+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Temperatura na procesorze AMD Athlon 3000 + Venice

Szeregowy Zuczek1987 ma szanse

Question Temperatura na procesorze AMD Athlon 3000 + Venice

Witam! Na początku chciałbym bardzo podziękowac za bardzo żetelną i fachową pomoc w innych moich problemach i kłopotach. Dlatego też chciałbym sie podzielic z nastepnym problemem który bardzo mnie nurtuje. Jestem w posiadaniu w/w procka którego temperatura dochodzi do prawie 50 C w stresie (45 norma). Jest to dla mnie zjawisko bardzo dziwne ponieważ na tym procesoże leży radiator za 250 zł! Prawie 1 kg. czystej miedzi z 4 rurkami (zapomniałem jak się one nazywają i nie bede pisał żeby nie strzelic byka bo każdy wie o co chodzi) a do tego duży wentylator który zakupił oddzielnie za kwote około 90 zł :/ (z najwyższej półki). Do tego mam posmarowany procek pastą MX - 1. Słyszałem że bardzo dobrze się sprawuje wiec zdecydowałem sie na nią (jednak zdziwiła mnie jej bardzo gesta wręcz twarda konsystencja ale dotarłem do inforamcji że te pasy takie są i pomimo tego bardzo dobrze się sprawują). Procek jest ok (ponadto pochodzi z rodziny (limitowana wersja -> bardzo mało wyszło ich sztuk) bardzo podatnych na podkrecanie tak mnie zapewniał sprzedawca -> sknosultowałem się z innymi odbiorcami tych procesorów i wszyscy chwalili ich mozliwości (niektóre egzempalrze dały się podkręcic nawet do 2800 MHZ ) Płyta główna jest na 95% ok chyba że o czymś nie wiem. Zasilacz też mam z najwyzszej półki więc napięcia są ok. Nie wiem co się dzieje dlatego zwracam się do was drodzy koledzy zebyście mi coś doradzili. Dla porównania dodam że mój kolega mieszkający za ścianą ma zwykłego 3200 + na boxowym chłodzeniu (aluminium) i ma temperature 28 C :/ Drugie moje pytanie jest takie -> jaka jest górna bezpieczna temperatura dla tych procesorów. Dziękuje z góry za odpowiedzi

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Temperatura 50 to nie jest za duzo ( 65 max podaje AMD)
    Wyglada na to ze masz troche za cieplo w obudowie
    te 45 na to wskazuje skoro max jest 50.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wszystko jest w porządku - jeszcze wiele brakuje do granicy - droższe systemy chłodzenia charakteryzują się dość dobrą ciszą gwarantując odpowiednią sprawność odbierania ciepła. Bezpieczną granicą jest 75 stopni C, choć niektóre procki (głównie starsze) spokojnie pracowały przy 85 stopniach, a już wybitnie starsze nawet 95 stopni (Intel Penitum II
    A poza tym procesora wbrew pozorom niejest tak łatwo spalić termicznie jak się wydaje - częściej może być to wina niedopowiedniego zasilania lub uszkodzenie mechaniczne.

Kapral grzegorz_1982 ma szanse

Domyślnie

Witam tez mam takiego samego procka jak Ty ale umnioe temp. w spoczynku to ok 28-32C a w stresie np. w czasie konwertowania lub grania w gry dochodzi do ok.45C wentylator i radiator mam firmy pentagram 80mm.

Exclamation

Heh już znalazłem przyczyne takiego stanu rzeczy Na wierzchu radiatora miedzy wentylatorem a zeberkami utworzył się niemal "dywanik" z kurzu przez co skutecznie kurz ten uniewożliwiał wentylatorowi chłodzenie radiatora (heh tyle kurzu to jeszcze nie widzieliscie napewno Teraz mam temperature 22 w spoczynku i 31 w stresie Ale przydażyła się niestety przykra historia Podczas wyjmowania radiatora (ponieważ chciałem go dobrze odkurzyc suszarką) radiator tak mocno przywarł do procesora (nie zdawałem sobie z tego sprawy że takie zjawisko "takie mocne przywarcie" jest możliwe) no i z pewną siłą wyciagnełem radiator.....razem z procesorem...:/ Po odłozeniu chciałem też odkurzyc z kurzu pamieci i płyte i kątem oka zauważyłem...że nie ma procesora...Zgłupiałem...ale szybko juz wiedziałem co sie stało a więc szybko zaczełem liczyć ile nóżek oberwałem no i kilka naliczyłem braków...i pomyślałem...kapliczka...jedak tuż przed wyrzuceniem procesora zauważyłem że te otworki jednak maja tak byc A więc pokrzepiony szybko chciałem włożyc procesor na miejsce i sie okazało...że nie chce wejsc - 2 nózki były krzywe wiec wyprostowałem je jakos jednak metal z którego zrobione byly nóżki zaczoł byc dziwnie wiotki :/ ale nadal sie trzymały na pozór mocno -> włozyłem procka zalałem pastą odkurzyłem i po chwili włączenia przycisku power... komputer szczęśliwie się uruchomił. Po tej długiej historii mam pytanie: Czy procesro moze byc uszkodzony i czy moga wystąpic teraz jakies uboczne wahania itp. Komp działa od 10 h i nic sie nie dzieje. Program Super Pi też prawidłowo przeszedł -> czy mogło coś sie popsuc

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Najlepiej go poddać wysiłkowi.

Masz szczęście, że nie została ukruszona płytka, a w najgorszym przypadku rdzeń.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Jaki wysiłek masz na myśli Bo w grach wszystko jest ok 5 godzin grałem w GRAW i jest ok. Moze jakies programy? A jak wygląda ukruszona płytka czy rdzen bo ja nie wiem to moze i jest ukruszona :/ Ale jeśli by była to czy by procesor działał? Czy ktoś może jeszcze wypowiedziec sie na ten temat; może miał ktoś podobną historie - bardzo z góry dziękuje
    Ostatnio edytowane przez Zuczek1987 ; 10.Jun.2006 o 23:30

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Wejdź tu: http://pclab.pl/art16176-3.html
    Są tam wymienione programy, które testują procek.

Jeżeli wyprostowałeś nóżki i więcej ich nie dotykałeś, to powinno być OK. Firmy produkujące procki muszą zadbać o to, aby przy nieuważnym zakładaniu/wyjmowaniu procka z gniazda nie zostały urwane nóżki przez ich zgięcie. Więc moim zdaniem zgięcie jeden raz nóżki i wyprostowanie nie powinno spowodować ujemnych konsekwencji.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia