Witam. Prosze o podanie jakis adresow stron gdzie mozna sie dowiedziec jak obsluiwac i instalowc programy wMANDRIVIE 2009.Pozdraawiam.![]()
Witam. Prosze o podanie jakis adresow stron gdzie mozna sie dowiedziec jak obsluiwac i instalowc programy wMANDRIVIE 2009.Pozdraawiam.![]()
Mandrivaclub.pl. Oraz inne portale społecznościowe (fora) zrzeszające użytkowników linuksa. Polecam forum na stronie ubuntu.pl i ich wiki - odnosi się do Ubuntu,a le zasady są te same w całym świecie Lnx.
W linuksie nie ma takiego pojęcia jak instalowanie programów, jakie znamy z windowsa. Jest coś, co zwiemy repozytoriami. Jest to program, który jest bazą programów przechowywanych na serwerach związanych z dystrybucją. W programie takim zaznaczamy program, który chcemy zainstalować i automatycznie jest on pobierany - razem z dodatkowymi pakietami (tzw. zależności).
A może by Pan tak przeszukał google
LINKI
Strona g?ówna - Mandriva Poland
Starter Guide
Repozytoria - Mandriva Poland
jakilinux.org Bądź na czasie dzięki Mandriva Online
może narazie styknie
Można dodawać repozytoria przez konsole przykładowo żeby KADU samo się bezpośrednio update'owało.
Można też ściągnąć paczkę z programem .rpm i odpalić ją z konsoli (ale jeżeli niema jakiegoś małego pliczku) pojawi się napis niespełniono zaleźności (zdaje się taki - niemam na chwile obecną linuksa to niesprawdze z głowy pisze)
Wrzuciłem mandrive 2009 i po 5 minutach poleciała do śmietnika dlaczegoTak się dziwnie zainstalowała że po instalacji program zarządzający niewiedział nawet gdzie jest bootloader hehe
niemówiąc o innych opcjach systemu.
Pozdro
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
mam zainstalowana mandrive 2009 jako drugi OS, ale nie moge uzyskac dostepu do moich plikow i dokumentow, ktore mam zapisane na dysku. Czy ktos moze poradzic mi co moge z tym zrobic?
Nie chce wyrzucac windowsa, poniewaz jestem poczatkujacym urzytkownikiem linuxa i chce miec jakies oparcie w winie ktory znam.
Z gory dziekuje za pomoc
Nie każdy Linux obsługuje partycje w formacie NTFS i to najprawdopodobniej jest przyczyną problemów.
Ostatnio edytowane przez Filon by A-men ; 27.Dec.2008 o 22:03
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
mount -t ntfs /dev/hda1 /mnt/c (jako su)
http://ntfs-3g.org/
©u®E™
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)