+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: vista - eisa

Szeregowy Xantypa ma szanse

Domyślnie vista - eisa

Mam notebooka Amilo Pi1505 z dyskiem 160gb i WinVista.Okazuje się, że do dyspozycji jest jedynie 149gb, a z tego jeszcze 11gb jest na partycji z konfiguracją EISA, z którą nie można nic zrobić (co na niej się znajduje?). Ponadto, chcąc utworzyć partycję na dane mam maksymalnie do dyspozycji nieco ponad 30gb, ponieważ Vista pozwala na zmniejszenie dysku C tylko do min 60gb. Taka konfiguracja jest mi całkowicie zbędna, ponieważ właśnie na dane potrzebuję około 80gb. Czy można zlikwidować partycję z konfiguracją EISA i stworzyć partycję D o wielkości 80gb lub więcej? A jeśli tak, to proszę chociaż w zarysie napiszcie, co należało by zrobić

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

EISA to dane za pomocą których przywraca się system do stanu fabrycznego. Nie zauważyłeś pewnie, że do notebooka nie ma systemu operacyjnego na DVD... system i oprogramowanie za które zapłaciłeś kupując sprzęt znajdują się na partycji, na końcu dysku.

Domyślnie eisa

Dzięki za odpowiedź. Kwestia tkwi w tym, że mam dvd, dzięki któremu mogę zainstalować vistę. Wydaje się więc, że mogę się pozbyć tej partycji i odzyskać miejsce, tylko nie wiem jak. Program, który jest w Vista na to nie pozwala.

Domyślnie

proponuję np. paragon disc manager, lub co kolwiek innego z tego typu programów...

Domyślnie eisa

Jeszcze raz dzięki za pomoc i jeszcze tylko jedna rzecz - napisałeś 'coś innego z tego typu'. Mógłbyś wskazać coś darmowego?

Domyślnie

Paragona znajdziesz za free, w wersji np. 6. Ewentualnie Acronis - ostatnio był w PC Worldzie za friko. Jest też opensource'owy Gparted

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

dla pewnosci obadaj partycje pod katem sterownikow do laptopa...zgraj i partycje kasuj :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Szeregowy Helkathil ma szanse

Domyślnie

sorry ze poza tematem ale moglby ktos podrzucic blizsza lokalizacje skad mozna wydobyc Paragona Disc ManageraNie wiem czy zbrzydlem czy zglupialem ale cos mi google nie pomagaja...

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

moge ci wyslac mailem
    skoro to program free to nie powinno byc problemow

Domyślnie

bylbym dzwieczny

Domyślnie

znalazlem lepszy tu
    ale to wersja Shareware
    jak sie uda to wysle swoj bo narazie cos skrzynka rypie

Domyślnie

khm ale to jest partition manager a ja pytalem o disc managera...
    problem mam z uwalona tablica partycji i bodajze ten partition nie ma takiej opcji...

Domyślnie

znalazlem tez tu dysk menegera pokombinuj z obydwoma

Szeregowy arciox ma szanse

Domyślnie

Ja mam podobnie.
    Też kupiłem laptopa mam 250GB, 2 partycje. I jak tak patrzyłem jednego razu na ilość zajętego miejsca na partycjach to coś mi się nie zgadzało, a mianowicie to że brakowało mi lekko ponad 11GB (czyli 11GB i pare MB). Szukałem gdzie to mogło mi się zapodziać. Szukałem w specyfikacji co dostałem do laptopa i tam też nie było nic na ten temat. Znalazłem to w PA/NA/Zarządzanie dyskiem. GAŁY to miałem takie O-O co to do cholery jest? Jest napisane że partycja, zdrowa itd. itp. jak już pisałem lekko ponad 11GB wolnego miejsca. To tutaj schowało mi się te brakujące miejsce. I jak spojżałem na stan w % zajętego miejsca (oczywiście tej partycji EISA) to pokazuje mi tyle samo co całość, a i do tego też nie ma określonego formatowania plików (czyli FAT lub NTFS), w tym miejscu jest pusto.

Czytałem tu i ówdzie, że partycja EISA jest to takie miejsce na komputerze gdzie znajduje się kopia systemu (coś w stylu lustrzane odbicie świeżo zainstalowanego systemu). I ja teraz właśnie nie jestem pewien czy powinno mi pokazywać ile tam jest wolnego miejsca? czy nie powinno mi nic pokazywać (płytki nie dostałem przy zakupie laptopa, system miałem zainstalowany już).

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

przy zakupie lapka też byłem zdziwiony że nie dają płytki z systemem , ale widać taka uroda lapków , ja swoją viśtę wywaliłem o kupiłem XP na płytce , zrobiłem format total twardego i odzyskałem utracone miejsce na dysku , trzeba pamiętać o ściągnięciu sterów do sprzętu przed formatem
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Osobiście polecam również backup sterowników nawet z wywalanego (a'la Asterix - czyli reinstall Visty na XP) systemu, bo może kiedyś będziesz chciał wrócić do tego systemu a możesz mieć problemy ze znalezieniem sterowników.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

tak , trzeba to zrobić na początku , najlepiej przy całkowicie gołym systemie zaraz po uruchomieniu ale to już chyba niemożliwe
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy arciox ma szanse

Domyślnie

No tak też miałem taką myśl, ale chciałem się dowiedzieć czy tam rzeczywiście jest vista ze wszystkimi sterownikami do lapka czy tam tego nie ma? Bo skoro tam coś jest to dlaczego pokazuje mi że jest tam 100% wolnego miejsca? Ja myślałem że jak tam coś jest to powinno pokazywać chociaż pokazywać że jest jakaś część zajętego miejsca.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)