MH-C9000 Pytania do użytkowników ;)

Witam

W końcu postanowiłem zmienić starą wciąż działającą ładowarkę uniwersalną ansmann'a na coś nowego

Dzisiaj stałem się właścicielem MH-C9000 i mam pare pytań do użytkowników tej ładowarki.

Jakich prądów używacie do ładowania/rozładowywania akumulatorów najczęściej i jak wam się sprawuje ten sprzęcik

Ładujecie wg zaleceń prądem przynajmniej 0.33C? Czyli przykładowo dla akumulatorów 2700 mAh -> 270x3=810 mA (czyli 800 lub 900 mA)?

Co ze starymi akumulatorami małej pojemności: mam pare takich R3 R6 o małej pojemności gdzie prąd ładowania standardowo wynosić powienien dla przykładu dla GP R3 300 mAh -> 30 mA a tu standardowo prąd rozładowania zaczyna się od 0.1A a ładowania 0.2A i w związku z tym czy ten sprzęcik nie uszkodzi tych akumulatorków?

Pozdro
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Zawsze najlepiej ładować i rozładowywać najmniejszym prądem. Każdy typ akumulatorów.

Cool

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    Zawsze najlepiej ładować i rozładowywać najmniejszym prądem. Każdy typ akumulatorów.
    widzisz ja też przez lata tak myślałem ale czym więcej czytam na temat ładowarek Maha i chodze po forach na ten temat oraz innych stronach na temat ładowania o aku to wszystko zalezy.

byłem zmuszony swojego poczciwego ansmanna schować do szafy i kupić coś nowszego ponieważ moje akumulatory o dużej pojemności niestety wydają się być nie doładowane i chyba jedna para sanyo mi się spie****

Jak się doczytałem dzisiaj standardowy charge powinien być i zazwyczaj tak jest opisany na aku 0.1C przykładowo 270 mA dla aku 2700 mAh przez to już różnie piszą 14h czasem 15h czy 16h

Dla akumulatorów NiMH zaleca się ponoć właśnie te 0.33C jako minimum natomiast ponoć dobre aku można spokojnie łądować 0.5C a nawet 1C bez uszkodzenia aku.

Gdzie indziej na aglojęzycznej stronce znalazłem takie cuś:

0.1C Wolne ładowanie -właśnie 14h-16h
    0.3C Szybkie ładowanie -czas 3h-6h
    1C Bardzo szybkie ładowanie -czas mniej niż 1h

Wiele pytań i być może wiele więcej odpowiedzi hehe

Aktualnie formuje nowe aku VARTA 2700 programem ładowarki Break in do formowania nowych fabrycznie akumulatorów lub regeneracji starych uszkodzonych lub bardzo dawno nie używanych aku

Jutro się okaże jak się formowanie tych aku udało ponoć można z nich wycisnąć nawet 300 mA więcej

Pozdro

PS-później zabiorę się za sprawdzanie jak bardzo zużyły się moje starsze aku i jaką mają aktualną pojemność

PS2-ponadto chodząc po stronkach znalazłem nowy wynalazek o którym nie miałem pojęcia akumulatory RAM akumulatory alkaiczne niestety wymagające specjalnych ładowarek tylko do tego typy aku na innych NiMH czy NiCD nieda się ich ładować iż można je tylko uszkodzić

PS3-ciekawe rozwiazanie stanowią akumulatory NiMH drugiej generacji które można bardzo długo trzymać i trzymają pojemność (są gotowe do użycia od razu po zakupie) i są to np. aku eneloop (marka firmy sanyo ale innych producentów też można znaleźć na rynku)
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Się dzieje i będą tanie. Myślę, że nie ma co się przejmować zbytnio sposobem użytkowania, choć owszem dobrze stosować się do posiadanej wiedzy.

Cool

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    Się dzieje i będą tanie. Myślę, że nie ma co się przejmować zbytnio sposobem użytkowania, choć owszem dobrze stosować się do posiadanej wiedzy.
    ja tym tematem w sumie zainteresowałem się bardziej dokładnie pare dni temu przed zakupem ładowarki wcześniej w nosie miałem co i jak

Stary pocziwy ansmann uniwersalny basic5 leży w szafie hehe nadal działa ale troche się postarzał od 2002 roku (nadal działa)

Załączam dwie instrukcje w pdfie jakby ktoś chciał przejrzeć z ciekawości odnośnie MH-C9000 z tymże jedna uwaga w angielskim manualu jest jakiś błąd albo w nowszej wersji ładowarki zmieniono napięcie rozładowania z 1 V do 0.9V ponieważ ja oryginalnie dostałem taką instrukcję i mam w niej 0.9V podobnie na necie na stronach gdzie są testy urządzenia również jest 0.9V

Attached Files

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Nie może to być najniższy prąd - najlepiej dobrać to eksperymentalnie stopniowo zwiększając prąd przy każdym ładowaniu - oczywiście bacząc na wynik aku...

Domyślnie

Aha

Troche poszukałem w googlach na te różne tematy poruszane w tym wątku i tak dla ciekawości zapodam

Akumulatory alkaliczne (coś o bateriach RAM jednak nowa technologia nie znaczy że lepsza bo tak żywotność do 250 cykli nie wolno rozładować ich na max powinno zostać jakieś 1/6 pojemności aby akumulator się nie uszkodził ponadto można ładować tylko w specjalnych ładowarkach. plus jest oczywiście napięcie tych aku to 1.5 V a nie 1.2 V jak to ma miejsce w przypadku NiMH oraz NiCD)

Coś o akumulatorach ładowaniu kompendium wiedzy

Custom Battery Packs, Battery Management Systems, Batteries 101, Battery Technology Encyclopaedia and Tutorial
    Welcome to Battery University

Oraz o ładowarce słów kilka (in english) hehe:

Maha MH-C9000 Disassembled - CandlePowerForums
    Maha MH-C9000 SUPPORT / FAQ Thread - CandlePowerForums
    Maha MH-C9000 Wizard One Charger - CandlePowerForums
    Maha MH-C9000 WizardOne: Introduction

Na koniec coś dla fanów mierzenia pojemności aku:

Pomiar pojemności akumulatorków Ni-MH R3 i R6(IC8800)

troche dzisiaj poszukałem po googlach jak widać masa wiadomości i informacji ale najlepsza jest wiedza praktyczna

przykładowo Sanyo 2500 spokojnie można wrzucić 2 Ah dlatego zachęcam do dzielenia się swoją wiedzą na te tematy na forum

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)