+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 34

Temat: Karta sieciowa wiesza system

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Karta sieciowa wiesza system

Kupiłem kartę sieciową USRobotics Wireless MAXg PCI Adapter i podczas jej instalacji wiesza system (WinME).
    Instaluję oprogramowanie karty wg instrukcji wyłączam kompa, wkładam kartę ponownie włączam, następuje dalsza instalacja i w pewnym momencie (zdaje się w czasie ładowania sterowników wiesza się system. Oprogramowanie do obsługi karty również do końca się nie instaluje.
    Po restarcie w managerze urządzeń na karcie jest wykrzyknik a we właściwościach karty jest informacja "nie można załadować sterownika urządzenia za pomocą programu ładujacego
    NDIS.VXD, NTKERN.VXD (Code 2)
    W szczegółach pliku sterownika jest info "Dostawca Microsoft Corp." Czyli jakby załadował się ster windosowski.

Po kolejnym restarcie i zwiechu programu instalacyjnego We właściwościach urządzenia jest info: "Stan urządzenia: System windows przestal działać po próbie uruchomienia tego urzadzenia i nie bedzie próbował uruchamiać tego urzadzenia ponownie (Code11)

Próbowałem zainstalowac te stery i oprogramowanie z netu ale jest to samo.
    http://www.usr-emea.com/support/s-pr......&prod=5417a

W specyfikacji jest podane że karta jest kompatybilna (została sprawdzona) z ME/98. Czy da się coś zrobić czy pozostaje tylko reklamacja? Tylko ciekawe czy w takim przypadku przysługuje mi np zwrot gotówki? A moze da sie jakoś ręcznie ten plik załadować? Tylko jak to zrobić?

Pod XP na innym kompie nie ma tego problemu ale ja potrzebuję do ME
    Ciekawe czy ta niekompatybilność związana jest z oprogramowaniem (OS-Sterownik) czy może ze sprzętem na którym karta została zainstalowana?
    Czy za pomocą tej karty można się łączyć przez Bluetooth z komórką?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

ME to nie jest system operacyjny, z trudem można nazwać taki mianem nawet 98SE. Pomyśl, czy nie lepiej na tamtym kompie zainstalować 98SE lub XP.

To co myślisz o ręcznym ładowaniu tego sterownika, uda się oczywiście... tak samo jak automatyczne, tylko możesz sobie załatwić to coś (ME) na amen. Z resztą to bez różnicy, to i tak jest załatwione, jeszcze na płycie instalacyjnej.

Cytat Napisał Martix
    ... Czy za pomocą tej karty można się łączyć przez Bluetooth z komórką?
    Nie chce mi się tego sprawdzać dokładnie, ale coś Ty? W życiu, to nie ten rodzaj połączenia radiowego.

Domyślnie

Też rozważam zmianę OS. Jeszcze się pokuszę na linuksa to mnie pewna niewiast zabije
    Sądzisz że na 98 będzie OK? No wie, ze nie jesteś wróżką

A ten pomysł z bluetoothem przyszedł mi do głowy gdy zacząłem analizować do czego mogę wykorzystać tą kartę.

Na razie mam ja na moim kompie i sie bawię.

Domyślnie

No myślę, że 98SE da radę, ale nie przekreślaj XP, jak tylko masz 128MB i > 200MHz Intel lub > 300MHz AMD i komp będzie służył do biuro-pochodnych zastosowań to warto załadować na niego właśnie XP lub nawet! 2k!

Domyślnie

niestety tylko 64MB

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Spróbuj zmienić gniazdo PCI do którego włożyłeś kartę na inne. W zależności od liczby gniazd PCI czasami dzielą one przerwania z innymi elementami płyty głównej (gniazdem AGP, sterownikiem IDE, czy kartą dźwiękową jeśli ta jest na płycie) i może to powodować konflikt. Przeczytaj uważnie dane dotyczące karty sieciowej, czy nie musi ona mieć przypisanego konkretnego przerwania, jeśli tak to trzeba je ustawić albo w BIOS-ie, albo we właściwościach sterownika karty w windzie.

Jak instalowałeś tą kartę? Na stronie producenta jest podane że najpierw zaczynasz instalować oprogramowanie z płyty po upewnieniu się że jest tam obsługa twojego systemu, a dopiero gdy instalator za rząda wyłączenia kompa , wyłączasz go, montujesz kartę i po ponownym uruchomieniu kontynuujesz instalację.
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 18.May.2008 o 22:20

Domyślnie

No to niby lepiej 98SE, ale moja znajoma adminka, twierdzi że spoko zarządza kompem, który ma tylko 64MB. Jak masz czas, to możesz się pobawić, ale jeśli tam ktoś będzie instalował trochę (nie wspomnę, że dużo) softu, to od razu XP odpada. Nie wiem dokładnie, jak by się sprawdził 2k. Mógłby się dobrze spisać.

Domyślnie

Instalowałem zgodnie z instrukcją tak jak napisałem w pierwszym poście. Zmieniłem również port PCI ale to nic nie dało.
    Pomyślę nad OS.

A o co chodzi z tym przerwaniem? Gdzie w biosie czy właściwościach sterownika można tego szukać?

Dzięki za pomoc.

Domyślnie

Za przerwania w BIOS-ie najczęściej (zależy od BIOS-u) odpowiada sekcja: PNP/PCI Configurations.:

Na temat kłopotów ze sterownikami VXD znalazłem coś takiego: http://komputery.katalogi.pl/Vxd-t20326.html i http://support.microsoft.com/kb/149962/pl. Przy instalacji sterowników nie dawaj funkcji zainstaluj automatycznie tylko określ lokalizację ręcznie.
    Na stronce producenta znalazłem jeszcze coś takiego:
    Note: Windows Me and 98SE Users: During the Installation procedure, you may be prompted for your Windows Operating System CD-ROM. Make sure you have it available in case you need it.
    Minimum System Requirements
    • Available PCI 2.2 slot
    • Windows 98SE/Me/2000/XP (Service Pack 1 & 2)/Vista
    • HTML 4.01 compliant browser
    Załączone obrazki Załączone obrazki Karta sieciowa wiesza system-przerwania_bios.jpg   Karta sieciowa wiesza system-przerwania.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 19.May.2008 o 10:11

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Panowie może poprostu mobo ma PCI v2.1 ?
    W ogóle jaka to płyta ?
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

To jest link do płyty głównej. Jakoś nie znalazłem wersji portów PCI. Czyli jak to porty t na żadnym os nie pójdzie.
    http://island.formoza.ru/cgi-bin/get...21.pdf?ID=6402

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Ta płyta na 100% nie ma PCI v.2.2, śmiałbym postawić tezę, że prędzej 1.x a w najlepszym wypadku 2.0
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Jeżeli opis jest od niej to ma PCI 2.1 (posiada opcję PCI Bus Mastering) co nie zmienia faktu że nie jest to 2.2
    Dla spokoju sumienia spróbuj pokombinować z tymi opcjami w BIOS-ie oraz możesz zaktualizować sam BIOS. Tonący brzytwy się chwyta.... .
    Załączone obrazki Załączone obrazki Karta sieciowa wiesza system-mvp3_pci.jpg  

Domyślnie

Obawiam się, że nie będzie ona działać na tej płycie, a wręcz grozi to uszkodzeniem karty. W specyfikacji nie podanego jej napięcia zasilania ale wersja PCI 2.2 sugeruje że jest to 3.3V. PCI 2.1 i niższe miały 5V. Tu jest specyfikacja: http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI.

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

Niestety większość kart WLAN na PCI wymaga złącza PCI w wersji 2.2, czyli np. w przypadku Intela mostek południowy musi być w wersji ICH2 lub wyższej.
    Ta karta powinna działać na starszych kompach, co z resztą deklaruje sprzedawca, można ewentualnie się dopytać: http://allegro.pl/item360381946_kart...ink_18dbm.html
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Domyślnie

Dzięki za pomoc.
    To już sam nie wiem co zrobić z tą kartą? Próbować ja wymienić/oddać? Do czego może mi się taka karta przydać jak nie mogę jej podłączyć do drugiego komputera?

Domyślnie

Jeżeli nie masz jej gdzie zainstalować - oddaj lub spróbuj wymienić na zwykłą (PCI 2.1!) i niestety kabelek . Lub zmodernizuj kompa

Domyślnie

Katę na kabelek już mam tylko musiałbym dokupić kabel (ok15m) i porobić dziury. A może ktoś zamierza wyrzucić płytkę AT z PCI 2.2 tylko czy w ogóle jest taka płyta?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 19.May.2008 o 20:48

Domyślnie

Tu masz coś podobnego: http://www.allegro.pl/item367107697_...or_pamiec.html, ale też PCI 2.1

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

AT + PCI 2.2 - nie ma szans. Ostatnie płyty AT wyszły dla Pentium II a dopiero chipsety dla Pentium III na Socket 370 zaczęły wspierać PCI 2.2.

Tu masz coś podobnego: http://www.allegro.pl/item367107697_...or_pamiec.html, ale też PCI 2.1
    Ale w komplecie jest karta sieciowa WLAN na Realteku 8180 który działa na PCI 2.1
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Domyślnie

I koszt to na razie 16PLN, a jak mieszkasz w tym samym mieście, to 1PLN

Domyślnie

Najpierw spróbuję ją oddać. Ponoc można do 10 dni bez podania przyczyny ale nie wiem jak jest w przypadku odbioru osobistego i gdy się już rozpakowało towar.

Sprawdziłem kompa Everestem i tam PCI Bus Mastering jest wyłączone. To może mieć wpływ na zachowanie karty?

Domyślnie

Powinno być włączone.
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

A gdzie to włączyć i czy to coś pomoże? W biosie nie znalazłem tej funkcji.

EDIT
    W sklepie powiedzieli mi, że odbiór osobisty w sklepie to nie jest zakup przez internet i nie przysługuje 10 dni na zwrot towaru.
    Mogłem towar zwrócić przez 7 dni niestety ten był 8smy no i klapa. Zaproponowali mi serwis ale karta jest sprawna więc po co? Chyba że uczepić się tego że miała działać pod ME a nie działa.
    Pozostaje mi kombinowanie z ta płytą (zmiana bios) i OS.
    A jeśli chodzi o przerwanie to chodzi o Slot 1,2,3 IRQ? -> Było na auto. Czy tam można wpisać dowolne liczby? Jest do wyboru od 3 do 15.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Karta sieciowa wiesza system-1.gif  
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 20.May.2008 o 19:24

Domyślnie

No to dziwny sklep. Pewnie mają za dużo klientów i dlatego nie chcą iść im na rękę.
    Ten zrzut ekranu jest inny niż ten z opisu płyty. Możesz zrobić fotkę z pierwszego ekranu? Tj. tego gdzie jest test pamięci itp. Tam powinna być podana dokładna nazwa i wersja BIOS-u. Spróbuj zmienić pierwszą opcję na Yes i drugą na Auto. Ewentualnie możesz spróbować F7 (default) - w zasadzie na tych ustawieniach powinno wszystko działać
    Certum est, quia impossible est

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)