+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 44

Temat: antywirus

Szeregowy jako03 ma szanse

Domyślnie antywirus

Witam,mam pytanie.Antywirus zaczął mi skanować pocztę pomimo tego,że nie odbieram żadnych meili.Do tej pory tak nie było,myślałem że to wina antywira-używałem nortona,wywaliłem go i zainstalowałem avasta i robi to samo z tą różnicą że norton wyświetlał mi okna z komunikatem symantek email proxy i pojawiało się pełno okienek,a avast tylko wyświetla ikonę na pasku,że skanuję pocztę,tylko nie wiem co za adresy bo opisy wyskakują z kosmosu.Co to może być?

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

najpredzej co mi do glowy przychodzi to ze masz syf na kompie ktory rozsyla to i owo:] nawet jesli twierdzisz ze system mozesz miec czysty to powiem Ci ze pewien byc nie mzesz
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Weź sprawdź wszystkie dyski twarde.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

* Raport avast!
    * Ten plik jest generowany automatycznie
    Użyto zadania 'Prosty interfejs użytkownika' Uruchomiono 26 listopad 2007 18:51:40
    * VPS: 000777-4, 2007-09-30
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\wrd6ex32.cnv [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Documents and Settings\celeron1700\Ustawienia lokalne\Temp\gx5oolf7.rar\OZON3-IPB 2\IPB\hammer.gif [E] Archiwum RAR jest uszkodzone. (42126)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\Annots.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    Pliki zarażone: 0 Wszystkie pliki: 314908 Wszystkie katalogi: 5001

Poczytałem trochę wypowiedzi na temat avasta i prosiłbym Was o komentarz do podanego wyżej tekstu - jest to kopia raportu avasta po skanowaniu.
    Oczywiście chodzi mi o uszkodzone archiwa...

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Ale na czym polega problem? Ty też stwierdzasz, że archiwa są uszkodzone, czy tylko Avast?

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Pierwszy problem to fakt, że mam braki w stosownej wiedzy... Avast wykrył to, co przedstawiłem. Komp działa przez cały ten czas w miarę normalnie ( był jeden przypadek "niebieskiego ekranu" ). Chodzi mi o to, czy powinienem coś z tym zrobić czy mogę "spać spokojnie". Darmowa ( domowa ) wersja Avasta nie naprawia przecież uszkodzonych plików tylko umieszcza je w kwarantannie. Prawdopodobna naiwność pytania wynika z przyczyn jak wyżej

Domyślnie

No ale, żeby Ci pomóc lepiej ustalić co pisać, a nie wymieniać wszystkie możliwości.

W takim razie zaczynamy od ustalenia, czy te archiwa rzeczywiście są uszkodzone. Zrób to dla pewności dwoma programami, Jeśli którykolwiek nie wykaże błędów, to znaczy że są ok. Najczęściej programy pokazują błędy, ponieważ nie znają nowych algorytmów kompresji danego formatu. Są to programy: Total Commander oraz WinRar (oba shareware). Są jeszcze inne, może ktoś wymieni. Na wszelki wypadek zapuść ScanDisk'a systemowego na każdym dysku logicznym. Jest on dostępny w taki sposób (jeśli masz XP): prawy na literkę dysku > właściwości > narzędzia > sprawdzanie błędów ? ...

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie

Jedyny skuteczny sposób, który jest mi znany, na rozsyłanie SPAMu bez wiedzy użytkownika to:
    Robię log z HijackThis, wysyłam jego treść na forum dobreprogramy, tam ludzie nie wiadomo skąd wiedzą co to powoduje i jak to usuniesz to problem z głowy.
    Żaden z antywirów, którym próbowałem znaleźć ten rozsyłacz spamu, nic nie znalazł.

Edit.
    Teraz zauważyłem, że ten wątek jest odkopany , ja bym się tymi archiwami nie przejmował. Może są zabezpieczone, albo Avast nie może ich odczytać.
    Ostatnio edytowane przez bart25 ; 03.Jun.2008 o 14:00
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Pocieszyłeś mnie - coś tam jednak potrafię mimo amatorstwa zupełnego
    Z porawokliku w sposób przez Ciebie opisany sprawdzałem już C z odptaszkowaniem obu dostępnych opcji. Sprawdzanie trwało ok. 20 minut ( 4 fazy ) a po jego zakończeniu system nic mi nie zakomunikował więc go zamknąłem bez problemów. Następnego dnia moja ukochana córeczka zapomniała o mojej gorącej prośbie o nieuruchamianie kompa do mego powrotu z pracy - przekazała mi, że po uruchomieniu kompa system zakomunikował, iż wykrył i naprawił błąd. Niestety nie mogę podać żadnych szczegółów komunikatu bo córa zapomniała o jednej z ważniejszych zasad w takich przypadkach ( klawisz Print Screen + Paint ). Działo się to wszystko parę dni temu. Komp działa bez zarzutu a jest intensywnie eksploatowany przez obie córki studentki.
    Czy zastosować dla pewności jeszcze "TC" lub "WR" - jak napisałeś ?

Domyślnie

Tak, będziesz wiedział czy coś niedobrego działo się na dysku (kiedyś). Ja lubię spokój, a to by mnie trochę uspokoiło.

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Uff...czeka mnie więc jeszcze trochę nauki
    Kiedyś działo się coś niedobrego na dysku o czym świadczy załączony obrazek. Czy możesz to skomentować - wydać opinię ?
    Załączone obrazki Załączone obrazki antywirus-wiruski.jpg  

Domyślnie

No cóż, wiele z tego nie wynika. Ale miałeś kiedyś jakichś złośników ("tro..." to pewno trojany).

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    Są to programy: Total Commander oraz WinRar
    Czy Twoim zdaniem można także zastosować "IZarc" ? To program free który stosuję od dłuższego czasu. Uprzedzając odpowiedź - jeśli nie - czy powinienem najpierw odinstalować IZarc-a i następnie zainstalować np. WinRar-a ?

Domyślnie

Spoko, możesz zastosować IZarc, a odinstalowanie go nie jest potrzebne, choć go nie znam, to na najpewniej nie będzie przeszkadzał pozostałym. Zaproponowałem dwa, bo czasem zdarza się, że jeden soft nie zna jeszcze alg kompresji ... najpopularniejszym z tych darmowych jest 7-zip.

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Tak więc pobawiłem się troszkę używając IZARc-a w którym jest opcja "Napraw" i udało mi się naprawić archiwum RAR i CAB w dwóch lokalizacjach : Documents...i Program Files...( wymieniłem je w poście z 02.06.08 ). O tym że akcja się powiodła upewniłem się korzystając z opcji IZARc-a "testuj" której wynik brzmiał " 0 failed". Niestety nie zrobiłem nic z archiwum CAB w lokalizacji C:\DATA1.msp\PCW... gdyż po prostu nie wiem jak to to znaleźć. Korzystałem oczywiście z "wyszukaj" ale nic to nie dało...no i nie wiem - co dalej ?

Domyślnie

"DATA1.msp" to może być folder, ale też plik (archiwum).

Najlepiej Ci się będzie "bawiło" menadżerem plików Total Commander z wyłączoną opcją ukrywania plików systemowych i ukrytych.

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Tak więc zgodnie z Twoją radą pobrałem "TC" i chyba skończyłem zabawę..
    Na początku wyglądało to tak :
    Kod:
    * Uruchomiono 8 czerwiec 2008 11:43:24
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\wrd6ex32.cnv [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\xlintl32.dll [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\system.mdw [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\snapview.exe [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\snapview.ocx [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\acwzusr.mdt [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)   
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\vbaoff9.aw [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\olsec9.aw [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\cagcat50.mmc [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\artgalry.exe [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1\mscal.ocx [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\DATA1.msp\PCW_CAB_SR1 [E] Archiwum OLE jest uszkodzone. (42145)
    C:\Documents and Settings\celeron1700\Ustawienia lokalne\Temp\gx5oolf7.rar\OZON3-IPB 2\IPB\hammer.gif [E] Archiwum RAR jest uszkodzone. (42126)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\Annots.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\Acroform.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\DigSig.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\EScript.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\EWH32.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\Hls.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\IA32.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\PPKLITE.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\Search.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\SendMail.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Setup Files\RdrBig705\POL_\Data1.cab\Soap.POL [E] Archiwum CAB jest uszkodzone. (42127)
    C:\WINDOWS\sbnet\showbehind.exe [L] Win32:Trojan-gen {Other} (0)
    Plik został przeniesiony do kwarantanny z powodzeniem...
    Pliki zarażone: 1
    Po "zabawie " wykonałem raz jeszcze skanowanie i wyniki :
     Uruchomiono 15 czerwiec 2008 09:25:09
    [SIZE="4"]C:\System Volume Information\_restore{695E5DCA-ED76-4BC0-8DE4-FEFD398F0551}\RP72\A0106626.exe [L] Win32:Trojan-gen {Other} (0)
    W czasie naprawy pliku pojawił się błąd: Plik nie został naprawiony.
    Plik został przeniesiony do kwarantanny z powodzeniem...
    Pliki zarażone: 1
    Wszystkie pliki: 64381
    Wszystkie katalogi: 5445    Rozmiar: 12,4 GB    Zadanie zatrzymane: 15 czerwiec 2008 09:48:00
    Pilk nie został naprawiony gdyż "mój" Avast jest darmowy.. Ciekaw jestem zatem Twojej opinii. A Total Commander jest faktycznie super ! Wszystko jak na dłoni .
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 19.Jun.2008 o 20:12

Domyślnie

Panikować zaczniemy, jak WinRar potwierdzi te błędy. Jeśli możesz, to spróbuj, to jest shareware, czyli można użyć przez jakiś czas darmowo, potem też niby - program się uruchamia zawsze. Prosiłbym, aby ktoś zaproponował coś, co natywnie testuje archiwa cab, ja mam ale stara wersja. Znajdę - dam.

Widzę, że uszkodzone archiwa dot. Adobe Acrobat'a chyba i jakiegoś softu PC Word Komputer? Soft myślę, do odzyskania. Odinstalować, zainstalować ponownie.

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Czy to, że aktualnie mam IZarc-a nie stanowi przeszkody do tego by zainstalować WinRar-a ? Słyszałem wprawdzie, że mogą się pokłócić programy antywirusowe ale spytać nie zawadzi..... A może odinstalować IZarc-a by nie dublować podobnych programów ?
    Rozumiem, że niezależnie od wyników skanowania przeprowadzonego dnia 15 czerwca mam działać dalej ? Czy zalecasz odinstalowanie Acrobata i zainstalowanie go na nowo przed pobraniem WinRar-a ? Wybaczcie te pewnie dla Was naiwne pytania ale naprawdę nie mam z kim pogadać na te tematy

Domyślnie

Antywirusowe na pewno się będę "gryzły", ale programy do archiwizacji nie mają powodu. Nie musisz przeinstalowywać Acrobat'a, zrób jak chcesz/jak Ci wygodniej.

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Myślałem, że jeśli odinstaluję Acrobata i zainstaluję go na nowo problem z jego archiwum przestanie istnieć...
    Chciałbym się jeszcze upewnić, czy zwróciłeś uwagę na to, że wykonałem dwa skanowania pierwsze 8 czerwca, drugie 15 czerwca ( wyniki podałem w jednym pliku ). Czy to nic nie zmienia ?

Domyślnie

Zniknie prawdopodobnie problem, dlatego proponowałem takie działanie. Niemniej zrobić to masz czas, a przynajmniej dowiesz się jak najwięcej.

Fakt, zwróciłem tylko częściowo. Właściwie zmienia (no bo co? nie znalazł Ci uszkodzonych archiwów, za to znalazł trojana, nic z tego wywnioskować na pewno nie można, oprócz tych dwóch faktów), ale takie diagnozowanie na odległość jest bardzo utrudnione. Dlatego staram się zalecenia upraszczać.

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

OK - w takim razie zrobię tak : odinstaluję i ponownie zainstaluję Acrobata, następnie zainstaluję WinRar-a, sprawdzę co trzeba i na koniec wykonam skanowanie. O wynikach zamelduję niezwłocznie !

Kapral rysiu ma szanse

Domyślnie

Uffff....Na początek odinstalowałem Acrobata 7.0 i zainstalowałem nowszą wersję 8.1.12. Zwróć uwagę na raport skanowania wykonanego po w/w operacji - tam nada sa uszkodzone archiwa w A.7.0 który przecież był usunięty
    Winrar-a oczywiście pobrałem, miałem między innymi komunikat, że archiwów CAB to on nie naprawia....
    Czy to nie jest przypadkiem tak, że DATA1 to poprawka SP1 do WinXP ?
    Załączone obrazki Załączone obrazki antywirus-rar1.jpg   antywirus-rar2.jpg  
    Attached Files

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia