+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: test karty dźwiękowej

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie test karty dźwiękowej

witam , od kilku dni słychać w głośnikach dziwny dźwięk , delikatne trzaski i szum , nie jest to szum który jest słyszalny przy podkręceniu potencjometra , niezależnie od podkręcania głośności szum i trzaski są ciche , zastanawiam się czy nie jest to konsekwencją jakiegoś uszkodzenia karty dźwiękowej , tu zwracam się z pytaniem do specjalistów , czy są jakieś programy do testowania kart dźwiękowych , czy można przy pomocy takiego programu stwierdzić że karta jest walnięta , pozdrawiam
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Uszkodzenia tym niezdagnozujesz, ale faktycznie Live lubiły czasami się spalić... Soft do testowania kart (ale jej parapmetró) to RMMA darmowy, ale bardzo funkcjonalny i prawdę o badziewnych integrach Ci powie Sprawdź najpierw czy przypadkiem karta niewyszła częściowo z slotu (spróbuj też w innym - koleś miał raz tak, że z sltoem mu się coś stało...) No i najważniejsze - czy to się nie stało po instalacji jakiegoś nowego sprzętu/sterowników.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

To może też świadczyć o słabym zasilaniu, zakłóceniach z tego powodu. Zakłóceniach w ogóle. Raczej karta jeśli gra, a tylko cicho trzeszczy, to się nie uszkodziła. Chyba że jej się zbiera. Spróbuj przełożyć do innego PCI'a, bo oprócz tego, że mógł się uszkodzić (co jest mało prawdopodobne), mogą być akurat w tym miejscu jakieś zakłócenia, mimo że wcześniej nie było. Soft, czy sterowniki, jak pisał Anabolo, też mogą być powodem.

RMMA > znalazłem super stronę http://cpu.rightmark.org/, ale nie tą.

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Uszkodzenia tym niezdagnozujesz, ale faktycznie Live lubiły czasami się spalić... Soft do testowania kart (ale jej parapmetró) to RMMA darmowy, ale bardzo funkcjonalny i prawdę o badziewnych integrach Ci powie Sprawdź najpierw czy przypadkiem karta niewyszła częściowo z slotu (spróbuj też w innym - koleś miał raz tak, że z sltoem mu się coś stało...) No i najważniejsze - czy to się nie stało po instalacji jakiegoś nowego sprzętu/sterowników.
    programik faktycznie nic nie wykazał , dźwięki są ok , zainstalowałem najnowsze stery ale to też nie pomogło , karta siedzi mocno w slocie , zastanawiam się czy nie może to być wina potencjometru , jest codziennie włączany po kilka razy i tak już od prawie trzech lat , czy mógł się zużyć na tyle że taraz może być powodem trzasków
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    programik faktycznie nic nie wykazał , dźwięki są ok , zainstalowałem najnowsze stery ale to też nie pomogło , karta siedzi mocno w slocie , zastanawiam się czy nie może to być wina potencjometru , jest codziennie włączany po kilka razy i tak już od prawie trzech lat , czy mógł się zużyć na tyle że taraz może być powodem trzasków
    Mówisz o potencjomatrze głośników czy amplitunera? Bo jeśli to pierwsze, to jest bardzo prawdopodbne - w mojej opinii creative nie ma zbyt dobrych głośników, choć na pewno lepszy niż inne wynalazki typu media-tech... Czy to wina głośników, łatwo sprawdzisz podłączając np. słuchawki bądź głośniki do innego źródła (np. odtwarzacz mp3 etc).

mikhnal
    Gość

Domyślnie

@asterix:
    jakikolwiek potencjometr prędzej czy później się wytrze, a szczególnie taki który macasz codziennie od 3 lat. daj do wymiany w jakiemuś średnio zdolnemu elektronikowi, naprawa RTV/AGD cycuś takiego. ostatnio mojemu kolowi w głośnikach Creativa wymienili potencjometr głośności za 20 PLN. a miał taki efekt, że nie dość że trzeszczało to jedna przednia kolumienka dawała od razu na full... nie muszę dodawać, że przeszedł kilka zawałów. chciał se filmów w nocy pooglądać

Domyślnie

Mikhnal, może masz pomysł skąd zdobyć taki potencjoment (z jakimiś tłumikami rezystantywnymi nie trza tłumaczyć, wiem po co są i z resztą bardzo skutecznie to działa, no właśnie nie ma tych efektów, co podejrzewasz, że ma sprzęt Asterix'a). Albo jak sobie poradzić z moim problemem? Polega on na tym, że no... nie ma styku gdzieś (może w potencjometrze, może gdzieś indziej - np. przeł. tonu, pot. balansu, pot. tonu). Czasem jeden kanał się wyciszy dość mocno. W ogóle, to musiałby zrobić pożądny test, czy w momencie jak niby nie jest wyciszony, oba grają jednakowo głośno (bo mam poważne wątpliwości).

