+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Test LG GSA-H42N

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie Test LG GSA-H42N

Wątek ten powstaje jako rozszerzenie recenzji nagrywarki LG GSA-H42N

Prosimy o dzielenie się wszelkimi uwagami, zarówno posiadaczy jak i planujących zakup tego napędu.

Starszy kapral Miho ma szanse Avatar Miho

Domyślnie

Z tyłu znajduje się poza interfejsem SATA tylko złącze zasilania - niestety wyłącznie w wersji SATA: -taki tekst widnieje pod zdjęciem tylnej części napędu. Chyba pomyłka - bo ja tam widzę zwykłe złacze PATA i zasilanie molex.Czy ten palnik jest w 2 wersjach? PATA i SATA. Planuję zakup palnika z SATA ale chyba to nie bedzie ten napęd. Napiszcie pare słów jak z tym interfejsem jest naprawdę. I takie małe pytanko lekko obok tematu:GSA-H30N bulk black (Serial ATA) w komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=36925. Co to za " zwierz" . Czy to jakiś H12 na SATA czy inny model

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Co za porażka

Tylu "byków" stylistycznych i merytorycznych nie widziałem jeszcze w żadnym teście - wystarczy przeczytać pierwszą stronę.

Model ten bazuje na nowym chipsecie Renesas R8J32021HFPV - inny niż zastosowany w nagrywarkach GSA-H10N/12N (Renesas R8J32018FPV - choć różnica w oznaczeniu to tylko jedna litera).
    ...przyciski normalnego i awaryjnego wysuwania płyty
    Ja tam widzę jeden przycisk i otwór otwierania awaryjnego.

Z tyłu znajduje się poza interfejsem SATA tylko złącze zasilania - niestety wyłącznie w wersji SATA:
    Nie wiem o co chodzi w tym zdaniu, pozatym na zdjęciu jest interfejs IDE

Etykietna górnej stronie nagrywarki:
    Bez komentarza.

Elektronika - pierwsze co się rzuca w oczy, to niebieski laminat w frontowej części napędu:
    OK jest niebieski, tylko że płyta nie od LG tylko od Lite-ONa - chipset Mediatek

Z litości nie zacytuję więcej, powiem tylko że publikowanie takiego testu jest żenujące
    Ostatnio edytowane przez melag ; 10.Feb.2007 o 21:48

Domyślnie

Cytat Napisał Miho
    Z tyłu znajduje się poza interfejsem SATA tylko złącze zasilania - niestety wyłącznie w wersji SATA: -taki tekst widnieje pod zdjęciem tylnej części napędu. Chyba pomyłka - bo ja tam widzę zwykłe złacze PATA i zasilanie molex.Czy ten palnik jest w 2 wersjach? PATA i SATA. Planuję zakup palnika z SATA ale chyba to nie bedzie ten napęd. Napiszcie pare słów jak z tym interfejsem jest naprawdę. I takie małe pytanko lekko obok tematu:GSA-H30N bulk black (Serial ATA) w komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=36925. Co to za " zwierz" . Czy to jakiś H12 na SATA czy inny model
    Serdecznie dziękujemy za dostrzeżone błędy - nie ma na to usprawiedliwienia! Każda publikacja testu bazuje na poprzednim - stąd to niedociągnięcie. Ostatnio chcieliśmy przyspieszyć z testami,co jak widać nie wyszło na dobre - teraz powrócimy do poprzedniego cyklu, by ustrzec się tak rażących błędów. Niestety w naszym życiu niemożemy się zajmować tylko portalem - ja i Sobal normalnie pracujemy, wobec czego portal tworzymy praktycznie "po godzinach". Nie jest to żadne usprawiedliwienie, a delikatna prośba o zrozumienie....

Oczywiście model ten jest dostępny tylko z interfejsem PATA, oprócz tego jest wersja wyposażona w LightScribe.

Co do nagrywarki GSA-H30N to nie jest to nowy produkt, który jest już od ponad pół roku, tyle, że do Polski widać dotarł dopiero teraz... Bazuje on na chipsecie Panasonic MN103SC0GSA 610P5324. Jest także wersja z LightScribe GSA-H30L, czyli nie jest to GSA-H12N, bo jest na Renesansie.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Jak ktoś ma tego "demona" szybkości to niech wrzuci testy jakości zapisu, ale przy mniejszych prędkościach niż maksymalne. Wtedy będzie widać jak spisuje się ta wypalarka. Zakładam, że tradycyjnie nie będzie można przeprowadzić na tej nagrywarce takiego testu A może coś się zmieniło?
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Starszy sierżant slawekj ma szanse Avatar slawekj

Domyślnie

Przejrzałem te testy i według mnie płyty x8 nagrywa bardzo dobrze. Może po prostu płyty x8 są lepsze jakościowo od tych obecnie produkowanych? Ciekawe jak będą wyglądać testy płyt nagranych wolniej niż x16. Ja tam rzadko wypalam powyżej x12 i dla mnie bardziej się liczy jakość nagrania w niższych prędkościach, bo nigdzie mi się nie śpieszy.
    Nec 3540A

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    Przejrzałem te testy i według mnie płyty x8 nagrywa bardzo dobrze. Może po prostu płyty x8 są lepsze jakościowo od tych obecnie produkowanych? Ciekawe jak będą wyglądać testy płyt nagranych wolniej niż x16. Ja tam rzadko wypalam powyżej x12 i dla mnie bardziej się liczy jakość nagrania w niższych prędkościach, bo nigdzie mi się nie śpieszy.
    No właśnie to jest bolączka tego LG - im szybciej, tym gorsza jakość zapisu, kryteria oceny musimy jednak wydawać na podstawie najszybszego zapisu, bo nie możemy sobie pozwolić na ocenianie wyłącznie pod względem najbardziej optymalnej prędkości dla poszczególnych napędów... Dodam tylko, że będzie też (a raczej już jest-tylko nie u nas) nowy LG GSA-H50N, który bazuje na Panasonicu MN103SC7GRT1. Jest to kolejna osiemnastka. Oprócz tego ma zapis płyt DL @10x. Niestety nieznam na razie więcej szczegółów. Oprócz tego w przygotowaniu jest GSA-H52N, który prawodpodobnie będzie pierwszą dwudziestką LG, ma być oparty także na Panasonicu.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Test LG GSA-H42N-lgh50n1.jpg  

Domyślnie

Teraz dzięki takim napędom powiedzenie znane z nagrywania CD-R "wolniej znaczy lepiej" nabierze znowu aktualności
    Nec 3540A

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    Teraz dzięki takim napędom powiedzenie znane z nagrywania CD-R "wolniej znaczy lepiej" nabierze znowu aktualności
    To jest w częściowo prawda - nadal brak certyfikatowanych nośników 18x i jakoś żaden producent nie jest skory do ich stworzenia :/ W przypadku CD przynajmniej są 52x.

Domyślnie

Nie wiem jaki wpływ na certyfikowanie nośników na jakość zapisu. Twierdzę, że nie ma takiego nośnika który jak go się nagra x16 będzie lepiej nagrany niż x8. A przecież nośniki x16 są dostępne.
    Nec 3540A

-=MIXED CLAN=- VANT ma szanse

Domyślnie

hm......no niezbyt te wypały wyszły...trzeba poczekać na nowe FW, może to coś zmieni....
    My PC:
    MB: Gigabyte GA-7VAXP / CPU: AthlonXP 1700+@2600+ Mobile (odbl. mnożnik + RMClock) / RAM: 1536MB DDR 333MHz / GPU: Asus V9999GT/TD 256MB GDDR3 / HDD: WD-800JB + WD-1600JB + 2x Barracuda 7200/9 160GB / DVD-RW: Plextor PX-760A / DVD-RW: Pionieer DVR-111BK@111L / DVD-RW: Pionieer DVR-115D / Audio: X-Fi XtremeMusic / Fan: 2x Arctic Cooling Fan Pro2L TC / Power: Manchatan ISO-500DP 420W Dual Fan, Active PFC (by CWT).........

Szeregowy Urukhar ma szanse

Domyślnie Pytanko

Mam pytanko odnośne tej nagrywarki. Wszedłem na stronę producenta i mam do niej 2 wersje Firmware
    New firmware (ver. RL01)
    New firmware (ver. SL01)
    w samej nagrywarce mam wersję RL00
    czy to oznacza że mogę zainstalować ver. SLo1 i dostanę LightScrib'a ?

+ Odpowiedz na ten temat

LinkBacks (?)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia