Trochę może nie całkiem odpowiednie forum, ale nie mam czasu na zakładanie konta na innym, a odpowiedzi potrzebuję na jutro (tzn. dziś tylko po południu).
Sprzęt taki jak w podpisie.
Pamięci te nie chcą pracować na magistrali 2x267MHz czyli 533MHz.
Przy napięciu nominalnym (czyli ok. 2,5V~2,6V, nie wiem dokładnie, to co ustawia BIOS domyślnie) - niestabilnie.
Przy podniesionym o 0,1V - nawet nawet, system stabilny, D3D już mniej, więc wiadomo, że testy typu stress raportują błędy.
Przy podniesionym o kolejne 0,1V - niestabilnie, choć nieco lepiej niż na napięciu domyślnym.
Procek daje radę 12x267MHz, bo tak stabilnie działał na pamięciach TwinMOS DDR400 2x178HMz (FSB/DRAM=3/2) jak również na Geil DDR500 2x214MHz (FSB/DRAM=5/4).
Przy napięciu nominalnym dla pamiątek i ich nominalnej prędkości stabilnie (procek 12x250MHz).
Płyta nie specjalnie nadaje się do o/c (może układy zasilające na płycie już nie wyrabiają).
Zasilacz powinien dawać radę (ale to też nie jest pewne - kupiłem używany): na linii 12V ma 15A, na 5A 40A, na 3,3V 28A.
O co może chodzić?
I ważniejsze: czy gdyby użyć pamięci jednostronnych (ten Geil jest dwustronny) to będą pobierały mniej prądu? A co za tym idzie będą mniej wymagające i pradopodobnie pójdą na 533MHz?
Proszę o pomoc.

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem