+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: LightScribe v1.2

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie LightScribe v1.2

Wątek ten będzie uzupełnieniem dla artykułu który zostanie wkrótce (jutro) opublikowany.
    Zbierając informacje o nowej wersji LightScribe oznaczonej numerem v1.2, znalazłem wiele ciekawostek.
    Po pierwsze, na stronie http://lightscribe.com udostępnione zostało specjalne narzędzie, dzięki któremu znacznie podniesiemy kontrast nagranych płyt DVD (tylko DVD). Sprawdziłem jak to wygląda i trzeba przyznać że efekt jest po prostu fenomenalny. Jutro w artykule zdjęcia. Działa z każdym poprawnie zainstalowanym hostem LightScribe.

Druga sprawa, to czas zapisu nośników w formacie LS v1.2 Szczegóły macie w załącznikach. Obraz testowy z 26 minut i 23 sekund spadł do 19 minut i 29 sekund! To na prawdę duża różnica.

Inna sprawa, czy wiecie ile pamięci potrzebuje LightScribe w czasie zapisu ? Powiem Wam tylko tyle że dużo - BARDZO dużo. Po uruchomieniu Nero Cover Designer zajmuje około 12-20MB pamięci RAM. W momencie gdy załadujemy etykietę zabiera w pamięci 12-20MB+etykieta w formacie BMP (tworzy mapę bitową). A w momencie rozpoczęcia zapisu etykiety? 400MB! To nie jest żart, tyle potrzebował ten program do nadruku w najwyższej jakości. Sprawdzę jutro jak to wygląda z niższymi wartościami. 400MB dla jednej aplikacji!

Pełny artykuł jutro wieczorem, jak zrobię zdjęcia.
    Załączone obrazki Załączone obrazki LightScribe v1.2-hc_3.png   LightScribe v1.2-zapis_10_kontrast_max.png   LightScribe v1.2-zapis_12_kontrast_max.png  

Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

ciekaw jestem czy teraz Light Scribe będzie miał więcej zwolenników niż Label Flash dzięki nowym usprawnieniom. czekam na artykuł.

Domyślnie

heh... szczerze mówiąc liczyłem na trochę więcej nowości i usprawnień w wersji 1.2. a tu tylko 30% szybciej i super kontrast który można również uzyskać po kilkukrotnym skrobaniu światłem. ciekawe za jak długo light scribe nie będzie monochromatyczny jak label flash?
    SoBal - a czy jak ktoś ma mało ramu w pececie to może mu się maszyna zawiesić używając light scribe na nero?

Szeregowy pioter ma szanse Avatar pioter

Domyślnie

Czy wie ktoś dlaczego nawet najnowszy SureThing 4.3 nie rozpoznaje mi płyty verbatim lightscribe v1.2 jako płyty lightscribe i nie chce mi na niej etykiety wypalić (oczywiście pali zwykłe ls 1.0). A żadna wersja Nero w ogóle nie rozpoznaje mi nagrywarki jako lightscribe.
    Mam nagrywarkę LG GSA-H20L i mam zainstalowany sterownik ls z www.lightscribe.com.

Donehogawa Navaho ma szanse Avatar Navaho

Domyślnie

U mnie jak wypalam na LS 1.2 to pojawiaja sie dziwne "smugi", czasami na calej plycie, czasem tylko w pewnym promieniu od srodka, najlepiej je widac na czarnym tle - wyglada to jak trobne moro :/ Nic nie daje ponowne wypalenie plytki, wczesniej nie mialem takich problemow...
    A jak u Was wyglada jakosc etykiet w LS 1.2
    Ostatnio edytowane przez Navaho ; 09.Apr.2006 o 13:10

Donehogawa Navaho ma szanse Avatar Navaho

Domyślnie

sam sobie odpowiem - moze sie komus przyda Po odinstalowaniu Extended Label Contrast Utility wszystko wrocilo do normy...

Szeregowy mmjot ma szanse

Domyślnie

Ja wypalałem wczoraj na płytce Philips DVD+R x8 po zainstalowaniu Extended Label Contrast Utility na najwyżaszej jakości i czas palenia to:... 48 minut
    Płytka LS 1.0 jak mniemam. Ale za to rezultat. Dla mnie bomba. Może uda mi się zrobić zdjęcie.

Szeregowy Marucins ma szanse Avatar Marucins

Domyślnie

Witam

Jestem kompletnie zielonym w tych sprawach DVD/LightScribe po ostatnich newsach odrazu nasunelo mi sie pytanko...

Jak to jest z tymi kolorami ? Trzeba do tego aktualizowac BIOS/FW ? Czy wszystko ustawiamy z programu ?

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@Marucins
    ja też nie jestem w temacie Xpertem ale wiem że w LightScribe'ie nie ma robienia kolorowych etykiet. Polecam Ci artykuły na CDRLab.pl

Co do arytykułów jakie przeczytałem na CDRLab.pl o technologi LightScribe to uważam że są świetne a w szczegulnosci polecam wymieniany w nich program do robienie i wypalania etykiet a mianowicie SureThing CD Labeler Deluxe 4, no soft naprawde rządzi ja teraz wypalam sobie smoka na całej płycie i program pochłania niecałe 7MB RAM'u pod WinXP, odrazu widać że byle gupki go nie napisały
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 10.Jun.2006 o 12:45

Domyślnie

**tomek.xp** ten sam soft i ja uzywam. Ale jesli widnieje log a mianowicie changelog jakie wnosi wersja 1.2 i mamy kolory wiec jestem ciekaw gdzie te kolory sie podzialy jesli mam plyte zgodna ze standardem 1.2 ?

A co do etykiet do wlasnie wywalilem sobie seriala. SMALLVILLE
    Attached Files
    Żebym Poczuć Mógł Jak Się Czuje Bóg

Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctura NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048 ) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011
    Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@Marucins
    Smallville
    a co do specyfikacji LightScribe 1.2 to zwracałem głównie uwage na przyspieszenie robienia nadruków, a z tymi kolorami to już niewiem może chodzi im o kolory tła A poważnie to nadruk monochromatyczny mi się bardziej podoba ma poprostu swój "klimat" ale to rzecz gustu o którym się nie dyskutuje

Domyślnie

w technologi light scribe nie ma żadnych kolorów, to jest poprostu skrobanie światłem wzoru na powierzchni płytki, tak jak rzeźbiaż nie zrobi kolorowej ryciny tak light scribe nie pokoloruje płytki. na płytkach jest poprostu specjalna powierzchnia która pod wpływem lasera stapia się i tworzy właśnie takie kontrastowe wzory i efekr jest tylko i wyłącznie monochromatyczny. pozdro

Domyślnie

To fakt iz znacznei szybciej dziala, dodatkowo polecam czeste odwiedzanie strony LS. Gdyz pojawia sie czesto kolejny nr "LIGHTSCRIBE SYSTEM SOFTWARE UPDATE" a informacji o tym nie ma ani na glownym ani w dziale download. Dopiero po sciagnieciu.

Swietna sprawa jest tez "EXTENDED LABEL CONTRAST UTILITY" nie ma problemow jak to bylo z poczatku.

...zalaczylem Reszte sezonow Smallvilla
    Attached Files
    Żebym Poczuć Mógł Jak Się Czuje Bóg

Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctura NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048 ) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011
    Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO

tr3sor
    Gość

Domyślnie

Czyli jak z tymi kolorami ?
    Te 5 dodatkowych kolorow to po prostu 5 innych kolorow barwinkow na plytach ?
    Czy moze na jednej plycie mozna laczyc te kolory ? np 1 linia napisana na czerwono druga niebiesko itp ? Czy po prostu na zoltej plycie na zolto itp ?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Niestety jest to nadal tylko kolor podłoża, więc na jednej płycie możesz mieć tylko czarny (w odcieniach) oraz kolor nośnika. To nadal nie jest LightScribe 2.0
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Cool

Witam
    A to ma byc wielokolorowy LS? Ciekawe jak to będzie wyglądać
    Pozdrawiam
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

a ja zaptam czy wiadomo cos na temat nowego firmware'u do LG GSA-H20L a mianowicie czy zaimplementuja w nim LS 1.2 no i moze data wydania ewentualnie:]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Starszy szeregowy bdkacz ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał BOOTanick
    a ja zaptam czy wiadomo cos na temat nowego firmware'u do LG GSA-H20L a mianowicie czy zaimplementuja w nim LS 1.2 no i moze data wydania ewentualnie:]
    A czy przypadkiem implementacja LS 1.2 nie ogranicza się do instalacji najnowszej wersji silnika LS i użycia nośników z logo LS 1.2

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)