Może ktoś wie jakie są wymagania dla tego systemu (np czy pod core duo się nadaje) i czym on się różni od zwykłego XP?
Dzięki!
Może ktoś wie jakie są wymagania dla tego systemu (np czy pod core duo się nadaje) i czym on się różni od zwykłego XP?
Dzięki!
To już coś wiem, czy poza prockiem nie ma innych przeciwskazań?
Możesz mieć problemy ze sterownikami do jakichś starszych urządzeń typu drukarka czy skaner.
Oprogramowania wykorzystującego te 64 bity też jeszcze za wiele nie ma, ale tu się polepsza cały czas.
Procek to nie koniecznie musi być C2D, wcześniejsze P4 też już były w wersji pod 64 bity, jakieś nowsze AMD również. Inna sprawa, że na dzień dzisiejszy nie ma sensu kupować nic innego poza C2D.
Jakby nie patrzeć, te 64 bity to przyszłość. Jeśli płacić za windę, to już za te 64 bity.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Dzięki. A czy to prawda że w takiej wersji 64 jest też 32 do wyboru?
Nie ma nic do wyboru - Windows XP 64bit ma w sobie emulator (WoW64 - Windows on Windows 64), który pozwala uruchamiać aplikacje 32-bitowe kosztem kilkuprocentowego spadku ich wydajności (np. gry).
|| Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
|| Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||
Dzięki, zdaje się coś pomyliłem z vistą ultimate fullwypasktóra zawiera versję 64 i 32bit. Tylko zastanawiam sie, chyba to jest na dwóch płytach, a nie, że mozna np w czasie instalacji wybrać.
Vista Ultimate to 2 oddzielne płyty - x64 (64-bit) i x86 (32-bit)
|| Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
|| Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||
Przede wszystkim określ swoje możliwości finansowe co do systemu 64 bitowego , wiąże się to z wymianą całego sprzętu na taki który wykorzystuje w pełni aplikacje 64 bitowe koszt jest nieporównywalnie wysoki do przerostu wydajności na dzień dzisiejszy (jest ich obecnie bardzo mało ) ,jeśli wykorzystujesz kompa w większości do gier to polecam win 32 bitowy ,ewentualnie konsolę .
WIN XP 64 bitowy to tak jak telefon z kamerą ,służy przede wszystkim do dzwonienia a nagrywanie filmów jest chwytem markietingowym aby kupić ten wyrób.
W gry prawie nie gram, zresztą na moim sprzęcie niewiele gier po 2000r pójdzie a telefon uzywam tylko do dzwonienia. Kompa zamierzam uzywać głównie do obróbki zdjęć; filmów, muzyki, pakietu biurowego i Internetu. Przyszły sprzet na 99% bedzie oparty o Core2duo.
Komputer jest tak szybki , jak jego najwolniejsza cześć , czyli jeśli wywalisz na na procka 700 pln to płyta kosztuje 600 pln ,grafika 600-800pln ,pamięć 500-600 pln ,HD 200-400-pln ,
Zasilacz 250 -350 pln ,dvd-rw 130-150 pln’
Razem około 3200 pln , inaczej nie warto inwestować tylko w nowy procek
Już to sobie liczyłem, wyszło podobnie. Tylko uzbierać sumkę.
Chieftec BH-01B-B-B - 400W lub Chieftec BH-02B-B-B - 400W,
Asus P5W64 WS Professional Intel 975X,
Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775)
Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)
Kingston DDR2 1GB 800MHz CL5 (prawdopodobnie jednak kupię tanszą może doradzicie?)
Radeon X1600 Pro Gigabyte Silent Pipe II 256MB TV&DVI BOX
Ostatnio edytowane przez Martix ; 13.Feb.2007 o 18:39
Z tego co tu napisałeś wynika że masz nadmiar szmalu ,lub jesteś laikiem w sprzęcie komputerowymNapisał Martix
Raczej to drugie, jak bym miał nadmiar to bym dopiero zaszalał. Zła konfiguracja? Bo że nie najtańsza to wiem. Może troche przesadziłem z płytą główną (wiem, ze nie wykorzystam jej wszystkich mozliwości) i pamięcią, ale chciałem sobie sprawić coś porządnego, wydajnego na kilka latek. Wybrałem płytę na najnowszym chipsecie ale jak mnie przekonacie do starszego to może zmienię. To i tak na razie plany. Może jeszcze mnie nawrócicie
![]()
Ostatnio edytowane przez Martix ; 13.Feb.2007 o 18:40
siemka jakos niemoge poradzic sobie z odpalaniem starszych gier na tymze 64 bitowym xp czy to jakies specjalne czary sa zeby je odpalic czy jak![]()
prawdopodobnie jest tak z win64 do winXp jak z winXp do win98 , miałem ten sam problem tyle że z grami 16 bitowymi , nie chciały chodzić pod winXp , gdzies w googlach znalazłem rozwiązanie , nie pamiętam dokładnie gdzie to było i jakie dałem pytanie, w odpowiedzi wyczytałem że trzeba wpisać do system32.cmd jakieś ścieżki dostepu czy coś takiego , dokładny opis co należy zrobić był podany na stronie Bila Gates`a
, po wpisaniu tych ścieżek gierki poszły bez problemu , pozdro
![]()
Ostatnio edytowane przez asterix ; 23.Jun.2008 o 19:42
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
A trybów zgodności próbowałeś? Może być problem z uruchamianiem aplikacji 32 bitowych, zwłaszcza takich, jak gry.
nieproobowalem bo jestem laik centralny jesli chodzi o nowoczesne rozwiazania ... ja sie za dobrze na xp nawet nieznam hhehhewiec jesli mozecie pomozcie
tzn jesli chodzi o wpisywanie sciezek i takich tam krakowanie gier robienie bez plyt to spoko ale jesli chodzi o dlubanie w samym windowsie to noga
![]()
Ostatnio edytowane przez szejset ; 25.Jun.2008 o 09:29
Hmm, a masz zainstalowane wszystkie urządzenia od kompa? Chodzi mi o kartę dźwiękową czy działa?
Certum est, quia impossible est
dziala i dzwiek i grafa wiec mysle ze powinno byc si all stery mam 64 bitowewszystkie 64 bitowe gry dzialaja 32 i 16 bitowe nietrybia wogule
![]()
Ostatnio edytowane przez szejset ; 25.Jun.2008 o 11:20
jak pisałem wcześniej sprawdź w googlach , ja miałem problem z 16 bitowymi i rozwiązanie znalazłem tu , pozdro![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
spoko dzieki pokombinujemam nadzieje ze zatrybi bo pocykalbym w nwn albo cos ze starszych
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)