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Mówisz o potencjomatrze głośników czy amplitunera? Bo jeśli to pierwsze, to jest bardzo prawdopodbne - w mojej opinii creative nie ma zbyt dobrych głośników, choć na pewno lepszy niż inne wynalazki typu media-tech... Czy to wina głośników, łatwo sprawdzisz podłączając np. słuchawki bądź głośniki do innego źródła (np. odtwarzacz mp3 etc).
    w moim zestawie jest sześć głośników podpiętych do subwoofera , z subwoofera jest wyjście na kabelek na którego końcu jest całe ustrojstwo do obsługi głośności , potencjometr włącz/wyłącz który też reguluje ciszej/głośniej , drugi potencjometr obsługuje tony niskie/wysokie , jest też gniazdko do podłączenia słuchawek , przy podpietych słuchawkach automatycznie odłącza głośniki , w słuchawkach też słyszalne są trzaski i szumy więc można wykluczyć wadę głośników i słuchawek , wątpię aby wszystko naraz padło , myślę że wina leży po stronie potencjometra , kłopot w tym że będzie ciężko taki znaleźć , ale jak trzeba to się poszuka
    tutaj jest taki zestaw jaki posiadam
    Załączone obrazki Załączone obrazki test karty dźwiękowej-kino-20domowe-20022.jpg  
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 21.Dec.2007 o 15:09
    Pozdrawiam

mikhnal
    Gość

Domyślnie

@QuatPro:
    bladego pojęcia nie mam... nie jestem elektronikiem, polegam raczej na wiedzy i doświadczeniu innych, np. długo i do skutku szukam szewca albo elektronika który będzie reperował to co chcę i jak chcę. i daję takim ludziom zarobić.
    w Wawie jest trochę łatwiej, jest tu słynny Wolumen. siedlisko k.... i złodziei a przy okazji targ elektroniczny. taki "naprawiacz" jedzie tam w łykęd i dobiera odpowiednią część. z tego co słyszałem to właśnie w ten sposób dopasował i naprawił potencjometr w pilocie od głośników kolegi.
    uwierz mi że są jeszcze uczciwi usługodawcy, którym chce się "pieścić" twój sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez mikhnal ; 21.Dec.2007 o 22:55

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    w moim zestawie jest sześć głośników podpiętych do subwoofera , z subwoofera jest wyjście na kabelek na którego końcu jest całe ustrojstwo do obsługi głośności , potencjometr włącz/wyłącz który też reguluje ciszej/głośniej ....]
    Ale czekaj - podłączałeś słuchawki bezpośrednio pod wyjście karty muzycznej czy też może pod to wyjście z głośników creative?

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Ale czekaj - podłączałeś słuchawki bezpośrednio pod wyjście karty muzycznej czy też może pod to wyjście z głośników creative?
    zawsze podłączam pod wyjścia na końcu kabla , jest tam specjalnie umieszczone gniazdo do słuchawek , na zdjęciu może tego nie widać ale jest , w słuchawkach też słychać trzaski , zastanawiam się czy przeczyszczenie potencjometra coś pomoże , no wiecie spiryt i wacik , wiadomo że jeśli ścieżka jest mocno wytarta to nic nie pomoże , najwyżej spiryt pójdzie do gardła , ale to chyba nie za bardzo pomoże , miałem z tym potencjometrem kiedyś kłopot , znaczy od głośnoiści , przełożyłem ten od tonów na miejsce tego od głośności , było ok do tej pory , więc myślę że pora rozejżeć się za potencjometrami , problem tylko w tym że jak nie dostanę takich samych to co mogę zrobić innego , czy można ten problem rozwiązać w inny sposób , pozdrawiam
    Pozdrawiam

Domyślnie

No więc właśnie podłącz słuchawki bezpośrednio do karty... wtedy będziesz wiedział co jest nie tak, choć stawiam na głośniki - często padające modele :/

Domyślnie

bezpośrednio do karty mam podłączone na rozgałęźniku drugie słuchawki , bezprzewodowe , w nich nie słychać trzasków , więc karta jest ok ale to świadczy o usterce potencjometu a nie o zwalonych głośnikach , mógłby paść jeden , może dwa ale nie wszystkie na raz , dzisiaj rozbiorę potencjometr i zobaczę czy da się coś zrobić
    Pozdrawiam

Domyślnie

Przy takich zabawach jak rozbieranie potencjometru, sprawa najchętniej się pogorszy.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Przy takich zabawach jak rozbieranie potencjometru, sprawa najchętniej się pogorszy.
    bez obaw , robiłem to nie raz , mam zdolności manualne
    Pozdrawiam

Domyślnie

Bez otwierania używa się takiego spray'u do regeneracji potencjometrów - robi nic innego jak usuwa chyba tlenki węgla z powierzchni ścieżek węglowych.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)