+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: konfiguracja routera

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie konfiguracja routera

router 3CRWER100-75. Zamierzam utworzyć małą sieć lokalną (2 kompy). Na razie siec nie jest skonfigurowana ale Internet (przez kablówkę) już chodzi.
    Router jest podłączony do modemu kablówki i do karty sieciowej w komputerze.

1. Jak ustawić Clone MAC address by pozostał taki sam jak przed podłączeniem routera

a)Use the Router's original MAC address (...) -> tak jest obecnie
    b)Use this PCs MAC address (...) -> jak to dam to mi internet nie łaczy
    Enter a new MAC address manually:
    Może tu powinno sie wprowadzić Physical address jaki pokazuje się po wpisaniu ipconfig /all? -> ten adres jest identyczny jak pkt b)

2. Jak ustawić zakładkę Encryption. To samo musi być ustawione na karcie sieciowej? Do tej pory miałem tą opcje wyłączoną ale jednak trzeba jakoś to ustawić dla bezpieczeństwa.

Sporo tu opcji można się pogubić.
    Załączone obrazki Załączone obrazki konfiguracja routera-encription.gif  
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 18.May.2008 o 20:45

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Pkt. b).

Kiedyś to robiłem u znajomego i się udało.

Ręcznie to robiłem.
    Najpierw sprawdziłem adres MAC karty sieciowej. ipconfig /all i zapisz sobie dokładnie adres fizyczny
    Potem nadałem taki router'owi.
    I poszło, jak burza.

Domyślnie

U mnie nawet jak wprowadzę ręcznie ten adres fizyczny to nie ma połączenia. A może ja byłem wcześniej podpięty do drugiego gniazda sieciówki. Zamienię i zobaczę efekt.

EDIT
    Trzeba było zrestartować cały sprzęt (nie tylko router) i poszło. Czy da sie sprawdzić do której sieciówki wcześniej był podpięty kabelek bo teraz to już nie wiem
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 18.May.2008 o 21:43

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Klonowanie adresu MAC jest potrzebne tylko wtedy gdy dostęp do internetu jest na konkretną kartę sieciową tzn. jeżeli musimy podać adres MAC naszemu usługodawcy. Skoro bez ustawiania klonowania działał tzn. że nie wymaga tego.
    Funkcja Encryption jest potrzebna tylko przy sieciach bezprzewodowych . Jeżeli wszystkie kompy podłączasz przewodami to wyłącz w routerze obsługę sieci bezprzewodowych i spokój.
    Tak trzeba wybrać identyczne rodzaje w zakładce Encryption jak i pozostałe parametry tj. nazwę sieci itp. Aha i wpisać ten sam klucz w routerze i kompie. Im dłuższy i bardziej po.....ony tym sieć bezpieczniejsza. Nie wiem czy router ten ma jeszcze jedną (w sumie najprostszą metodę) zabezpieczania takich sieci - a mianowicie dajemy dostęp komputerom z określonymi adresami MAC i żaden inny nie wejdzie.

Domyślnie

Dzięki za kolejna dawkę wiedzy. Właśnie próbuję stworzyć sieć bezprzewodową dlatego jestem ta funkcja zainteresowany. Jak testowałem kartę w programie konfiguracyjnym pokazało się że są dostępne 2 inne routery, Jak ja ich widzę to zapewne oni mnie też więc lepiej się zabezpieczyć.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)