Witam
Mam takie pytanie: czy zanik napięcia w sieci może spowodować uszkodzenia zasilacza? LUB np. płyty głównej?
Pozdrawiam
Witam
Mam takie pytanie: czy zanik napięcia w sieci może spowodować uszkodzenia zasilacza? LUB np. płyty głównej?
Pozdrawiam
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Jeżeli zasilacz jest nazwijmy to "ubogi" to jak najbardziej.
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
Zanik napięcia nie powinien. Ale przepięcie już tak. Teoretycznie zasilacz powinien cię przed tym zabezpieczyć. Niektóre zasilacze (te tanie) były wadliwej konstrukcji i w momencie gdy coś im się tam w środku uszkadzało to dawały za duże napięcie na płytę.
Kolesiowi z tanim zasilaczem poleciał dysk, karta grafiki i płyta główna.
Dla pewności możesz zastosować listwę zasilającą, z warystorowym zabezpieczeniem przepięciowym.
Tak o to mi chodziło bo dzisiaj znowu padł prąd ech...
Czyli rozumiem że jeżeli mam zasilacz który ma zabezpieczenie przed przepięciem to mogę "spać" spokojnie?
Ano tak UPSa jak najbardziej by można ale na to trzebaby kaske mniejszą lub większą odłożyć![]()
![]()
![]()
Masz rację, ja jednak spotkałem się z przypadkiem (codegen) urządzenia zasilaczopodobnego, w którym podczas zaniku napięcia w sieci strzeliła jedna linia zasilająca a druga nie wiadomo dlaczego dostała potężnego "kopa" w efekcie mobo, hdd (jeden z dwóch), nagrywarka i karta muzyczna nadawały się tylko do recyclingu![]()
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
zamiast listwy polecam takie cudeńko UPS , mam to od kilku miesięcy i jestem zadowolony , już parę razy zabezpieczyło kompa przed niepotrzebnym wywaleniem w kosmos , cztery gniazda działają na zasadzie UPS-a (akumulator), cztery mają stałe zasilanie sieciowe , średnio dwa razy w miechu mam wywalenie prądowe więc byłem zmuszony zakupić jakieś solidne zabezpieczenie dla moich podzespołów , z tego urządzenia jestem zadowolony , cena jest adekwatna do zadania jakie ma spełniać , dobra listwa kosztuje ze stówkę , UPS tysiaka albo lepiej , ta maszynka kosztowała mnie 320 zeta w MM , pewnie dostałbym taniej ale nie chciało mi się szukać, tak czy siak polecam
![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
tak ja narazie jeszcze mogę się wstrzymaćza to gorzej ze strzemieźliwością
hehe
![]()
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)