+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Excel !!!

Szeregowy bedranek zero jak zero

Exclamation Excel !!!

Witam
    Mam pytanko odnośnie tytułowej aplikacji
    A B
    1 4 3
    2 8 5
    3 5 3
    4 2 6

Oto jak przedstawia się mój problem. Załóżmy że zablokowałem komórkę B3 i chcę na miejsce wartości w kolumnie B wkleić wartości z kolumny A (oczywiście zablokowana komórka B3 ma pozostać nie zmieniona). I nie pytam o opcję wklej specjalnie-wklej łącznie, tudzież o skopiowanie wartości A1:A2 do B1:B2 a następnie A4 do B4, interesuje mnie bezpośrednie wklejenie obszaru A1:A4 do B1:B4 z pominięciem upierdliwego dźwięku Windowsa z monitem że nie mogę tego zrobić bo mam zablokowaną komórę w obszarze do którego kopiuję dane. Zakładam że są to ustawienia opcji programowych ale nie wiem gdzie to możne się znajdować. Dzięki za próby rozwiązania mojego problemu

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał bedranek Zobacz post
    Witam
    Mam pytanko odnośnie tytułowej aplikacji
    A B
    1 4 3
    2 8 5
    3 5 3
    4 2 6

Oto jak przedstawia się mój problem.
    Cóż, z Excelem jest tak, że nie można "zjeść ciacho i mieć ciacho". To
    upierdliwe ograniczenie jest w excelach na sztywno.
    Nawet makro kopiujące cały obszar nie poradzi sobie z takim zadaniem. Można zrobić makro, które próbując wykonać operację kopiowania ukryje zarówno monit jak i fakt, że wystąpił błąd podczas kopiowania ale kopiowania też nie wykona.
    Tak z ciekawości - robisz coś konkretnego czy problem czysto akademicki?

Można się by było pokusić o napisanie mądrego makra kopiującego obszary ze sprawdzaniem, które komórki są zablokowane, ale nie robiłem takiej zabawki.

Domyślnie dzieki za odpowiedź

Problem dotyczy arkusza jaki w pracy zbudowałem na zmiennej losowej RANDBETWEEN() która upraszcza mi papierową produkcję pewnego wykresu , ale dane muszę przekopiowywać do innego skoroszytu z uwagi na zmianę przy każdej operacji wartości zawierających formułę z ów funkcją, a zależy mi aby arkusz do którego kopiuję dość długą kolumnę danych nie tracił formuł występujących w kilku miejscach tej kolumny , na wypadek gdyby ktoś próbował edytować dane. Co do makr to choć nie jestem może cienkim bolkiem jeśli chodzi o tą aplikację to moja znajomość kończy się na solverze, i nigdy makr nie pisałem choć chciałbym się tego nauczyć. Czytając Twoją odpowiedz wnioskuję, że Ty akurat jesteś kimś kto tą aplikację zna lepiej o kilka leveli, jeśli przeczytasz tą odpowiedź i będzie Ci się chciało, to podaj mi jakieś źródło które o pisaniu makr mówi jasno, w odróżnieni od centrum pomocy w excelu, bo zrozumienie choćby formatowania warunkowego, które jest po paru użyciach trywialne, wymaga przy użyciu tego samouczka wielkiego samozaparcia, ja uczyłem się excela intuicyjnie i nie narzekam
    Pozdrawiam bedranek

Domyślnie

Cytat Napisał bedranek Zobacz post
    Problem dotyczy arkusza jaki w pracy zbudowałem na zmiennej losowej RANDBETWEEN()
    Nie znam, nie sądzę abym był aż o kilka leweli wyżej.

nigdy makr nie pisałem choć chciałbym się tego nauczyć. ...

... od centrum pomocy w excelu, bo zrozumienie choćby formatowania warunkowego, które jest po paru użyciach trywialne, wymaga przy użyciu tego samouczka wielkiego samozaparcia, ja uczyłem się excela intuicyjnie i nie narzekam
    Heh, mówisz o formacie "niestandardowym" dla komórek? Tylko takim gdzie sposób wyświetlenia wartości zależy od przygotowania takiego formatu?
    Przyznaję się, że nigdy nie słyszałem takiego określenia, ale pewnie dlatego, że też uczę się intuicyjnie, a pytania na forach zadaję albo gdy jestem już kompletnie zdezorientowany, albo gdy wiem o co pytać.

Aby najszybciej zacząć zabawę z makrami (intuicyjnie) najlepiej jest użyć funkcji "Zarejestruj nowe makro". Potem w trakcie rejestrowania poklikaj sobie po komórkach, skopiuj sobie komórki w inne miejsce, a na koniec wybierz "Zatrzymaj rejestrowanie". Ja tak zaczynałem czyli intuicyjnie. Do tej pory korzystam z tej metody. Z tym, że wcześniej bawiłem się w programowanie w C więc pewne sprawy były tutaj dla mnie całkiem naturalne.

ALT+F8 otwiera okno z makrami. Powinienieś tam znaleźć nowo zarejestrowane makro - program przed rejestracją pyta się o wybór nazwy i miejsce rejestrowania (najlepiej tutaj skoroszyt makr osobistych).
    Zaznaczasz makro, wybierasz edytuj i jesteś w kodzie swojego makra. Makra pisane są w Visual Basicu. Podprogramy składają się z ciągu instrukcji. Nie wiem jak został napisany EXCEL, ale większość jego zachowań i poleceń ma swoje instrukcje właśnie w kodzie VB. Jest to bardzo pomocne przy automatyzacji operacji. Prawdopodobnie twoje przenoszenie formuł też pewnie da się rozbić na język makr.
    Nadmienię też, że jeśli teraz uruchomisz helpa z okna edytora, powinien otworzyć się trochę inny i bardziej wyrazisty help.
    To tyle na początek ...

Domyślnie

Co do formatowania warunkowego to jest to opcja pozwalająca formatować komórkę w zgodnie z funkcjami jeżeli(), lub(), oraz() i pozostałymi logicznymi oraz warunkami zadanymi w inny sposób (czyli jak piszesz formatowanie niestandardowa ale dla określonych przez Ciebie warunków dotyczących tej lub innej komórki dla której określasz warunek). Znajdziesz ją na pasku górnym w zakładce format. Przydatna jeśli chcesz żeby dla np. nie spełnionego warunku komórka w której pojawia się wynik sama się obramowała i wyświetliła deseń np. czerwony (fajna i przydatna opcja)

Domyślnie

Range("F12").Select
    If ActiveCell.AllowEdit Then
    ActiveCell.FormulaR1C1 = "=SUM(R[-6]C[-4]:R[3]C[-1])"
    End If

Powyższe wybiera komórkę F12, sprawdza czy komórka nie jest zabezpieczona przed modyfikacją i jeśli nie wstawia nową formułę - tutaj SUMA.
    Zwróć uwagę, że formuła jest z angielska - mimo, że zrobiłem to na pełnym polskim excelu. Zawsze mnie to wkurzało w MicroSzicie. Robiąc lokalizację zmieniali nazwy funkcji na polsko brzmiące, ale nigdy nie potrafili zrobić tego do końca. Albo kwiatki wychodziły w trakcie przeglądania helpa (ty szukałeś czy.pusta, a w helpie było is.empty) albo właśnie w posługiwaniu się makrami. Jeśli spróbujesz podmienić =SUM na =SUMA to niby makro wstawi w komórkę =SUMA(x;y) i będzie wyglądać że wsio jest ok, ale excel nie będzie rozumiał co to jest i wywali błąd zamiast liczyć.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)