+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 40

Temat: Problem z GRUB (Ubuntu)

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Smile Problem z GRUB (Ubuntu)

Witam

Skusiło mnie nowe ubuntu ale mam problem mam w sumie 3 dyski HDD i GRUB zainstalował się nie na tym co trzeba dlatego system mi wystartować niechce :/ a jak chce uruchomić GRUBa z dysku na którym jest ten bootloader to mi wyskakuje error 18

jednym słowem I NEED HELP
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

A dokładniej Chcesz mieć to Ubuntu, czy odzyskać windę i którą?

Domyślnie

No niestety ale kurde wrzuciłem GRUBa na właściwy dysk ale niestartuje - error 18
    Pomógł fixmbr ale nadal jestem bez linuxa Na dysku jest zainstalowany ale teraz niemam nawet tego bootloadera od niego Zaraz przetestuje Super Grub Disc może pomoże

EDIT:
    niestety niepomogło ech może w terminalu się da coś wymyślić żeby odzyskać tego GRUBa Bo właśnie jestem na nim sposobem anulowałem instalację i załadowało partycję z linuxem
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 29.Apr.2008 o 22:56 Powód: dodano edit
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Domyślnie

Korzystając z tej stronki http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy dało rade przywrócić GRUBa spowrotem ale niestety nadal to samo się robiło czyli error 18

Domyślnie

Tzn nie ładuje żadnego systemu, czy tylko Ubuntu?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Są jakieś propozycje naprawy sytuacji (sprawdziłem pierwszą odpowiedź, było to do forum o tematyce ogólno-komputerowej):
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr=

Cool

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    Są jakieś propozycje naprawy sytuacji (sprawdziłem pierwszą odpowiedź, było to do forum o tematyce ogólno-komputerowej):
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr=
    Tak właśnie odrobiłem się po wykasowaniu wszystkich partycji na dysku w tym 150 GB poszło w pi^&E%@$ ech
    Fakty są takie do instalacji utworzyłem dodatkowo pod livecd partycję rozszerzoną która została scalona z pozostałymi 500 GB dysku a niestety nieskapowałem o co chodzi ech bo potrzebowałem 3 partycję a mogłem tylko utworzyć dwie podstawowe bo na jednej jest windows
    Czyli linux zaczynał się gdzieś w okolicach 30 GB na dysku dodatkowo fakt że znajdował się na rozszerzonej partycji i mamy error18
    Miałem utworzone 3 partycje / /home oraz swap i po wywaleniu tego niestety niedało się usunąć tych partycji które linux sformatował i usunął.
    Dodatkowo zacząłem mieszać starym partition magiciem i uszkodzenie MBR gotowe.

Byłem zmuszony wypi$#!@%@# wszystko to co mi się zmieściło na dwa pozostałe dyski zostało ech

Druga sprawa z GRUB to to że fakty są takie że źle podałem właściwie niezmieniłem ścieżki do instalacji GRUB która normalnie jest ustawiona na hd0
    a mam 3 dyski hd0 hd1 i hd2.

Po ponownej instalacji dałem już normalnie hd2 jako dysk na którym ma się GRUB zainstalować ale niestety klops i klapa z tym wyszła

Początkowo myślałem że problemem jest uszkodzony GRUB ale przywróciłem i dalej było to samo

Na necie jest od cholery tematów na temat error18 hehe cóż tak bywa

I na koniec już jest znana maksyma że jeżeli nie potrafimy się uczyć na błedach innych uczymy się na właśnych i tak to należy skwitować

PS-narazie daje sobie spokój z linuxem bo musze prace dokończyć a tym celu wymagane jest posiadanie office od naszego kochanego M$ w moim przypadku

PS2-druga sprawa to myśle nad instalacją tego ubuntu na dysku hd1 (40 GB) ale tak chciałbym żeby nie było GRUBa na dysku hd2 tylko wszystko na hd1

Myślę o czymś takim żeby przy starcie biosu przestawiać na bootowanie tego dysku hd1 żeby niebyło śladu bootloader linuxowego na dysku gdzie mam widnowsa ktoś wie czy takie coś da rade zrobić?

Myślałem tak:

utworzyć 4 partycje:

/boot
    /
    /home
    swap

co o tym myślą linuxowcy

Domyślnie

Partycja z której system startuje musi leżeć poniżej 8GB na dysku. Czyli faktycznie jak zainstalowałeś linuksa po 30 GB-ajtowej partycji to raczej nie miał prawa wystartować. To że był na rozszerzonej raczej nie ma znaczenia (nie znam UBUNTU, używałem MANDRAKE - obecnie MANDRIVA, REDHAT i SUSE, w nich nie ma znaczenia czy partycja jest podstawowa czy logiczna) Ja nie używałem Nigdy Gruba tylko lilo - tak jakoś mi zostało z dawnych czasów. Wydzielanie partycji na /boot ma tylko sens w jednym przypadku, a mianowicie gdy na jednym dysku masz i linuksa i windows, wtedy na pierwszej bardzo małej partycji montujemy katalog /boot (100MB, a i to za dużo) potem partycja główna z windows i reszta jak chcemy. Proponuję zainstalować linuksa na osobnym dysku ale program ładujący GRUB bądź LILO muszą być wgrane do MBR dysku z którego masz ustawiony start w BIOS. Można zmieniać dysk startowy - niektóre płyty główne pozwalają wybrać urządzenie z którego ma być załadowany system przy starcie. Jeśli dobrze pamiętam to w takim przypadku trzeba go na czas instalacji linuksa ustawić jako startowy w BIOS. Oczywiście w tym przypadku ustawiamy instalację programu ładującego do MBR danego dysku.
    Partycje dla linuksa na początek proponuję takie jak ty oprócz tylko tej /boot. W zasadzie można jeszcze wydzielić partycję na /usr /var /tmp, ale w domowych zastosowaniach raczej to nie ma sensu. wystarczy / /home i no oczywiście swap. Pozdrawiam

Cool

Na kiego cytować całą poprzednią wypowiedź? Proszę o odpowiedź. Bo ja widzę na razie tylko taki efekt, że prawie całą jedną stronę mam przy czytaniu zajętą cytatem wypowiedzi, która jest bezpośrednio powyżej.

No tak niestety czasem człowiek uczy sie na błędach

Mam możliwość przy starcie kompa ustawić boot z każdego dysku którego chce wybierając opcję F12 (wybór opcji startowych od FDD po USB) i właśnie myślę o tym żeby wszystko wrzucić na dysk hd1 włącznie z GRUBem żeby mieć dysk hd2 na którym mam MBR od XP czysty
    Wtedy przy starcie jak będe chciał odpalić linuxa dam sobie F12 i wybiore ten właśnie dysk na którym mam linuxa mam nadzieje że zadziała

Niestety standardowo ubuntu ładuje GRUBa nie LILO które tez pamiętam i trzeba by się namęczyć ze zmianą a ja jestem leń linuxowy i mi się niechce

Co do dodatkowych partycji to tak rozumiem że wszystkie pliki użytkowników jakby przyszło do formatu znajdują się w /home chodzi mi o ustawienia oczywiście itp. czy w /usr ? Bo w razie reinstalacji dobrze by było zostawić ustrawienia programów itp. które i tak trzeba poustawiać wg. własnych potrzeb

Jakie jeszcze dodatkowe partycję można tworzyć i jak to jest z wielkością tych partycji?

I na koniec jak polecasz podzielić ten dysk hd1 40 GB do instalacji linuxa

PS-zastanawiam się jeszcze nad dystrybucją czy faktycznie to ubuntu będzie dobre czy nie zainstalować Mandivy Suse lub czegoś jeszcze innego

Czytałem opinie na forach iż czasem może leżeć powyżej 8 GB ale musi być wtedy zastosowany LILO i ponoć działa sam niewiem bo niesprawdzałem tego

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 02.May.2008 o 07:24

Domyślnie

Standardowo w /usr i /usr/local są zainstalowane programy i bardzo często właśnie tam się domyślnie wszystko instaluje. Ustawienia i dane są w /home i niektóre aplikacje zapisują jeszcze w /var. Co do innych partycji to: /var /usr /usr/local ale jeśli już to raczej tylko jeszcze /var dołożyć. Co do miejsca to jak uważasz. Pytanie co będziesz na nim robił, ile programów będzie zainstalowanych, ilu użytkowników? Ja bym podzielił tak / - 15GB /home - 15GB /var - 1GB swap - teoretycznie dwa razy RAM, ale nie ma sensu więcej niż 1GB. Reszta na razie wolna. Po pewnym czasie w trakcie użytkowania wyjdzie co ile miejsca wymaga, więc będzie można partycje odpowiednio zmodyfikować i ewentualnie dodać nowe (/usr/local /tmp). Pozdrawiam.

Domyślnie

swap to ponoć 512 MB standardowo tak można poczytać ale jak komuś za mało to chyba można folder podpiąć jakiś jako swap tak coś mi się obiło o uszy ale w moim przypadku to i tak chyba za dużo będzie przy 1,5 GB ramu?
    Ponadto gdzie instalować swap? na końcu dysku czy na jego początku?

Czyli wiedzmy podział będzie wyglądać tak

hd1 40 GB (realne 37,2)

/ 17,85 GB
    /home 17,85 GB
    /var 1 GB
    swap 0,5 GB

a /tmp to folder temp niewiem czy dla /home jest aż tyle potrzebne <myśli>

pozdro

PS- przy 4 partycjach tworzy się rozszeżona partycja a potem te 4 wewnątrz? czy utworzą się 4 podstawowe partycję? Pytam bo wiem że w windowsie można utworzyć max 3 podstawowe partycję a jeżeli jest potrzebna większa ilość to trza dysk logiczny utworzyć najpierw

Domyślnie

/tmp to temp , w /var są np logi. Rodzaj partycji nie ma znaczenia linuks pozwala tworzyć więcej partycji podstawowych. Co do wielkości /home to zależy ilu użytkowników będzie i od zajętości dokumentów, danych itp. Ja np. jeszcze na /home instalowałem różne swoje aplikacje. Jeśli będziesz chciał obrabiać grafikę bądź video no to potrzeba raczej dużo miejsca (1DVD(film) - min 4.7GB). Co do swapu to można go później powiększyć, da się go zrobić na już istniejącej partycji (cos jak plik strony w windows), ale prościej jest na osobnej partycji. Teoretycznie powinien leżeć na początku dysku, aby głowice nie musiały pokonywać długiej drogi, ale przy 1.5GB RAM to raczej będzie rzadko wykorzystywany . Proponuję zostawić trochę nieprzydzielonego miejsca na późniejsze ewentualne dopasowania systemu.

Domyślnie

Jeden użytkownik JA hehe

No dobrze to wrzuce na początku niewiem coś pomiędzy 256-512 MB

Gdzie to nieprzydzielone miejsce zostawić na dysku?

I właśnie co z systemem plików ext4 jest juz wersja stable?

Zastanawiam się jeszcze tak nad tym jaką dystrybucje wrzucić bo początkowo myślałem o ubuntu nowym 8.04 z KDE bo za GNOME nigdy nieprzepadałem coś W sumie to jak się kiedyś w instalację linuksa bawiłem to instalowałem i KDE i GNOME bo czasem się to sprzydawało ale teraz np. Ubuntu jest w wersji albo z tym albo z tamtym hehe rozumiem że to przez oszczędność miejsca na CD :]

Tak więc jaką dystrybucję wybrać Jednak K(ubuntu) Suse Fedora Mandiva czy coś jeszcze innego

PS

QuatPor

No tak Słońce faktycznie może troche przesadziłem

Pozdrowionka for Moderator

Ależ tu wiele aluzji. "Słońce" i słodziutkich słówek No co masz ochotę? Na , czy na ? <= pismo obrazkowe Z tym porem, to trafiłeś: http://www.imiennik.pl/index.php?ids=1,273
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 02.May.2008 o 15:59 Powód: usunięto zbędny komentarz :P

Domyślnie

Proponuję ten który obsługuję twój sprzęt. Ja teraz używam SuSE, a w pracy Mandrake. Ewentualnie z najnowszym kernelem.

Cool

dobra rada nie zmieniam wyboru zostaje przy (K)ubuntu

zastanawiam się jeszcze tylko czy można je wrzucić na ext4 bo nie pamiętam takiego wyboru przy formatowaniu lub na ZFSa
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 04.May.2008 o 06:16 Powód: Cytowanie znajdującego się bezpośrednio powyżej postu. Następnym razem wysyłam na urlop 24h.

Domyślnie

Z nowymi systemami plików radzę uważać, szczególnie nie używać ich dla /home. Dlaczego? Ano dlatego, że w razie instalki innego linuksa może okazać się że ten nie obsługuje standardowo tego systemu plików. Pozdrawiam

Domyślnie

Czyli lepiej dać sobie siana i zostać narazie przy ext3 THX

EDIT

niestety zaś porażka jeden linuks wiele problemów hehe

tak podzieliłem dysk jak na zrzucie

swap / /home /var + GRUB na nim (hd1)

GRUB juz tym razem odpala ale niestety pokazuje się error17 Cannot mount selected partition...

