ech myślałem o zakupie tego modelu ale chyba sobie daruje po przeczytaniu recenzjiTylko że narazie póki co niema zabardzo jeszcze w czym wybierać pozdro
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Wbyierać prawdopodbnie będzie w- wkrótce Pioneer DVR 112Napisał lee99
![]()
Szkoda że testy nie zostały wykonane przy OHT=ON, chyba tylko Vobis i Traxdata zostały tak wypalone (charakterystyczna krzywa zapisu).
LH-20A1P oddaje informację Jitter, wystarczy prędkość skanowania ustawić na 4x w NCDS.
LH-20A1P to ta sama konstrukcja co LH-18A1P - jest możliwy crossflash przy użyciu zmodyfikowanego eepromu.
Napisał melag
jak zawsze na cdrlab, to norma
przy włączonym OHT ładnie się płytki palą, i jest różnica, ale kogo to obchodzi
dlatego ten test traktuję z przymrużeniem oka![]()
Pozdr
" Śmierć, której ludzie się boją, to jest odłączenie duszy od ciała, natomiast śmierć, której ludzie się nie boją, a bać powinni, to jest odłączenie od Boga. "
Św. Augustyn
Pioneer 111@A11XL, BENQ DW 1655, LH 18A1H
Marcus, Melag, macie racje, to niedopatrzenie, wkrótce wrócimy do tego napędu i sprawdzimy co potrafi z OHT=ON, nie jest to domyślna opcja, więc teraz widzimy to samo co zobaczy każdy (z wyłączeniem kilku) użytkownik tej nagrywarki...
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Trzeba jednak zauważyć, że nie wszyscy mają wiedzę, która podpowie, że można zwiększyć jakość zapisu przez włączenie OHT. Przeciętny zjadacz nagrywarek, kupujący napęd w sklepie nie dla idiotów, otworzy pudełko, wepnie sprzędt i... wyniki jak w teście. Będzie druga część testu z OHT=ON.Napisał marcus777
to w takim razie czekam na dodatkowe testy tego litka chociaż po tym co mam teraz z gwarancji powienienem się trzymac od tej firmy z daleka ale jestem jej narazie wierny haha
![]()
PS-przy modowanym biosie do tego aktualnego modelu który mam też działa online hyper tuning (w momencie włączenia tej opcji na oryginalnym biosie PS0B litek niszczy płyty)
Pozdro
![]()
![]()
oczywiście, ze tak, tylko dobrze przy teście zrobić także z opcją OHT=on, o czym napisałeś pod koniecNapisał misiek1928
![]()
OHT w Litku to jak w Benq = WOPC, gdzie palenie przy włączonym [ON] daje naprawde świetnie wyniki, tyle, że czas wypalania jest dłuższy o kilkanaście sek.
" Śmierć, której ludzie się boją, to jest odłączenie duszy od ciała, natomiast śmierć, której ludzie się nie boją, a bać powinni, to jest odłączenie od Boga. "
Św. Augustyn
paliłem na LH-18A1H(LS) i byłem zadowolony , z tego co się orientuje również ładnie wypala model SHM-165H6S, w Polsce już jest do kupienia model LH-20A1H (LS ) z resztą zobacz testy,jak wypala tylko musisz sie tam zalogowaćNapisał lee99
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=205167
p.s.
na pewno LH-18A1H lepiej pali jak NEC ND 4571A, nie wspomne już o korekcji w Necach , bo to kpina
co do modelu który posiadasz Liteon SHW-160P6S, pozbądź sie go jak najszybciej i bez zastanowienia bierz jakiegos nowszego litka,Litek poprawił się od modelu 165H6S, nie jest tą samą nagrywarką DVD-RW jaką był kiedyś![]()
Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 27.Feb.2007 o 14:22
Św. Augustyn
@marcus777
Co do tego liteona to fakt jest jedną wielką pomyłką poradził mi nawet Verbatima DVD+R DL zniszczyć więc nim nie wypalam jedynie korzystam póki co jako czytnik płyt niemniej jednak co do Neca to się nie zgadzam że pali beznadziejnie czy dużo błedów wywala, fakt do testów nośników sie nie nadaje to fakt ale lepiej mi czyta ten napęd płyty bardzo mocno porysowane niż nie jeden wcześniej liteon LG czy inny więc z tym się zgodzić nie mogę. Fakt - jak kupiłem neca w sumie będzie prawie rok to bios miał tyle błedów że no comments ale wyszedł nowy i pali <malina> to tyle na ten temat.
Druga sprawa rozglądam się od jakiegoś czasu i zastanawiam nad kupnem ASUSA 1814 (SATA) który jest dostępny już w sumie albo jak nowe BENQ 2010(ponoć oem litka) wyjdą no i jeszcze wchodziłby to w Plextor PX-800 który ma się niedługo ponoć pojawić. Większego wyboru chyba niemazabardzo. Pozdro
![]()
![]()
Na stronie testu pt. kopiowanie zabezpieczeń jest chyba błąd. Na liście nagrywarek w teście "owcy" (owiec?) nie ma testowanego napędu. Jest za to dwa razy plextor 750.
Nec Hercules contra plures
Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
Nec 3540A
Bye plextor, Pioneer 112 rules
Nie wiem skąd u Ciebie takie wnioski. Litek wypadł o wiele gorzej niż nec w testach cdrlab. To tylko odczucia, czy też robiłeś testyNapisał marcus777
![]()
Nec Hercules contra plures
Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
Nec 3540A
Bye plextor, Pioneer 112 rules
Ja co jakiś czas testuje nośniki po wypaleniu to widze co i jak i wysuwam swoje wnioski. Inną sprawą jest fakt że na każdym napędzie nawet takim na którym można testy wypałów śmiało robić testy te mogą wychodzic różnie ale to jest znany temat. Pozdro
Ostatnio edytowane przez lee99 ; 27.Feb.2007 o 23:02
![]()
![]()
Cóż... jestem w trakcie testów jakości zapisu z OHT i OberSpeed na ON, czyli ile fabryka dała. PIF się nieco poprawiły, ale PIE wyraźnie wzrosły dla niektórych nośników; Najgorsze jednak jest to, że spalił dwa nośniki podczas nagrywania, a przy odczycie jakości trzech innych wystepoowały błędy odczytu... zobaczymy zestawienie - już niedługo.
Strategia zapisu wyraźnie się zminiła, wykresy CD/DVD Speed'a dla zapisu są niczym EKG, co oczywiście negatywnie wpływa naczas zapisu - pomimo, iż aktywny jest OverSpeed.
Litek dostał także nowy FirmWare, co także mogło wpłynąć na jakość zapisu.
No właśnie, IMHO porównywanie nośników nagranych różnymi prędkościami jest błędem. Właśnie wraz ze wzrostem prędkości nagrywania, powstaje większe prawdopodobieństwo wystąpienia błędów.Przypuszczać można, że napęd ten pochwalić może się lepszą jakością zapisu, bez odrzucania aż pięciu nośników, jeżeli uruchomiona zostanie jedynie funkcja HyperTuning. Jednak zauważyć trzeba, iż jest to nagrywarka szczycąca się mianem najszybszej na rynku, więc konieczne było prztestowanie jej z włączoną opcją, która według producenta daje możliwość ponadprzeciętnego zwiększenia prędkości zapisu.
Miarodajniejszym byłby wtedy ten test, gdyby nośniki były nagrywane taką samą prędkością.
Żeby nie było że tylko marudzę - postaram się przedstawić parę nośników tak nagranych.
P.S. Czy można wstawiać tak załączniki (*.png) jak w sąsiednim miasteczku, tak żeby były widoczne w poście, a nie linki do załączników ?
miało być lepiej a wyszło chyba jak zwykle znowuech pozdrawiam
![]()
![]()
![]()
Melag, jak długo mamy zmieniać parametry testu by w końcu LiteON wyszedł na taki napęd który potrafi nagrywać?![]()
![]()
![]()
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Dałem znać w artykule, że prawdopodobnie użycie HyperTuningu bez OverSpeeda zaskutkuje lepszą jakością zapisu... ale w końcu to ma być 20-tka... stąd decyzja o użyciu overspeeda. W skrócie - moim zadaniem nie warto się napalać na tego litka. Niedługo zobaczymy więcej 20-tek na rynku, wtedy będzie można pomysleć o takim napędzie. Przypominają się czasy CD-R x52...
Nie chodzi o to - patrz niżej.Napisał SoBal
Płytę 8x nagrywasz 12x (OHT=ON i OS=ON) i tu nic nie ma do rzeczy że jest to 20-tka, a użycie funkcji overspeed prawdopodobnie niepotrzebnie wypaczyło wyniki.Napisał misiek1928
Mam ten napęd, to "przeciętniak" - jednak powtórzę, chodzi mi tylko o obiektywność testów.
![]()
Ostatnio edytowane przez melag ; 10.Mar.2007 o 22:03
Według zapewnień LiteON'a OSW daje możliwośc zapisu x20 na "standardowych" nośnikach - nie jest powiedziane że na 16-tkach. Sprawdzamy tylko czy LiteON mówi prawdę.
Celem testów napędów nie jest znalezienie sposobu na nagranie płyty z jak najlepszą jakością, tylko ocena sprzętu i tego co daje nam producent. To właśnie zrobiliśmy. Drugi test właściwie i tak nie powinien mieć miejca... nigdzi enie ma informacji na temat tego że takie coś jak OSW czy OHT istnieje, ani w instrukcji, ani na pudełku... coś na zasadzie "chcesz lepiej? martw się o to sam, my chcemy tylko żebyś kupił naszą nagrywarkę".
P.S. Popraw orta w swoim ostatnim poście, aż w oczy kole. Sam nie poprawiam, bo lepiej żebyś sam znalazł, wtedy zapamiętasz![]()
PoprawionyNapisał misiek1928
![]()
Zgoda, ale portal tematyczny powinien zwrócić uwagę czytelnika na fakt innych możliwości niż tylko standardowych - co zresztą w drugim teście uczyniliście, jednak mam zastrzeżenia co do metody testu.Napisał misiek1928
Zgadza się, jednak ze strony producenta można zassać narzędzie SmartBurn, taka informacja pojawia się w drugim teście.Napisał misiek1928
Fujifilm DVD+R 16x - BURN 6x
Myślę że komentarz jest zbyteczny.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)