+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Nero 6x vs Feurio -> wpływ na jakość audio

dolby
    Gość

Question Nero 6x vs Feurio -> wpływ na jakość audio

Witam.

Ostatnio spotkałem się w necie z dwoma obozami "nagrywaczy" CDDA.

Pierwszy z nich głosi, że program do zgrywania muzyki jest istotny, zaś nagrywający zupełnie nie ma wpływu na jakość dźwięku (więc należy wybrać sobie taki, który odpoiada komuś wg. funkcji i obsługi), bo i tak software tylko generuje instrukcje dla nagrywarki, a to już od niej zależy jak to wszystko zapisze na płycie.

Drugi zaś, że program ma wpływ (jaki) i że jeśli audio to tylko Feurio!

Chciałbym poznać Wasze opinie nt. czy rzeczywiście program może mieć wpływ na nagraną płytę Audio (jakościowo)...
    zawsze wydawało mi się, że głównie to zależy od jakości materiału źródłowego (jego zgrania)... no oczywiście od samej spawary, jej firmware'u.. no i nośnika.

Szeregowy rork ma szanse

Domyślnie

Ja jestem z obozu zwolenników Feurio! (szkoda że już nie jest rozwijany ) Feurio! do nagrywania audio, szczególnie z plików mp3, jest rewelacyjny pod względem osiąganych efektów, po prostu mozna na nim wydusić wszystko z tego mp3 i osiągnąc bardzo zbliżone do orginału brzmienie (oczywiście wiele zależy od stopnia kompresji mp3). Przy kopiowaniu płyt audio to juz chyba oprogramowanie nie ma takiego znaczenia bardziej sprzęt.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No niestety ma znaczenie, ale tylko w wypadku jeśli nagrywamy pliki z kompresją stratną (czyli np. mp3, ogg czy wma). Wynika to z tego, że program przy nagrywaniu w locie używa własnych dekomresorów i stąd dźwięk wychodzi inny w kliku programach - doświadczyłem tego np. przy takim freewareowym programie CDRWIN - pliki mp3 po nagraniu na format audio miały zdecydowanie lepszą jakość w tonach wysokich w porównaniu z NERO - ale znów basy jakoś brzmiały dziwnie (w Nero były lepsze). Oczywiście nieużywałem żadnych filtrów ani tym bardziej koretkora graficznego. Dlatego najlepiej przed wypaleniem audio najlepiej zdekompresować materiał programem którym były stworzone pliki - np. mp3 może to być LAME encoder - jakość dźwięku wtedy wyjdzie nam w każdym programie, bo nagrywamy czyste pliki WAVE.

dolby
    Gość

Domyślnie

No własnie, zgadzam się w 100%

Formaty stratne najlepiej dekompresować tymi programami, którymi pierwotnie były kompresowane... ale, że nie zawsze możliwe jest poznanie "pochodzenia" pliku, to używam do tego celu Lame 3.9x

Choć moim zdanie, dobre mp3 z bitrate'm 256-360, są równie dobrze dekompresowane przez Nero'na

Szeregowy rork ma szanse

Domyślnie

Nero jest bee anabolo próbowałeć Feurio! ?, polecam, dekoduje mp3 równie dobrze jak lame i robi to w czasie wypalania płyty wiec raczej szybko

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)