Witamposiadam drukarke HP photosmart C5280...i mam problem, pojawia mi sie komunikat takiej treści:"Otwórz dzwiczki, usuń blokadę karetki"
czy może ktoś wie jak ten problem rozwiązaći wie gdzie jest ta blokada
z góry dziekuje za odpowiedzi
![]()
Witamposiadam drukarke HP photosmart C5280...i mam problem, pojawia mi sie komunikat takiej treści:"Otwórz dzwiczki, usuń blokadę karetki"
czy może ktoś wie jak ten problem rozwiązaći wie gdzie jest ta blokada
z góry dziekuje za odpowiedzi
![]()
jak otworzysz drzwiczki to zobaczysz tę blokadę , pewnie jest to jakiś zatrzask plastikowy który blokuje przesów głowicy drukującej , jak możesz to otwórz drzwiczki i zrób zdjęcie środka drukarki i wstaw na forum , będzie łatwiej stwierdzić gdzie jest ta blokada
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Dzięki za odpowiedźw załaczniku jest zdjęcie
mam nadzieje że chodzi o te dzwiczki.....
Ostatnio edytowane przez bezradna stokrotka ; 05.Jan.2009 o 14:43 Powód: dodanie tekstu
tak , o te drzwiczki chodziło , ładne zdjęcie ale ja tu nic niepokojącego nie widzę , sprawdź w okolicy kardridżów czy nie ma jakiegoś blokującego plastiku , wyjmij oba tusze i sprawdź jak się zachowuje drukarka , wsadź spowrotem tusze , może są źle obadzone w gniazdach , zobacz czy w drukarce nie ma jeszcze jednych drzwiczek z tyłu , miałem kiedyś HP z możliwością ładowania papieru od tyłu , może tam jest jakaś blokada karetki![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
niestety po wyjeciu tuszy dalej pojawia sie ten komunikatnie zauwazylam tez zadnego plastiku,który mógłby coś blokować, tusze sa dobrze osadzone, jeżeli chodzi o tył drukarki to owszem, sa tam dzwiczki (ale służa do wyciagania papieru jak sie zatnie czy cos takiego.
w załączniku przesyłam jeszcze prawą część, która jest słabo widoczna na poprzednim zdjęciu...może tu jest ta blokada....
A z ciekawości zapytam jak instalowałaś tą drukarkę ?
Opisz proszę krok po kroku bo mi się coś nasuwa ale muszę się upewnić.
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
jeśli masz płytkę instalacyjną do tej drukarki to odinstaluj oprogramowanie , usuń wszystko , sterowniki też , najlepiej jak znajdziesz tą drukarkę w "dodaj usuń programy" tam odistalujesz wszystko , następnie zainstaluj od nowa i krok po kroku , program instalacyjny poprowadzi Cię za rączkę , w czasie instalacji drukarka powinna być odłączona od zasilania i włączona dopiero w momencie gdy pojawi się komunikat o podłączenie urządzenia , możliwe że ktoś źle ją zainstalował i teraz wywala jakieś bzdety o karetce![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
No patrz Pan - to samo właśnie miałem na myśli![]()
Pozdrawiam
Filon by A-men
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
jedno pytanie , czy jak robiłaś pierwsze zdjęcie drukarka była włączona czy nie , chodzi mi o "włączenie " przyciskiem power , jeśli tak to coś jest nie tak , napisz jak było
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
to wszystko wyjaśnia , jak otwierasz drukarkę w momencie kiedy jest włączona to tusze powinny wyjechać na prawą stronę , tak powinny się zatrzymać do ewentualnej wymiany , taka jest procedura programu HP , jeśli tusze nie ruszą z miejsca przy włączonej drukarce i otwartych drzwiczkach to oznacza tylko jedno , coś blokuje tusze po lewej stronie drukarki , musi to być jakaś blokada której na zdjęciu nie widzę , ciężko jest tak na oko coś wymyślić , musisz poruszać elementami przy tuszach , coś musi się dać lekko wyciągnąć , drukarka w standardzie ma opcjęprzeczyszczania tuszu podczas uruchomienia drukarki , tusze przesuwają się na prawą stronę i oczyszczają głowicę na szczotce którą widać po prawej stronie ( drugie zdjęcie ) , po kilku sekundach drukarka jest gotowa do drukowania , dzieje się tak za każdym razem kiedy odpalisz drukarkę , jeśli teraz odpalasz drukarkę i nie słychać jak tusze przesuwają się po wodzikach ( te metalowe rurki ) to oznacza że są zablokowane , trzeba znaleźć to co je blokuje , gdybyś była z Trójmiasta to może znalazłbym czas aby podjechać i zobaczyć na własne gałki co je blokuje , jeśli nie to musisz radzić sobie sama, mogę służyć jedynie słownie
![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
poradziłam sie informatyka i niestety nic nie da się z tym zrobić, trzeba oddać do serwisu..( ale dzieki za porady
szkoda ze niebyły owocne
pozdrawiam gorąco...bo na zewnątrz zimno))
jeśłi to nowa drukarka to daj do reklamacji z poręczeniem serwisu , niech wymienią na nową![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
wiem)) dzięki
)
Więc trochę z innej beczki. W drukarce HP Photosmart C6280 All-in-One, pojawia się komunikat "Błąd systemu tuszu. Nie można drukować. Spr. w dokument. drukarki. Błąd 0xc18a0101 Wyłącz zasilanie i włącz ponownie." Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale wyłączałam i włączałam ją tysiąc razy. A w komputerze pokazuję się jeszcze informacja "Awaria systemu dostarczania tuszu, nie można drukować, ponieważ system dostarczania tuszu uległ awarii." Proszę o pomoc, nie mam pojęcia robić. A jest mi teraz naprawdę potrzebna drukarka.
Spróbuj tego:
1. Wyłącz drukarkę i odłącz od niej kabel USB;
2. Wyjmij kartridże z tuszami;
3. Włącz zasilanie drukarki i poczekaj na komunikat "Insert Cartridges" lub "Włóż kartridże" na ekranie kontrolnym;
4. Odłącz fizycznie przewód zasilający od drukarki;
5. Odczekaj nie mniej niż 60 s.
6. Podłącz przewód zasilający. Jeśli drukarka nie włącza się automatycznie, naciśnij przycisk zasilania;
7. Włóż ponownie kartridże, a następnie zamknij pokrywę drukarki;
8. Jeśli pojawi się monit, aby wydrukować stronę kalibracji, należy to zrobić;
9. Podłącz kabel USB, a następnie ponów próbę drukowania.
Pozdrawiam
Filon by A-men
ORAZ PC
ciekawe... a jakich tuszy używasz oryginalnych HP czy zamienników![]()
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
To raczej wygląda na uszkodzenie karetki...
Dziękuję za podpowiedzi na pewno zastosuję. A co do lee99 to zawsze używałam i nie zmiennie używam oryginalnych tuszy HP. Jakby coś nie grało to się jeszcze odezwę, albo po prostu wyląduję w serwisie. A i jeszcze takie drobne pytanie co to jest kartridże?
Ostatnio edytowane przez Tianini ; 03.Feb.2011 o 20:52
kardridge czyt.kardridż to pojemnik z tuszem![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
I tak po prostu wyjąć wszystkie pojemniki z tuszami. (odwołanie do postu Filon by A-men )
tak , tyle że o ile dobrze pamiętam to pojemniki można wyjąć przy włączonej drukarce i w momencie podniesienia klapy przedniej , wtedy wózek z kardridżami wyjedzie do pozycji w której dadzą się wyjąć , reszta według opisu Filona
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
No niestety nie zadziałało, będę musiała oddać do naprawy. Ale dzięki.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)