+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Internet - zmiana systemu

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Internet - zmiana systemu

Mam Internet w sieci Chello. Czy zmiana systemu operacyjnego wiąże się z koniecznością wezwania informatyków z chello. Czy może wszystko ustaiwa się automatycznie. Wystarczy tylko skonfigurować połączenie sieciowe w ten sam sposób jak obecnie. Chodzi mi o zmianę z ME na 2000.

Coraz częściej wiesza mi się system. Objawy:
    - w czasie pracy programów (miedzy innymi gdy uruchomiłem porządkowanie dysku czy w czasie defragmentacji)
    - czasem nawet w trakcie ładowania systemu lub bezpośrednio po załadowaniu
    -ScanDisk czasem się wiesz; czasem przy restarcie systemu skanuje dysk ciągle od nowa i muszę wcisnąć anuluj by to przerwać

Skanowałem i naprawiałem rejestry za pomocą norton utilities ale chyba niewiele pomogło, tak samo defragmentacja.
    Być może jest to wina skromnego RAMu (tylko 64mb), procek 450Mhz grafika 1mb . Skanowałem system bitdef. i wyglada na to że jest czysty (wczesniej pozbyłem się kilku trojanów teraz mam jedynie spyware claira którego nie wiem jak sie pozbyć)

Dlatego zastanawiam się nad zmianą os

Szeregowy damian13579 ma szanse

Domyślnie

ja wiem tylko to że przy zmianie płyty głównej trzeba zadzwonic do nich i podac adres fizyczny ale niewiem czy przy zmianie systemu trzeba do nich dzwonic

Domyślnie

Na stronach chello znalazłem coś takiego zatem chyba wszystko odbywa się automatycznie.
    3. Jakie czynności należy wykonać, aby podłączyć nowy komputer?

W celu podłączenia nowego komputera należy:

* uruchomić nowy komputer,
    * podłączyć komputer do modemu za pomocą kabla sieciowego (ethernet) lub USB,
    * w przypadku podłączenia przez kartę sieciową w systemie Win98/ME należy ręcznie (menadżer urządzeń) zainstalować sterowniki urządzenia,
    * w przypadku podłączenia przez kartę sieciową w systemie Win 2000/XP system zainstaluje sterowniki automatycznie,
    * w przypadku podłączenia przez USB w systemach Win98/ME/2000/XP należy zainstalować sterowniki bezpośrednio z płyty (kreator który uruchamia się automatycznie w momencie podpięcia urządzenia – należy podać lokalizację sterowników np. d: czy e,
    * odłączyć kabel zasilający modemu od zasilania na 10-15 sekund oraz uruchomić ponownie komputer,
    * instalacja nowego komputera nie wymaga żadnych operacji ze strony operatora.

Domyślnie

A to znalazłem o instalacji W2000

Otrzymywanie informacji o sieci

Jeśli komputer będzie połączony z siecią, należy ustalić, czy zostanie on dołączony do domeny czy do grupy roboczej. W przypadku wątpliwości (lub jeśli komputer nie będzie połączony z siecią) należy wybrać opcję Grupa robocza – do domeny można się dołączyć po instalacji Windows 2000 Professional. Jeśli wybrano opcję Domena, to administrator sieci musi utworzyć nowe konto komputera w tej domenie lub odpowiednio skonfigurować istniejące konto.

Jeśli komputer jest aktualnie połączony z siecią, to przed rozpoczęciem instalacji należy uzyskać następujące informacje:
    • Nazwa komputera.
    • Nazwa grupy roboczej lub domeny.
    • Adres TCP/IP komputera, o ile sieć nie zawiera serwera DHCP.

Jeśli połączenie sieciowe zostanie ustanowione podczas instalacji, to komputer musi posiadać odpowiedni sprzęt i musi być połączony poprzez adapter sieciowy i kabel.

Nie zabardzo się na tym znam. Czy w czasie instalacji systemu lepiej wyłączyć modem (odłączyć komp od sieci). Wybrać Grupa robocza i później po zaistalowaniu martwićsię co dalej

Czy jesli zdecyduję się na NTSF (obecnie mam FAT32) to mogą mnie czekać jakieś niespodzianki związane z niekompatybilnym sprzetem/oprogramowaniem or sth?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 07.Feb.2007 o 17:18

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Jak będziesz instalował win 2k, to przed podłączeniem się do netu zainstaluj od razu poprawki na blastera i sassera bo ci się system na dzień dobry wyłoży.

Co do ME, to on faktycznie sprawnie chodzi dopiero przy 128MB ramu. Ty z pewnością masz go już zasyfionego, więc tak czy tak reinstal mu by się należał.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    Jak będziesz instalował win 2k, to przed podłączeniem się do netu zainstaluj od razu poprawki na blastera i sassera bo ci się system na dzień dobry wyłoży.
    Coś znalazłem w sieci (poprawka na blastera) ale gdy chciałem ściągnąć pokazał się komunikat service unavailable zdaja się dlatego że mam ME a nie w2k

Może ktoś zna stronki gdzie są te poprawki spakowane

Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 08.Feb.2007 o 00:09

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Przecież jest na stronie microsoftu. Wpisz w wyszukiwarkę i ci samo znajdzie.
    Jak ściągasz, to nie jako uruchom, tylko zapisz sobie na dysku.

PS Dla win XP te poprawki są już w SP1, więc nie ma z tym problemu, ale dla win 2k chyba ich nie było a microsoft przestał wydawać kolejne SP do niego. Dlatego piszę, żebyś zawczasu sam sobie ściągnął, bo na świeżym win 2k możesz nie zdążyć
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Dzięki za ostrzeżenie.

Znalazłem tylko to:
    Security Update for Windows 2000 (KB824146)

This update addresses the vulnerability addressed in Microsoft Security Bulletin MS03-039 (Blaster and its variants). To find out if more recent security updates are available for you, see the Overview section of this page.

Security Update for Windows 2000 (KB823980)

This update addresses the vulnerability addressed in Microsoft Security Bulletin 03-026. Find out about more recent critical updates in the Overview section.
    ---
    Na tym sprzęcie był kiedyś przez chwilę zainstalowany W 2k ale były jakieś problemy z grafiką (zdaje się nie dało się ustawić więcej jak 256 kolorów) Nie wiem czy to była wina karty (1mb), sterownika, czy może monitora - jeszcze miałem wtedy stary monitor który szfankował. Jest jakaś rada na to.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)