Od kilu tygodni otrzymuję komunikat z antywirusa, że mój komputer został zaatakowany z Internetu. "Atak sieciowy intrusion.win.mssql.worm.helkern z adresu...". Znacie jakieś lekarstwo na to?
Od kilu tygodni otrzymuję komunikat z antywirusa, że mój komputer został zaatakowany z Internetu. "Atak sieciowy intrusion.win.mssql.worm.helkern z adresu...". Znacie jakieś lekarstwo na to?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
zainstaluj avast antywirus , polski darmowy i codziennie aktualizowanyNapisał SEBAW
jest też fajny programik do oczyszczania dysków ze zbędnych plików " odkurzacz " ,polski i łatwy w obsłudzie ,polecam
Ostatnio edytowane przez asterix ; 19.Mar.2006 o 14:49
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
A po co mam instalować inny antywir, jak ten, który teraz używam mi wystarczy? Jeżeli blokuje wirusa, to jest wszystko OK.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
miałem kiedyś Mks-a , nie nażekałem , znajomy polecił mi avasta , nie byłem przekonany będąc zadowolony z Mks-a , jednak zainstalowałem avasta nie usuwając Mks-a , po resecie wykrył kilkanaście wirusów , wszytstko niby fajnie ale system zaczął się mulić , mój guru powiedział że dwa antywirusy mogą się nawzajem skanować jako szpiegi , wywaliłem Mks-a , system ożył , nawet zaczął szybciej pracować , wygląda na to że Mks strasznie mulił w czasie pracy , avast pracuje w tle i nie muszę go uruchamiać aby skanować dyski , sam melduje jak znajdzie wirusa , miałem kilka meldunków dziennie już mnie to denerwowało więc ustawiłem w opcjach aby usuwał automatycznie , nie mam teraz żadnych kłopotów , poza tym aktualizacje są codziennie no i plusem jest to że program jest darmowy i skuteczny
każdy antywirus ma inną bazę danych , tym się różnią że czego nie wykryje jeden z nich , zrobi to drugi , z Mks-em miałem problem ponieważ nie zgłaszał zainfekowania , dopiero w czasie skanowania meldował że znalazł wirusa i też nie każdego mógł usunąć ( ciekawe dlaczego ) , dzięki bogu nie mam już tych zmartwień
Ostatnio edytowane przez asterix ; 19.Mar.2006 o 20:08
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
ten helkern o który się rozchodzi to robal który sam się rozsyła z internetu z komputerów zainfekowanych bez niczyjej wiedzy. też używam kasperskyego i jestem bardzo zadowolony! avast też jest ok ale przyzwyczajny jestem do kacperka i mają jedną z najlepszych i najszybszych pomocy dla użytkowników. raz miałem trojana który dopiero co powstał dzień wcześniej, siedział sobie na dysku ale kaspersky go blokował i nic nie mógł zrobić, nigdzie nie mogłem uzyskać natychmiastowej pomocy ale kaspersky labs w ciągy 24 godzin znalazł sposób na zlikwidowanie go. nie ma to jak ruski antywirus! hehe...
a wracając do rzeczy ten helkern to robal który jak mi wiadomo pozwala na samo zainstalowanie się programów szpiegujących. a kasperskym można ustawić opcje powiadamiania tak żeby już nigdy cię nie niepokoiły ataki.
aha - nie jest zalecane tak jak to zrobił asterix, uzywanie dwóch programów antywirusowych na raz. spowalnia komputer czasm nawet o 50%a może nawet spowodować wieszanie się systemu albo nawzajem sobie będą przeszkadzać i nie ochronią komputera tak jak powinny.
pozdrawiam
@Hosaka słusznie piszesz , dwa antywirusy miałem przez moment , trochę sytem mulił więc wywaliłem mks-a , avast został i sprawuje się wzorowo , ostatnio doinstalowałem eksperymentalnie Kasperskiego , i o dziwo nic się nie muli , nawet poczta lepiej się otwiera no i stronki w necie szybciej chodzą , cieszy mni to że te dwa antywiry się nie gryzą
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
Mi wystarczy jeden.
