+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: XP i Vista na jednym kompie

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie XP i Vista na jednym kompie

Pragnę przetestować Vistę i chciałbym zainstalować ją na drugiej partycji (d) obok XP który jest na (c).

1) Czy w czasie instalacji postępuję normalnie tak jak by Vista była jedynym systemem? Po prostu wcześniej przygotowuję partycję powiedzmy 40GB i wybieram ją przy instalacji?

2) Czy boot menu uruchamiania obu systemów które ma się pokazywać przy ładowaniu systemu utworzy się automatycznie czy trzeba je jakoś stworzyć?

3) Czy dla Visty trzeba dublować istniejące oprogramowania (instalować je na innej partycji niz oprogramowanie dla XP?

4) Co z de instalacją Visty / formatem partycji na której się znajduje? Słyszałem że po upływie 30 dni moga byś kłopoty z uruchomieniem kompa? Czy po upływie 30 dni od instalacji da się prosto wyczyścić dysk z Visty np poprzez format partycji (d) z poziomu dos lub XP? Czy da się nadal uruchomić XP?

5) Czy można zainstalować system 64bit podczas gdy Xp jest 32bitowy?

6) A może zainstalować ją na dysku wirtualnym? Jaka będzie z tego korzyść?

7. Czy lepiej tworzyć partycję na tym samym dysku co XP czy może zarezerwować pierwszą partycję na drugim dysku? Co jest bezpieczniejsze? Vista może być pod jakąkolwiek literką partycji, prawda?
    8. Rozumiem, że w przypadku Instalacji Visty 64bit trzeba będzie zainstalować stery inne stery do mobo, chipsetu, karty muzycznej, lan itp?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 21.Dec.2008 o 21:25

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

1. Tak (najpierw instaluj XP)
    2. Automatycznie (jeśli instalujesz Viste a XP już jest na dysku)
    3.Tak w większości trzeba dublowć
    4.do 30 dni wymaga aktywacji
    5.? nie słyszałem o problemach, ale nie sprawdzałem
    6. taki sam system plików jak w XP, korzyść? żadna
    7.nie ma znaczenia, ale na 1-szym dysku i 1-szej partycji tworzy bootmenu
    8.tak
    ©u®E™

Domyślnie

Dzięki. A czy po formacie Visty to boot manu samo się wykasuje czy mi zostanie bo z tego co zrozumiałem to utworzy sie ono na partycji XP?

Czy E4300 obsługuje systemy 64bit?

Domyślnie

boot menu pozostanie a procek jest w zasadzie z obsługą instrukcji 64, tylko Athlony są w pełni 64 bit i może nowe intele ale nie wiem na pewno
    ©u®E™

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Pamiętaj, że ten sposób instalacji nie jest niezależny tzn Vista swoje pliki startowe umieści tam gdzie masz XP. Pisałem o tym gdy miałem kłopoty z Vistą i XP na laptoku. Partycja z Vistą powinna mieć po instalacji literę C a z XP D i nie zmienisz tego oczywiście pod Vistą.
    Ad.3 Tak musisz je instalować osobno. Jeżeli oba systemy są 32 bitowe to niektóre programy możesz instalować w tym samym miejscu. Ja np. tak instaluję gry tj mam partycję dla gier itp. która ma tą samą literę dysku w obu systemach i jak chcę mieć grę w obu systemach to instaluję w tym samym katalogu np. E:\Gry\Wiedźmin. tylko aktualizację takich gier czasami trzeba przeprowadzić dwa razy ( z obu systemów - gdy umieszcza informacje w rejestrze).
    Ad.7 Wg mnie lepiej na drugim dysku.
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 22.Dec.2008 o 15:34
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Jesli Vista ma być C a obecnie na C jest XP ale chcę by XP był nadal głównym systemem (Viste tylko testuję) to jak mam postąpić z przygotowaniem partycji.

Chyba najlepiej jak zrobię miejsce na Viste na drugim HDD ale przecież wtedy literka pierwszej partycji na drugim dysku u mnie będzie F ?

Domyślnie

Jak odpalisz Vistę to ona będzie głównym systemem. I to z literami było do takiej sytuacji. Ja najpierw zainstalowałem XP na 1-szym dysku potem Vistę na drugim. Jak odpalę XP-ka to mogę dowolnie zmieniać oznaczenia dysków (litery) poza C oczywiście- tam jest XP. Natomiast gdy uruchomiona jest Vista to dysk z nią ma oznaczenie C a z XP D i tego nie można już zmienić. Przecież to dwa osobne systemy. XP jako ten "wcześniejszy" instaluje się pierwszy, Vistę jako ten wyższy (nowszy) instaluje się jako drugą i ona w czasie instalacji sobie przypisuje literę C a dyskowi z XP D, ale to nie ma wpływu na oznaczenia dysków pod XP, bo same systemy są dwa czyli dwa rejestry itp..
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 22.Dec.2008 o 22:40

Domyślnie

A może odpiąć dysk z XP w czasie instalacji ?
    Lepiej stworzyć taką partycję pod vistę jakimś programem czy zostawić miejsce nie przydzielone na drugim dysku i zrobić to podczas instalacji.?

Domyślnie

Jak odepniesz dysk z XP to będziesz musiał albo wybierać dysk przy starcie kompa (niektóre bios-y mają taką opcję - u mnie F11 i mam menu startowe), albo skorzystać z jakiegoś boot menegera. Co do partycji to jak wolisz ja itak zawsze daję format przy instalce (szybki)

Domyślnie

Dzięki. Udało się choć miałem pewne problemy z utworzeniem partycji pod instalatorem. Wyskakiwał error wiec stworzyłem ją w PM pod XP. Dalej poszło już gładko.

Czy da się zmienić w boot manu by podświetlenie wyboru systemu przy starcie kompa było wskazywało na XP?

Czy da się zmienić tekst wyświetlany w tym menu?

Domyślnie

Najprościej to tu:
    Załączone obrazki Załączone obrazki XP i Vista na jednym kompie-untitled.jpg  
    ©u®E™

Domyślnie

Do zarządzania menu startowym z Visty jest taki programik EasyBCD. Można edytować wpisy, zmieniać kolejność itp.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)