+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Dokładane RAMU

Szeregowy korni_k ma szanse Avatar korni_k

Exclamation Dokładane RAMU

Jak dobierać na co uważać
    Ostatnio robilem u kumpla formata pozniej instalowalismy windowsa xp. Wczesniej kupil sobie ram 2GB 800mhz, podczas instalacji po skopiowaniu plikow na dysk wystapil blad. Wyswietlilo napis juz dokladnie nie pamietam jaki ale napisane bylo, ze jak wyskoczylo to pierwszy raz nalezy zresetowac, jak sie powtarza to odlaczyc wszystkie nowe czesci. po odpieciu ramu (tego nowego) zaczelo dobrze chodzic. Od czego to zalezy? Czy nie mozna wpiac 2 kosci o roznych taktowaniach? ja u siebie tez mam 2 kosci tyle ze po 1 GB i 667 i smiga bez problemow juz dluzszy czas.
    Prosze was o skometowanie tego.
    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez korni_k ; 09.Jan.2009 o 16:59

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

To zależy od płyty głównej, na stronie jej producenta (albo na dołączonej płytce) powinna być lista obsługiwanych pamięci. Jeżeli płyta obsługuje tryb "dual channel" to wtedy po dołożeniu drugiej kości mogą wystąpić problemy - objaw taki jaki miałeś u kumpla. Najlepiej aby kości pamięci dla "duala" były sparowane, czyli dobrane do siebie pod względem parametrów. Jeżeli już jedną mamy to drugą powinniśmy dokupić tego samego producenta i o tych samych parametrach. Druga sprawa to częstotliwość. Nie wszystkie płyty główne będą tolerować kości o różnym taktowaniu - powinno być jednakowe dla wszystkich kości RAM-u. Tak samo z timingami. Czasami problem też stanowi mieszanie kości różnych producentów - nie zawsze będą działać ze sobą. Niestety jest to sprawa bardzo indywidualna, która zależy od wielu czynników i przeważnie dopiero po zainstalowaniu RAM-u okaże się czy współdziała ze sobą czy nie, ale przestrzegając powyższych zasad możemy mocno ograniczyć możliwość "wpadki".
    No i oczywiście nie wolno mieszać rodzajów pamięci: jeżeli mamy ECC to albo wymieniamy wszystko albo dokupujemy też ECC. Z reguły jeżeli płyta obsługuje dwa rodzaje pamięci (SDRAM/DDR1, DDR1/DDR2, DDR2/DDR3) to instalujemy tylko jeden rodzaj bo jak pomieszamy to i tak nie będzie działać - ale to już zależy od płyty głównej.
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. U siebie w kompie mam jak juz pisalem 2x 1GB kosci z roznych firm poza tym taktowanie jest identyczne. Ramy chodza mi w single a nie w dualu dodam ze plyta glowna to GIGABAIT seria 3. Da sie te kosci polaczyc jakos w duala?

Domyślnie

Trzeba próbować. Włożyć je w gniazda jednakowego koloru i zobaczyć cz będą działać. Jaka to dokładnie płyta?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dokladnie to mam gigabyte GA-M61P-S3 nforce 430 AM2, a ramy sa wczepione w te same kolory, i oczywiscie ma mozliwosc podczepienia w dualu.

Domyślnie

W opisie płyty znalazłem coś takiego: "To enable Dual Channel mode with four memory modules, it is recommended to use memory modules of identical brand, size, chips, and speed." i "If two memory modules are to be used to achieve Dual Channel mode, we recommend installing them in DDRII_1 and DDRII_2 DIMM sockets". Czyli tak jak pisałem wyżej. Czy pamięci są jednakowego typu DS lub SS jak różne to zapomnij o dualu. Ustaw je ręcznie wg parametrów tej gorszej, ale wątpliwe czy pójdą.
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)