+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nie mozna uruchomic systemu ...

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Nie mozna uruchomic systemu ...

Mam kłopot z systemem XP. Ładnie się zainstalował, sformatowałem sobie w windzie partycje, wyłaczyłem kompa i ponownie uruchomiłem a tu mi się pojawia komunikat
    Nie można uruchomic systemu, poniewaz nastepujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
    \WINNT\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM
    Mozesz podjąć próbę naprawy pliku ....

Zrobiłem format i po ponownej instalacji i próbie drugiego uruchomienia to samo.

Próbowałem też naprawić błąd za pomoca instalatora (przycisk "r") wpisałem te wiersze (znalzałem to na jakiejś stronie):

cd \windows\system32\config
    ren software software.bad
    ren system system.bad
    copy \windows\repair\system
    copy \windows\repair\software

Udało mi się nawet wejść do systemu ale też coś było nie tak bo przy wejściu i wyjściu z systemu pojawiała się informacja ze plik rejestru został naprawiony. Po restarcie znów wyskoczyl wczesniejszy błąd

Jesli ten błąd sie powtarza to musi być gdzieś konflikt może sprzętowy HDD? RAM? a może coś z biosem. Co sądzicie?

Jeszcze jedno dioda od dysku na panelu przednim mi się nie swieci, tylko pali się ta niebieska od Power
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 28.May.2007 o 20:09

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Moje typy:
    - zbyt nowoczesny sprzęt, brak sterów do niego w win xp
    - problem z obsługą dysku (sprawdź tryby w BIOS'ie - nie pytaj, ja mam ustawione, ale u Ciebie to na pewno się będzie nazywało inaczej; sprawdź połączenie taśmy sygnałowej - zmień na inny egzemplarz)
    - zła instalka win xp, korzystałeś z niej, jest sprawdzona?
    - masakra, załamka, ciekaw jestem co będzie przyczyną.
    Do jakiego katalogu zainstalowałeś windę? Spróbuj tak z głupia frant zainstalować do WINNT.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Pisałeś wcześniej, że podkręciłeś kompa, więc można również postawić na uszkodzenie pamięci RAM. Weź pożycz od kogoś jedną kość i sprawdź jak będzie.

Jeszcze jedno dioda od dysku na panelu przednim mi się nie swieci, tylko pali się ta niebieska od Power
    Źle podpięty kabelek dioda<-->płyta główna. Uszkodzenie diody, gniazda, bądź kabla, to rzadkość, ale nie wykluczam.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Bez jaj, nie popsuł pamięci (nie tych i w ogóle). Poza tym problem nie objawiałby się za każdym razem tak samo. (poza, poza, poza tym nie podnosił przecież napięcia zasilania dla RAM'u).

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie

Procka podkręciłem dopiero przy drugiej instalacji więc moge to wykluczyć jako przyczynę. Dioda wydaje się byc dobrze podpięta nawet na zdjęciu załączonym z mobo jest identycznie. Jesli chodzi o dysk to przy starcie kompa pokazuje się, że jest wszystko OK. Instalację przeprowadzałem róznież w trybie IDE standard (w tym trybie dodatkowe stery są nie potrzebne). Zobaczę jutro na dzisiaj mam dosyć.

Spróbuję jeszcze raz.
    Jak sprawdzić diodę HDD? Może znacie jakieś programy diagnostyczne HDD, RAM czy procka?

PS nie nabijać się tam, Wam też to się może przytrafić

Uff. Udało się Wygląda na to że wszystko już w porządku. Dzięki za pomoc i na drugi raz nie straszcie
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 28.May.2007 o 20:36

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)