+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: RICOH EncryptEase

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Lightbulb RICOH EncryptEase

Jak zwykle tworzę nowy wątek do kolejnej publikacji. Tydzień temu otrzymałem od RICOHa dość ciekawe nośniki - EncryptEase. Płyta wygląda jak zwykły CD-R, ale z nagraną pierwszą sesją. Zapisane już dane to program kodująco/dekodujący.
    Wkładamy płytę do dowolnej nagrywarki, uruchamia się aplikacja. Potrzebuje dodatkowego sterownika, więc jeżeli go nie ma to instaluje. Restart bez pytania, więc można stracić niezapisane dane.
    Po restarcie uruchamia się program z sesji pierwszej. Podajemy hasło i metodą przeciągnij-i-upuść dodajemy pliki do zabezpieczenia.
    Potem już tylko klikamy "burn" i dane zostają zabezpieczone. Łącznie można dodać 20 sesji, jednak pojemność tego typu nośnika to tylko 600 MB (z racji faktu, że sama aplikacja ma około 70MB w sesji pierwszej).

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy potrzebujecie takiego narzędzia do bezpiecznego przenoszenia danych? Czy Waszym zdaniem może konkurować z SecuRec Plextora?
    Załączone obrazki Załączone obrazki RICOH EncryptEase-snap2.png   RICOH EncryptEase-snap3.png   RICOH EncryptEase-snap4.png  

RICOH EncryptEase-snap5.png   RICOH EncryptEase-snap6.png  
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No ciekawa metoda z prostym pomysłem Tylko raczej cienka jest opcja odczytu o określonej godzinie i dacie - bo dane te są zapewne pobierane z BIOSu.. więc można by teoretycznie eksperymentować z ich ustawieniami, aż by się dało odczytać! Lepszym (ale też bardziej wymagającym) był by system synchronizujący czas z jakimś serwerem.. No ale ogólnie to ciekawa propzycja, jeśli by cena jeszcze spadła

Domyślnie

Wystarczyło by sprawdzenie dat plików w katalogu TEMP. Od razu można wyłapać najnowsze daty... Ale metoda z serwerem jest chyba najlepsza... Ale wtedy stawiasz apache, który serwuje co trzeba i dajesz forward portów na któych aplikacja pyta na te z apache... Nie ma metody idealnej.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

I tak ktoś znajdzie rozwiązanie na te zabezpieczone płyty. Pod warunkiem, że będą one popularne.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

ciololo
    Gość

Domyślnie

Zastanawiam się nad tym artykułem, moje pytanie jest takie czy korzystającxx z securec mozemy tez korzytsac z gigarec? wtedy nieco inaczej wypadnie obliczanie ilości płyt w stosunku do ilości danych, i tak trzeba miec plextora by obsłużyć securec-zatem jesli da się przy okazji skorzystać z gigareca to ilośc danych na 1 płytce rośnie. Ni enagrywałem nigdy korzytsajac z securec stad moje pytanie.

Domyślnie

Nie, korzystanie z SecuREC wyklucza GigaREC i odwrotnie. Albo powiększasz pojemność płyty albo zabezpieczasz zawartość.

ciololo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Nie, korzystanie z SecuREC wyklucza GigaREC i odwrotnie. Albo powiększasz pojemność płyty albo zabezpieczasz zawartość.
    Bardzo dziękuje Sobal za odpowiedz. HIhih , za dobrze by było jednym słowem gdyby i securec i varirec można było stosować jednoczesnie.THX

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)