+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nowy sprzęt

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie Nowy sprzęt

Po długim czasie zdecydowałem się na zamianę mojego starego konfigu:
    Asus P5N-E SLI SE
    Core 2 Duo 4300 @ 3GHz
    4 GB RAM
    Gigabyte GF8800GT 512MB RAM
    Zasilacz Modecom 400W

przez długi czas szukałem najlepszej możliwej konfiguracji, takiej która spokojnie będzie działała przez przynajmniej dwa kolejne lata.
    Po setkach artykułów, komentarzy i całej reszty zdecydowałem się pozostać przy Intelu.
    Jako podstawę wybrałem płytę DFI. Mało znana, ale za to oferująca masę opcji i z zachwalanym przez wszystkich systemem zasilania, dającym rewelacyjną stabilność dla procesora. Model X48, więcej informacji pod tym adresem: LINK

Dlaczego wybrałem tę płytę:
    -zasialnie
    -wsparcie dla dowolnego procka Intela jaki jest na rynku obecnie
    -6 USB 2.0 z tyłu, 6 kolejnych do wyprowadzenia
    -2 interfejsy LAN 1GBit
    -bogaty zestaw złącz systemowych: (2x PCI Express (Gen 2) x16, 1x PCI Express x1, 1x PCI Express x4 slot (PCIE 4) 3x PCI
    Wszystko uzupełnia 8 portów SATA 2.0

Płyta ma wszystko czego potrzebuję obecnie i będę potrzebował przynajmniej przez rok. Do tego zmiana procesora z C2D 4300 na C2Q 6600. Zależało mi na OC, jednak nie mogę za cholerę wyjść poza standardowe 2.4GHz. Ustawienie magistrali na 333, które powinno dać 3GHz, powoduje kilka restartów i powrót do default'ów - 2.4GHz na QPB 266MHz.

Możliwe że problemy z szybszą pracą to kwestia pamięci OCZ Reaper i Titanum, niestety nie miałem jak zrobić by mieć tylko jedne i jużna P5N-E SLI wykazywały się dziwną pracą. W chwili obecnej to dwa razy dwa moduły. Jeden zestaw Reaper'ów i jeden Titanum'ów.

Wszystko uzupełnia obecnie Scythe Ninja rev. 2, który chodzi cały czas pasywnie:
    zwykła praca: temperatura 35C - dla otoczenia 23C
    obciążenie: temperatura 51C - dla otoczenia 24C

Wkrótce porównam wydajność i zobaczymy jak bardzo się zmiana opłacała.
    Do zrobienia: RAID 0 na 4 dyskach 500GB na system i dokumenty.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Teraz więcej informacji o płycie, generalnie ma ona chyba więcej krawędzi ostrych niż ostrz można było znaleźć na średniowiecznym polu bitwy.

Poniżej kilka zdjęć z opisami:
    Po wyjęciu z pudełka wygląda prawie niepozornie

Nowy sprzęt-ut_x48_1.jpg

A tak wygląda płyta z dodatkami:

Nowy sprzęt-ut_x48_2.jpg

Teraz sam radiator na.. cholera wie co, ale na razie nie zakładałem, ponoć potrzebne przy max. overclockingu a mi zależy na max. stabilnej pracy:

Nowy sprzęt-ut_x48_3.jpg

Tutaj coś co będę chciał rozwinąć, zestaw ... 8+1 Bergstein, pewnie nie zastąpi EMU 404, ale brzmieć powinien nienagannie, montuje się go taśmą do mobo, co już budzi moje obawy o jakość dźwięku, ale na moim skromnym 2+1... brzmią jak AC97

Nowy sprzęt-ut_x48_4.jpg

A tutaj sama płyta bez żadnych dodatków. Od razu plus, a nawet dwa - power i reset w postaci przycisków na płycie i do tego raportowanie błędów od razu na płycie, za to polubiłem kiedyś EPOXa a teraz wybrałem tę płytę:

Nowy sprzęt-ut_x48_5.jpg

Moje ulubione, już wkrótce 4 będą zajęte na RAID0:

Nowy sprzęt-ut_x48_6.jpg

Radiator na mostek północny i na coś odpowiedzialnego ponoć za stabilizację napięcia dla CPU. Jak dla mnie wystarczy określenie "tu działa potężna magia"

Nowy sprzęt-ut_x48_7.jpg

Sam mostek północny, wygląda jak jeż, tyle że z heat pipe'ami

Nowy sprzęt-ut_x48_8.jpg

No i to coś chłodzone "potężną magią"

Nowy sprzęt-ut_x48_9.jpg

Południowy wygląda tylko jak mały jeż Ale chłodzenie działa na prawdę rewelacyjnie

Nowy sprzęt-ut_x48_10.jpg

No i dodatki, jest tu tyle kabli że można spokojnie powiesić siebie i jeszcze kilka osób Albo ew. podłączyć wszystko co się tylko chce:

Nowy sprzęt-ut_x48_11.jpg

No i najlepsze, to wszystko w konfigu, jak na razie, zasila jeden Modecom 400W Nie pytajcie jaki, ale że przyzwyczailem sie do "wagowego" oceniania zasilacza, to ten mnie zaskoczył bo waży tyle co nic. Z tego co się doczytałem to seria MC. Coś to ma nagle zmienić?
    Ostatnio edytowane przez SoBal ; 18.Aug.2008 o 23:02
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal Zobacz post
    No i najlepsze, to wszystko w konfigu, jak na razie, zasila jeden Modecom 400W Nie pytajcie jaki, ale że przyzwyczailem sie do "wagowego" oceniania zasilacza, to ten mnie zaskoczył bo waży tyle co nic. Z tego co się doczytałem to seria MC. Coś to ma nagle zmienić?
    Seria MC to były bardzo udane zasilacze - niestety następca w postaci Volcano są głośne....

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Te zasilacze MC 400W są lepsze niż nie jedna 500, 550W. Jedne z najlepszych zasilaczy jakie pojawiły się na rynku - nie spoglądając w stronę "wypaśnych" High Endów

Domyślnie

Aktualizacja BIOSu do najnowszej wersji - X48AD725 - rozwiązała wszystkie problemy z podkręcaniem. Tak samo jak przy moim poprzednim C2D 4300 wystarczy zmienić magistralę na 333 MHz. Tym razem tak samo łatwo poszło z C2Q. Zmiana prędkości magistrali i już są stabilne 3GHz

Do tego dla stabilności podniosłem: napięcie na mostku północnym z 1.29 na 1.33V a dla pamięci z 1.9xV do 2.1V, dzięki czemu chodzą one stabilnie na bardzo ładnych timingach na 800MHz.

Procek w stresie ma 54C max. przy pracy pod Win jest to max. 35C. Czyli również pasywna Scythe Ninja rev. 2 świetnie sobie radzi.

Do tego nVSilencer na 8800GT i zestawu prawie nie słychać. Jedyny problem jest taki, że przy montażu silencer'a musiałem mocno popracować nad tyłem mojego chieftec'a przy pomocy flexa i kombinerek, szkoda budy, ale cóż

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

U mnie natomiast aktualizacja BIOSu do nowszego mocno skopała OC - nawet podniesienie FSB o 33 Mhz kończyło się fiaskiem, podczas gdy na poprzednim bezproblemowo dało się ustawić o 66 Mhz więcej... Moim zdaniem szkoda kasy na tego silencera do tego GF, bo akurat można je łatwo ściszyć

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)