Na zrzucie widnieje ext2 ale formatowane były na ext3 (wynika to ze sterownika windowsowego od ext )

Pozostaje chyba tylko umiejscowić GRUBa jednak na dysku gdzie jest windows bo inaczej tak jak myślałem nie da rady się z tym uporać lub może instalacja bez GRUBa

EDIT2:

albo inny wariant instalacja linuksa na tym samym dysku hd1 ale GRUBa zainstalować na dyskietce
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z GRUB (Ubuntu)-untitled.jpg  
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 05.May.2008 o 15:09 Powód: dodano edit :( dodano edit2 :)

Domyślnie

Proponuję wypiąć dysk z windą i tylko na zamontowanym fizycznie jednym dysku zainstalować linuksa całkowicie automatycznie. Nie wiem czy Ubuntu ma taką opcję, ale np. SuSE, czy Mandriva mają - tzn. instalacja sprowadza się do klikania na potwierdzenia domyślnych ustawień. Czy Grub był na pewno dobrze zainstalowany? Powinien być zainstalowany w sektorze rozruchowym dysku.

Domyślnie

Myślę że był odpalił sie jak dałem na F12 bootuj z dysku póżniej wybrałem ten dysk na którym był cały linuks + GRUB. Z początku się ucieszyłem jak zobaczyłem że odpala a tu klops hehe :]
    W opcjach pojawiła się możliwość odpalenia XP ale niestety nawet on nie wystartował.
    Windowsa mam na dysku hd2 a całego linuxa wraz z bootloaderem władowałem na hd1.
    Pozdro

PS-podczas instalacji ubuntu jest możliwość wogóle wyłączenia instalacji GRUBa wtedy chyba możnaby z dyskietki skorzystać hmmm... niewiem w sumie bo jeszcze tego nie próbowałem ale tak myślę że może dałoby rade.

Kiedyś za czasów jak mi się zachciało bawić w linuksa to w Auroxie była taka opcja żeby bootloader ładować z dyskietki Ale wtedy dałem sobie spokój z tym bo za dużo problemów z tą dystrybucją było niż pożytku aż do teraz gdzie mnie znowu wzięło na jakies zmiany hehe po paru latach

Domyślnie

Myślę że w tym tkwi problem. Linuks nie lubi zmiany kolejności dysków. Zrób pierwszy dysk startowy podepnij ten drugi z windows i wtedy zainstaluj linuksa (hd1 linuks hd2 windows). Nie zmieniaj kolejności startu w biosie po instalacji! Ale to będzie upier...we bo winde trzeba będzie odpalać przez f12. Możesz jeszcze po eksperymentować z wpisem w GRUB dodać mu po prostu drugi wpis do startu linuksa tylko zmienić wpisy tak jakby startował z drugiego dysku, Potem zmieniamy kolejność bootowania w bios-ie i odpal linuksa przez F12. I napisz co napisał.
    Albo Winda na pierwszy dysk, linuks na drugi (tak w zasadzie powinno być) i uruchamianie z GRUB-a obydwu systemów.

Domyślnie

Jest jeszcze bardziej to pokręcone ponieważ dysk który oznacza jako hd0 na nim przed kupnem dysku na sata był windows wcześniej to jest jak pisałem na ATA i jest na master drugi dysk hd1 jest na slave a dysk który rozpoznawany jest jako ostatni przez bios to dysk na sata i jest to dysk hd2.
    Z instalacją to już miałem problem przy windowsie ponieważ musiałem odpiąć pozostałe dyski aby instalator rozpoznawał ten dysk jako pierwszy dysk ponieważ w innym przypadku miałem partycję systemową oznaczaną literką I a nie C.
    Dopiero po instalacji windowsa podłączyłem najpierw jeden dysk potem drugi żeby odpowiednio to się poukładało w innym przypadku jaja jak berety
    Podejrzewam że zaś coś z tym jest nie tak ale i tak jakbym chciał GRUBa wrzucić na dysk i MBR gdzie jest windows to nie bedzie to dysk hd0 tylko hd2 i pewnie co zaś jakiś error? hehe

PS- a jeszcze wcześniej na samym początku to były z windowsem jeszcze lepsze jaja
    Jak wrzuciłem windowsa do nowego dysku bez odpięcia pozostałych to tak windows znajdował się na dysku nowym ale wszystkie pliki w tym boot.ini itp. oraz MBR (chyba) znajdował się na starym dysku hehe pomogło dopiero odpięcie i instalacja j.w.

