Win32/AutoRun.LZ->to badziewie przyczepia mi się do mojego pendraka. Da się jakoś temu zapobiec? Groźne to jest? Nod to złatwością usuwa ale nie kazdy komp ma noda.
PS mój pendrak ma avasta ale on nic z tym bagiem nie robi.
Win32/AutoRun.LZ->to badziewie przyczepia mi się do mojego pendraka. Da się jakoś temu zapobiec? Groźne to jest? Nod to złatwością usuwa ale nie kazdy komp ma noda.
PS mój pendrak ma avasta ale on nic z tym bagiem nie robi.
Nic nie pojmuję. Na pędraku firmowo od początku było jakieś oprogramowanie? Skąd ten badziew się wziął?
Certum est, quia impossible est
Infekuje się pędrak z innego kompa, na którym nie za bardzo można posprzątać badziewia, tak zrozumiałem. No właśnie sprawa sprowadza się do tego, żeby jakoś doprowadzić, do posprzątania badziewia z wszystkich kompów.
Tak na pendraku jest firmowe oprogramowanie U3(hasło, antywir, Skype itd)
Badziew jest z sieci lokalnej do której czasem go podłączam. Niestety oprogramowanie antyvirusowe zainstalowane na kompach w sieci najwyraźniej sobie nie radzi z tym robactwem.
QuatPro dobrze zrozumiał. Czyli dopóki nie zdezynfekuje się kompów w sieci to nie ma możliwości by ustrzec się przed ponownym zainfekowaniem mojego pendraka?
Ostatnio edytowane przez Martix ; 24.May.2008 o 09:57
Ale to chyba jasne nie? Nawet jeśli masz U3 na penku i antywira to musi on wystartowac, a ten czas wystarczy do zapaskudzenia pamięci masowej. Ustrzeżesz się przed brudem nie wprowadzając hasła do U3, ale to nie o to chodzi. Rozwiązaniem byłby pendrak z zabezpieczeniem zapisu (kiedys takie robili - z przełącznikiem) i dobrym przenośnym antywirem na tym. Tylko antywira takiego będzie ci trudniej pewnie znaleźć niż tego pena bo te co są dobre korzystają z rejestru Windows, a ten mechanizm nie potrafi korzystać z podrejestrów na pamięciach przenośnych - chociaż takowa implementacja byłaby dość ciekawym rozwiązaniem.
A co w przypadku, gdy nie zabezpieczony komputer się zainfekuje? Czy jest sens instalowania trialowej wersji powiedzmy noda tylko czy on wówczas również sam się nie zainfekuje, czy może skorzystać ze skanera online? Gdzieś widziałem takie opcje na witrynach programów antywirusowych.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)