+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 23 z 23

Temat: Open Office kontra Microsoft Office - co polecacie?

Szeregowy tłik ma szanse

Question Open Office kontra Microsoft Office - co polecacie?

od niedawna wprowadzam w swoim kompie sukcesywnie legalizację - przyszła pora na pakiet biurowy - który uważacie za lepszy - wiadomo, jeden nie koszxtuje nic, a drugi ok 400 pln ale pytam o funkcjonalność - który do Was bardziej przemawia?

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Swego czasu próbowałem przesiadki... chyba za czasów wersji OOo 2.0. OOo miał problem z drukowaniem tabel na mojej drukarce laserowej Samsunga, dlatego wróciłem do MS. ALe nie wykluczam powrotu. Jestem studentem, więc mogę mieć MS Office 2007 za niecałe 200zł... ale to o 200zł więcej niż OOo

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Home & Student zawsze i tak do celów niekomercyjnych.

Ja bym wybrał M$. Bo jestem przyzwyczajony i zajmuje mniej zasobów systemowych.

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

a co do Open Office to tez u Was chodzi zdecydowanie wolniej od Ms Office?

Domyślnie

od wersji 2003 zdecydowanie wolniej, od 2007 wolniej

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

ano właśnie Wybór chyba jest prosty ale jeszcze sobie ściągnę wersje 30 dniową Office 2007 żeby zobaczyć co i jak

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

no i ściagnalem, potestowałem i musze powiedzieć, że skok w stosunku do Office 2003 jak i do konkurencji jest znaczny. Menu kompletnie przebudowane - troche ciezko sie polapac na poczatku ale czytam na innych forach, że później dzieki temu interfejsowi mozna sie poruszać po programie lepiej niz w starej wersji.
    No i teraz jeszcze jedno:
    http://www.pcworld.pl/news/120509.html

zapowaidaja sie zakupy

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat z tamtej strony, nie weryfikowałem, ale cenowo rzeczywiście wychodzi ciekawie:
    Cytat Napisał Jajco
    No czy to jest taka świetna oferta? Office w wersji Proffesional dla uczniów/studentów/nauczycieli kosztuje 285zł... Tutaj za 200zł dastajemy tylko 4 programy z pakietu i brakuje najważniejszego Accessa... O ile dobrze pamiętam, właśnie Accessa teraz uczą na informatyce.

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

za 200 pln to naprawde dobra oferta- a co do tego Accessa to nie wiem kto tego potrzebuje do użytku domowego- wszkole go nie uczą raczej, ja nie miałem w każdym razie tego na informatyce.
    Na allegro już są te zestawy - chyba się na jeden skuszę

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

Cytat Napisał tłik
    za 200 pln to naprawde dobra oferta- a co do tego Accessa to nie wiem kto tego potrzebuje do użytku domowego- wszkole go nie uczą raczej, ja nie miałem w każdym razie tego na informatyce.
    Na allegro już są te zestawy - chyba się na jeden skuszę
    to nie wiem co ty w szkole miales jak obecnie podstawa jest nauczanie baz danych w tym accessa oraz podstaw sql... ale mniejsza... mowisz nikt nie uzywa w domu....a ja powiem Ci ze znam conajmniej ze 20 osob ktore korzystaja z nigo dla wlasnych potrzem ... mimo ze z informatyka niewiele wspolnego maja... a i rzadko bo rzadko zdarzaja sie jeszcze aplikacje korzystajace z silnika accessa... jednak ze znalesc mozna kilka innych aplikacji o podobnych badz nawet lepszych mozliwosciach za free. poszukac jedynie trzeba :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

nie napisałem, że nikt tego nie używa w domu.
    Napewno tacy ludzie są jednak większości typowych "użytkowników domowych" Access jest zapewne zbędny - liczy siędla nich przede wszystkim Word, Excel i PowerPoint. Gdyby tak wiele osób używało Accessa to napewno Microsoft by go włączył do pakietu.

Domyślnie

Muszę się zgodzić z tłikiem. Access nie jest niezbędnym elementem pakietu office w wersji domowej. Choć fakt, iż MS nie dodaje go do wersji Home swojego pakietu jest niezrozumiały - w końcu jest to pakiet który nie może być użyty w celach komercyjnych, więc co za różnica czy ten Access tam jest czy nie? Prawda jest taka że 95% z ludzi, którzy korzystają w domu z Accessa to uczniowie i studenci uczący się jego obsługi. Wychodzi na to, że dołączenie tego programu tylko do wersji Pro (uczeń nauczyciel i student może kupić taką wersję dużo taniej, 278zł w programie Office Student Select) to tylko i wyłącznie wymuszenie kasy.

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

hmm, wiesz jakby nie bylo access jest programem, którego używa się raczej w firmach a nie w domu myśle, że to daltego go tam nie maa jeżeli ktoś potrzebuje go do domu w celach edukacyjnych to tak czy siak skoro office 2007 dla uż domowych kosztuje 199 a ten z access'em 278 to różnica jest niewielka.
    pozdo

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Też wybrałbym MS Office 2007 - zwłaszcza teraz, że licencja domowa na 3 stanowiska kosztuje śmieszne 199 zeta - moim zdaniem to uczciwa cena. OO niby to samo, ale brakuje tej wygody, no i nie trzeba się przestawiać, bo zdecydowana większość z nas wychowała się na produktach M$

Szeregowy papierek ma szanse

Domyślnie

Witam,
    Podobnie jak przedmówcy zastanawiam się nad zakupieniem tej promocyjnej paczuszki.
    Do wyboru:
    - 199zł (lub taniej na allegro) - 3 stanowiska, bez accessa
    - 278,75 zł EduAkcja - 1 stanowisko, z accessem.

Mam jednak inne pytanie. Do tej pory byłem zadowolony z office 2000 i obecnie z 2003 home + sp2.
    Osobiście nie miałem większych problemów ale...

Czy w obecnej wersji office 2007 wszystko działa dobrze i nie "wykrzacza" się na podstawowych operacjach?
    Czy jednak psoci jakieś figle?
    Nie uśmiecha mnie się co chwila pobierać jakieś poprawki. Nie znalazłem nic na ten temat. Mam jednak w świadomości fakt iż jest to nadal produkt Microsoft-u... (resztę dopowiedzcie sobie sami )
    Z góry dzięki za odpowiedź.

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

ja zamówiłem wersję HOME za 199pln. Potestowałem troche ją najpierw i jak dla mnie to chodzi lepiej niż 2003 - szybciej otwiera dokumenty. Posiada kompletnie nowe menu, ale jak się przyzwyczaisz(kwestia kilku dni) to będzie Ci się pracowało dużo lepiej i szybciej.
    Co do wesji to zależy co potrzebujesz - ja Accessa nigdy nie używałem dlatego wybrałem HOME

Domyślnie

Wiem, że Office 2007 ma całkowicie nowe menu. Nawet miałem możliwość chwile posiedzieć przy nim. Wpierw zbaraniałem ale wiadomo, można się przyzwyczaić.

Co do wersji to skłaniam się bardziej do tej tańszej. Dlaczego:
    - wersja na 3 stanowiska (zainstaluje siostrze i ojcu na laptopie)
    - Access: wiem, że będzie mi jeszcze potrzebny ale później po skończeniu studiów raczej nie. Sprawdziłem też już, że mogę mieć go z uczelni (MSDN Academic Alliance)
    - no i w końcu parę złoty zaoszczędzone

Nadal jednak pozostawiam pytanie czy owy Office 2007 działa poprawie i nic dziwnego się z nim nie dzieje?

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

tak jak napisałem - działa naprawdę super, nie mam żadnych zastrzeżeń co do tego programu. Odkąd mam wersję testową to ani razu mi się nie zawiesił - działa lepiej i sprawniej niż 2003 tak jak napisałem wyżej.

