+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Pobór prądu DDR - pilne!

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Exclamation Pobór prądu DDR - pilne!

Trochę może nie całkiem odpowiednie forum, ale nie mam czasu na zakładanie konta na innym, a odpowiedzi potrzebuję na jutro (tzn. dziś tylko po południu).

Sprzęt taki jak w podpisie.

Pamięci te nie chcą pracować na magistrali 2x267MHz czyli 533MHz.

Przy napięciu nominalnym (czyli ok. 2,5V~2,6V, nie wiem dokładnie, to co ustawia BIOS domyślnie) - niestabilnie.
    Przy podniesionym o 0,1V - nawet nawet, system stabilny, D3D już mniej, więc wiadomo, że testy typu stress raportują błędy.
    Przy podniesionym o kolejne 0,1V - niestabilnie, choć nieco lepiej niż na napięciu domyślnym.

Procek daje radę 12x267MHz, bo tak stabilnie działał na pamięciach TwinMOS DDR400 2x178HMz (FSB/DRAM=3/2) jak również na Geil DDR500 2x214MHz (FSB/DRAM=5/4).
    Przy napięciu nominalnym dla pamiątek i ich nominalnej prędkości stabilnie (procek 12x250MHz).
    Płyta nie specjalnie nadaje się do o/c (może układy zasilające na płycie już nie wyrabiają).
    Zasilacz powinien dawać radę (ale to też nie jest pewne - kupiłem używany): na linii 12V ma 15A, na 5A 40A, na 3,3V 28A.

O co może chodzić?
    I ważniejsze: czy gdyby użyć pamięci jednostronnych (ten Geil jest dwustronny) to będą pobierały mniej prądu? A co za tym idzie będą mniej wymagające i pradopodobnie pójdą na 533MHz?

Proszę o pomoc.

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Pamiec pobiera tyle samo pradu niezaleznie od tego czy jest jedno czy dwustronna. Obciazenie zasilacza nie ma tutaj nic do gadania przy slabych pamieciach. Nie znam biosu twojej plyty ale mozesz zmniejszyc wartosc proca do defaultowego ustawienia i wtedy podwyzszac czestotliwosc pamieci i zobaczyc ile max mozesz z nich wycisnac. Jak wiesz producent tych pamieci daje gwarancje stabilnej pracy przy 500mhz, a ty juz przekroczyles ta wartosc o 33mhz. To ze to sa Geile nie znaczy ze beda pracowac z wyzsza od dopuszczalnej wartoscia.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

A faktycznie przy 500MHz ustawił mi je BIOS na 2,5 4 4 8. A w timings table jest dla 500MHz 2,5 5 5 9. I tak nieźle, że mi przy tych ustawieniach stabilnie chodziły.

Cytat Napisał Druss
    zmniejszyc wartosc proca do defaultowego ustawienia i wtedy podwyzszac czestotliwosc pamieci
    To pewnie skrót myślowy, bo ciężko by mi było zmniejszyć wartość proca (jego wartość leci na pysk z każdym miesiącem ).
    Pamięci przy ustawieniu nominalnej częstotliwości procka pójdą max. 400MHz - no nie da rady inaczej (FSB jest tak spięte z taktowaniem pamięci, że można to drugie tylko obniżać).
    A 33MHz to jest nieprzyzwoicie mało: 6,67%. taki zapas wydajności byłby wskazany.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Pobór prądu DDR - pilne!-geil-400.png  

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)