Witam mam Socket 370 PPGA i chcialbym sobie kupic calerona 1100Mhz lecz on ma nie PPGA tylko FCPGA więc czy działał by mi na PPGAProsze pomóżcie
![]()
Witam mam Socket 370 PPGA i chcialbym sobie kupic calerona 1100Mhz lecz on ma nie PPGA tylko FCPGA więc czy działał by mi na PPGAProsze pomóżcie
![]()
spide-MATI![]()
![]()
Nie, nie będzie chodził. Tzn. można zaryzykować, ale może się zepsuć przy próbie. Ja mam płytę pod Slot1 i Celerona Coppermine 1100MHz i biegana przejściówce Asus'a.
He he niezłeAle ryzykuj, wyłam niepotrzebne nóżki, a gdzie trzeba to przytnij... polak potrafi
)
©u®E™
Na 99,9% ilość i rozkład pinów jest identyczny. Ze 3 piny różnią się nieco funkjonalnością.
I przeróbki z PPGA na FCPGA oraz z FCPGA na FCPGA2:
![]()
Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 27.Jul.2007 o 23:53
Fizyczny rozkład pinów jest identyczny. Różnica to zasilanie - w FCPGA jest inaczej zrealizowane, dlatego na płycie z socketem PPGA nie będzie działać bankowo. Można kupić specjalną przejściówkę, lecz ceny są raczej odstraszające. Spróbować możesz - generalnie wszystkie mobo, które w intsrukcji mają obsługę Celerona 700 i adekwantych Pentium 3 Coppermine będą go obsługiwały. Procesora raczej nie splisz - próbowałem włożyć do kilku coppermine'a i po prostu niewystartował i tyle. A do jakiej mobo chcesz włożyć nowy proc? Jeśli jest to mobo na intelu 810 to będzie działać, choć często na sockecie widnieje samo PGA 370. Problemem w niektórych wypadkach może być tylko obsługiwany mnożnik.
no i nie wiem co począć.......
na instukcji ANG pisze ze bedzie chodzic Copperime FcPGA czyli sobie kupie takiego.... tylko nie wiem co to znaczy : " The copperime Ships with clock speeds from 500 MHZ through to 750 MHZ " czy tu czasem nie jest napisane ze pojda mi tylko procki co maja zegar do 750 MHZ?
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 29.Jul.2007 o 15:30 Powód: Używaj funkcji EDYTUJ!!
spide-MATI![]()
![]()
Moja płyta (Abit BH6 i440BX w drugim komputerze) w ogóle nie wie, że istnieje coś takiego jak Coppermine. Obsługuje proce do 750MHz, a działa z Coppermine 1.1GHz jak już pisałem. Więc kwestia, czy:
- zobaczy procka
- masz mnożnik 11
- układy zasilania wytrzymają (jaka płyta?)
- jaka grafa? (ja mam GeForce2 MX i jest cienko z zasilaniem; sam proc chodzi stabilnie, sama grafa też, ale razem już brakuje prądu - wszystko stabilizują układy na płycie)
Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 29.Jul.2007 o 16:16
No to wygląda na to, że będzie. Sprawdź tylko maksymalny obsługiwany mnożnik. Często można go zwiększyć przez nowszą wersję BIOSu
Czyli już mu obsługuje, więcej nie "zaktualizuje". Zostaje sprawdzić, czy jest mnożnik 11, pewnie nawet będzie 12.Napisał spide-MATI
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)