+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 51

Temat: Linuks Debian dla zielonych

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Linuks Debian dla zielonych

Czy wystarczy partycja 4,33GB do instalacji tego systemu i jak najprościej go zainstalować gdy na pokładzie jest już winda.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 13.Mar.2008 o 20:10

Domyślnie

Ile zajmuje ten system na dysku bo ja znalazłem 3 pliki debian-40r3-alpha-DVD-1.iso
    w sumie 12GB. Czy wystarczy tylko DVD-1?

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    Ile zajmuje ten system na dysku bo ja znalazłem 3 pliki debian-40r3-alpha-DVD-1.iso
    w sumie 12GB. Czy wystarczy tylko DVD-1?
    Ten system zawiera masę oprogramowania, z którego zapewne i tak nie będziesz korzystać. Myślę, że podstawowa wersja zmieści się spokojnie na 1GB HDD. Problem w tym czy obecny debian nie instaluje za dużo, bo jeśli tak będziesz musiał poświęcić więcej czasu na zabawę w odhaczanie niepotrzebnych narzędzi.
    Tylko pytanie po co? Oprócz partycji na dane musisz zrobić partycję na stronicowanie pamięci (256MB-512MB) no i zawsze lapiej jak masz zapas aby coś sobie doinstalować.

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    Czy wystarczy partycja 4,33GB do instalacji tego systemu i jak najprościej go zainstalować gdy na pokładzie jest już winda.
    Musisz wydzielić mu osobną partycję i to co najmniej 2 (dla linuxa i dla swapa). Ta druga to jakieś 256 do 512MB. Poszukaj też info jak dopasować bootmanagera z XP aby ładował linuxa. Da się to zrobić ale nie pamiętam już jak. Zawsze stosowałem manager linuxa lilo. Poczytaj też o lilo, bo nie pamiętam czy może być instalowany na partycji linuxowej czy na windzie. Możesz też wydzielić 3 bootowalną partycję (dość małą) dla bootmanagera (najbezpieczniejsza opcja).
    Jak nadpiszesz standardowego bootmanagera XP to go zniszczysz i po usunięciu linuxa będzie problem z ładowaniem XP. Pewnie da się go odzyskać ale nie wiem jak.
    Możesz też sobie zrobić bootmanagera na pendrivie i aby załadować linuxa będziesz po prostu podłączał pena przed bootowaniem.
    Dawno już nie używałem linuksa ale pewne rzeczy się nie zmieniają.

Domyślnie

A czy da się tak zrobić by Debian uruchamiał się spod windy lub ew przy starcie po wciśnięciu jakiegoś magicznego przycisku

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Da się, sam przy instalacji Ci zaproponuje zrobienie odp. menu. Z windy się nie da uruchomić za bardzo.

Domyślnie

A da się tego standardowego bootmanagera jakoś zachować i ew później podmienić? Gdzie on się znajduje? Chciałbym żeby normalnie ładowała się winda a po wciśnięciu czegoś dopiero Linuks. Trochę się obawiam że sobie namieszam w obecnym systemie.
    Jeszcze godzinka i powinienem mieć dvd1 ale zanim zacznę mieszać muszę się dowiedzieć czy to bezpieczne.

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Cool

hmmm...

instalując linuxa na dysku o ile pamiętam były 3 możliwości w zależności od dystrybucji start z dyskietki LILO oraz GRUB
    Ostatnio instalując ubuntu zdaje się ostało się GRUB natomiast zmierzając do odpowiedzi na twoje pytanie to tak

Instalujesz sobie linuxa (posiadając już np. XP) ale za miesiąc przykładowo znudzi ci się linux ale bootloader zostaje na dysku co wtedy zrobić

Odpowiedź jest banalnie prosta przywrócić stary standardowy bootloader a jak to zrobić?

Jak masz konsole odzyskiwania systemu zainstalowaną w opcji uruchamiania to właczasz ją logujesz się do danej instalacji windowsa podając hasło admina i potem dajesz komende FIXMBR zatwierdzasz -> TAK i już cieszysz się bootloaderem z XP

Jeżeli niemasz konsoli odzyskiwania w opcji uruchamiania to wkładasz dysk z windowsem i zdaje się wciskasz F6 aby włączyć konsole odzyskiwania z dysku CD

Pozdro i powodzenia z linuxem

poniżej pare linków z wiki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/LILO
    http://pl.wikipedia.org/wiki/GRUB

EDIT:

http://www.fs-driver.org/index.html

przy okazji może ci się sprzyda sterownik dzięki któremu jest możliwość odczytu zapisu pod windą systemu ext2 i ext3 również

Niewiem ale chyba stabilnej pełnej wersji systemu plików ext4 jeszcze nie ma

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ext4
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 14.Mar.2008 o 13:35 Powód: dodano :-)
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    A da się tego standardowego bootmanagera jakoś zachować i ew później podmienić? Gdzie on się znajduje? Chciałbym żeby normalnie ładowała się winda a po wciśnięciu czegoś dopiero Linuks. Trochę się obawiam że sobie namieszam w obecnym systemie.
    Jeszcze godzinka i powinienem mieć dvd1 ale zanim zacznę mieszać muszę się dowiedzieć czy to bezpieczne.

A można wiedzieć czemu wybrałeś akurat to distro? Debian na pewno nie jest lnx dla początkujących... Na początek spróbuj coś łatwiejszego, jak np. Suse - tam sobie bez problemów poradzisz.

Domyślnie

Akurat ta wersja będzie mi potrzebna, chcę się nauczyć przynajmniej podstaw.

PS Obecnie mam na C windę na D programy a E to archiwum. Mam tez F własnie te 4,3GB (miał być SWAP ale jakoś sie do tego nie zabrałem) i teraz pytanie. Czy zmieniając rozmiary tych partycji programowo nie namieszam sobie. zamierzam zmiejszyć D i powiekszyć E i z niej wydzielić jeszcze jedną partycję na Linuksa.
    To jaka powinna być partycja dla linuksa by można było sie nim trochę pobawić i ile tego swapu i czy można zrobić wspólny swap dla windy i linuksa?

>Niewiem ale chyba stabilnej pełnej wersji systemu plików ext4 jeszcze nie ma
    Czy ta niestabilność jest bardzo uciążliwa?
    Żeby odzyskać system od odpowiedniego momentu najpierw trzeba "zapisać ten moment" za pomocą tego programu prawda?

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    ... czy można zrobić wspólny swap dla windy i linuksa ...
    Zdecydowanie nie. Nie znam się w ogóle na Linux'ie, lecz coś mi chodzi po głowie - ej złaź - pamiętam jak instalowałem sobie kiedyś (sto lat temu) Linux'a, to wyczytałem, że na partycji swap Linux ma specjalny system plików.

Programowo sobie nie namieszasz, natomiast to F możesz mieć jako podpartycja partycji rozszerzonej, a dla Linux'a musisz chyba wszystko dać na podstawowe - sprawdź to.

Domyślnie

Dzięki za dotyczczasową pomoc
    Czytam sobie własnie http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
    i tak się zastanawiam czy jak utworzę te wszystkie partycje to one będą widoczne pod windą?

Te partycje tworzy się w menadżerze prawda (powiedzmy wydzielam sobie jedną partycję 10GB w moim dysku programem partition magic i na tak wydzielonej przestrzeni managerem z instalki dzielę tą przestrzeń na partycje
    http://debian.linux.pl/staff/install...nowanie_12.jpg

Musi byc ich aż tyle? A czy moze byc tak:
    1 główna 5GB /boot
    2 logiczna 4,5GB/home
    3. logiczna 0,5GB swap

EDIT
    Albo po prostu
    1 główna 9GB /boot
    2 logiczna 0,5GB swap

Czy może od razu mogę te wszystkie partycje za pomoca Partition magic utworzyc pod windą

Jeszcze jedno pytanko. Jak zostawię zaznaczone środowisko graficzne w czasie instalacji to czy będę musiał później instalować GNOME/KDE czy to juz będzie i czy będę musial podawać takie szczegóły w jakim porcie jest karta graficzna itp?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 15.Mar.2008 o 19:32

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    Akurat ta wersja będzie mi potrzebna, chcę się nauczyć przynajmniej podstaw.
    Zamiast debiana proponuje rozejrzeć się za bliźniaczą dystrybucją która właśnie z gałęzi debiana wyszła - chyba ubuntu ale nie jestem pewien. Teoretycznie jest to to samo co debian, ale dużo częstsze aktualizacje.

PS Obecnie mam na C windę na D programy a E to archiwum. Mam tez F własnie te 4,3GB (miał być SWAP ale jakoś sie do tego nie zabrałem) i teraz pytanie. Czy zmieniając rozmiary tych partycji programowo nie namieszam sobie
    Zrób to pod XP to powinno pójść bezproblemowo. Linux podczas instalacji też oferuje modyfikowanie partycji, ale jest to trochę bardziej skomplikowane i kilku moich znajomych potraciło dane w trakcie takiej zabawy (błędnie zinterpretowana przez nich jakaś tam opcja). A manadżer spod XP jest dość wygodny do dzielenia.

zamierzam zmiejszyć D i powiekszyć E i z niej wydzielić jeszcze jedną partycję na Linuksa.
    Oj, tutaj bym się wstrzymał. Masz pewnie NTFSa więc nie jest on tak prosty jak FAT do dzielenia bez utraty danych. Nawet nie wiem czy to jest możliwe.

To jaka powinna być partycja dla linuksa by można było sie nim trochę pobawić i ile tego swapu i czy można zrobić wspólny swap dla windy i linuksa?
    Winda nie korzysta z partycji jako miejsca do cachowania pamięci tylko z pliku założonego na znajomej jej partycji. Linux zaś nie zakłada żadnych plików tylko sypie śmieciem po całej partycji SWAP więc nie ma ona jakiejś ustalonej struktury. Nie da rady.

>Niewiem ale chyba stabilnej pełnej wersji systemu plików ext4 jeszcze nie ma
    Czy ta niestabilność jest bardzo uciążliwa?
    Żeby odzyskać system od odpowiedniego momentu najpierw trzeba "zapisać ten moment" za pomocą tego programu prawda?
    Koledze pewnie chodziło o to, że dodatek do XP pozwalający na odczyt/zapis ext4 nie jest stabilny. Bez obaw, nie sądzę aby instalator zaproponował ci ext4, pewnie będzie to ext3. Zresztą i tak będziesz musiał sam to ustawić na etapie instalacji w menadzerze dysków linuksa. Możesz też wybrać ext2 tylko po co.

Domyślnie

Cytat Napisał Martix
    Dzięki za dotyczczasową pomoc
    Czytam sobie własnie http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
    i tak się zastanawiam czy jak utworzę te wszystkie partycje to one będą widoczne pod windą?
    Czy partition magic pozwala ci ustawić system plików linuxa? Kiedy ja instalowałem parę lat temu linuxa nie było takich możliwości.
    Kiedy masz duży dysk to zalecany jest dodatkowy podział, tak aby foldery boot, home, tmp itd. znalazły się na osobnych partycjach lub wręcz dyskach. Wynika to z faktu, że w przypadku uszkodzenia powiedzmy partycji systemu, dane w home pozostaną nienaruszone i odwrotnie. W twoim przypadku jest to zbyteczne. Jakbyś stawiał duży serwer to byśmy się mogli zastanawiać.

> 1 główna 9GB /boot <-- nie /boot tylko /
    > 2 logiczna 0,5GB swap <-- jest pewna reguła która mówi ile masz ustawić swapa. Pogoogluj.

Jeszcze jedno pytanko. Jak zostawię zaznaczone środowisko graficzne w czasie instalacji to czy będę musiał później instalować GNOME/KDE czy to juz będzie i czy będę musial podawać takie szczegóły w jakim porcie jest karta graficzna itp?
    W systemie możesz mieć kilka graficznych menadżerów okien. Począwszy od bardzo prostych, po stare wersje KDE i Gnom, aż do najnowszych. Pytanie o parametry karty mogą zostać zadane na etapie instalacji, ale problem zaczyna się wtedy gdy karty nie ma na liście.

Tak na koniec. Instalacji linuxa jeszcze bardzo daleko do wygodnych instalatorów z Windows. Z drugiej strony dzięki temu są bardziej elastyczne i pozwalają na więcej. Dla osoby instalującej to po raz pierwszy może to być męczące i odpychające. Ale może coś się przez te kilka lat zmieniło?

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd

Oj, tutaj bym się wstrzymał. Masz pewnie NTFSa więc nie jest on tak prosty jak FAT do dzielenia bez utraty danych. Nawet nie wiem czy to jest możliwe.
    Tak wszystkie 4 są NTSF. A co by się stało jakbym użył partition magic i powiekszył F kosztem E na której jest tylko (albo aż) archiwum. Mógłbym spróbować przekopiować wszystko z archiwum na D.
    W PM jest opcja tworzenia partycji pod linuksa ale ten program jest z 2002 i wtedy jeszcze nie było tego Debiana i ext3 czy ext4 zdaje się jest tam ext2.

PS Podobno ta wersja 4.0 Etch jest już stabilna.

Czy mogę utworzyć tak:

1 logiczna 9GB /boot
    2 logiczna 0,5GB swap

Domyślnie

W PM jest można nie tylko wydzielić partycję pod linuksa ale również za pomoca BootMagic zrobić menu wyboru systemu przy włączeniu kompa. czy ktoś może używał tego i wie jak to się sprawuje?

Moze skorzystać z tego PM i stworzyć tą partycje linuksa (powiedzmy skasuję partycję F i zmniejszę E)

Z drugiej strony gdzies czytałem że najlepiej utworzyć ta partycję pod linuksem np na obszarze nie przydzielonym.

Ktoś też polecał program gprated. Ponoć uruchamia się go z płytki. Czy tu tez mozna stworzyc takie menu wyboru systemu?

Która opcja będzie lepsza?

Na razie porządkuję dysk. Trochę to potrwa. Ponoć przed zmianami w partycjach niezbędne jest przeprowadzenie defragmentacji i przeskanowanie skandiskiem w poszukiwaniu błędów.

Domyślnie

Niewiele mogę dodać. Defragmentacja - nie koniecznie. Sprawdzenie błędów - jak najbardziej pożądane.

Domyślnie

Tutaj masz trochę porad:
    http://gorzow-wlkp.pl/linux/xp_win.php

Podziałem na partycje jak tam opisano się nie przejmuj.
    Ciekawe jest, że partycja startowa linuksa (ale nie bootowalna) może znaleźć się na dysku logicznym.

Domyślnie

Prawdopodobnie jak jutro będę miał chwilkę to zajmę sie instalacja. Sytuacja trochę się zmieniła - przybył mi drugi dysk. Pierwotnie kupiłem go z zamiarem przeznaczenia na Archiwum. Na początku planowałem tylko przekopiować dane z pierwszego dysku na nowy i pobawić się tym debianem. Ale teraz zaczynam myśleć może sobie stworzyć RAID1. Jeśli da się to prosto zrobić to spróbuję ale jeśli trzeba kombinować i formatować wszystko to chyba sobie daruję. jak w takiej sytuacji (przy 2 dyskach - jeden jak wyżej drugi nie sformatowany) postawić tego debiana.

Domyślnie

Rozumiem, że tworzysz serwer dla conajmniej 50 osób, wymiana danych, poczta, strony www, dostęp do mysql itd. Od razu proponuje zainwestować w system RAID z backupem w locie.
    A poważnie. Na co ci RAID? Uwierz, dobre poznanie dystrybucji, umiejętność jej konfiguracji i zrozumienie pewnych mechanizmów to naprawdę solidna dawka wiedzy. Reszta bez zmian. Pomysł z archiwum/backup na drugim dysku jest sensowny, ale może zainwestować w kieszeń zewnętrzną.
    Moja rada. Zainstaluj tego debiana na tych 4GB, obejrzyj jak działa, pobaw się trochę, poucz i jak się przekonasz to wywal Windowsa i dodaj wolne miejsce do swojej dystrybucji.

Domyślnie

>A to są dwa identyczne dyski?
    Prawie. Dyski są z tej samej serii Taka sama pojemność ale różnią się ilością pamięci (stary ma 16mb nowy 32mb) i liczbą talerzy - stary ma 2 a nowy 1. Nowy tez pobiera mniej energii i ma lepszy transfer wewnętrzny.
    http://www.***********/shop.php?prodi...TE+ST3250310NS
    Słyszałem, ze najlepiej jak są identyczne ale wybrałem to co wybrałem.

A RAID1 tak trochę dla kaprysu trochę dla bezpieczeństwa danych. Wolałbym RAID5 ale szkoda kasy na trzeci dysk.
    Windy nie zamierzam wywalać bo umiejętność jej obsługi w dzisiejszych czasach jest niezbędna. Także chcę mieć dwa systemy obok siebie tak by się nie gryzły na wzajem.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 20.Mar.2008 o 18:01

Domyślnie

Ja się tam nie bawiłem w rajdy, ale wolałbym mieć dwa identyczne modele.

Domyślnie

Chyba ja tez nie będę sie bawił zrobię archiwum. chyba, że mozna to prosto zrobić bez ruszania windy i zainstalowanych programów.
    Ciekawa informacja na dysku
    This drive is manufactured by Seagate for OEM distribution. Dlaczego tego dysku nie ma na oficjalnej stronie Seagate? Tam ta seria zaczyna się od 500GB

EDIT Ten dysk jest troszkę szybszy od poprzedniego więc może przerzucić na niego system wraz z oprogramowaniem. Da sie to jakoś łatwo zrobić czy dać sobie spokój?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 20.Mar.2008 o 18:17

Domyślnie

Da się Martix, wszystko programami do zarządzania partycjami. Ja wiem tylko o PQ PM. Ale ja bym akurat w takiej sytuacji wolał sobie zainstalować system na nowo. Zobacz masz idealną sytuację, w każdym momencie, gdyby coś szło nie po Twojej myśli, możesz przepiąć twardziele i zostaiwć zabawę z instalką na później.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)