+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Vista- Aero, Update, Klawiatura, Dzwięk- niedzialają

Szeregowy wirex ma szanse

Domyślnie Vista- Aero, Update, Klawiatura, Dzwięk- niedzialają

Witam,
    Na tym forum jestem nowy jednak moja przygoda z vistą zaczęła się już jakiś czas temu. Około tydzien temu zainstalowałem ponownie Viste Ultimate x86 Eng i na dzieńdobry pojawił się problem z aktualizacjami. Windows Update wyszukuje aktualizacje i wyswietla komunikat, że "install new Windows Update software" poczym naciskam "install now" i po kilku chwilach komputer wyswietla komunikat o błędzie- błąd "code:80073712". W pomocy ten błąd nie jest objaśniony, także na stronce microsoftu nic nie znalazłem. Aktualizacje i Hotfixy moge pobierać i instalować ale tylko poprzez pobranie pliku ze stronki microsoftu. W poprzedniej instalacji visty "tej samej- ta sama płyta" wszystko było ok. Drugim problemem jest fakt iż vista od czasu do czasu się "wiesza"- przestają chodzić dyski twarde a po chwili wszystko wraca do normy jedyną operacją jaką mogę wtedy wykonywać jest ruch myszkż i tylko tyle. kolejnym problemem jaki miałem zawsze z vistą jest klawiatura- po restarcie nie działają w niej klawisze np. nie moge wejść do biosu, wybrac systemu operacyjnego- dziwny problem co nie?. I mój ostatni problem dotyczy dżwięku a właściwie jego braku. mam Płytę główną EVGA 680i Premmium z kartą dżwiękową azalia 7.1. i wchodzą do niej sterowniki Realtek jednak na dołączonej płycie nie ma ich vistowej odmiany- na xp'ku wszystko ok. a sterowniki ze stronki Realtek'a "nie działaja". I na koniec mój koronny problem czyli mam 4 gb ramu- vista widzi tylko 3gb. wiem że tylko do tylu ma wsparcie jednak mozna obejść ten problem poprzez dodanie polecenia /pae (http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms791485.aspx) w fazie bootowania systemu- jak to zrobic? (plik boot.ini potrafię edytować jednak bootloader visty to inny programik "bcdedit" uruchamiany przez cmd.exe jednak jakby ktoś dałby mi jakąś poradę dotyczącą edycji tego bootloadera to byłbym bardzo wdzięczny. i to chyba na tyle.
    Ps. mój sprzecior: C2Q 6600, EVGA 680i premmium, 8800 gtx, pamieci patriot 2x2gb dual OS: Vista Ultimate x68 ENG
    Jeśli nie znasz rozwiązania któregoś z moich problemów to podaj chociaz jakąś wskazówkę.
    Pozdrawiam i thx

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Odnośnie błędu. Poszukałem trochę w necie i znalazłem (chyba) rozwiązanie: http://support.microsoft.com/kb/KB931712

Odnośnie dźwięku. Jak dobrze lukam, to Azalia 7.1 nie jest produkcją firmy Realtek, tylko Intela. http://twojepc.pl/news4937.html Dokładka nazwa to: Intel High Definition Audio (Azalia) - 7.1. Może ma tu jakiś związek z Relatek, więc może warto spróbować sterowniki Realtek High Definition Audio Codecs.

Odnośnie RAM. Kiedyś słyszałem, że coś w BIOS należy ustawić.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy wirex ma szanse

Domyślnie

ad1 Najnowsze drivery od Realtek'a nie dzialają mam to właśnie o nich mowa w poście. Starsze wersje także nie działają
    ad2. Nie bios tylko bootloader i wykonuje wszystko tak jak na stronkach m$ tech i dalej jest to samo
    ad3. Błąd Update nadal istnieje

Szeregowy boletz ma szanse

Domyślnie

Wersja 32 bitowa Windy czy to Xp czy Vista "widzi" tylko 3 gb ramu z hakiem. Wersja 64 bitowa czy to XP czy Visty "zobaczy" całe twoje 4 gb ramu...

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał boletz
    Wersja 32 bitowa Windy czy to Xp czy Vista "widzi" tylko 3 gb ramu z hakiem. Wersja 64 bitowa czy to XP czy Visty "zobaczy" całe twoje 4 gb ramu...
    niestety nie masz racji , mam xp wersja 64 , też nie pokazuje pełnej wartości ramu , mam tylko 1Gb a widoczne jest 768 mb , jest to zwiazane z użyciem ramu do obsługi monitora , ok 25% zasobów ramu pożera system na monitor i żadne zmiany w biosie tego nie zmienią ( z tego co się dowiedziałem w sklepie w którym kupowałem lapka ) oryginalnie miałem na nim viste , myślałem że to vista ma takie wymagania , zmieniłem na xp i dalej to samo , tak już chyba pozostanie , szkoda zawsze jest lepiej widziec co się ma , z drugiej strony widać faktyczną wolną pamięć do użycia
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

jesli chodzi o ram to faktycznie jest to opcja biosu odnoscnie adresowania bankow na kosci :] nie pamietam dokladnej nazwy w tej chwili ale w istrukcji do mobo powinna ona byc objasniona i zaznaczona dokladnie ... po odpowiednim przelaczeniu zarowno bios jak i wista beda widzialy calutenkie 4 giga

PS. mowa tu oczywiscie o nowych plytach glownych...sosbiscie wiem ze na gigabyte'cie pod core 2 duo dziala
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    ...mam xp wersja 64 , też nie pokazuje pełnej wartości ramu , mam tylko 1Gb a widoczne jest 768 mb , jest to zwiazane z użyciem ramu do obsługi monitora , ok 25% zasobów ramu pożera system na monitor...
    Nie na tym polega problem, tylko na niezdolności ujęcia czałego obszaru adresowego przy pomocy 32 bitów (a nie znajdę nic teraz w sieci, ale dużo tego). Poza tym nie o monitor chodzi tylko o kartę graficzną, która dalej rzeczywiście obsługuje monitor, czy wyświetlacz.

edit:
    A tak mi wpadło.

Domyślnie

Cytat Napisał BOOTanick
    jesli chodzi o ram to faktycznie jest to opcja biosu odnoscnie adresowania bankow na kosci :] nie pamietam dokladnej nazwy w tej chwili ale w istrukcji do mobo powinna ona byc objasniona i zaznaczona dokladnie ... po odpowiednim przelaczeniu zarowno bios jak i wista beda widzialy calutenkie 4 giga

PS. mowa tu oczywiscie o nowych plytach glownych...sosbiscie wiem ze na gigabyte'cie pod core 2 duo dziala
    Dowiedz się co to za opcja a masz dużą zgrzewkę browara ode mnie.

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    mam tylko 1Gb a widoczne jest 768 mb
    to ze karta graficzna w lapku jest zintegrowana i nie posiada swojej pamieci operacyjnej, przez co pozera ci ram z plyty glownej to calkiem inny temat.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Cytat Napisał asterix
    ...mam xp wersja 64 , też nie pokazuje pełnej wartości ramu , mam tylko 1Gb a widoczne jest 768 mb , jest to zwiazane z użyciem ramu do obsługi monitora , ok 25% zasobów ramu pożera system na monitor...
    Nie na tym polega problem...
    Cytat Napisał boletz
    Cytat Napisał asterix
    mam tylko 1Gb a widoczne jest 768 mb
    to ze karta graficzna w lapku jest zintegrowana i nie posiada swojej pamieci operacyjnej, przez co pozera ci ram z plyty glownej to calkiem inny temat.
    Czytaj posty i używaj funkcji edytuj.

edit:
    Do poniżej:
    W żadnym wypadku nie robię. Pozdrawiam.

Domyślnie

Quat Pro - nie rob ze mnie idioty tylko dlatego ze napisalem dopiero kilka postow na tym forum. Dwie rozne kwestie zostaly tutaj poruszone, na obydwie odpowiedzialem.

/ciach

No dobra, wybacz, pokój.
    Ostatnio edytowane przez boletz ; 11.Aug.2007 o 00:56

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia