Cześć,
Mam pewien problem. Mam w domu 3 komputery stacjonarne i 2 notebooki. Wszystkie działają pod kontrola Win7 (w zależności od potrzeb 32/64). Wszystkie wpięte są w siec o następującej topologii:
Airlive WN300R do którego przez WiFi podłączone są dwa notebooki
Switch gigabitowy do którego wpięte są komputery stacjonarne i który jest połączony z rutkiem WN300R.
Wszystkie komputery są w sieci:
maska: 255.255.255.0
IP z puli 192.168.2.xxx
Cała sieć śmiga aż miło, ale nie mogę zrobić jednego, mianowicie ustawić Grupy Domowej (nie mylić z Grupą Roboczą). Jeden z komputerów stacjonarnych ustawiam jako master dla Grupy Domowej, ustawiam hasło i bez problemu dodaję kolejne komputery stacjonarne do tej samej Grupy Domowej. Niestety żaden z notebooków łączących się przez WiFi nie jest w stanie się przyłączyć do grupy. Pomimo podania prawidłowego hasła - nie ma bata żeby się połączył, informuje o problemie, proponuje rozwiązywanie problemów w grupie domowej, ale ani rozwiązywanie problemów na komputerze głównym, ani na problematycznych notkach. Będę wdzięczny za sugestie.
//edycja, problem rozwiązany, inaczej niż się spodziewałem, niestety działa tylko do pierwszego restartu.
Nie pomogło naprawianie sieci bezprzewodowej, nie pomogły żadne triki jakie znalazłem w sieci, może więc komuś przyda się moje rozwiązanie.
Podłączyłem notka kablem do switcha, podłączyłem do Grupy Domowej, podałem hasło. Następnie odłączyłem kabel sieciowy i znowu przeszedłem na wifi. Od tej pory Grupa Domowa działa
Ale co zrobić żeby działała normalnie przez WiFi? Grupa Robocza dla całej sieci funkcjonuje prawidłowo.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem