+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: CDkey i i Windows Vista

Szeregowy LathanderAldonis ma szanse

Domyślnie CDkey i i Windows Vista

Witam,
    Mam dość dziwne pytanie, ale słyszałem wiele wersji na ten temat dlatego postanowiłem napisać tutaj o tym

Kilka miesięcy temu kupiłem laptopa HP Dv6500 z windowsem vista home premium i oczywiście nie dostałem zadanej płytki tylko trzeba było samemu wypalać itp. itd... teraz... Jeśli ściągnę z neta viste np z uczelni to czy zadziała mój cdkey który dostałem z lapkiem czy będą problemy? - Nie chce instalować systemu tego wypalonego bo to jeden wielki śmietnik HP myślę o zupełnie nowym czystym windowsie na którym będę miał możliwość ściągania aktualizacji itp. Znajomy do laptopa dostał windowsa viste home premium(na lapku miał tego samego) po instalacji tego czystego z płyty i wpisaniu cdkeya z laptopa wystąpiły problemy z aktywacja systemu... Nic nie mógł zrobić musiał formata i instalować jeszcze raz z cdkeyem który był dołączony do płytki stad właśnie moje pytanie.
    Mam nadzieje, ze ktoś zrozumie o co mi chodzi

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał LathanderAldonis
    Witam,
    Mam dość dziwne pytanie, ale słyszałem wiele wersji na ten temat dlatego postanowiłem napisać tutaj o tym
    Najsmutniejsze jest to że zmusza się nas, użytkowników do zmiany XP na Vistę poprzez brak supportu w postaci sterowników do XP. Szczególnie dotyczy to producentów lapków.

Do nowych lapków żaden producent nie dodaje obecnie płyty z systemem. Jeśli jest jakaś płyta to nie jest to typowa instalka ale jakiś recovery disc, który może mieć na wierzchniej stronie płyty napisane Windows Vista Home Premium, a pod spodem recovery coś tam. Ten recovery disc może zawierać wszelkie dane do postawienia systemu, ale może też korzystać z danych zbakapowanych na niewidocznej partycji HD. Jeśli tak jest, a ty wyczyścisz kompletnie HD to ten dysk możesz spokojnie użyć jako podstawki pod herbatę.
    W większości przypadków nie dostajesz żadnej płyty, a cały recovery disc jest na niewidocznej partycji HD.
    Oczywiście istnieje te 10% szansy, że akurat ty do lapka dostałeś orginalną płytkę.

Myślę, że nie każdy CDKey musi pasować. Jestem prawie pewien, że wersje Visty przeznaczone dla HP będą miały swoją grupę poprawnych CDKeyów, a wersje do np: Toshiby inne CDKeye. Sorka, ale ten system to jest jeden wielki manifest: "everyone is pirate, so we must defend our position and suck money from everyone".

To co masz u siebie to powinna być taka właśnie podstawowa wersja Visty, którą możesz postawić na nowo i zainstalować updejty.

Jeśli znajomy dostał Vistę do lapka to CDKey powinien być na płycie, książeczce do płyty itp. i musi pasować. Być może dokonał już wcześniej kilkukrotnej aktywacji (system odliczający liczbę możliwych aktywacji to dla mnie totalna porażka - i nie chodzi o to że jest ich kilka) i dla tego ma teraz problem. Zauważ, że aktywacja np: telefoniczna przebiega następująco: pojawia ci się na ekranie kilka pól do wpisania numerków, dzwonisz na infolinię i tam automat każe ci wprowadzić cyferki z twojego CDKeya, a po chwili podaje ci inny klucz (aktywacyjny). Ten klucz jest generowany na bazie twojego CDKeya. Jeśli oszukasz infolinię i uzyskasz inny CDKey (np: podejrzysz w sklepie) z którego nikt jeszcze nie korzystał to dostaniesz inne numerki i będzie to traktowane jako pierwsza aktywacja. Oczywiście do czasu gdy znajdzie się prawowity właściciel klucza.
    W przypadku rejestracji elektronicznej (przez internet) etap z wprowadzaniem klucza jest pominięty. Wszystko odbywa się automatycznie i niedoświadczony użytkownik może nigdy nie poznać tego mechanizmu.

Szeregowy LathanderAldonis ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd
    Myślę, że nie każdy CDKey musi pasować. Jestem prawie pewien, że wersje Visty przeznaczone dla HP będą miały swoją grupę poprawnych CDKeyów, a wersje do np: Toshiby inne CDkeye.
    Chcesz powiedziec, że jest bardzo duża szansa, że osoba z HP-kiem która odziwo dostała płytę z Vistą, podejdzie pewnie do mojego cdkey'a a inna wersja np zassana tak nie do końca legalnie ma mniejszą szansę, że podejdzie aktywacja?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd
    Do nowych lapków żaden producent nie dodaje obecnie płyty z systemem. Jeśli jest jakaś płyta to nie jest to typowa instalka ale jakiś recovery disc, który może mieć na wierzchniej stronie płyty napisane Windows Vista Home Premium, a pod spodem recovery coś tam.
    Do części lapków FSC jest dodawany goły Windows - stery etc są na dodatkowej płycie..

Co do instalki gołej Windy jak najbardziej to działa - sam postawiłem tak Vistę Premium na swoim Asusie - warunek jest jeden - źródło musi pochodzić z tej samej płytki, tzn nie zaktywujesz BOXa, musi to być OEM, bo w takiej wersji dostajesz OS z lapem.

Domyślnie

Cytat Napisał LathanderAldonis
    Chcesz powiedziec, że jest bardzo duża szansa, że osoba z HP-kiem która odziwo
    10%, 10% nie o dziwo .
    Dalszej części wypowiedzi nie zrozumiałem.

Jeśli masz problem z nie dokońca legalną wersją, a dokładniej z aktywacją takiej wersji poprzez CDK, który np: miałeś napisany na kopercie lub też jest na płycie to powiem ci, że tak go nie rozwiążesz. Ten egzemplarz ma zapewne większa liczba użytkowników i CDK nie umożliwi ci jego aktywacji. Piraty odblokowuje się inaczej i chętnie się dowiem jak.

Co do instalki gołej Windy jak najbardziej to działa - sam postawiłem tak Vistę Premium na swoim Asusie - warunek jest jeden - źródło musi pochodzić z tej samej płytki, tzn nie zaktywujesz BOXa, musi to być OEM, bo w takiej wersji dostajesz OS z lapem.
    Otrzymanie pełnego gołego Windowsa jest obecnie rzadkością. Przez moją firmę co jakiś czas przeciska się nowy lapek, czasem odwiedzam sklepy aby się zorientować w sytuacji. Taka jest obecna polityka M$.
    Jeśli masz CDKeya od OEMa to raczej nie zadziała on na BOXie. I vice versa. Innym zaś tematem jest instalacja Visty za pomocą CDK, a innym jego aktywacja z użyciem tego CDK. Jeśli masz boxa to masz nieograniczoną liczbę aktywacji.

Oem zaś jest w zamyśle dostarczany jako oprogramowanie do konkretnego sprzętu i ograniczona liczba aktywacji ma na celu przeciwdziałanie wykorzystywaniu OEMa jako Boxa, wszak że wszyscy użytkownicy to piraci. Idiotyzmem rozwiązania jest, że wymiana karty graficznej pociąga za sobą kolejną aktywację, powłączanie i powyłączanie pewnych ficzerów płyty głównej (kilka razy) może pociągnąć kolejną aktywację oraz reinstalacja windowsa na tym samym sprzęcie może pociągnąć aktywację.

Jeśli dostałeś OEM, wyrzucisz go i kupisz sobie BOXa z własnym CDK to spokojnie postawisz taki system na swoim lapku.

Unikajcie dyskusji na "pirackie" tematy. Chyba, że są to "Piraci z Karaibów".
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 18.Mar.2008 o 10:50

Domyślnie

Cytat Napisał LathanderAldonis Zobacz post
    Chcesz powiedziec, że jest bardzo duża szansa, że osoba z HP-kiem która odziwo dostała płytę z Vistą, podejdzie pewnie do mojego cdkey'a a inna wersja np zassana tak nie do końca legalnie ma mniejszą szansę, że podejdzie aktywacja?
    Właśnie kilka dni temu robiłem reinstalkę WinXP Home OEM. Do lapka był dołączony Recovery Disc, ukryta partycja Recovery i nalepka z kluczem na spodzie lapka, na kluczu dopisek Toshiba, zamiast OEM. Lapek tylko raz aktywowany.

Szczegóły: płyta Recovery pęknięta na pół, dysk twardy padł kompletnie, lapek po gwarancji już jakiś rok.
    Lapka postawiłem na tym kluczu. Przez internet nie chciał się zaktywować, musiałem zrobić to z automatem telefonicznym. Wersja WinXP ta sama tylko Home OEM, a nie Home Toshiba. Automat po podaniu moich cyfr, zadał mi 3 pytania o legalność systemu m.in. czy system był już raz aktywowany, i czy chcę go aktywować na tym samym sprzęcie. Nie wiem czy to standardowe pytania czy też coś nie tak jest z moim kluczem. W każdym razie, po pytaniach podał mi swój rząd cyfr, które po wklepaniu do systemu odblokowały Windę. Tak więc dalej twierdzę, że wersje OEM, mają swoje klucze, a wersje np: Toshiba, Lenovo i inne swoje.

Słyszałem, że jest taki programik, który pozwala wyciągnąć klucz aktywacyjny z systemu. Możecie dać namiar. Na googlach dostaję setki bzdetów nie na temat.

EDIT: już mam, BelArc. WinXP aktywowany legalnie .
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 30.May.2008 o 14:44

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)