+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem ze skanowaniem dysku antywirusem

Szeregowy Midgardsorm zero jak zero

Domyślnie Problem ze skanowaniem dysku antywirusem

Od ponad roku nie działa mi pełne skanowanie komputera antyvirem.

Przez 2 lata korzystałam z programu kaspersky Anty Virus 7.0 i wszystko było ok.
    Kolejne przedłużenie licencji wymagało zainstalowania wersji kaspersky 2010 i wtedy zaczął się problem. Nie działało pełne skanowanie, program zawieszał się na 1% i zawsze na tym samym pliku:
    C:\System Volume Informa...\MountPointManagerRemoteDatabase
    Skanowania też nie dało się zatrzymać.
    Rok trwała moja korespondencja z kasperskim, m.in wysyłałam im raporty z programu GMER i GetSystem, ale wszystkie ich rady były bezużyteczne i nie rozwiązały problemu.
    W międzyczasie było dwóch informatyków i też bez rezultatów.

Obecnie zainstalowałam program AVIRA AntyVir Personal i niestety problem się powtarza, tym razem skaner zatrzymuje się (przestaje skanować) na pliku C:\System Volume Information\tracking.log

Z Internetu wiem, że są to jakieś pliki systemowe i nie można ich usunąć. I że problem ten występuje na komputerach, na których wcześniej był instalowany kaspersky.
    Jestem pewna, że problem powoduje kaspersky, a raczej to co z niego zostało, bo pomimo odinstalowania znalazłam jeszcze dwa foldery w "program files", które się nie usunęły, wykasowałam je ale nadal bez efektu...

Może ktoś miał podobny przypadek.

Ewentualnie, jakich darmowych programów mogłabym jeszcze użyć do przeskanowania kompa?

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Wyłącz przywracanie systemu, restartuj komputer, skasuj (np. przy użyciu dowolnego distro LinuxLive) katalogi System Volume Information (wraz z zawartością) z każdej partycji.
    Uruchom ponownie komputer i przeskanuj antywirusem, jeśli jest OK to włącz przywracanie systemu i uruchom ponownie komputer.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy Midgardsorm zero jak zero

Domyślnie

DZIĘKI.
    A czy komunikat: "pliki wymagane do uruchomienia Windows, usunięcie tych plików może spowodować niemożność korzystania z komputera" można zignorować?

Informatyk z uczelni polecił mi program RegCleaner, ale z opisu programu wynika, że można usunąć coś potrzebnego...

Chyba jednak bez serwisu się nie obejdzie...

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

reg cleaner na pewno pozbawi Cię potrzebnych plików , co do komunikatu to powinieneś pozostawić pliki potrzebne do uruchomienia systemu, z autopsji polecam wykonanie kopi zapasowej systemu przed robieniem jakiegokolwiek czyszczenia , do robienia kopi polecam Acronis z Hirenboot cd
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

W podanym przez Ciebie katalogu znajdują się punkty przywracania systemu (2 pod względem kolejności ataku wirusowego miejsce w systemie).
    Można je usunąć bez szkody dla systemu.
    Nie będzie jednak możliwości przywrócenia w razie awarii, jednak rozpatrując zyski czyli znacznie stabilniejszy i bezpieczniejszy system ja nie używam przywracania.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)