+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: ATA i win. XP

Szeregowy Willu ma szanse

Exclamation ATA i win. XP

Witam.
    Mam taki problem:
    Posiadam win. Vistai chcę sobie zmienić na XP lecz przy instalacji niewidzi dysku.Zadzoniłem do Vobisu i powiedzieli mi żey doinstalować na płyte Windowsa XP sterowniki ATA.A ja niemam pojęcia o co chodzi i jak to się robi.
    Proszę o pokoc...

Oto mój sprzęcik:

System operacyjny Oryginalny Windows Vista® Home Premium PL

Procesor
    Procesor - producent Intel
    Typ Core 2 Duo E4400
    Częstotliwość taktowania procesora 2,00 GHz
    Pojemność pamięci podręcznej procesora (L2 Cache) 2048 kB
    Czestotliwość taktowania magistrali (FSB) 800 MHz
    Technologie Dual Core (2 rdzenie wykonawcze), xD-Bit (technologia antywirusowa), EM64T (wsparcie dla systemów 64 bitowych), EIST (technologia osczędzania energii)

Płyta główna
    Chipset płyty głównej VIA P4M900
    Pamięć operacyjna RAM
    Zainstalowana pamięć RAM 1024 MB
    Częstotliwość pamięci RAM 533 MHz
    Typ pamięci RAM DDRAM2

Dysk twardy
    Pojemność dysku twardego 250 GB
    Prędkość obrotowa dysku twardego 7200 obr/min
    Pamięć podręczna dysku twardego 8 MB
    Interfejs dysku twardego SATA2

Napędy
    Napęd optyczny wbudowany DVD+/-RW Lightscribe
    Parametry zapis/odczyt Prędkość zapisu: DVD-RAM 12x; DVD+/-R DL 8x; DVD+/-R 18x DVD+/-RW 8x; DVD+/-RW 6x; CD-RW 32x CD-R 48x / Prędkość odczytu: DVD 16x; CD 48x
    Czytnik kart pamięci Compact Flash I & II, Secure Digital, Mini SD, MMC, MicroDrive, SM, Memory Stick, Memory Stick Duo/Pro, Memory Stick Pro/MagicGate

Karta graficzna
    Producent karty graficznej NVIDIA
    Model GeForce 8400GS
    Pamięć graficzna 256 MB
    Wyjścia D-Sub, TV-out, DVI

Karta dźwiękowa
    Typ: zintegrowana 6 kanałowa (5.1)
    Komunikacja
    Karta sieciowa Gigabit LAN 10/100/1000 Mbps
    Porty komunikacyjne 4 porty USB 2.0, port równoległy LPT
    Klawiatura multimedialna Vobis Office & Internet
    Mysz optyczna z rolką Vobis

Oprogramowanie
    Dodatkowe oprogramowanie Norton Internet Security (wersja 90 dni) z możliwością dokupienia aktualizacji, Program do obsługi nagrywarki Nero, Microsoft Office Ready PC - 60-dniowa wersja Office Professional 2007
    Parametry fizyczne
    Głębokość 390 mm
    Szerokość 180 mm
    Wysokość 375 mm
    Informacje serwisowe
    Podstawowa gwarancja 2 lata
    Dodatkowe informacje o gwarancji możliwość wykupienia rozszerzenia gwarancji do 3 lat
    Linia STAR

Wszystko to co tu pisze możecieznaleść na stronie vobisa dokładnie
    http://sklep.vobis.pl/oferta/kompute...4400_star.aspx

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

Zacznij od zakupu stacji dyskietek. Bez niej czasami się nie da zainstalowac XP na dysku SATA, chociaż możesz spróbować podczas instalacji, gdy instalator sie pyta o sterowniki RAID SCISI, zamiast F6 nacisnąc F5 i wybrać jedną z opcji (nie pamiętam którą, ale możesz pokombinować), jeśli to nie pomoże to na cd dostarczonym z płytą główną muszą znajdować się sterowniki SATA/RAID i trzeba je skopiować na dyskietkę (jak byś nie wiedział które to to VOBIS musi Ci chyba pomóc, następnie podczas instalacji (zaraz na początku niebieskiego ekranu instalatora) na dole będzie pisało "naciścnij F6 aby zainstalowac sterowniki SCISI RAID..." naciskasz F6 wkładasz dyskietke , a reszta w rękach ...
    A swoja droga to za co oni skasowali tyle kasy? 2199 to lekka przesada!
    dodam tylko że jest godzina 21:51 a nie ta która się pojawiła w poście, coś wam zegarek szwankuje?
    Ostatnio edytowane przez cu2re ; 05.Aug.2007 o 21:52
    ©u®E™

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Wiem, że to nie na temat w tym wątku ale: @cu2re - zmień sobie strefę czasową w ustawieniach forum. (GMT+1 i korekcja Daylight Saving na automat)

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Wiem, że to nie na temat w tym wątku ale: @cu2re - zmień sobie strefę czasową w ustawieniach forum. (GMT+1 i korekcja Daylight Saving na automat)
    ok. dzieki ; )
    ©u®E™

Exclamation Mp3

Więc poszukam tych sterów na plycie z karty głównej.I tutaj pojawia się 2 pytanie:
    Czy mogę te sterowniki zgrać na mp3
    Lub jak te sterowniki dograć na tą płytę:[chodzi mi o to czy do jakiegoś folderu czy na pulpit]
    Z góry dzięki za pomoc.

Domyślnie

Chodzi Ci o jkiś pendrive mp3? no ale niestety nie, tylko stacja dyskietek, pod Vista można ale Xp nie. Dużo ludzi z notebookami ma tego typu problemy i czasami może zadziałać wciśniecie na początku instalacji klawisza F5 (zamiast F6) i (chyba opcja)"Advanced ACPI.... (nie pamiętam dokładnie)" na wielu dyskach SATA właśnie w ten sposób można zainstalować XP, a jak nie da się to TYLKO stacja dyskietek. Bill w 2001 nie przewidział komputera bez stacji dyskietek : )
    ©u®E™

Exclamation

A mógłbym prosić o link do tego sterownika ATA.Bardzo bym prosił...

Domyślnie

http://www.pcformat.pl/forum/printthread.php?tid=306
    tam ktoś dosyć szczegółowo opisał procedure
    ©u®E™

Exclamation

Ale ja nie posiadam niestety stacji dyskietek
    Nie da się tego jakoś inaczej zrobić? <--może tak

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Specjalnie odnalazłem czytany kiedyś artykuł. Nie mówię, że tam jest rozwiązanie problemu - już nie pamiętam. Jednak z podobnym problemem męczyli się lepsi fachowcy od nas. Oprócz tego w Twoim wypadku jest mozliwość pożyczenia stacji dyskietek, klasycznie podłączanej lub przez usb.

Szwagier Kolaska - Komu dzwonią

Cool

Kupiłem stacje dyskietek.Mam dyskietkę.Lecz boję się ją montować że cś popsuje.(Stacji dyskietek jeszcze nigdy nie montowałem)Ma ktoś jakiś poradnik lub filmik jak to zrobić?Z góry dzięki

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Potrzebny ci jest śrubokręt, min. 2 śrubki oraz taśma łącząca stację dyskietek z pł. główną no i wiązka zasilająca wychodząca z zasilacza. Masz wszystko?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Nic się nie da zepsuć. Wszystko pasuje tylko w jedno miejsce. Przeplotka, która jest na jednym końcu taśmy powinna być przy stacji dyskietek. Teraz tak: czerwony koło czerwonego (od taśmy i od zasilania; na taśmie może być inny kolor, ale wtedy czerwony=oznaczony). Poza tym jeśli źle podłączysz taśmę (i tak przeplotka zawsze przy stacji) to starczy obrócić i bedzie ok. Źle podłączona taśma, to świecąca dioda stacji dyskietek przy starcie komputera.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia