Po długim czasie zdecydowałem się na zamianę mojego starego konfigu:
Asus P5N-E SLI SE
Core 2 Duo 4300 @ 3GHz
4 GB RAM
Gigabyte GF8800GT 512MB RAM
Zasilacz Modecom 400W
przez długi czas szukałem najlepszej możliwej konfiguracji, takiej która spokojnie będzie działała przez przynajmniej dwa kolejne lata.
Po setkach artykułów, komentarzy i całej reszty zdecydowałem się pozostać przy Intelu.
Jako podstawę wybrałem płytę DFI. Mało znana, ale za to oferująca masę opcji i z zachwalanym przez wszystkich systemem zasilania, dającym rewelacyjną stabilność dla procesora. Model X48, więcej informacji pod tym adresem: LINK
Dlaczego wybrałem tę płytę:
-zasialnie
-wsparcie dla dowolnego procka Intela jaki jest na rynku obecnie
-6 USB 2.0 z tyłu, 6 kolejnych do wyprowadzenia
-2 interfejsy LAN 1GBit
-bogaty zestaw złącz systemowych: (2x PCI Express (Gen 2) x16, 1x PCI Express x1, 1x PCI Express x4 slot (PCIE 4) 3x PCI
Wszystko uzupełnia 8 portów SATA 2.0
Płyta ma wszystko czego potrzebuję obecnie i będę potrzebował przynajmniej przez rok. Do tego zmiana procesora z C2D 4300 na C2Q 6600. Zależało mi na OC, jednak nie mogę za cholerę wyjść poza standardowe 2.4GHz. Ustawienie magistrali na 333, które powinno dać 3GHz, powoduje kilka restartów i powrót do default'ów - 2.4GHz na QPB 266MHz.
Możliwe że problemy z szybszą pracą to kwestia pamięci OCZ Reaper i Titanum, niestety nie miałem jak zrobić by mieć tylko jedne i jużna P5N-E SLI wykazywały się dziwną pracą. W chwili obecnej to dwa razy dwa moduły. Jeden zestaw Reaper'ów i jeden Titanum'ów.
Wszystko uzupełnia obecnie Scythe Ninja rev. 2, który chodzi cały czas pasywnie:
zwykła praca: temperatura 35C - dla otoczenia 23C
obciążenie: temperatura 51C - dla otoczenia 24C
Wkrótce porównam wydajność i zobaczymy jak bardzo się zmiana opłacała.
Do zrobienia: RAID 0 na 4 dyskach 500GB na system i dokumenty.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem