Pokaż wyniki od 1 do 25 z 25

Temat: blokada karetki:((((

  1. #1
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Angry blokada karetki:((((

    Witam posiadam drukarke HP photosmart C5280...i mam problem, pojawia mi sie komunikat takiej treści:"Otwórz dzwiczki, usuń blokadę karetki"
    czy może ktoś wie jak ten problem rozwiązać i wie gdzie jest ta blokada z góry dziekuje za odpowiedzi

  2. #2
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    jak otworzysz drzwiczki to zobaczysz tę blokadę , pewnie jest to jakiś zatrzask plastikowy który blokuje przesów głowicy drukującej , jak możesz to otwórz drzwiczki i zrób zdjęcie środka drukarki i wstaw na forum , będzie łatwiej stwierdzić gdzie jest ta blokada
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  3. #3
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    Dzięki za odpowiedź w załaczniku jest zdjęcie
    mam nadzieje że chodzi o te dzwiczki.....
    Załączone obrazki Załączone obrazki blokada karetki:((((-100_0040.jpg  
    Ostatnio edytowane przez bezradna stokrotka ; 05-01-09 o 15:43 Powód: dodanie tekstu

  4. #4
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    tak , o te drzwiczki chodziło , ładne zdjęcie ale ja tu nic niepokojącego nie widzę , sprawdź w okolicy kardridżów czy nie ma jakiegoś blokującego plastiku , wyjmij oba tusze i sprawdź jak się zachowuje drukarka , wsadź spowrotem tusze , może są źle obadzone w gniazdach , zobacz czy w drukarce nie ma jeszcze jednych drzwiczek z tyłu , miałem kiedyś HP z możliwością ładowania papieru od tyłu , może tam jest jakaś blokada karetki
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  5. #5
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    Cytat Napisał asterix Zobacz post
    tak , o te drzwiczki chodziło , ładne zdjęcie ale ja tu nic niepokojącego nie widzę , sprawdź w okolicy kardridżów czy nie ma jakiegoś blokującego plastiku , wyjmij oba tusze i sprawdź jak się zachowuje drukarka , wsadź spowrotem tusze , może są źle obadzone w gniazdach , zobacz czy w drukarce nie ma jeszcze jednych drzwiczek z tyłu , miałem kiedyś HP z możliwością ładowania papieru od tyłu , może tam jest jakaś blokada karetki
    niestety po wyjeciu tuszy dalej pojawia sie ten komunikat nie zauwazylam tez zadnego plastiku,który mógłby coś blokować, tusze sa dobrze osadzone, jeżeli chodzi o tył drukarki to owszem, sa tam dzwiczki (ale służa do wyciagania papieru jak sie zatnie czy cos takiego.
    w załączniku przesyłam jeszcze prawą część, która jest słabo widoczna na poprzednim zdjęciu...może tu jest ta blokada....
    Załączone obrazki Załączone obrazki blokada karetki:((((-100_0041.jpg  

  6. #6
    Redaktor Avatar Filon by A-men
    Zarejestrowany
    wrz 2006
    Skąd
    3city
    Postów
    3,009

    Domyślnie

    A z ciekawości zapytam jak instalowałaś tą drukarkę ?
    Opisz proszę krok po kroku bo mi się coś nasuwa ale muszę się upewnić.
    Pozdrawiam

    Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

    ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Sabertooth 990FX | RAM: 6 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD7870 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

  7. #7
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    Cytat Napisał Filon by A-men Zobacz post
    A z ciekawości zapytam jak instalowałaś tą drukarkę ?
    Opisz proszę krok po kroku bo mi się coś nasuwa ale muszę się upewnić.
    nestety to nie ja ja instalowałam ( wiec niestety nie wiem. Ale jakbyś mogł to napisz na czym może polegać problem, pisze prace i drukarka jest niezbędna....

  8. #8
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    jeśli masz płytkę instalacyjną do tej drukarki to odinstaluj oprogramowanie , usuń wszystko , sterowniki też , najlepiej jak znajdziesz tą drukarkę w "dodaj usuń programy" tam odistalujesz wszystko , następnie zainstaluj od nowa i krok po kroku , program instalacyjny poprowadzi Cię za rączkę , w czasie instalacji drukarka powinna być odłączona od zasilania i włączona dopiero w momencie gdy pojawi się komunikat o podłączenie urządzenia , możliwe że ktoś źle ją zainstalował i teraz wywala jakieś bzdety o karetce
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  9. #9
    Redaktor Avatar Filon by A-men
    Zarejestrowany
    wrz 2006
    Skąd
    3city
    Postów
    3,009

    Domyślnie

    No patrz Pan - to samo właśnie miałem na myśli
    Pozdrawiam

    Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

    ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Sabertooth 990FX | RAM: 6 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD7870 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

  10. #10
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    Cytat Napisał asterix Zobacz post
    jeśli masz płytkę instalacyjną do tej drukarki to odinstaluj oprogramowanie , usuń wszystko , sterowniki też , najlepiej jak znajdziesz tą drukarkę w "dodaj usuń programy" tam odistalujesz wszystko , następnie zainstaluj od nowa i krok po kroku , program instalacyjny poprowadzi Cię za rączkę , w czasie instalacji drukarka powinna być odłączona od zasilania i włączona dopiero w momencie gdy pojawi się komunikat o podłączenie urządzenia , możliwe że ktoś źle ją zainstalował i teraz wywala jakieś bzdety o karetce
    Niestety to nie to, drukarka została zainstalowana, lecz komunikat nadal sie pokazuje

  11. #11
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    jedno pytanie , czy jak robiłaś pierwsze zdjęcie drukarka była włączona czy nie , chodzi mi o "włączenie " przyciskiem power , jeśli tak to coś jest nie tak , napisz jak było
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  12. #12
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    Cytat Napisał asterix Zobacz post
    jedno pytanie , czy jak robiłaś pierwsze zdjęcie drukarka była włączona czy nie , chodzi mi o "włączenie " przyciskiem power , jeśli tak to coś jest nie tak , napisz jak było
    tak, przy 1 jak i przy 2 zdjęciu drukarka była włączona....

  13. #13
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    to wszystko wyjaśnia , jak otwierasz drukarkę w momencie kiedy jest włączona to tusze powinny wyjechać na prawą stronę , tak powinny się zatrzymać do ewentualnej wymiany , taka jest procedura programu HP , jeśli tusze nie ruszą z miejsca przy włączonej drukarce i otwartych drzwiczkach to oznacza tylko jedno , coś blokuje tusze po lewej stronie drukarki , musi to być jakaś blokada której na zdjęciu nie widzę , ciężko jest tak na oko coś wymyślić , musisz poruszać elementami przy tuszach , coś musi się dać lekko wyciągnąć , drukarka w standardzie ma opcjęprzeczyszczania tuszu podczas uruchomienia drukarki , tusze przesuwają się na prawą stronę i oczyszczają głowicę na szczotce którą widać po prawej stronie ( drugie zdjęcie ) , po kilku sekundach drukarka jest gotowa do drukowania , dzieje się tak za każdym razem kiedy odpalisz drukarkę , jeśli teraz odpalasz drukarkę i nie słychać jak tusze przesuwają się po wodzikach ( te metalowe rurki ) to oznacza że są zablokowane , trzeba znaleźć to co je blokuje , gdybyś była z Trójmiasta to może znalazłbym czas aby podjechać i zobaczyć na własne gałki co je blokuje , jeśli nie to musisz radzić sobie sama , mogę służyć jedynie słownie
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  14. #14
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    poradziłam sie informatyka i niestety nic nie da się z tym zrobić, trzeba oddać do serwisu..( ale dzieki za porady szkoda ze niebyły owocne
    pozdrawiam gorąco...bo na zewnątrz zimno))

  15. #15
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    jeśłi to nowa drukarka to daj do reklamacji z poręczeniem serwisu , niech wymienią na nową
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  16. #16
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2009
    Postów
    8

    Domyślnie

    wiem)) dzięki)

  17. #17
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2011
    Postów
    5

    Domyślnie Inny problem, ale widzę że asterix zna się na drukarkach nieco.

    Więc trochę z innej beczki. W drukarce HP Photosmart C6280 All-in-One, pojawia się komunikat "Błąd systemu tuszu. Nie można drukować. Spr. w dokument. drukarki. Błąd 0xc18a0101 Wyłącz zasilanie i włącz ponownie." Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale wyłączałam i włączałam ją tysiąc razy. A w komputerze pokazuję się jeszcze informacja "Awaria systemu dostarczania tuszu, nie można drukować, ponieważ system dostarczania tuszu uległ awarii." Proszę o pomoc, nie mam pojęcia robić. A jest mi teraz naprawdę potrzebna drukarka.

  18. #18
    Redaktor Avatar Filon by A-men
    Zarejestrowany
    wrz 2006
    Skąd
    3city
    Postów
    3,009

    Domyślnie

    Spróbuj tego:

    1. Wyłącz drukarkę i odłącz od niej kabel USB;
    2. Wyjmij kartridże z tuszami;
    3. Włącz zasilanie drukarki i poczekaj na komunikat "Insert Cartridges" lub "Włóż kartridże" na ekranie kontrolnym;
    4. Odłącz fizycznie przewód zasilający od drukarki;
    5. Odczekaj nie mniej niż 60 s.
    6. Podłącz przewód zasilający. Jeśli drukarka nie włącza się automatycznie, naciśnij przycisk zasilania;
    7. Włóż ponownie kartridże, a następnie zamknij pokrywę drukarki;
    8. Jeśli pojawi się monit, aby wydrukować stronę kalibracji, należy to zrobić;
    9. Podłącz kabel USB, a następnie ponów próbę drukowania.
    Pozdrawiam

    Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

    ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Sabertooth 990FX | RAM: 6 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD7870 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

  19. #19
    Moderator Avatar lee99
    Zarejestrowany
    kwi 2006
    Skąd
    Katowice
    Postów
    2,089

    Domyślnie

    ciekawe... a jakich tuszy używasz oryginalnych HP czy zamienników
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

    http://www.freetibet.org/

  20. #20
    Chorąży
    Zarejestrowany
    sty 2007
    Postów
    502

    Domyślnie

    To raczej wygląda na uszkodzenie karetki...

  21. #21
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2011
    Postów
    5

    Domyślnie

    Dziękuję za podpowiedzi na pewno zastosuję. A co do lee99 to zawsze używałam i nie zmiennie używam oryginalnych tuszy HP. Jakby coś nie grało to się jeszcze odezwę, albo po prostu wyląduję w serwisie. A i jeszcze takie drobne pytanie co to jest kartridże?
    Ostatnio edytowane przez Tianini ; 03-02-11 o 21:52

  22. #22
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    kardridge czyt.kardridż to pojemnik z tuszem
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  23. #23
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2011
    Postów
    5

    Domyślnie

    I tak po prostu wyjąć wszystkie pojemniki z tuszami. (odwołanie do postu Filon by A-men )

  24. #24
    Moderator Avatar asterix
    Zarejestrowany
    sie 2005
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    6,385

    Domyślnie

    tak , tyle że o ile dobrze pamiętam to pojemniki można wyjąć przy włączonej drukarce i w momencie podniesienia klapy przedniej , wtedy wózek z kardridżami wyjedzie do pozycji w której dadzą się wyjąć , reszta według opisu Filona
    Thermaltake LEVEL10 GT Battle Edition , Asus M5A97 EVO R2.0 , AMD FX9370 8x@4,4GHz + chłodzenie wodne Termaltake, ATI Sapphire RADEON R9 280X Vapor x 3GB , Corsair Vengeance 16GB 1600GHz 9-9-9-24 , SB X-Fi Fatal1ty + Logitech Z5500 , SSD Adata 120GB, HDD Seagate ST3000VX000 3TB BenQ GW2450HM, Zasilanie: Corsair 750W W7 64bit


  25. #25
    Szeregowy
    Zarejestrowany
    sty 2011
    Postów
    5

    Domyślnie

    No niestety nie zadziałało, będę musiała oddać do naprawy. Ale dzięki.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. blokada popup
    Napisane przez asterix w forum Uwagi Techniczne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 17-09-08, 17:23
  2. Chwilowa "blokada" starszego dysku
    Napisane przez Atlantis w forum HDD/Flash
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-08-06, 15:29

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56