+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Kino domowe Manta/LG/Samsung Jakie kupić, pomocy!

Szeregowy jakub1234 zero jak zero

Unhappy Kino domowe Manta/LG/Samsung Jakie kupić, pomocy!

Witam. Byłem ostatnio w Gdańsku w Auchanie i jestem zainteresowany kupnem kina domowego. Mój budżet to niestety tylko MAX 1000zł ale słyszałem, że i za to kupie niezły sprzęt. Widziałem tam dwa identyczne sprzęty firmy "Manta" jeden za 500zł a drugi za bodajże 700. Ten za 500 ma wpisane 100w mocy wyjściowej czyli 100RMS. To dla mnie trochę mało,(mam przy kompie 76 RMS) ale widziałem w necie za 800-900zł kina z mocą wyjściową 800-1000w a to już troszkę uciągnie. Dla mnie wystarczająco. W Gdańsku w Auchanie będe za 2 tygodnie, proszę o jakieś rady. Jeśli lepsze będzie LG Samsung czy co tam proponujecie to może jeśli ktoś się orientuje, niech poda sklep, Markę, no i weźmie pod uwagę cene, tylko żeby sklep nie był daleko od Auchana. (daleko może być ale w stronę Malborka). Druga sprawa to podłączenie. Kino domowe potrzebuje tylko i wyłącznie do muzyki. Czy w każdym kinie jest wymagane złącze z telewizorem?(proszę nie proponować innego sprzętu typu kolumny + amplituner/wzmacniacz). I jak to jest w ogóle podłączone. Amplutuner + kolumny i to cały zestaw? Z góry dziękuje i czekam na podpowiedzi. Pozdrawiam, Jakub.
    PS. Model kina z Auchana to "Manta GK 500 / AV 500".

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

witaj ,jeśli masz słuchać muzyki to po co kupujesz zestaw kina domowego , jeśli masz kompa w domu i w nim dobrą kartę dźwiękową to polecam zestaw głośników jaki znajdziesz w linku TU , mam te głośniki od roku i nic nie jest w stanie pobić ich wydajności i jakości odbioru ( małe foto w moim opisie pod spodem ) , przed zakupem poczytałem kilkanaście opinii na ich temat , wcześniej też myślałem o zakupie kina domowego , jednak mając kompa w domu kino domowe jest zbytkiem , filmu odtwarzam z kompa a dźwięk i tak leci przez te właśnie głośniki, dolby surround jak w kinie tyle że w domu szyby drżą jak podkręcam na full , moc nie do pokonania , żadem zestaw kina domowego nie pobije tych głośników , na dodatek podpięte do kompa mają możliwość regulacji dźwięku , poprzez mikser lub panel sterowania karty dźwiękowej można cuda ustawiać , na pewno wiesz co można kombinować z dźwiękiem w kompie , wyobraź to sobie przy potężnej mocy tych głośników , prawda jest taka że na maxa nie da się słuchać muzy bo uszy bolą , na 65-85% jest bardzo głośno i wystarczająco aby sąsiedzi się dobrze bawili hehe , na dodatek ten zestaw ma tzw. BOOST czyli podniesienie mocy która w tym przypadku wynosi 11x , niestety w domu nie można tego słuchać bo dźwięk jest tak potężny że wręcz nierozpoznawalny , gdyby użyć tej funkcji na zewnątrz to może spełniłoby swoją rolę , tak czy inaczej jest to zestaw godzien polecenia co czynię , na 100% nie zawiedziesz się co do niego zwłaszcza jeśli chodzi o słuchanie muzyki , z resztą w panelu sterowania tym cackiem są opcje zmiany dźwięku do muzyki i odrębnie do filmu , jest funkcja sześciu kanałów lub stereo , jest też opcja stereo x 2 co daje 4 grające głośniki w kwadro , no jest tego trochę więc jest w czym mieszać , teraz pozostawiam Cię z tym galimatiasem do głębokiego zastanowienia się nad zakupem kina domowego , ja sobie odpuściłem , fakt że kilka miesięcy temu kupiłem odtwarzacz Blu Ray bo mam kilka filmów na BD więc sam rozumiesz , efekt czystości dźwięku z BD powala na kolana , tego nie da się opisać , to trzeba poczuć na własnej skórze , jak znajdziesz gdzieś ten zestaw wystawiony to nie zmarnuj okazji aby go posłuchać , jakiś czas temu był w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku Wrzeszczu , tam można było posłuchać co to cacko potrafi , nie wiem czy jeszcze tam jest ale cenę mieli nieco wygórowaną bo aż 1650 zeta , ja swoje kupiłem na Allegro za 1050 i nie żałuję , Tobie też gorąco polecam , pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 17.May.2011 o 23:35
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    witaj ,jeśli masz słuchać muzyki [...] to polecam zestaw głośników jaki znajdziesz w linku TU
    Do muzyki jednak nie ma to jak dobre stereo (2.0), no ale zależy jaki kto dźwięk lubi.
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Domyślnie

bart strzeliłeś w dziesiątkę , dzisiaj do słuchania muzy mało kto kupuje typowe stereo , dźwięk przestrzenny góruje na starym dobrym 2.0 , niestety po odsłuchaniu muzy i kilku filmów z 5.1 nie wróciłbym do 2.0 , mimo dwojga uszu słyszymy więcej niż się mam wydaje , rozpoznajemy czy dźwięk jest z tyłu , przodu czy po bokach a to już nie jest stereo lecz przestrzenny , tego już nie zatrzymamy , postęp idzie do przodu a my z nim mimo woli, co do głośników podałem swój przykład bo jak do tej pory nie słyszałem lepszego wykonania , możliwe że są zdecydowanie lepsze zestawy ale patrzmy na cenę w której mamy się zmieścić
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie

Już mniejsza o to ile jest tych głośników, ale konfiguracja subwoofer + satelity nie dają tak wyrównanego pasma dźwięku, jak kolumny. Więc tak jak mówię, zależy kto jaki dźwięk lubi.
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Domyślnie

to prawda, jednak kino domowe o którym pisał autor postu raczej nie odnosi się do kanału stereo , kina domowe dzisiaj mają zestaw 5.1 w większości wykonania , owszem bywają jeszcze 2.1 ale to mały procent i nie mają wielkiego popytu , cóż rynek rządzi się swoimi prawami a nam pozostaje wybrać to co na oferują , wszystko zależy od grubości portfela , pewnie za kilka lat za 1kilo zeta będzie można kupić coś lepszego od mojej oferty ale na dzień dzisiejszy obstawiam ten zestaw zwłaszcza że wielofunkcyjny
    Pozdrawiam

Szeregowy Ekspert_Philips zero jak zero

Domyślnie

Jakub, ja tak jak bart uważam, że kupując w jednej cenie (zwłaszcza niewielkiej) sprzęt Hi-Fi i kino domowe do odsłuchu muzyki, lepsze właściwości dźwiękowe zapewni dobre stereo w drewnie z wbudowanym odtwarzaczem DVD (np. model MBD3000).
    Jeśli jesteś jednak zdecydowany na 5.1 to z gamy Philips także powinieneś móc znaleźć cos ciekawego. Polecam zestaw HTS 5550 o mocy 1200W (RMS)

Z chęcią udzielę wszelkich informacji na temat produktów Philips. Jeśli macie pytania – piszcie: ekspert[malpa]philps.com

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

A znajdzie się jakieś albumy przygotowane pod dźwięk przestrzenny?

Szeregowy malik zero jak zero Avatar malik

Domyślnie

Wszystko, tylko nie Manta! Oni robią tak awaryjny sprzęt, że głowa mała... LG z odtwarzaczem DVD mają tak fajną opcję, że możesz zawartość CD bezpośrednio na pendrive przerzucić (oczywiście, jeżeli odtwarzacz posiada wejść USB). Natomiast mnie interesuje takie: kino domowe Sony. Miał ktoś z podobnym sprzętem do czynienia?
    Per aspera ad astra!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)