Wczoraj miałem jeszcze kolejne ataki na kompa, ale z udziałem innego wirusa. Kasper go zablokował.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
ja używam do ochrony peceta programów antywirusowych i antyszpiegów tylko jednej firmy, wtedy mam pewność że nie kolidują ze sobą. antywira mam ciągle włączonego, a antyszpiega (też kasperky) włączam od czasu do czasu. próbowałem też z darmowymi próbnymi wersjami firewalla kasperskyego ale poza kosmetyką otwieranych stron (bez bannerów się otwierały) to nic mi potrzebnego nie oferował. kiedyś zainstalowałem z płytki z magazynu chip - zone alarm wersję pełno sprawną chyba 90 dniową i miałem niezłą miazgę, komputer uruchamiał mi się przez ok 20 minut! masakra. zrezygnowałem z zone'a bo kaspersky antywir też ma prowizorycznego firewalla który jak na moje potrzeby sprawuje się bardzo dobrze. jak się pogrzebie w sieci (na rosyjskich stronach) to można od tamtejszych hackerów zdobyć klucze do programów kasperskyego, ja używam za free antywira i antyszpiega dzięki znajomości języka rosyjskiego. (pozdrawiam panią Monikę H. moją nauczycielkę języka rosyjskiego z liceum)
poczytałem trochę o tym helkernie i nikt tak naprawdę nie udzielił mi 100% pewnej odpowiedzi każdy mówił "najprawdopodobniej".
ale z tego co udało mi się dowiedzieć z różnych źródeł poskładałem swoją wersję. ten helkern to robal którego stworzyli hackerzy, robal ten rozsyła się sam z nie chronionych serwerów i komputerów po całym necie, szuka aktywnych połączeń międy komputerami (np kiedy ściągamy coś z sieci za pomocą p2p) i próbuje wejść do środka kiedy mu się to uda robi specjalną lukę/tylne drzwi dla hackerów i innych programów szpiegujących oczywiście bez naszej wiedzy. programy szpiegujące również instalują się samoistnie i wysyłają do hackerów informacje im potrzebne o naszym systemie a nawet kombinacje klawiszy jakie wklepujemy podczas logowania się do róznych stron (nawet zabezpieczonych) ale nie będe się rozpisywał bo każdy dobrze wie jakie zagrożenie niosą ze sobą programy szpiegujące w systemie.
Niewiem co za mądrości wymyślają niektórzy w postaci 2 programów antywirusowychTak się nierobi i to wcale nie ze względu na wydajność - tylko krótko mówiąc programy sobie wchodzą niepotrzebnie w pracę! Spokojnie wystarczy dobry antywirus + programowy firewall + aktualizacje windy.. wtedy można spać w miarę spokojnie
A skoro program ci wyświetla taki komunikat to widać sobie niebardzo jakoś z tym radzi - jeśli używasz firewall'a wbudowanego w winde XP to czym prędzej go wyrzuć i zainstaluj coś bardziej ludzkiego (z logami itd. - polecam Kerio Personall Firewall - przy okazji ma rewelacyjną funkcję blokowania tych posranych pop-up a nawet czasami blokuje normalne reklamy na stronie![]()
Wiecie może, gdzie w Kasperskym odznacza się funkcję odpowiedzialną za pojawianie się okna z informacją, że należy wykonać pełne skanowanie komputer?
Mam tą funkcję wyłączoną, ale po 30 dniach pokazuje się komunikat.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Tymi atakami typu Helkern nie przejmował bym się za bardzo jeśli masz dobrze zabezpieczony komputer [anti-virus (w moim przypadku NOD32) , firewall (Kaspersky Anti-Hacker), + coś w rodzaju Ad-Aware]. Takich ataków mam ok 5 dziennie. Do tego dochodzą jeszcze ataki typu DDos, wtedy Kaspersky blokuje całą aktywność sieciową na 10 min. (nie ma internetu).
I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII Creative Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
- - - - - - - - - -
" Per Aspera Ad Astra "
Napisał SEBAW
Nie jestem pewnien ale może spróbuj w "Additional Settings" odznaczyć w rubryce "Aplication Interface" okienko "Display pop-up messages" a jeśli to nie pomoże to zrób taki myk: w ustawieniach "On Demand Scan Task" przy zaznaczonej rubryce "Scan My komputer" wejdź w "Properties" a następnie "Configure" na zakładce "Schedule" zaznacz spowrotem uruchamianie skanowania ale wybierz aby robił to np co 999 tygodni! następny zaplanowany skan komputera będziesz miał w 2025 roku. powinno cię nie drażnić do tego czasu. Niestety programiści Kasperkyego tak stworzyli swoje dzieło aby dla bezpieczeństwa zawsze przypominało o takich standardowych procedurach jak skan komputera. mozna jedynie spróbować to trochę oszukać. Jeśli to też nie pomoże to potrzebne będzie edytowanie kluczu w rejestrze a tym się jeszcze nie bawiłem. pozdrawiam
Dziś otrzymałem wiadomość z numeru GG, że na stronie są moje fotki. Kiedyś taki link otworzyłem i niestety musiałem formata robić. Dziś byłem bardziej sprytniejszy i go zablokowałem.
A to są numery, z których możecie dostać zawirusowane linki:
6463753
4209404
Lepiej dodajcie te numerki do listy zablokowanych.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Ja dostałem podobny link na gg z numeru 9564024
wyglądało to tak:
9564024 (25-02-2006 1:04)
ello! to ja karolina
Hosaka (25-02-2006 1:05)
jaka Karolina?
9564024 (25-02-2006 1:05)
wiesz ze twoja fotka jest w googlach (tu był link www.google.pl/url?...)
(usunąłem link specjalnie żeby ktoś z forum sobie krzywdy nie zrobił bezmyślnie wchodząc na niego)
Nie znam żadnej laski która witała by się ze mną "ello" poza moją kuzynką i odrazu mi to niespasowało.
Sądzę że nie ma sensu blokować tych numerów bo takie gnojki wysyłają niebezpieczne linki często zmieniająć numery. Moi znajomi też spotkali się z podobnymi sytuacjami. Najlepiej w ustawieniach gg wybrać "nie pokazuj wiadomości od nieznajomych" a jeśli ktoś już musi dostawać wiadomości od nieznajmych bo np. dał swój numer na forum lub allegro itp do kontaktu z klientami, to nigdy ale to nigdy nie wchodzić na linki przesyłane od nieznajomych bez solidnego antywira z uaktualnioną bazą wirusów! Ja używam antywira kasperskyego i jak kiedyś się nadziałem na coś takiego to odrazu już otwierając stronę zaczęło mnie bobmardować komunikatami antywirusa że zablokowano trojany i inne badziewia. Wyskoczyło mi około 10 takich komunikatów! czyli 10 róznych trojanów i wirusów! Zablokował mi je wszystkie i wykasował - naszczęście. To była nauczka.
Wypisujcie więcej tych numerów, bo lepiej zablokować je zawczasu. Trzeba w jakiś sposób je tępić.
Dzięki Hosaka za numer GG.Już mam 3 w kolekcji.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
A kto tu napisałe, że to wchodzi przez IE? Ja zostałem zaatakowany, a posiadam Firefox.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
zartujesz? to mnie zdziewiles
gg jedzie na silniku ie wiec i linki otwiera w tym badziewiu - przyjolem zalozenie ze tak zrobiles
ale zeby wirus przez ff przelazl? ciekawe co zawiodlo - blad konfiguracji czy sam cos zassales czy jednak dziura?
Ja korzystam gg z Tlena. Gdy pojawił się link, to po kliknięciu na niego nic mi się nie otwiera (już pisałem kiedyś na forum) i przekopiowałem link do przeglądarki. Pamiętam tylko, że pojawił się jakiś komunikat i kliknąłem na niego i od tego momentu siadł system.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
czyli blad uzytkownika - miales komunikat
fakt ze sa one tak pisane zeby wprowadzac w blad... po prostu sie kiluje przegladarke jak widzisz tego typu zapytaniai antywirusy nie potrzebne
![]()
Wcale nikogo niezje.. To są automaty - weź zauważ, że ciężko (zazwyczaj wcale) nawet pozyskać IP kompa, z którego wysłano tą wiadomość. Ja tam zawsze sprawdzam sobie link - choć wiem co mnie czeka - po prostu testuje swoje zabezpieczeniaI jakieś słabe te trojany i viry
Blokowanie tych numerów jest bez sensu - najlepiej wogóle zablokować wiadomości przychodzące od ludzi spoza listy! Wygenerować nowy numer gadu to jest chwila - są już nawet specjalne wersje z generatorami tokenów! Poza tym jeśli niemożemy zobaczyć wprost numeru IP nadawcy to lepiej to obejść - chociaż niezawsze widziany przez nas IP jest prawdziwym - wystarczy spingować dany numer i już mamy pewność z kim mamy do czynienia..
Bez obrazy do wszelkich użytkowników liskaNapisał SEBAW
Ta przeglądarka ma tyle dziur, że jest tylko troszke lepiej od naszego ulubionego IE
Jak dla mnie Opera rządzi i funkcjonalnie i w kwestii bezpieczeństwa prowadzi!