Domyślnie

Wrzuciełem u siebie GRUB-a i przy okazji SuSE 10.2. Wszystko jest w porządku, a też linuksa wrzuciłem na drugi dysk, żeby nie było za prosto to jescze na dodatek jest do dysk SCSI podłączony do osobnego kontrolera SCSI. Musisz coś źle robić przy instalacji i konfiguracji GRUB-a bo któryś system powinien się uruchomić. Proponuję nie korzystać z F12 tylko ustawić start w BIOS-ie na CD/DVD , drugi na dysk SATA (Windows) i zainstalować linuksa. Przy konfiguracji GRUB-a należy wybrać aby zainstalował się on w MBR dysku SATA, jeżeli mamy do wyboru dyski w postaci hda to wybieramy to bez numerów (np hda, lub hdb).

Domyślnie

kiedyś mi pokazywało dyski jako hda hdb teraz wszystkie pod formatem rozpoznaje jako sda sdb i zdaje się sdc (na tej płycie głównej co mam teraz od jakichś około 2 lat) Wcześniej na innej płycie i w sumie innej konfiguracji pokazywało mi tak jak piszesz.
    Dodatkowo nagrywarke na sata rozpoznaje jaka jakieś s(ide) cy cuś

Narazie niemam czasu na dziobanie przy kompie jak znajde chwile to wrzuce ubuntu bez GRUBa wogóle i zobacze co bedzie

PS-niezupełnie... jak daje na format i na zakładke zaawansowane (odnośnie GRUBa) to tam mam wpis "z rałszu" cytuje "(hd0)" a to u mnie oznacza dysk który jest podpięty na PATA Master (moja stara 80)
    Jak wpisałem żeby się GRUB zainstalował na hd1 to mi wrzucił startowe pliki na mój drugi dysk na PATA Slave (moja stara poczciwa 40)
    Dysk na sata to hd2 wg. tej numeracji ale już raz przy zabawie poszło mi w ciul różności które magazywałem i jakoś niemam ochoty znowu tracić danych jak ostatnio (co prawda nie było to spowodowane bezpośrednio instalacją linuksa a późniejszą próbą przywrócenia pewnych rzeczy co przez pomyłkę spowodowałem iż MBR na dysku padł widnows mi zaś chciał instalować się nie na C a na I przykładowo... a koniec końców instalator linuksa dwie partycje na ntfs (około 450 GB) przy próbie formatu pokazywał jako uszkodzone co ciekawe -windows nic takiego niestwiedzał)

Jednym słowem masakra nie moge narazie kombinować bo mam ważne dane na kompie a utrata ich to jak utrata życia

Domyślnie

Wczoraj miałem taki przypadek: podczas uruchamiania GRUB wyrzucił błąd 22 i stop. Przy próbie startu poprzez F11 (wybór urządzenia startowego) błąd 25. Okazało się że winny był pędrak podłączony do kompa.... Tak że mam następującą sugestię: do kompa nie może być podłączone w chwili startu żadne urządzenie magazynujące na USB to raz. Dwa: start przez F11 (u mnie) też nie działa. Proponuję podczas nowej instalacji linuksa ustawić start w BIOS-ie z tego dysku na którym ma on być, następnie F1? i uruchom z CD/DVD i instalujemy, GRUB-a wrzucamy do MBR dysku z linuksem i powinno działać.
    Co do literek dysków to generalnie hda (do d) są przypisywane dyskom podłączonym do standardoweych kanałów IDE ATAPI, sda i dalej dla dysków SCSI, podejrzewam że również dla S-ATA (linuks wiele urządzeń obsługuje przez emulację SCSI).

Domyślnie

Co do nr1. to nie jest nic podpięte przy starcie
    Nr2 -no to z tego wynika że to norma

Tak a zastanawiam się czy nie wypróbować najpierw wersji przez GRUB hmmm

PS-pojawiła się nowa Fedora9 może ją zamiast ubuntu wrzucić

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)