+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Drukarka - Odmowa dostępu

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Drukarka - Odmowa dostępu

Komputery są w sieci wewnętrznej. OS WinXP
    Korzystam z kilku drukarek przez sieć ale na jednej czasem pojawia się info Odmowa dostępu. Skąd można zablokować dostęp do takiej drukarki. Z komputera do którego jest podłączona (choć nie mam pewności czy nie jest podpięta bezpośrednio do sieci) czy na serwerze u admina? Jaka opcja może być włączona/wyłączona - coś z udostępnianiem drukarek? Czy taka odmowa może być stosowana wybiórczo czy może ta drukarka jest niedostępna wówczas dla wszystkich?

Czy ja mogę odblokować dostęp ze swojego kompa?

Z góry dzięki za pomoc.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Admin od tej drukarki może zdejmować do niej dostęp. Co do tego czy ty możesz zmienić do niej dostęp to raczej wątpię, chociaż zależy to od konfiguracji sieci. Komunikat sugeruje raczej że komp pod który jest podpięta drukarka albo ona sama jest po prostu wyłączona w tym czasie (lub odłączona od sieci). Sprawdź czy możesz ją znaleźć w sieci jak masz ten komunikat.
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Sprawdziłem na innym komputerze podpiętym do sieci. Tam przy drukarce wyświetla się info Gotowe. Także z innych komputerów można drukować w czasie gdy ja mam odmowę. Wygląda na to że ktoś wyłączył mi dostęp do tej drukarki. Czy wybiórczą odmowę dostępu można wprowadzić spod komputera do którego podpięta jest drukarka czy tylko z serwera?

Jak sprawdzić który komputer udostępnia tą drukarkę, czy to musi być ten najbliższy do którego jest podpięta?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 26.May.2008 o 17:34

Domyślnie

Jeżeli drukarka jest udostępniana w sieci przez komputer, to administrować ją można z tego komputera - czy można to robić z serwera zależy od sieci. Jaka to sieć - chodzi mi o system i sposób uwierzytelniania? Windows "zwykły" a nie wersja serwerowa ma jedną wadę a mianowicie naraz może korzystać z zasobów sieciowych określona liczba użytkowników (do wersji 2000 - 10) i jeśli zostanie przekroczona to reszta ma odmowę dostępu. Jak wejdziesz w drukarki i dodasz nową, następnie ->drukarka sieciowa->Podłącz do tej drukarki....->dalej to wyszuka ci drukarki udostępnione wraz z komputerami (załącznik). Z reguły w oknie drukarek też pisze coś takiego np. "HP4100 na nazwa_komputera".
    Można jeszcze zastosować jeden trick. A mianowicie ktoś kto ma do niej dostęp i ma ją podmapowaną do swojego kompa, też może ją udostępnić .
    Załączone obrazki Załączone obrazki Drukarka - Odmowa dostępu-drukarki.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 27.May.2008 o 08:34

Domyślnie

Drukarka była udostępniona. Można było ją znaleźć w otoczeniu sieciowym z mojego komputera. Sam ja instalowałem przez sieć (sterownik). Teraz nie pokazuje mi się w otoczeniu sieciowym. Próbowałem z innego komputera jednak widocznie trzeba być zalogowany jako admin by ja udostępnić bo opcja udostępnij była nie aktywna. Gdyby jednak ta opcja była aktywna to jak to się robi?

Na kompach jest XP (u mnie jest home), serwer to linux.

Domyślnie

Jaka to sieć? Są grupy robocze czy domena? Jak widać z załącznika wcześniejszego komp z linuxem też jest widoczny i drukarka jakaś na nim też (standardowa nie doinstalowywana - jako serwer wydruku jest komp z XP - linux służy jako pośrednik między domeną a unix-em). Jak grupy robocze to musisz należeć do tej samej grupy co komp z drukarką i oczywiście adres sieciowy musi należeć do tej samej klasy (generalnie musi być ta sama maska sieci i trzy pierwsze liczby z IP - to jest prawdą tylko w pewnych podsieciach (np. dla maski 255.255.255.0) tzn tak jest najprościej.

Domyślnie

Są grupy robocze, a w jednej z nich była dostępna ta drukarka. Obecnie z mojego kompa jej nie widać

Ktoś mi powiedział że to może być kwestia techniczna i że trzeba przeładować bufor wydruku.
    start>panel sterowania>narzędzia administracyjne>usługi>bufor wydruku i "zrestartować" usługę na komputerze

Co o tym sądzicie?

PS ten sam komunikat (odmowa dosępu ...) pojawia mi się w przypadku innej drukarki gdy nie zaloguję się na serwer.

Domyślnie

Owszem czasami jest to wina usługi. A komputer który udostępnia drukarkę jest widoczny?

Domyślnie

Tak jest widoczny i nawet jest w tej samej grupie roboczej co mój.

Domyślnie

To wygląda w takim razie na problem z udostępnianiem drukarki. Jeśli to jest linux to udostępnia prawie na pewno przez sambę - trzeba by pogaadać z jegi adminem czy nie zrobił jakiś obostrzeń. Logujesz się jako zwykły użytkownik czy administrator na swoim kompie? Spróbuj jako administrator. Co do korzystania z drukarek w grupach roboczych, to żeby uprościć dostęp do nich (i innych zasobów udostępnianych), to należy na kompie który je udostępnia założyć konta dla tych użytkowników którzy mają mieć dostęp - nazwa użytkownika i hasło muszą być identyczne jak na kompie klienckim.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)