+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 30

Temat: Kłopot z 3Dmarkiem

Starszy szeregowy robert360 ma szanse

Domyślnie Kłopot z 3Dmarkiem

Po dłuższej przerwie jak zwykle pojawiam się z problemem ( jasna cholera prawdę mówili ci ze Zycie to nie bajka ) a tak poważnie jakiś czas temu reinstalowalem system i teraz, gdy robie test 3Dmarkiem 2003 wszystko idzie ok. do drugiego testu CPU ….na drugim teście 3dmark kończy się i wyskakuje komunikat ‘’ Reiliable benchmarking cannot be completed because the 3DMark display lost focus’’ zaznaczę ze niby wynik z testu jakiś pokazuje, ale czy on jest pełny Komp. śmiga cały czas aż milo z karta tez nie ma problemu tylko ten problem z 3Dmarkiem …..Ciekawe czy ktoś ma jakąś sugestie, co do tego problemu. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

witaj , a próbowałeś innej wersji 3Dmarka , może na nowszej pójdzie do końca , daj znać jaki efekt , pozdro
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Tak tylko spytam, bo nie wiem, czy 3DM jest na tyle głupi: wygaszacze wyłączone (i programy w tle)?

Domyślnie

Ufffff nareszcie chwila wolnego …. Wygaszacze wyłączone programy w tle tez i kicha , czyli to samo może dziś będzie czas to ściągnę innego 3Dmarka to wypróbuje zobaczymy czy dojdzie do końca thx za sugestie.pozdrawiam

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Jaki masz konfig ?
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Yes… Yes… Yes… jak krzyknął premier Marcinkiewicz zainstalowałem 3Dmarka 2005 i wszystko ok.,(ale tak w nawiasie ciekawy jestem, czemu 2003 nie chciał zrobić testu do końca chodź przed reinstalacją windy był ok…tak na konie spytam, jakie macie wyniki w kręceniu karty mnie udało się podkręcić 672\780 i ciekawi mnie czy to jest dobry wynik czy raczej mierny więcej karta nie chce iść a przy takim ustawieniu 2godziny S.T.A.L.K.E.R hulał i nie było żadnej zwiechy.pozdro

Domyślnie

Widzę panowie ze nie bardzo pociąga was temat OC, kart graficznych z góry zaznaczę ze podanie prze ze mnie wartości, do jakiej udało mi się podkręcić moja kartę(Galaxy 7600 GS 256 DDR3 zalman) nie wynika z próby chwalenia się(żebym tak kolacji przez tydzień nie dostał ), ale zwykłej ludzkiej ciekawości, co do możliwości OC różnych kart graficznych i to by było na tyle pozdrowionka dla wszystkich.

Domyślnie

Ja akurat przegapiłem Twojego posta. G73 core z 560 na 644 mem z 1400 na 1620. Ja prawdopodobnie mam rdzeń w rewizji A2, a Ty będziesz miał w rewizji B1 jeśli niedawno kupiona.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Cytat Napisał robert360
    Widzę panowie ze nie bardzo pociąga was temat OC, kart graficznych z góry zaznaczę ze podanie prze ze mnie wartości, do jakiej udało mi się podkręcić moja kartę(Galaxy 7600 GS 256 DDR3 zalman) nie wynika z próby chwalenia się(żebym tak kolacji przez tydzień nie dostał ), ale zwykłej ludzkiej ciekawości, co do możliwości OC różnych kart graficznych i to by było na tyle pozdrowionka dla wszystkich.
    Spójrz na podpis, sam rozumiesz, że nie muszę kręcić a Tobie gratuluję, ładnie wykręciłeś.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Kręci się zawsze i tak dla jaj (przynajmniej grafikę), skok wydajności jest tak mały, że szkoda tego na dłuższą metę używać. Ja z lenistwa nie zmieniłem z 640/1600, ale i tak b. rzadko gram więc grafa nie płacze.

Domyślnie

QUOTE=QuatPro]Kręci się zawsze i tak dla jaj (przynajmniej grafikę), skok wydajności jest tak mały, że szkoda tego na dłuższą metę używać.
    Kurcze nie wiem czy sie z tobą zgodzić Kamil, jeżeli bez kręcenia w 3 Dmarku 05 mam wynik 5756 a po podkręceniu 7030 to chyba coś to znaczy choć nie jestem aż tak obeznany w sprawach kompa żeby być 100% pewny....muszę jeszcze sprawdzić jak sie sprawa ma z ilością, FPS w grach, bo jeżeli ilość klatek zwiększa sie po podkręceniu dość znacznie...to takie kręcenie ma sens tu przykład gram przez neta w call of duty2 i jest chyba różnica, jeśli gramy z znajomymi co maja średnie Fps na poziomie np 80 a ja mam 120 jeszcze na koniec wyjaśniłbyś mi o co biega z ta rewizja rdzenia bo jakoś słabo jarze....o i jeszcze jedno... ciekawi mnie, co jest przyczyna ze nie mogę wykręcić pamięci do poziomu 800 max jaki osiągam to 780, choć są radiatory na pamięciach i oc. powinno być dość dobre(wszędzie gdzie czytam goście bez problemu osiągają 800) no nic na dziś dość bawienia sie w pseudo pisarza

Filon by A-men
    Spójrz na podpis, sam rozumiesz, że nie muszę kręcić
    No masz racje kręcenie w twoim wypadku to chyba tylko po to żeby grafy wykorzystywać do lotów międzygalaktycznych a nie jako sprzęt codziennego użytku pozdrowionka
    Ostatnio edytowane przez robert360 ; 18.Aug.2007 o 21:25

Domyślnie

No tak, Ty akurat różnicę masz dużą (~20%), czyli gdybyś miał w jakiejś grze 30fps, to po podkręceniu może będziesz miał 36 (m. 80 a 120 to chyba różnicy nie zobaczysz - zobaczysz? ja mam tylko do 85 - vsync włączone). No... nie chcę uogólniać, ja tak przymajmniej uważam. Chodzi mi głównie o to, że jak jakaś gra będzie wolno chodziła to 20% szybciej jej nie pomoże, lepiej kupić nowszą kartę. Ale kupić wersję GS, z której da się zrobić bez łachy GT ma sens, albo GT i zrobić z tego GTS (8600). Jaki masz procesor? Rewizja rdzenia, to tak jak w przypadku CPU, wersja produkcyjna. W tym akurat przypadku różnią się one procesem technologicznym (zawsze czymś, graficzne najczęściej tym): B1 -> 80 nm, A2 => 90 nm. Im mniejszy, tym pobór mocy też i potencjalnie szybszy. Pamięć Ci się nie podkręciła, bo akurat taką wrzucili do Twojej karty, to jest GS i tak się ciesz, że Ci rdzeń się pięknie podkręcił i pamięć masz DDR3 (ale na Twoim miejscu, o ile to tylko możliwe, podkręcałbym go, że tak powiem dynamicznie, czyli od potrzeby, lub przynajmniej spuścił powiedzmy 10, 20MHz z tonu od stabilnego max.).

Domyślnie

Całkowicie się z tobą zgadzam ze lepiej kupić nowa kartę, ale jak to powiedział pewien mądry człowiek …..Jak się nie ma, co się lubi to się lubi, co się ma… a tak poważnie nie do końca bym się zgodził przykład S.T.A.L.K.E.R zanim zrobili patcha były kłopoty z gra przynajmniej u mnie na otwartych terenach gra potrafiła się przycinać i skokowo działać podkręciłem kartę i nie ta gra wszystko chodziło płynie sama przyjemność z gry a wcześniej bez podkręcania były kłopoty,…co do karty nie jadę cały czas na podkręconej, bo to by nie miało sensu przy zwykłym użytkowaniu podkręcam tylko wtedy jak potrzebuje odreagować a nic tak nie poprawia samopoczucia jak skopanie komuś tyłka w grze(gorzej będzie jak to mnie skopią ), co do procesora mam pentium 2160 podkręcony do 2400 MHz więcej nie chce kręcić,(choć kręcenie tego procka to czysta przyjemność ), bo jakoś nie mam przekonania do swojego zasilacza

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

QuatPro zaciekawiles mnie niejako tym OC... wiec zapytam co mogl bym wyciagnac ze swojej karty: Palit 7300 GT Sonic 256MB pamiec/zegar-1000/400 na AGP x8 i do jakiej bezpiecznej wartosci mogl bym to wykrecic? nie mowie tu o kosmicznych wartosciach ale napewno kilka procent by mi sie przydalo:]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Domyślnie

Co się dowiedziałem o 7300 (bo wcześniej nie za dużo wiedziałem).

Są/były wersje DDR2 i DDR3 - zdecydowanie lepsza druga.

7300GT i GS to procesor G72 (ale są źródła, które podają, że te karty wyposażane są w G73 - może nowsze wersje).

..... ROP... PS.... VS.... TMU tyle co ROP (po jednej na każdy potok)
    GT:.. 4/n8.. 4/n8.. 3/n4
    GS:.. 4/n8.. 8..... 4

/n - to niby nowe wersje by były
    ROP - potoki renderujące
    PS - potoki PixelShader
    VS - jednostki VertexShader
    TMU - jednostki teksturujące w ROP
    Nie wiem, czy to błędy, czy co, ale RivaTuner prawdę Ci powie.

Produkowane były, a teraz są odpowiednio w technologii 110 nm i 90 nm. Trudno to będzie ustalić (poza tym, nie wiem jakie mają oznaczenia). Przejrzyj załączniki tego postu. Najpewniejsza metoda to zdjęcie radiatora i przeczytanie modelu (tej wersji właśnie) na samym układzie. Swojej karcie oszczędziłem tej operacji, nie jestem aż tak ciekawy.

Wersje 110 nm i/lub DDR2 miały taktowany rdzeń 350, 400 ale i 500 MHz.

Wersja 90 nm prawdopodobnie już 500 MHz.

Konkluzja: około 500 MHz jest do osiągnięcia. Natomiast jak masz nową wersję, czyli 90 nm też pojedziesz wyżej, powiedzmy min. 560 MHz.

Proponuję Ci podkręcać z pozycji nVidia Control Panel. Musisz dadać do rejestru wpisy z pliku w załączniku. Pojawi Ci się w menu pozycja: "ustawienia częstotliwości zegara".
    Kłopot z 3Dmarkiem-ncpm.png

Jak to wybierzasz, po prawej walczysz. Jest tam przycisk "wykryj optymalne częstotliwości" - traktuj wynik jaki uzyskasz klikając go jako orientacyjne dane. W żadnym wypadku od razu nie zapodawaj takich częstotliwości. Sterownik chyba ustawia taką częstotliwość i sprawdza, czy układ komunikuje się poprawnie, nie zadaje mu żadnych obliczeń! Zwiększasz na początku po 10 MHz i zapuszczasz 3DM, albo ja wolę Aquamark, bo szybciej przechodzi (a i tak potrzebuję wstępnie wiedzieć). Wszelkie zakłócenia (artefakty) oznaczają, że to jest za szybko i trzeba spuścić o np. 5MHz. Z tego co pamiętam czarne - za szybko GPU, kolorowe w tym szachownice - pamięć za szybko.
    Kłopot z 3Dmarkiem-ncpucz.png

Acha użyć najlepiej sterowników ForceWare mi się jakoś podoba wersja 93.71, może dlatego, że jak instalowałem to była najnowsza, a teraz mi się już nie chce przeinstalowywać.

Tu jest jeszcze coś ciekawego nie tylko dla BOOTanick'a.

edit:
    Wyrzuciłem załącznik, bo to samo jest umieszczone tu.

Domyślnie

czytam tak i czytam i zaczynam się zastanawiać czy można cos wydusić z mojej karty , nigdy się w to nie bawiłem ale zawsze może byc ten pierwszy raz , gdyby ktoś mógł mi wyjaśnić jak sie to robi i na ile można ją podkręcić to będę wdzięczny , model karty w opisie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Z tego co wiem to Radeony się słabo podkręcają, ale w Twoim wypadku bym się nie przejmował. Tylko marzę i zbieram kasę na nowy sprzęt, ale to i tak za ok. rok będzie. Może już jakieś rozwiązania typu CPU i GPU uniwersalne, czyli jedna jednostka UPU (by było unified/universal processing unit), w każdym razie na pewno co najmniej Penryn z czterema jajami.

Domyślnie

czy tak karta jest tak dobra że nie warto jej podkręcać ? sam nie wiem , myslałem że można coś więcej wydusić z grafy albo z procka , z drugiej strony zastanawiam się czy ma to wpływ na zasilacz , muszę wymienić na coś mocniejszego , doszły mnie słuchy że się ostatnio resetuje ( nie ma mnie w domu ) w lipcu wymieniłem zasilke na nową ale widać nie na długo starczyła , więc jak się wezmę , o ile się wezmę za podkręcanie to chciałbym wiedzieć jakiej mocy zasilacz musiałbym kupić aby to wszystko działało , proszę o sugestie
    Pozdrawiam

Domyślnie

Firmowy 500W Ci wystarczy, conajmniej Chieftec (nawet 450W).

Ja nie mówię, że nie ma softu do O/C Radka i może akurat Twój egzemplarz się podkręci fajnie.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Firmowy 500W Ci wystarczy, conajmniej Chieftec (nawet 450W).

Ja nie mówię, że nie ma softu do O/C Radka i może akurat Twój egzemplarz się podkręci fajnie.
    Chieftec to napewno , myślałem o mocniejszym , jakieś 550W do 650W , niech ma spory zapas , kto wie co jeszcze wpakuję do tej skrzynki , co do grafy to muszę się przyznać że nie szukałem specjalnie jakiegokolwiek info na jej temat , dlatego nie wiem czy można i czy warto ją kręcić , poszukam w okularach , może coś znajdę
    Pozdrawiam

Domyślnie

jak znajdę to wstawie linka
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 21.Aug.2007 o 20:59
    Pozdrawiam

Domyślnie

Chodzi mi o to, jak Tobie się udało?

A jest prawdopodobieństwo, że masz GPU wyk. w tech. 80 nm, więc niby z 590 MHz? powinien gdzieś do 650 MHz podkręcić.

Poprawiłem post powyżej BOOTanick.

Domyślnie

znalazłem tylko test porównawczy , myślę że można wyciągnąć z tego jakieś wnioski , prosiłbym o opinię na temat tej karty , czy warto ją podkręcać , http://pcarena.pl/page/77109/single/...ach-na-7900GS/ nie znam się na technologii , jestem w tym zielony , narazie nie podkręcam bo nie ma mnie w kraju , po drugie nie wiem jak , jeśli nie sprawi to Tobie problemu to opisz jak można podkręcic grafę , najpierw kupię zasilacz
    Pozdrawiam

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

to tak ...jesli chodzi o wersje karty mam GDDR3 :] czyli nowsza ... ogolnie lece na sterach forceware i mam juz od jakiegos czasu dodane do rejestru coolbitsy :] ogolnie do tej pory odwazylem sie symbolicznie podciagnac oba suwaki o jakies 50 Mhz i jak narazie wiecej nie krecilem ...co do sciagania radiatora...bedzie ciezko poniewaz raz ze karta jeszcze na gwarancji a dwa jest to radiator z coolerem i generalnie maja jakis nietypowy zaczep :] a chodzi mi mniej wiecej o ile moge na suwakach pociagnac bez specjalnego stesu o wybuch :] ale nie wymagam ...nie bedzie to plakal nie bede :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)