+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 37

Temat: Zmiana procesora

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie Zmiana procesora

Witam! Chciałbym zmienić procka (z opisu), gdyż nie sprawdza się on w grach i w ogóle jest do niczego (dla przykładu demo CoD4 moment startu gry ~20kl/s, trochę podkręcę procka i mam 28 kl/s w tym samym momencie lecz komp jest nie stabilny) na socket A już nie warto raczej nic kupować i pomyślałem o płycie głównej, chodzi o to, aby jak najmniej kasy w to włożyć
    I tu proszę was o pomoc w doborze dobrego sprzętu (może być używany) myślałem o czymś na Socket 939 i jeszcze jedna sprawa z kartą graficzną, która jest pod AGP jakby ją sprzedać, a kupić np. jakąś 8600GT? W sumie mógłbym sprzedać procka, płytę gł. i ewentualnie grafę. Płyta musi mieć kartę dzwiękową 5.1, no i tak co by reszta sprzętu pasowała. Zasilacz da radę 350wat? Ewentualnie jakieś rady jak podkręcić mojego Semprona, żeby był stabilny Dzięki za pomoc.
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Co do podkręcenia, to w przypadku gdy jest niestabilny po zmianie FSB, spróbuj podnieść napięcie Vcore. Ewentualnie może chodzić o napięcie pamięci lub po prostu niewydolność pamięci...

CO do zasilacza: jeśli chcesz 8600GT to 350W nie jest dobrym pomysłem. Mocy może wystarczyć, ale zasilacz będzie pracował na pełnych obrotach - oznacza to większy hałas i drastyczne zmniejszenie jego żywotności, a jeżeli zasilacz nie jest w miarę dobry, to masz duże szanse na fajerwerki

Jeśli chcesz nowego i niedrogiego kompa z dobrymi możliwościami rozrywkowymi, to polecam zestaw Athlon 64 3800+ 65nm lub nieco droższego dwujajowca Athlon 64 X2 4000+ 65nm z jajkami Brisbane (spokojnie kręci się na 5200+), do tego tania płyta z dużymi możliwościami OC: Abit KN9-S. Do tego 2x1GB DDR2 800MHz (ram jest teraz bardzo tani).

W połączeniu z 8600GT zestaw ten to niestety koszt około 1000zł (z prockiem X2). Zasilacz wystarczy 400W, na przykład Modecom MC - niedrogi i dobry (nie mylić tej serii z tfu. tfu. Feelem )

Karta graficzna będzie wtedy na PCI-ex a nie AGP. Wydaje mi si, że zakup 8600GT na AGP to wyrzucanie pieniędzy w błoto...

Jeśli zaś masz bardzo bardzo ograniczone fundusze, to możesz kupić Athlona 64 na S939, do tego płytę główną np. Asus na chipie NForce4. Będzie już PCI-ex, ale zestaw dużo tańszy i RAM'y będziesz mógł zostawić tylko dołożysz drugi Dual 2x512 lub jedną kostkę 1GB. Niestety zasilacz raczej znowu do wymiany...

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Co do podkręcenia, to w przypadku gdy jest niestabilny po zmianie FSB, spróbuj podnieść napięcie Vcore. Ewentualnie może chodzić o napięcie pamięci lub po prostu niewydolność pamięci...
    Już podnosiłem Vcore jednak bez rezultatów
    Cytat Napisał misiek1928
    Karta graficzna będzie wtedy na PCI-ex a nie AGP. Wydaje mi si, że zakup
    8600GT na AGP to wyrzucanie pieniędzy w błoto...
    Oczywiście miałem na myśli na PCI-E do nowej MOBO
    Cytat Napisał misiek1928
    Niestety zasilacz raczej znowu do wymiany...
    Jakie firmy polecasz? Nie zauważyłem (Modecom)
    Ostatnio edytowane przez bart25 ; 26.Oct.2007 o 17:04
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Domyślnie

Polecam także Fortrony, jednak te, które były niegdyś tak popularne zniknęły już z allegro.pl i pozostały tylko podróbki... za 80zl można było mieć wspaniały zasilacz Jedyne oryginalne fortrony n allegro, kosztują bardzo dużo, więc są raczej poza zasięgiem. Polecam wspomniane Modecomy z serii MC. Musiał byś podać sumę jaką jesteś w stanie przeznaczyć na "elektrownię"...

stary wyga NevtoNx ma szanse Avatar NevtoNx

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928

CO do zasilacza: jeśli chcesz 8600GT to 350W nie jest dobrym pomysłem. Mocy może wystarczyć, ale zasilacz będzie pracował na pełnych obrotach - oznacza to większy hałas i drastyczne zmniejszenie jego żywotności, a jeżeli zasilacz nie jest w miarę dobry, to masz duże szanse na fajerwerki

Jeśli chcesz nowego i niedrogiego kompa z dobrymi możliwościami rozrywkowymi, to polecam zestaw Athlon 64 3800+ 65nm lub nieco droższego dwujajowca Athlon 64 X2 4000+ 65nm z jajkami Brisbane (spokojnie kręci się na 5200+), do tego tania płyta z dużymi możliwościami OC: Abit KN9-S. Do tego 2x1GB DDR2 800MHz (ram jest teraz bardzo tani).

W połączeniu z 8600GT zestaw ten to niestety koszt około 1000zł (z prockiem X2). Zasilacz wystarczy 400W, na przykład Modecom MC - niedrogi i dobry (nie mylić tej serii z tfu. tfu. Feelem )

Karta graficzna będzie wtedy na PCI-ex a nie AGP. Wydaje mi si, że zakup 8600GT na AGP to wyrzucanie pieniędzy w błoto...

Jeśli zaś masz bardzo bardzo ograniczone fundusze, to możesz kupić Athlona 64 na S939, do tego płytę główną np. Asus na chipie NForce4. Będzie już PCI-ex, ale zestaw dużo tańszy i RAM'y będziesz mógł zostawić tylko dołożysz drugi Dual 2x512 lub jedną kostkę 1GB. Niestety zasilacz raczej znowu do wymiany...
    Kolego i tu się mylisz piszeż że 350W to za mało osłabiasz mnie zobacz mój opis konfigu a jescze jedno nowa seria CPU AMD żrą mniej V także to też coś znaczy dla zasilaczy heheh MODE COM 350 watt i git zobacz co mój ciągnie i wcale się nieskarży że coś boli hehehehehe Zresztą zrobie fotki o
    Ostatnio edytowane przez NevtoNx ; 26.Oct.2007 o 18:18
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 coś tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasiłka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I małe klumieńki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

Domyślnie

hmm... podliczyłem sobie koszta nowego kompa (spodziewałem się jakiejś droższej sumy) a jednak co nowe to nowe i raczej dam sobie spokój z bawieniem się w modernizowanie, poczekam trochę i kupię coś nowszego, może będą jakieś obniżki cen jeszcze. A na ile wycenili byście mój aktualny sprzęt (dysk twardy bym sobie zostawił i nagrywarkę)?
    NevtoNx wolę mieć trochę zapasu jakbym coś dokupywał

Domyślnie

Cytat Napisał NewtoNx
    Kolego i tu się mylisz piszeż że 350W to za mało osłabiasz mnie zobacz mój opis konfigu a jescze jedno nowa seria CPU AMD żrą mniej V także to też coś znaczy dla zasilaczy heheh MODE COM 350 watt i git zobacz co mój ciągnie i wcale się nieskarży że coś boli hehehehehe Zresztą zrobie fotki
    Gdzie napisałem że to za mało? Sporo ryzykujesz z takim sprzętem podłączonym do 350W... 4 dyski + 2 palniki i do tego GF8600... nie wydaje mi się aby napięcia podawane przez zasilacz były wzorowe... Tak czy inaczej Twój zasilacz szybko zacznie Cię męczyć hałasem o ile już tego nie robi, możesz mi nie wierzyć, ale przekonasz się o tym
    Przy takim obciążeniu (dyski pewnie w RAID'zie więc kręcą się wszystkie non-stop, a karta graficzna zapewne często rozgrzewana jest do czerwoności) zasilacz pracuje na maksymalnych "obrotach" przez co produkcja ciepła jest bardzo duża, to zaś sprawia, że wentylator szybciej się kręci... póki zasilacz jest w miarę nowy, może i będzie cicho, ale poczekaj... pomyśl tylko o tym, że jak wentylator zacznie zawodzić to wzrośnie temperatura w zasilaczu... jak wzrośnie temperatura to kondensatory zaczną wypadać z charakterystyki, a dalej... sam pewnie wiesz...

Cytat Napisał bart25
    hmm... podliczyłem sobie koszta nowego kompa (spodziewałem się jakiejś droższej sumy) a jednak co nowe to nowe i raczej dam sobie spokój z bawieniem się w modernizowanie, poczekam trochę i kupię coś nowszego, może będą jakieś obniżki cen jeszcze. A na ile wycenili byście mój aktualny sprzęt (dysk twardy bym sobie zostawił i nagrywarkę)?
    NevtoNx wolę mieć trochę zapasu jakbym coś dokupywał

Słuszna decyzja. Ile warte? Zobacz na allegro ile byś dostał za poszczególne części - w zestawie raczej nie sprzedasz.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

@ bart25 jeśli szukasz procka na s939 to akurat mam na sprzedaż , tu jest aukcja , do oddania za 160 zeta plus koszta wysyłki , chyba że jesteś z okolic Gdańska to może być odbiór osobisty , procek mało obciążany , kupiłem w styczniu a w kwietniu wyjechałem za granice , dzieciaki to tylko po necie śmigają , właśnie pozmieniałem bebechy i pozostał mi procek do sprzedania , gdybyś był zainteresowany daj znać
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Gdzie napisałem że to za mało? Sporo ryzykujesz z takim sprzętem podłączonym do 350W... 4 dyski + 2 palniki i do tego GF8600... nie wydaje mi się aby napięcia podawane przez zasilacz były wzorowe... Tak czy inaczej Twój zasilacz szybko zacznie Cię męczyć hałasem o ile już tego nie robi, możesz mi nie wierzyć, ale przekonasz się o tym
    Przy takim obciążeniu (dyski pewnie w RAID'zie więc kręcą się wszystkie non-stop, a karta graficzna zapewne często rozgrzewana jest do czerwoności) zasilacz pracuje na maksymalnych "obrotach" przez co produkcja ciepła jest bardzo duża, to zaś sprawia, że wentylator szybciej się kręci... póki zasilacz jest w miarę nowy, może i będzie cicho, ale poczekaj... pomyśl tylko o tym, że jak wentylator zacznie zawodzić to wzrośnie temperatura w zasilaczu... jak wzrośnie temperatura to kondensatory zaczną wypadać z charakterystyki, a dalej... sam pewnie wiesz...

Słuszna decyzja. Ile warte? Zobacz na allegro ile byś dostał za poszczególne części - w zestawie raczej nie sprzedasz.
    heheh powiem ci tylko że buja się to od stycznia tego roku a zasilacz mam dva lata i to wszystko w tym temacie Wiatrak w zasilaczu względna cisza gdybyś mieszkał w pobliżu to sam byś to stwierdził że piszę prawdę ale jedno jest pewne że ludzie niepotrzebnie kupują tanie zasilacze i pużniej biedzą że komp muli że to i owo Także warto dać te parę złych więcej ale bez przesady bo to głupota pchać te watty a KlimaT Pomyśl 50 watt za dużo i już się dokładamy do zmiany klimatu a jakby tak wszyscy się trochę wstrzymali z tymi watami!Zapas jak to słyszę to mnie kurwica bierze no to do auta też trzeba wpierdzielic większy silnik tak z 2,5 L heheh np do Malucha niech ma zapas mocy IT idzie w kierunku ogranicznia poboru mocy! Panowie to już 21 wiek ! Sprawaność jak najwyższa ! POMYŚLCIE ILE TO ZBĘDNEGO CIEPŁA GENERUJE
    Ostatnio edytowane przez NevtoNx ; 06.Apr.2009 o 11:32
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 coś tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasiłka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I małe klumieńki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Nie no, nie jest aż tak źle, to że zasilacz jest 700W, nie oznacza, że tyle bierze z sieci. Chyba że chodzi Ci o chrakterystykę sprawności? Tam aż tak dużo się nie zaoszczędzi, choć faktycznie warto dopasować. Ale przy 50W to żadna różnica.

Domyślnie

no tak ale i tak zawsze są straty ! czy widziałeś zasilacz który ma 90%(jak ma 83% to już jest Extra) sprawności bo ja nie ! A kto wie może kiedyś hehehehehe

Domyślnie

No ale jak mój zasilacz ma się cechować sprawnością na poziomie 80% dzięki temu, ze wybrałem 450W, a jak wybiorę 550W to przy identycznym obciążeniu będzie miał sprawność 78%. To ja wolę, żeby miał lekko i się nie męczył. A te 2% to już trudno, choć fakt na całym świecie to by się miliardy zaoszcządziło.

Domyślnie

No Tak chodzi mi o to żeby dobierać moc zasialaczy do konkretnych konfigów a nie na wyrost mowa tu o markowym sprzęcie najlepszą sprawność mają ponoć Enermaxy ale czy to prawda
    Ostatnio edytowane przez NevtoNx ; 26.Oct.2007 o 22:05

Domyślnie

Hehehehe, wyrazy podziwu z mojej strony dla Ciebie NevtoNx Zdjęcia są znakomite

Jednak Twoje rozumowanie jest błędne jeśli chodzi o energooszczędność zasilaczy wysokiej mocy. Tak jak mówi QuatPro, to że zasilacz ma moc znamionową 700W nie oznacza że tyle jej pobiera z sieci. Powiedział bym nawet że zasilacz o nieco wyższej mocy jest dużo lepszy. Ze względu na sprawność zailaczy takie PSU 350W obciążone w 75% jest dużo gorsze dla środowiska niż zasilacz 500W obciążony w 50%... ten pierwszy wygeneruje dużo więcej ciepła i zużyje więcej prądu! (wartości % wziąłem z obliczeń zgodnych ze wzorem: pi * drzwi nie chce mi się liczyć ile dokładnie wynosi proporcja).

Jeśli jednak ten Modecom dobrze Ci służy i nie dokucza głośnością oraz nie słychać aby hałas generowany przez wentylator czy cewki się zwiększał, to super. Dobrze wiedzieć. Wiedziałem że to dobra seria zasilaczy, polecił mi ją Anabolo - jeśli napięcia są wzorcowe, to tym lepiej, bo ta 350ka kosztuje 90zł

Domyślnie

To ja nie mam, zasilacza najwyższych lotów, bo mam napięcie na +12V 11,82-11,88, a czasem nawet widuję 11,76 jeśli wierzyć wskaźnikom płyty głównej

Domyślnie

Spoko luz, myślisz, że dlaczego NevtoNx podłączył tam multimetr? Też zrobię pomiary i dam porównanie, tego co pokazuje płyta, do tego co pokazuje miernik. Ale będą tylko to napięcia dostępne z moleks'a, nie chce mi się za bardzo grzebać w kompie.

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Hehehehe, wyrazy podziwu z mojej strony dla Ciebie NevtoNx Zdjęcia są znakomite

Jednak Twoje rozumowanie jest błędne jeśli chodzi o energooszczędność zasilaczy wysokiej mocy. Tak jak mówi QuatPro, to że zasilacz ma moc znamionową 700W nie oznacza że tyle jej pobiera z sieci. Powiedział bym nawet że zasilacz o nieco wyższej mocy jest dużo lepszy. Ze względu na sprawność zailaczy takie PSU 350W obciążone w 75% jest dużo gorsze dla środowiska niż zasilacz 500W obciążony w 50%... ten pierwszy wygeneruje dużo więcej ciepła i zużyje więcej prądu! (wartości % wziąłem z obliczeń zgodnych ze wzorem: pi * drzwi nie chce mi się liczyć ile dokładnie wynosi proporcja).

Jeśli jednak ten Modecom dobrze Ci służy i nie dokucza głośnością oraz nie słychać aby hałas generowany przez wentylator czy cewki się zwiększał, to super. Dobrze wiedzieć. Wiedziałem że to dobra seria zasilaczy, polecił mi ją Anabolo - jeśli napięcia są wzorcowe, to tym lepiej, bo ta 350ka kosztuje 90zł
    witam cie i znowu ta polemika ja wiem kolego co to jest moc pobierana ;-] ale mi chodzi zgoła o coś innego ale widzę że ty nadal nierozumiesz zreszta dorwę jakiegoś 500 wattowego Enermaxa i dla poruwnania inny zasilacz na Chiptek. To coś ci pokażę podłączę do niego multimer liczący pobór w wattach obciążonego zasilacza i na jałowym biegu wtedy zrozumiesz o co mi biega i zobaczysz że jest róznica którą to zasilacz traci obracją w ciepło (tranzystory diody) ;-] kurcze szkoda że mi się spalił Chipetek (to był syf tanie kodzioły wogule jakiś szajs ale ponoć nietylko mi skapitulował ;-] Chieftec GPS-450AA-101A) to bym ci pokazał co w środku po spaleniu było szkoda gadać ale to było ;-] jak PIS czyli RIP
    Ostatnio edytowane przez NevtoNx ; 26.Oct.2007 o 22:22

Domyślnie

hm powiem krótko zasiłka to podstawa a jeżeli ma być to niech będzie dobra a nie tania lipa
    dyskusje na temaT zasilaczy uwążam za skończoną ;-]
    Bart25 tobie polecam jeszcze Deltę jest sprawdzona za 60 zl kupisz zasilacz od Delty( niech świdzczy fakt tego że HP i IBM oraz DELL zamawia u tej firmy) które biją jakością wykonania niektóre tak zwane markowe , wiem co mówię http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=5953
    pozdro for all
    Ostatnio edytowane przez NevtoNx ; 26.Oct.2007 o 22:19

Domyślnie

Dlaczego na pamięciach Kingston 400mhz pokazuje mi w CPU-Z 200mhz, i na laptopie chyba 320mhz to pokazuje 166mhz czy może z tego powodu komp jest niestabilny po podkręceniu procka ?
    Załączone obrazki Załączone obrazki Zmiana procesora-1.jpg   Zmiana procesora-2.jpg  

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

W pamięciach DDR dane przesyłane są w czasie trwania zarówno rosnącego jak i opadającego zbocza sygnału dlatego pamięci taktowane zegarem 200 MHz zachowują się tak jakby były taktowane zegarem 400 MHz (oznaczenie DDR400/PC3200)(podobnie 166 MHz to efektywnie 333 MHz (DDR333/PC2700)). CPU-Z podaje rzeczywisty zegar a nie efektywny.
    Ostatnio edytowane przez _kicek_ ; 27.Oct.2007 o 17:14
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Domyślnie

Już wiem dlaczego powstał słowniczek

Domyślnie

Słownik powstał już jakiś czas temu, choć nie ukrywam, że teraz dopisałem skrót DDR, SDRAM, LPM i PPM. Chodzi o to: Słownik polskich określeń.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

ciekawy wątek , zaczęło się od wymiany procesora a jak widzę końcówka jest na temat słowniczka , ciekawe co będzie dalej hehe
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

To może teraz podkręcanie
    Cytat Napisał misiek1928
    Można podnieść to napięcie pamięci?
    Cytat Napisał misiek1928
    Athlon 64 X2 4000+ 65nm z jajkami Brisbane (spokojnie kręci się na 5200+)
    Na standardowym chłodzeniu?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)