+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: winxp konta użytkowników

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie winxp konta użytkowników

Czy logując się na różne konta użytkowników na tym samym komputerze mogą wystąpić różnice w szybkości działania systemu? Czy może powiedzmy jak ktoś na swoim koncie zostawi w "moich dokumentach" kilkadziesiąt GB plików to będzie to ogólnie spowalniało system niezależnie od tego pod jakim kątem się zaloguje.

Starszy sierżant warrior ma szanse Avatar warrior

Domyślnie

Ja powiem z mego doświadczenia - środowisko Windows lubi tworzyć śmieci w systemie (im więcej kont tym więcej bałaganu), nie wiem jak ze "spowalnianiem" systemu, myślę iż nie powinno mieć to wpływu - no chyba ,że jest mało miejsca na dysku systemowym lub jest większy bałagan (czyli wszystko porozrzucane po dysku).
    P * O * Z * D * R * A * W * I * A * M

SZCZĘŚLIWY TATO

Piszę poprawnie - FULL POLISH.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Witam
    Tak mogą. Każdy użytkownik ma "swój" autostart, gdzie mogą być uruchamiane różne "spowalniacze", jak również dla każdego użytkownika są osobne zmienne systemowe. Jak również profil użytkownika czasami jak ja to nazywam "kopie się" no i wtedy uruchamiam kompa na nowo (ważne) loguję się jako admin zmieniam nazwę mojego folderu z profilem (standardowo c:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika na jakąś inną i loguję się potem na swoje konto - system tworzy nowy "czysty" profil, a ze starego przegrywam to co mi jest potrzebne i resztę kasuję.
    Aha i jeszcze jedno przy logowaniu do domeny gdzie profile są przechowywane na serwerze (albo tylko wybrane elementy np. "moje dokumenty"). Przy każdym logowaniu i wylogowywaniu zawartość profilu jest kopiowana na (z) serwer - przy dużych plikach i dużej ich ilości to może potrwać... Oczywiście system kopiuje tylko zmienione i nowe pliki.
    Pozdrawiam

Cytat Napisał warrior Zobacz post
    (im więcej kont tym więcej bałaganu) .
    Z tym się nie zgadzam! Konta wręcz przeciwnie sprzyjają uporządkowaniu sytemu. Ja w domu pozakładałem konta dla wszystkich - i mam święty spokój, żadnych śmieci u mnie trojanów itp. Każdy ma swoje konto swoją pocztę dokumenty itp. Nie muszę szukać po pulpicie ikon czy wkurzać się że znowu ktoś mi wyrzucił skróty cz pliki. No i spokój z instalowaniem czego popadnie - tylko admin może.
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 23.Jul.2008 o 22:52
    Certum est, quia impossible est

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

mam jeszcze pytanie. Na pulpicie na (C) (dysk/partycja systemowa) jest katalog moje dokumenty jednak gdy się wybiera właściwości to w "elemencie docelowym" do tych moich dokumentów jest inna partycja/dysk (F). czy to oznacza że na pulpicie znajduje się tylko skrót do folderu moje dokumenty na dysku/partycji (F)?

Czy taki skrót w przypadku gdyby w tym katalogu moje dokumenty była duża ilość danych (kilkadziesiąt GB) może spowolnić działanie systemu?

Czasem na tym kompie nie chcą się otworzyć programy dopiero restart pomaga.

komp to Athlon 1,1GHz i 256Mb ram

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

"Moje dokumenty" można przenieść na dowolny inny dysk, właśnie w ten sposób, że klikamy prawym i wybieramy przenieś. To nie jest skrót w sensie windows-a, tzn. tą lokalizację widzą wszystkie programy które używają moich dokumentów. Nie tyle duża ilość danych co duża ilość plików może spowolnić i to dość znacznie odczyt zawartości danego katalogu. Duża objętość plików może spowolnić wyświetlanie gdy mamy ustawione wyświetlanie miniatur.
    Przeniesienie katalogu Moje dokumenty na inny dysk jest bardzo dobrym pomysłem. W razie jakichś kłopotów z systemem, przeważnie wylatuje partycja systemowa i wtedy po dokumentach..., a tak są one na innym dysku - można pójść dalej i cały katalog "Documents and Settings" przenieść na inny dysk - dla wszystkich użytkowników albo tylko dla paru.
    Aha co do powolnego działania to wyczyść "tempy" (katalogi zdefiniowane w zmiennych TMP i TEMP) historię z przeglądarki internetowej i zrób defraga.

Za mało RAM-u po prostu się "zapycha"
    Certum est, quia impossible est

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)