+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 37

Temat: Intel Core2 Duo E4400 2.00 HGz BOX

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Intel Core2 Duo E4400 2.00 HGz BOX

Jak wypada ten procek w porówaniau z pozostałymi, a w szczególności z E4300. Który lepiej się kręci? Cena podobna więc jest nad czym się zastanawiać.

Który będzie lepszy do zestawu Asus P5W64 WS i Geil Ultra 800 CL4?
    Zasiłka: Tagan U25 500W Dual Engine
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 13.Apr.2007 o 08:59

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Ale skoro cena jest podobna, a o E4300 wiemy to, że kręci się jak marzenie, to po co się zastanawiać?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Ale skoro cena jest podobna, a o E4300 wiemy to, że kręci się jak marzenie, to po co się zastanawiać?
    Właśnie.

Proce kręcimy magistralą. E4300 i E4400 ma 800MHz. Gdyby któryś z nich miał niższą miałby również większy potencjał do o/c. Ale te procki są produkowane w jednej technologii i osiągną potencjalnie (indywidualnie może być różnie) tą samą częstotliwość.

Domyślnie

Ale E4400 ma taktowanie 200 MHz x 10 podczas gdy E4300 200 Mhz x 9 stad moje pytanie. Niestety nigdy nie kręciłem więc nie wiem jake to ma przełożenie na tą zabawę.

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

C2D mają z tego co wiem ruchomy mnożnik, więc kręcić można i szyną i mnożnikiem. Ja bym brał E4300 - sprawdzony, tańszy...

Domyślnie

W tej chwili raczej wybrałbym E4300. Jeszcze troszkę musze się wstrzymać z zakupem więc może pojawią się jakieś inforamcje/testy tego "nowego" procka.

+++++

Jednak są pierwsze testy.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...-e6420_11.html

Na razie więc nie zmieniam decyzji.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 12.Apr.2007 o 20:35

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    C2D mają z tego co wiem ruchomy mnożnik
    Tak, ale czy nie można regulować tylko w dół? Nie znam się. Co prawda byłoby lepiej, gdyby w ogóle można było go swobodnie ustawiać lub choćby trochę w górę, jednak to w dół i tak może pomóc (daje pewną swobodę i możliwość manipulacji).

Domyślnie

Na innym forum załozyłem podobny temat i dostałem m.in. takie dpowiedzi.
    A:"Teoretycznie beda sie krecic podobnie, bo przy E4xxx nie FSB stanowi bariere O/C a potencjal samego procka icon_wink2.gif E4400 bedzie za to ciekawa oferta dla osob, ktore nie kreca - jest tanszy od E6300/E6320 a niejednokrotnie wygrywa w benchmarkach za sprawa wyzszej nominalnej czestotliwosci."

B:"Praktycznie to Intel selekcjonuje rdzenie pod względem napięć
    z jakimi mogą pracować i średnie OC powinno być lepsze z E4400 niż E4300
    Ponadto każda płyta z upływem czasu traci max FSB (kondensatory się
    starzeją, zwłaszcza przy OC pod wpływem temperatur).
    Ponadto mniejsze FSB to stabilniejszy i mniej awaryjny komputer o zużyciu
    prądu i wydzielaniu ciepła w upały już nawet nie wspominając."

I teraz moje pytanka. Jak OC wpływa na zużycie mobo, pamiątek, zasilacza i innych cześci. Który sposób kręcenia jest bezpieczniejszy, podnoszenie FSB w płycie/mnożnika procka/napięcia czy inny? Który wpływa bardziej na zużycie sprzetu, jego niestabilność. Który procek nadaje się bardziej do "bezpiecznego oc" o ile jest w ogóle coś takiego.

Poprzez te pytanka chcę dojść do tego czy bardziej opłaca się kupno super krecacego procka (przy rozważeniu wszystkich plusów i minusów kręcenia) czy może lepiej kupić trochę szybszy procek i delikatnie go podkręcić lub wcale jesli jego szybkość będzie zadowalająca. Wiem że dla maniaków OC odpowiedz jest tylko jedna ale ja jeszcze nie zacząłem kręcić więc w moim przypadku nie jest to tak oczywiste. Bardziej zalezy mi na trwałości i stabilności sprzętu niż na jego super podkręceniu.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 13.Apr.2007 o 17:23

Domyślnie

Rozumiem, że próbujesz nauczyć się jak najwięcej. Trochę za dużo pytań na raz zadałeś. I z tego powodu mam wrażenie, że za bardzo się nad tym zastanawiasz/rozdrabniasz.
    Dam Ci trochę pewien przykład. Właściwie dwa, będą celowo przejaskrawione.
    1. Mamy procek A i B o dokładnie tym samym jądrze. Nominalna częstotliwość procka A to 2000MHz, ale kręci się na 4000MHz - rewelka . Nominalna częstotliwość procka B to 3500MHz i kręci się na 4000MHz. Procek A kosztuje 600PLN, procek B 650PLN. Zalecenie: kup procek, który się prawie nie kręci: B.
    2. Te same procki kręcą się tak samo, ale procek A kosztuje 600PLN, procek B 1200PLN. Zalecenie: kup procek: A, który za małą kasę oferuje wydajność procka kosztownego.

Cytat Napisał Martix
    Jak OC wpływa na zużycie mobo, pamiątek, zasilacza i innych cześci.
    Skaraca żywotność tych elementów tylko jeśli pracują na granicy lub ponad swoje możliwości.

Cytat Napisał Martix
    Który sposób kręcenia jest bezpieczniejszy...
    A jaki znasz inny?

Cytat Napisał Martix
    Który procek nadaje się bardziej do "bezpiecznego oc" o ile jest w ogóle coś takiego.
    E4400, dlatego, że jak nie podkręcisz to za tą samą kasę będziesz miał wydajniejszy procek. Poza tym pamietaj, że ekstremalne o/c to drogi system chłodzenia i duża wiedza na ten temat. Za dodatkową kasę wydaną na chłodzenie, możesz kupić od razu odpowiednio wydajny procesor.

Dodatkowo obawiałbym się tego, czy aktualnie dostępne modele (pochodzące z poźniejszej produkcji) będą się tak fantastycznie kręciły. Intel zawsze puszcza pierwsze serie świetnie kręcące się, żeby poszła fama.

Na koniec: to forum nie zrzesza znawców tematu, o który pytasz. Skoro założyłeś wątek na innym, to jestem pewien, że tam uzyskasz pomoc ludzi, którzy siedzą w tym temacie.

Domyślnie

To może inaczej. Nie zamierzam inwestowac w drogie systemy chłodzenia. Na początek ma wystarczyć standardowy wiatrak na procku (pózniej w miarę potrzeb go zmienię) Jeśli chodzi o budę to bedzie P180/P182 (+3 standardowe wiatraki 120mm) lub Szef w wersji long (120mm na tył i 2x92mm prawy bok). + U25 500W

Czy taki konfig zapewni wystarczające chłodzenia bebechów przy OC? Jak bym znał odpowiedź na to pytanie to by mi ułatwiło podjęcie decyzji. Bo jesli bebechy mają się grzać to może lepiej jednak szybszy procek chocby ten E4400.

Wiem że to nie forum OC ale czasem warto też poznać opinie nie OCmaniaków, gdyż mogą oni mieć szersze spojrzenia na sprawę. Mi takiego szerszego spojrzenia chyba również brakuje

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Przy podkręcaniu pierwszy do zmiany będzie ten standardowy wentylator na procku plus pewnie od razu radiator, a najpewniej cały komplet.
    Reszta w tym co napisałeś powinna spoko dać radę.

Oczywiście nie mówimy tu o ekstremalnym OC, bo to wyższa jazda i raczej sztuka dla sztuki.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Procesora Intel nie zajedziesz przegrzaniem. Może być 0 wentylatorów, najwyżej procek się zatrzyma, a system zawiesi (co innego, gdybyś ustawił za duże napięcie, ale też trudno go będzie upiec). Możliwe, że AMD też już stosuje takie zabezpieczenia, raczej właściwie tak powinno być. To co opisałeś powinno wystarczyć do chłodzenia podkręconego proca, czyli standardowe BOX'owe chłodzenie. Nie będzie w ogóle różnicy m. grzaniem się E4300 a E4400, jeśli ustawić je na tą samą częstotliwość.

Szeregowy rork ma szanse

Domyślnie

Ja bym brał E4400, zawsze to większy mnożnik i w razie problemów z wysokim FSB się przyda .
    BOXowy układ chłodzenia nie jest zbyt wydajny tzn. starczy tak do około 2,5GHz, dalej to już bym na nim nie jechał (nawet bez zmiany napięcia temperatury na procku szybko rosną) ja mam AC Frezeer i jest ok, przy 3125MHz i napięciu 1,36V, E6300 ma maksymalnie 45 stopni.

Domyślnie

Na stałe chciałbym podkręcić tylko nieznacznie bez zmiany napięcia, powiedzmy podnoszac FSB do 266. Przy E4300 teoretycznie wychodzi 2394Mhz a z E4400 2660Mhz czyli odrobinę lepiej. O jaką wartość mozna zmieniać FSB, o 33? Mnoznik jest domyślnie ustawiony maksymalnie?

Być może jak dowiem się na temat OC odrobnę więcej to pokuszę się o sprawdzenie mozliwości sprzetu. Może podnisę FSB do 333 i tak zostawię jak będzie stabilnie. To by juz było ładnie 2997/3330MHz Tylko wg testu do którego link wczesniej wstawiłem E4400 wcześniej zdycha nawet nie pomaga papu. Ciekawe czy E4300 bez zmiany napięcia by tak poszło. Przy FSB 333 ustawienie RAMu musiałbym zmienić na 667Mhz? Jak to jest? Jak widać apetyt rośnie w miarę jedzenia
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 15.Apr.2007 o 16:37

Domyślnie

Ja mogę FSB wpisać z palca, więc z dokładnością do 1MHz, mimo że mam P4HT i i865.

Domyślnie

Teraz nasuwa się pytanie czy obecny E4300 kreci się tak dobrze jak modele z przed kilku miesiecy. Bo jesli nie wówczas bardziej atrakcyjny jest jednak ten drugi. Ciekawe jak będzie kształtować się cena tych modeli pod koniec kwietnia. W sumie to spadła niewiele choć już przecięż mamy "nowe" modele
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 15.Apr.2007 o 14:00

Szeregowy rork ma szanse

Domyślnie

Teoretycznie jeden i drugi powinien iść na 333MHz bez zmiany napiecia ale jak napisałeś, mogą tyle nie wytrzymać.
    Pamięci, żeby były 1:1 z szyną 333, trzeba by ustawić na 533MHz, lub 667 jeśli wytrzymają.

ps. teoretycznie to właśnie E4400 ma wieksze szanase iść wyżej.

Powodzenia

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    ...Intel zawsze puszcza pierwsze serie świetnie kręcące się, żeby poszła fama.
    A później selekcjonuje dokładniej chip'y.
    Natomiast nic więcej nie jestem w stanie Ci powiedzieć. Podpowiadam co trzeba sprawdzić (na co zwrócic uwagę), ale co do tego jak wyględają fakty, musi Ci powiedzieć ktoś kto to zna z praktyki.

Domyślnie

Porównałem sobie 2 testy tych procków z tego samego portalu i chyba dłuzej się nie bedę zastanawiać no chyba że wyjda kolejne testy które przewrócą to do góry nogami. Martwi mnie tylko że do testów procki są selekcjonowane a mi może się trafić nie wiadomo co

E4400 - "At the nominal Vcore of 1.2875V, this CPU could only run at 2.93GHz, i.e. at 293MHz FSB taking into account the 10x multiplier. By raising the Vcore to 1.6V, we could only push FSB frequency to 325MHz, not any higher than that. So, the CPU could run stably at 3.25GHz maximum"

E4300 - "First we wanted to see what we could get without increasing the core voltage, which was 1.325V by default. Under such conditions, our Core 2 Duo E4300 could work at 2.97GHz - the FSB frequency had been increased to 330MHz."
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...o-e4300_3.html
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 15.Apr.2007 o 17:21

Domyślnie

Widzisz ja nawet niechcący dowiedziałem się coś wiecej o tych procach i bazując tylko na tych informacjach brałbym E4400. Tylko, że mnie fascynuje o/c więc bym się jeszcze upewnił co do tego, czy nowe E4300 się kręca, a czy E4400 też tak samo dobrze. I wtedy brałbym E4400. Tylko nie wiem jak tam z cenami. Na Allegro, tak na szybko stwierdziłem: E4300 za 515PLN, E4400 za 520PLN. Jak masz w takich cenach (taka różnica) to bierz E4400. Żeby Ci dokumentnie pomieszać to jest też E6300 za 580PLN, ja bym pomyślał (to by była wersja kiedy w ogóle nie chcesz kręcić i wcale nie dlatego, że on się nie pokręci, tylko dlatego, że aby go kręcić musiałbyś kupić drogą płytę i zasilacz).

Domyślnie

No rzeczywiście mi namieszałeś
    Cytat Napisał QuatPro
    Widzisz ja nawet niechcący dowiedziałem się coś wiecej o tych procach i bazując tylko na tych informacjach brałbym E4400.
    Mozna wiedzieć czego się dowiedziałeś

Cytat Napisał QuatPro
    Tylko, że mnie fascynuje o/c więc bym się jeszcze upewnił co do tego, czy nowe E4300 się kręca, a czy E4400 też tak samo dobrze. I wtedy brałbym E4400.
    Niestety nie mam znajomych inforamtyków więc muszę polegać na testach i opiniach na forach. Ztych fragmentów które zamieściłem stary model wydaje się lepszy ale to były 2 oddzielne testy przeprowadzone w róznym czasie zapewne na róznym sprzecie więc nie wiem czy mozna je porównywać.
    Cena jest podobna więc tu nie ma nad czym się zastanawiać.

Cytat Napisał QuatPro
    Żeby Ci dokumentnie pomieszać to jest też E6300 za 580PLN, ja bym pomyślał (to by była wersja kiedy w ogóle nie chcesz kręcić i wcale nie dlatego, że on się nie pokręci, tylko dlatego, że aby go kręcić musiałbyś kupić drogą płytę i zasilacz).
    Płyta i zasiłka jak w pierwszym poście. A nie lepiej wówczas E6320
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 15.Apr.2007 o 21:30

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    ...Mozna wiedzieć czego się dowiedziałeś
    No, że jest taki E4400 i wygląda na to, że się powinien też kręcić.

Cytat Napisał Martix
    ...to były 2 oddzielne testy...
    Dasz linki?

Cytat Napisał Martix
    A to co wybrałem to niby tanie?...
    Tak tanie, w porównaniu do kwoty za jaką chcesz kupić obudowę.

Cytat Napisał Martix
    ...A nie lepiej wówczas E6320
    Chyba nie (ale ja się nie znam, może wydajność będzie dużo większa; natomiast kręcenie tego to już będzie o wiele trudniejsze), a za ile jesteś w stanie dostać E6320?

Domyślnie

Że E4400 powinien się kręcić to ja też zauważyłem, i nawet sporo na forach o tym mówią ale wg jedynego testu który znalazłem wygląda to średnio a przynajmniej gorzej od E4400. Link do testu m.in E4400
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...-e6420_11.html
    zaś do E4300
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...o-e4300_3.html
    Z tego co się ostatnio dowiedziałem to obecne E4300 to odpady po E4400 które nie chciały iść na niskim napięciu. Co o tym sądzisz?

Może rzeczywiście trochę przesadziłem z budą, ale Szef też nie jest tani. Mobo z tego wszystkeigo jest najdroższe.

Co do E6320 to jest drozszy jakieś 100zł od E4300.

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    Z tego co się ostatnio dowiedziałem to obecne E4300 to odpady po E4400 które nie chciały iść na niskim napięciu. Co o tym sądzisz?
    Niestety jest to bardzo prawdopodobne.

Weź E4400, lub E6300 za 580PLN, ew. E6320 ale to jak założysz, że w ogóle podkręcał nie będziesz - prądożerne to musi być (i rachunki za prąd będą fajne ).

A jaką płytę kupujesz, bo może i tego E6320 podkręcisz, skoro mówisz, że najdroższa ze wszystkich podzespołów.

Domyślnie

ASUS P5W64 WS Professional ~cena wysoka lepiej nie mówić
    http://www.xbitlabs.com/articles/mai...-p5w64-ws.html
    Tagan TG-500-U25 Dual Engine ~375zł ew Corsair CMPSU-520HXEU ~400zł
    E4400 ~650zł :/
    Geil Ultra 800MHz CL4 ~590zł
    Grafa uboga ale do zdjęć wystarczy ~320zł najwyżej za pare latek zmienię
    Barracuda ES 250/320GB ~300zł
    Buda Szef lub P182 czyli 400-600zł :/
    Wyszedł mi kosmos ale niemajetni powinni kupować rzeczy solidne.
    Odnosnie rachunków - chyba trzeba patrzeć na to ile pradu ciągną bebechy a nie jaką moc max ma zasiłka, prawda? Najwyzej będę pracować na starym gracie a nowy włączał od swięta Pozatym ten nowy procek żre trochę mniej a lekko podkręcony chyba nie bedzię duzo więcej.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 16.Apr.2007 o 11:06

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)