Witam,
Na tym forum jestem nowy jednak moja przygoda z vistą zaczęła się już jakiś czas temu. Około tydzien temu zainstalowałem ponownie Viste Ultimate x86 Eng i na dzieńdobry pojawił się problem z aktualizacjami. Windows Update wyszukuje aktualizacje i wyswietla komunikat, że "install new Windows Update software" poczym naciskam "install now" i po kilku chwilach komputer wyswietla komunikat o błędzie- błąd "code:80073712". W pomocy ten błąd nie jest objaśniony, także na stronce microsoftu nic nie znalazłem. Aktualizacje i Hotfixy moge pobierać i instalować ale tylko poprzez pobranie pliku ze stronki microsoftu. W poprzedniej instalacji visty "tej samej- ta sama płyta" wszystko było ok. Drugim problemem jest fakt iż vista od czasu do czasu się "wiesza"- przestają chodzić dyski twarde a po chwili wszystko wraca do normy jedyną operacją jaką mogę wtedy wykonywać jest ruch myszkż i tylko tyle. kolejnym problemem jaki miałem zawsze z vistą jest klawiatura- po restarcie nie działają w niej klawisze np. nie moge wejść do biosu, wybrac systemu operacyjnego- dziwny problem co nie?. I mój ostatni problem dotyczy dżwięku a właściwie jego braku. mam Płytę główną EVGA 680i Premmium z kartą dżwiękową azalia 7.1. i wchodzą do niej sterowniki Realtek jednak na dołączonej płycie nie ma ich vistowej odmiany- na xp'ku wszystko ok. a sterowniki ze stronki Realtek'a "nie działaja". I na koniec mój koronny problem czyli mam 4 gb ramu- vista widzi tylko 3gb. wiem że tylko do tylu ma wsparcie jednak mozna obejść ten problem poprzez dodanie polecenia /pae (http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms791485.aspx) w fazie bootowania systemu- jak to zrobic? (plik boot.ini potrafię edytować jednak bootloader visty to inny programik "bcdedit" uruchamiany przez cmd.exe jednak jakby ktoś dałby mi jakąś poradę dotyczącą edycji tego bootloadera to byłbym bardzo wdzięczny. i to chyba na tyle.
Ps. mój sprzecior: C2Q 6600, EVGA 680i premmium, 8800 gtx, pamieci patriot 2x2gb dual OS: Vista Ultimate x68 ENG
Jeśli nie znasz rozwiązania któregoś z moich problemów to podaj chociaz jakąś wskazówkę.
Pozdrawiam i thx

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem