+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 75

Temat: Dylemat i jeszcze raz dylemat

Starszy szeregowy robert360 ma szanse

Domyślnie Dylemat i jeszcze raz dylemat

Witam wszystkich od razu zaznaczę ze jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. A Sprawę mam taką jestem na etapie wymiany sprzętu, co do procesora to już raczej jestem zdecydowany na Core2 Duo E4300 (choć nie powiem długo się wahałem czy nie wziaść Athlona X2 4800+ lub 4600+ a dziś gość zabił mi ćwieka bo doradził żebym zastanowił się jeszcze nad E2160) i teraz meritum sprawy, czyli płyta główna i karta graficzna chodzi mi o płytę w granicach cenowych około 300 zeta, na której dało być się podkręcić procesor bez wymiany chłodzenia (im więcej czytam o rożnych płytach pod ten procesor tym większy mam mentlik w głowie) co do karty to tez prosiłbym o sugestie karta miałaby być tez za około 300 zeta.Przy okazji chciałbym spytać, bo myślę kupić ram Kingston 1GB DDR2 MHz 667 czy jest to dobry wybór i ostatnie pytanie, (bo zaczyna mi tu wychodzić epopeja) czy pociągnę na zasilaczu 350 w czy tez od razu rozglądnąć się za mocniejszym z góry thx za wszystkie odpowiedzi

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

są pogłoski że AMD 9 lipca obniża znacznie ceny procesorów, a Intel robi to samo, może to być nawet ok 50%, ja bym poczekał w sumie to już niedługo.
    ©u®E™

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cu2re - DZIĘKI WIELKIE DZIĘKI
    @Robert360 - jak chcesz mogę się ustosunkować do Twojej prośby i walnąć też małą epopeję. Jestem ostatnio bardzo zorientowany w tematach, które Cię interesują, bo sam się zastanawiałem nad nowym sprzętem.

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

wiec tak co do prockow poszukaj na forach ktore lepiej sie podkrecaja (ponoc E4300 jest lepszy od tego co podales a tu recenzja )
    co do plyt glownych czytaj tu
    i od razu wymien zasilacz minimum 500W (ale jakis lepszy a nie jakis tani szmelc )
    reszte wywnioskuj z testow
    i szukaj po googlach a napewno znajdziesz
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Domyślnie

Chociaż z drugiej strony, jak patrzę na obecne ceny procków, to aż nieprawdopodobne, że będą tak tanie. Co będą je za darmo rozdawać?

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

no mnie tez to zastanawia
    w recenzji ktora podalem bodajze cos pisalo o obnizkach ale nie patrzylem na date zamieszczenia tej recenzji
    trzeba po necie pogrzebac
    edit
    o i cos znalazlem o tym tu niema czasu zeby to przeczytac wiec tylko zarzucam linka
    Ostatnio edytowane przez twardy77 ; 23.Jun.2007 o 14:25
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906
    ale nie do końca bym wierzył tym testom (mam wrażenie że Elektro Giełda zeszła na psy i ostatnio drukują dziwne wyniki)
    ©u®E™

Domyślnie

QuatPro
    jak chcesz mogę się ustosunkować do Twojej prośby i walnąć też małą epopeję.

Jasne że chcę, nadmiar wiedzy jeszcze nikomu podobno nie zaszkodził(chodź polemizowałbym z tym ) co tu dużo mówić, orłem w dziedzinie podzespołów to ja nie jestem i chyba raczej nie będę . Każdą wypowiedz czytam z zainteresowaniem, a co sądzicie o tej płycie: http://www.allegro.pl/item206565321_...vat_od_ss.html

Skoro już sie tak rozkręciłem, to spytam was o opinie o tej karcie
    http://allegro.pl/item208089133_gala...z_zalman_.html

Na razie dzięki za wszystkie posty QuatPro czekam na twoja epopeję
    Miałem kończyc, ale w moim pokrętnym umyśle narodziło sie jeszcze takie pytanie nikt nie wypowiada, sie o Athlonah X2 czyżby to było taka kicha, bo cenowo są tańsze a i płyty główne do nich tez maja dobra cenę i na koniec różnica pomiędzy E2160 a E4300wynosi gdzieś kolo 70 zeta czy warto dołożyć na razie to by było na tyle pozdrawiam wszystkich.

Domyślnie

Gdybyś nie kręcił proca to bierz Athlon'a. Płyty tańsze lepiej wyposażone, proc się mniej grzeje, ale słabo kręci. O E2160 nie mam jeszcze wyrobionego zdania. Płyty do kręcenia C2D: EVGA nForce 650i Ultra (w przystępnej cenie) i Abit AB9 QuadGT (droga, ale dużo lepsza, ma lepsze zasilanie, choć obie mają bardzo dobre, w tym EVGA świetne jak za tą cenę). Karta graficzna conajmniej Galaxy GeForce 8600 GT (i to tylko dlatego, że można ją podkręcić do GTS), chyba że chodzi o ciszę to: MSI GeForce 8600 GT, Asus GeForce 8600 GT Silent, Gigabyte GeForce 8600 GT. Wiem co pisałeś o cenach, ale kupować coś innego to jak wyrzucać pieniądze, lepiej od razu przelej je na moje konto. Reszta to po prostu złom i tak 8600GTS nie wykorzysta potencjału proca. Kingston na złom. Kup sobie prostego i taniego Kingmax'a 800MHz (na nForce 650i Ultra pamięć możesz puścić szybciej niż FSB, przy 2,1V robią 1000MHz, a kontrolerem Athlona potrafią przy 4-4-4-11 chodzić na standardowym napięciu), ale lepiej dwa moduły, żeby w dualu chodziły. K*** Pamięci drożeją. Ale może do czasu kiedy będę kupował, stanieją bardziej niż były.

Płyta z i945P się na wiele nie nadaje, a cena jest za wysoka.
    Karta, no cóż jeśli nie chcesz grać, to może być, ale wtedy koniecznie poszukaj sobie bez wentylatora.

Athlon'y X2 są wyjątkowo dobre, to też w zależności od rodzaju zastosowania, ale się tak nie kręcą jak C2D.

Są jeszcze nowe płyty na P35, warto by się im też przyjrzeć.

Domyślnie

Jasny coś mi sie zdaje ze zaczynam wymiękać za stary jestem na to wszystko myślałem kupić cor 2 duo E4300 i delikatnie go podkręcić bez zmiany chłodzenia na Standartowym boxie tz podnieś tylko częstotliwość na szynie i uzyskać coś kolo 2400 (tak na marginesie moja wiedza o podkręcaniu jest tak duża ze zaczynam sie bać się żeby z kompa nie zrobić statku międzygalaktycznego )....mizerna ta wiedza oj mizerna a tu widzę ze to nie wszystko takie proste jak w książce piszą coś mi sie zdaje ze kupie Athlona i przynajmniej mniej siwych włosów będę miał a z Athlonow, co byście polecali myślałem o X2 4600 za każda sugestie z góry thx. oczywiście płytę do niego tez.....ciekawi mnie, czemu kingstona uważasz za tak złom? Dobra na razie kończę, bo noc jest stworzona do bardziej szczytnych celów niż wysilanie swej i tak już przegrzanej makówki ostatnie słowo na koniec, w końcu jakaś mądra głowa powie mi facet zdecyduj sie na coś i nie zawracaj d...py

Domyślnie

Taki zamysł jest bardzo zacny, z tym że jakby Ci się chętnie podkręcił więcej to nie będziesz narzekał? Bierz w takim razie E4300 spoko z niego zrobisz ~E6600. Lub Athlon'a 64 X2 4800+ w procesie technologicznym 0.065 (tu kieruję się ogólnymi regułami, nie wiem czy w tym wypadku będzie pobierał mniej prądu, mniej się grzał i lepiej kręcił, tak powinno być, ale musi też coś być co potwierdza regułę).