A tak wogóle to sam Windows jest w sobie niebezpiecznyKiedyś brałem udział w konkursie z witryny CentrumXP - sponsorowanym przez MS - oczywiście moje odpowiedzi pod tym względem zostały ukarane punktami ujemnymi - wygrali oczywiście admini którzy za wszelką cenę próbowali zachwalać standardową konfigurację windy
Jednak zawsze gdy komuś stawiam sysa to na dzień dobry wyłączam połowę durnych funkcji XP
przy tym wszystko działa, a jest szybciej i bezpieczniej
Niestety na gadu zrobił się syf - ja tam jestem za Tlenem - jest po prostu lepszy - niestety nadal trzeba używać też połączeń z gadu-gadu :/ To już stereotyp komunikatora :>
Jednak pamiętajmy, że najsłabszym ogniwem zabezpieczeń jest sam człowiek![]()
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 13.Apr.2006 o 15:32
Właśnie przeprowadziliśmy z pewną osobą mały eksperyment i okazało się że blokowanie numerów gg nadawców złośliwych wiadomości z linkami do niebezpiecznych stron jest zupełnie bez senu! Po przesłaniu takiego linku przez gg numer z którego go wysłano zostaje zablokowany na wysyłanie jakich kolwiek wiadomoći! Szczerze- nie spodziewałem się tego. Najwidoczniej administracja gg śledzi takie przypadki i blokuje numery w razie złośliwego ich wykorzystywania. W takim razie dodawanie numerów do listy zablokowanych nie ma sensu bo tacy delikwenci żeby wysłać takie wiadomości za każdym razem tworza nowe konto. Nie wiem tylko czy działa to z kazdą tego typu stroną czy tylko z tymi które już ktoś zgłosił do administracji gg. Jednym zdaniem - UWAGA NA LINKI OD NIEZNAJOMYCH!
Numery są blokowane. Takim przykładem jestem ja sam. Wysłałem koledze pewien link i zostałem "zbanowany". Od razu wysłałem email do obsługi technicznej GG i po kilku godzinach wszystko powróciło do normy.
Oto jest część z odpowiedzi obługo tech. GG:
"zablokowaną możliwość wysyłania wiadomości
zgodnie z regulaminem serwisu Gadu-Gadu:
"Zabrania się rozsyłania do nieznajomych użytkowników wiadomości
reklamowych (spamu)."
Konto Gadu-Gadu może mieć u jest dozwolone wyłącznie za pomocą
programu Gadu-Gadu. Korzystanie z serwisu Gadu-Gadu za pomocą innych
aplikacji, jak również za pomocą zmodyfikowanego programu Gadu-Gadu
będzie traktowane jako naruszenie regulaminu."
Używanie wtyczek wykrywających niewidoczność innych użytkowników -
rozsyłają one często wiele pustych wiadomości, co powoduje uznanie
użytkownika za spamera.
Limity antyspamowe zostały założone po to, aby poprawić jakość
oferowanej usługi zwykłym użytkownikom. Nękani oni byli bardziej lub
mniej nachalnymi reklamami stron oraz linkami do wirusów. Aby ograniczyć
to zjawisko zdecydowaliśmy się wprowadzić ostrzejsze ograniczenia -
poprzednio takie ograniczenia również występowały, ale w znacznie
łagodniejszej formie.
Liczba założonych blokad jest znikoma - dotyczy nie więcej niż 0,01%
użytkowników.
Zdajemy sobie sprawę, że istnieje NIEWIELKA CZĘŚĆ UŻYTKOWNIKÓW, która MA
PROBLEM Z BLOKADĄ WYSYŁANIA WIADOMOŚCI, MIMO ŻE NIE ROZSYŁA SPAMU.
INTENSYWNIE PRACUJEMY nad takim rozwiązaniem, które skutecznie usunie
spam z Gadu-Gadu a jednocześnie nie będzie ograniczało zwykłych
użytkowników."
I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII Creative Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
- - - - - - - - - -
" Per Aspera Ad Astra "
Co do tych numerów gg (nieznajomych, co niby piszą o tych forkach "twoje foto jest tutaj .."
Właśnie jakiś debil mi przesłał takie coś:
17:55:56 (2062580)
siema! to ja6897868
17:56:06 Kto Tam ? (2062580)
Sprawdzam info...
17:56:10 Ja
czyli ?
17:56:11 Kto Tam ? (2062580)
Dane z katalogu:
Numer GG: 2062580
Status: Dostępny
17:56:13 (2062580)
twoje foto jest tutaj www.lame.name/szkolne[][][][]...
17:56:25 Ja
jasne
I już więcej nic nie pisał, ponieważ taki numer zostaje jak wyżej wspomniałem ZABLOKOWANY. (na parę h lub kilka dni)
P.S SEBAW wiedzę, że edytowałeś ten link. Nie musiałeś bo nie napisałem całego linku. Nie jestem aż taki ...
Ostatnio edytowane przez ALCapone ; 18.Apr.2006 o 20:58
- - - - - - - - - -
" Per Aspera Ad Astra "
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)