Domyślnie

U mnie nie jest już tak wesoło jak u tłika. Zauważyłem jeden błąd i jedną przypadłość wynikającą z kroku technologicznego. Mianowicie:

Z zainstalowanym MSO 2007 Pro, nie mogę odpalić instalatorów map drogowych do odbiorników GPS. Problemem jest jakaś biblioteka związana z C++, która uległa zmianie wraz z instalacją Office'a.

Domyślny format zapisy w Office 2007 to xml, który jest kłopotliwy z tego względu, że jeśli ktoś ze starszym officem chce to obejrzeć, to musi mieć zainstalowaną specjalną łatę - mało kto o tym wie, a zapisywanie dokumentów w starym formacie ale w nowym office jest bardziej "klikochłonne". Ponadto nowy format jest niekompatybilny z office mobile...

Poza tym wszystko super, najbardziej cieszy mnie mechanizm operacji na wykresach

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

hmmm co do map to nie wiem jak sprawa z tym wygląda bo nie używam żadnej, może to kwestia doinstalowania jakiś kompatybilnych bibliotek

co do formatu zapisu to klikochłonność sprowadza się do kliknięcia "zapisz jako" i wybrania "dokument programu word 2003"

Wykresy są fajne, ale mi najbardziej do gustu przypadł ten One Note - bardzo przydatna sprawa, wszelkie zapiski, terminy mozna trzymać w jednym miejscu - super sprawa jak ktoś się przemieszcza z lapem

Domyślnie

No czyli już jakiś mały babol Mało istoty ale w przypadku misiek1928 widać już bardziej.

Czytałem też o tym super nowym formacie docx. To aby utrudnić współprace z oprogramowaniem open source.
    Co do "klikochłonności". W opcjach da się zmienić aby domyślnie zapisywał jako format np: word 97-2003 (czy jakoś tak) i będzie zapisywać w starym poczciwym DOC-u

Szeregowy tłik ma szanse

Domyślnie

o nawet nie wiedziałem, że można "na stałe" przestawić zapisywanie w starszym formacie. Podejrzewam, że jak soft się rozpowszechni to i tak wszyscy będą używać docx. Co do open source to nie rozumialem nigdy problemu - Microsoft robi cały czas swoje a Open Office próbuje go "małpować" nie na odwrót

Domyślnie

Tu nie chodzi o małpowanie. Jak nie wiadomo o co, to chodzi o pieniądze.
    Nie ma co się oszukiwać. Większość społeczeństwa używa nielegalnego oprogramowania. Osobiście od paru lat jestem legalny w tym temacie.

Niestety po skończeniu studiów licencja na Windowsa wygaśnie a obecne ceny BOX-a są nie do przyjęcia (jak dla mnie). To samo tyczy się pakietów office. Całe szczęście jest coś takiego jak open source. Tu z rok temu próbowałem Open Offica. Byłem prawie zadowolony. Doskwierało pare rzeczy ale było ok i to za darmo a nie za 1000zł (nie licząc wersji home za ok 400zł).

Jeśli chodzi o "małpowanie". Patrząc na fakt iż wszyscy wybierają pakiety Microsoft-a (nie koniecznie legalnie) przyzwyczajają się do niego i później gdy coś jest w innym miejscu albo działa inaczej pojawia się problem i słowa że dany soft jest bleee. Dlatego też dążenie do podobieństwa.

Co do nowego formatu. Ostatnia wersja Open Office z jaką miałem do czynienia była prawie idealna.... i prawdopodobnie obecnie już jest. Dużo firm czy też prywatnych użytkowników przesiadło się na OOo. To widoczna strata dla naszego M$ giganta. Dlatego też podkłada kłody w postaci docx dla softu open source.

Jeśli w którejś z powyższej kwestii mylę się to przepraszam.

Wracając jednak do początku. Obecne ceny (199zł) to bardzo dobre ceny. Takie pieniądze mogę przeznaczyć na zakup legalnego oprogramowania.

Niestety nie ma nic idealnego. Dlatego moje pytanie, aby nie okazało się, że występują problemy które w widoczny sposób przeszkadzają w używaniu owego oprogramowania (office2007).

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)