Cytat Napisał robert360
    ...ciekawi mnie, czemu kingstona uważasz za tak złom?...
    No ja też nie wiem, ale tak uważam. Słabe są, HyperX lepiej, ale też nic specjalnego. Po prostu popsuła się opinia o nich w moich oczach, to nie to samo co dawny Kingston. Wejdź sobie tu, poczytaj co potrafią poszczególne pamięci i ile wtedy kosztują. Stwierdzisz, że Kingstona nie chcesz.

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za porady i sugestie w 90 procentach już jestem zdecydowany, co kupie …chodź, kto wie, co przyniesie następny dzień …tyle ze poczekamy do 9 lipca i zobaczymy czy będą faktycznie te obniżki procesorów.Quat Pro musimy kiedyś jeszcze napisać po epopei a kto wie czy nie przebijemy Sienkiewicza tak na koniec trafiło mi się okazyjnie kupić dwie kości pamięci Kingston 1GB 667 …i złośliwość losu jak już kupiłem to wyczytałem ze do podkręcania E4300 pamięci powinny być, 800 bo na 667 przyrostu dużego nie będzie i ostanie pytanie co sadzicie o tym procku http://www.allegro.pl/item207685991_...a_rdzenie.html
    Ostatnio edytowane przez robert360 ; 26.Jun.2007 o 22:58

Domyślnie

Socket 939, "wychodzący" standard. Jeśli AMD to Socket AM2.
    Z tymi pamięciami (667) to możesz jeszcze powalczyć, pamięci można puszczać wolniej niż FSB. A nawet gdyby ustawić je synchronicznie to proca puścisz na 3GHz (wg tego co się teoretycznie orientuję).

Domyślnie

Czyli Siara - i wszystko jasne ....Co do procka i płyty… teraz jeszcze potrzebowałbym pomocy w wyborze karty graficznej tak do 320 zeta max, może coś z Allegro http://www.allegro.pl/search.php?str...ay=0&country=1 lub jakaś inna sugestia……i jeszcze jedna rzecz, przez która nie mogę spać po nocy skusiłem się na zasilacz okazyjna cena) FORTRON FSP400-60PFN i jak go już zamówiłem to okazuje się ze może on być za słaby do mojej przyszłej platformy marzeń , co wy o tym sądzicie

Domyślnie

Nie żałuj 150PLN i weź GF8600GT (podkręcasz, masz 8600GTS) Galaxy. Zasilacz bdb, sam taki mam (zobacz w załączniku), ale to też zależy od całego konfigu.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Dylemat i jeszcze raz dylemat-specs.png  

Domyślnie

Z nieba mi spadłeś dobry człowieku ….Mam na myśli twoje zdanie o tym zasilaczu jak to mówią pożyjemy zobaczymy może akurat wydoli a co do 8600 niestety teraz nie wyskrobie tych 150 zeta (niby nie dużo, ale …..I znowu jest to, ale) są wakacje i albo siedzenie przy kompie i granie z wysokimi detalami albo pławienie się w wodzie i popijanie zimnego piwka z czasem można wymienić a na dzień dzisiejszy muszę brać tańszy sort wiec proszę o sugestie

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał robert360
    Czyli Siara - i wszystko jasne ....Co do procka i płyty… teraz jeszcze potrzebowałbym pomocy w wyborze karty graficznej tak do 320 zeta max, może coś z Allegro http://www.allegro.pl/search.php?str...ay=0&country=1 lub jakaś inna sugestia……i jeszcze jedna rzecz, przez która nie mogę spać po nocy skusiłem się na zasilacz okazyjna cena) FORTRON FSP400-60PFN i jak go już zamówiłem to okazuje się ze może on być za słaby do mojej przyszłej platformy marzeń , co wy o tym sądzicie
    W tej cenie możesz kupić akurat GF 8500 GT Gigabyte'a z pasywnym chłodzeniem - co prawda nie jest to niewiadomo jaki wypas, ale lepiej mieć na zapas już sprzęt z obsługą DX 10. Zasiłka pociągnie tą grafę bez probelmu :] Wydajność oczywiście w DX 9 gorsza niż w przypadku GF 7600...

Domyślnie

8500GT to jest porażka, to już 7600GT jest lepsza. Zasilacz pewnie kupiłeś używany (różnie to się może potem okazać, ale powinno być ok).

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    8500GT to jest porażka, to już 7600GT jest lepsza. Zasilacz pewnie kupiłeś używany (różnie to się może potem okazać, ale powinno być ok).
    To jest jasne, że jest wolniejsza, jeśli jednak nie jest przewidziana szybka wymiana grafy, to warto wybrać właśnie to rozwiązanie, bo jak się pokażą gry na DX 10 to wtedy na pewno GF 7600 okaże się wolniejszy...

Domyślnie

Tak: GF8500GT 3fps, GF7600GT 2fps. A w starszych grach GF7600GT 40fps, GF8500GT 20fps. To tylko poglądowe wartości.

Domyślnie

QuatPro masz racje lepiej wybrać 7600 (tak przynajmniej mi się zdaje w perspektywie będzie na pewno wymiana karty) a co do gier w DX 10 na razie ich chyba nie będzie wiele wiec tak na chłopski rozum lepiej mieć teraz więcej mocy niż brać na zapas słabszą kartę tyle ze z obsługą DX10, co do zasilacza czy on był używany tego nie wie nikt(jasna cholera szkoda ze nie mam zadatków na proroka ) w każdym razie gość dał 6 miechów gwarancji i meritum sprawy, czyli jaka 7600 znalazłem coś takiego, co o tym sadzicie http://kdo.pl/product_info.php/products_id/12084

Domyślnie

Nie najgorzej, zwłaszcza gdyby Ci się udało podkręcić zegary do GT, ale takie coś by było lepsze i tak będzie hamowało proca. Jeszcze raz Cię namawiam na 8600GT. Jest w podobnej wydajności co 7900GT. Poogladaj sobie tą stronę nim dokonasz wyboru i namów, może kogoś z rodziny żeby Ci pożyczył te 150PLN. Linki podałem Ci do produktów, nie do ofert. Znajdź najtaniej, może sklep na Allegro.

Domyślnie

Tak siedzę sobie teraz przed kompem i przeglądam światowe, niusy (człowiek zawsze jest chłonny wiedzy)i trafiłem na taka kartę http://www.gral.pl/preview/Galaxy/Ge...-E600_1400_07/ i jak byłem 100% [przekonany do 7600 to teraz wkradła mi się pewna niepewność zwłaszcza ze przeczytałem to porównanie http://www.frazpc.pl/artykuly/544/GA...E/po/raz/drugi ) ciekawe, co o tym sadzicie

Domyślnie

Ja bym wolał 7600GT lub 8600GT.
    Nie wiem, jak uważasz. Ja podkręciłem G73 (7600GT) na 640/1600. Teraz wszystkie G73 są z procesu 80nm (rev. B1) i się dobrze podkręcają.

Domyślnie

Kurcze ja tez bym wolał, 8600 ale i tak prowadzę wojnę z kobita(, bo jak zwykle płeć przeciwna ma zawężone horyzonty nie wie ze człowiek musi iść z duchem czasu i postępu )dobrze ze mnie syn wspomaga i mamy 2-1 tak ze na razie 8600 musi poczekać a tak na marginesie z jednej strony kusi 7600 a z drugiej ciekawość jak będą w DX10 prezentować się gry…..Czyli znowu nie zdecydowany(Cholerka a było przyglądać się tym 8500 ….Była by już 7600 i po sprawie) tak ze, jeżeli ma ktoś 8500 to ciekawi mnie jak ta karta ma się w praktyce.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)