+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Neostrada - modem

Szeregowy Neostradek ma szanse

Domyślnie Neostrada - modem

Witam wszystkich.

Po wielu latach korzystania ze zwykłego modemowego/telefonicznego połączenia internetowego postanowiłem zaeksperymentować z Neostradą. 29 sierpnia przychodzi mój pakiet instalacyjny, który odbierze moja matka (ja będę wówczas w pracy), która kompletnie, ale to kompletnie nie zna się na Internecie, komputerach, modemach ruterach i innych podobnych ustrojstwach.

W związku z tym prosiłbym o poradę: na co muszę uważać, co zrobić przed instalacją lub po niej? Czy są jakieś "haczyki", na które przy instalacji i/lub użytkowaniu muszę zwrócić szczególną uwagę? Czy są jakieś "kruczki", które umożliwiają nawet bardziej efektywne korzystanie z Neostrady (wybrałem 2048 z modemem F@st 800, choć zastanawiam się nad upgradem później do Liveboxa)? Czy istnieje jakiś software, usprawniający Neostradę, a jeśli tak, to skąd go mogę wziąć?

I wreszcie pytanie szczegółowe: jak wspominałem, korzystam teraz z modemowego połączenia. Mam zamontowany modem wewnętrzny (gniazdo PCI3, modem SoftV90 Voice Speakerphone firmy CXT). Czy instalacja modemu zewnętrznego do Neostrady może spowodować jakiś konflikt działania lub oprogramowania/sterowników? Czy coś muszę usunąć lub odinstalować? A może mogę jakoś korzystać z Neostrady przy obecnym modemie?

Byłbym niezwykle zobowiązany za odpowiedzi w tych sprawach, na razie bowiem przechodzę dopiero przez "neostradowe przedszkole" (chylę czoła dla "neostradowych akademików" o wielkiej wiedzy!).

Z góry dzięki i pozdrawiam

Wojtek

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Na początek wczytaj się w to: http://www.neostrada.info/
    Powinieneś znaleźć tam wszystko, co cię nurtuje.

Dotychczasowy modem może sobie zostać w systemie, ja tak miałem długi czas aż stary zwykły modem dałem siostrzeńcom. Wszystko działało bez problemów.

PS Najlepiej nie instaluj softu od tepsy, tylko same stery do sagema i zrób nowe połączenie internetowe. Na neostrada.info wszystko pisze co i jak.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witaj na Forum,
    Bardzo dokładnie opisane jest to pod tym adresem:
    http://neostrada.info/instalacja.php?id=sagem

Najlepiej odłącz wcześniej fizycznie zwykły modem. Szkoda nerwów na konflikty połączeń. Potem po prostu postępuj zgonie z podanym powyżej poradnikiem i będziesz w domu.

Wbrew temu co wiele osób pisze - nie da się jakoś magicznie poprawić wydajności sieci. W TP 2MB to 2MB i w 99% tak działa.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

przechodzilem taką przeprowadzkę na początku sierpnia. na podanym przez kolegow forum wiele nie znalazlem. są podstaw, owszem.

stary modem zostawilem. w kompie w pi**** sprzętu i jakos nic się nic pogryzlo, choc obecnie wylecial razem z sieciowką wifi bo braklo miejsca na audigy.
    rób wszystko krok po kroku co masz na takiej smiesznej karteczce - musi dzialac.

a poza tym to zastanow się nad kupieniem zabawki która ma modem, router, switch i ap w jednym bo to urządzonko do liveboxa z tpsa nie jest takie super - poczytaj na tym forum co podano wyzej.
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Wbrew temu co wiele osób pisze - nie da się jakoś magicznie poprawić wydajności sieci. W TP 2MB to 2MB i w 99% tak działa.
    lecz mozna po swojej stronie parę rzeczy zooptymalizować i "ukomfortowić"
    za pomocą np. cfosspeed'a ( w wypadku używania firewalla firmy Sygate nie zaptaszkowywać sekcji <driver level protection> bo firewall po rozłaczeniu połaczenia niekończącym pracy kompa zablokuje cfosa i tak już będzie aż do restartu systemu) i softu z zakładki main-broadband z http://www.speedguide.net/
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)