+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Test Hitachi Deskstar E7K500

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie Test Hitachi Deskstar E7K500

Wątek powstał jako rozszerzenie testu dysku twardego Hitachi Deskstar E7K500

Zapraszamy do dyskusji na temat tego napędu. Wszelkie pytania, sugestie i komentarze mile widziane.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Nie robi na mnie specjalnego wrażenia, takiego jak WD AV!

Domyślnie

Zgadzam się. Choć Hitachi nigdy nie zaskakiwało... a poza tym jeżeli SATA, to tylko w RAID. Niedawno kupowałem dla przyjaciela dyski twarde. Zakupiłem 2x Seagate Baracuda 7200.10 250GB, NCQ, zapis prostopadły, 16MB i połączyłem w wolumen dynamiczny pod windows XP Pro (na płycie nie ma kontrolera RAID, tylko zwykły SATA) i wydajność jest zadziwiająca. Nie wiem po co kupować dysk 500GB nie mając w zamyśle dokupienia drugiego... No chyba że ktoś ma bardzo cenne dane na dysku i boi się stawiać macierz stripe.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Nie robi na mnie specjalnego wrażenia, takiego jak WD AV!
    Bez przesady - ile razy producent się czymś chwalił, a realia pokazywały zupełnie coś innego - bo wg danych technicznych producenta to prawie każda nagrywarka jest super-hiper itd. Ale o tym się dopiero przekonamy, gdy trafi do naszego laboratorium

Domyślnie

Nie wiem jak dla innych ale dla mnie ważniejsze jest żeby dysk był cichy i bezawaryjny, a te kilka MB/s w czasach gdy i tak wszystkie urządzenia są bardzo wydajne, jest nieco mniej ważne. Lubię mieć pewność że moich danych nie trafi szlag, bo dysk uległ awarii i lubię go nie słyszeć

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Bez przesady - ile razy producent się czymś chwalił, a realia pokazywały zupełnie coś innego - bo wg danych technicznych producenta to prawie każda nagrywarka jest super-hiper itd. Ale o tym się dopiero przekonamy, gdy trafi do naszego laboratorium
    No tak, dlatego pisałem o wrażeniu. Ale muszę przyznać, że tym razem wierzę w to co twierdzi producent.

Domyślnie

Ja osobiście jestem zwolennikiem WD, ale w czas życia tego dysku nie uwierzę nigdy... seria AV ma szacowany czas życia na 1 milion godzin... bujda.

Domyślnie

Wytłumaczę na przykładzie, jak podchodzę do "bujd" tego rodzaju. Dawniej testy sprzętów w magazynach komputerowych traktowałem tak: nawet jeśli byliby stronniczy, to nie mogą zafałszować rankingu więcej niż o 3-5 pozycji (bo to można stwierdzić i ocenić w warunkach domowych, a wtedy straciliby zaufanie). 1000000 h to 114 lat. Oczywiście nie stwierdzili/zmierzyli tego, tylko obliczyli/oszacowali (może tu chodzi o pracę bez cykli start-stop, byłoby minimalnie bardziej prawdopodobne). Ale nawet gdyby pomylili się lub nawet oszukiwali o 90% , to zostanie ~11 lat. Mi wystarczy.

Domyślnie

Masz oczywiście rację, bo kto planuje używać twardziela więcej niż powiedzmy... AŻ 8 lat? Zapewne mało kto. Chodzi mi tylko o to, że podawanie czasu życia 1mln h nie wpływa pozytywnie na wizerunek produktu, bo większość normalnych ludzi pomyśli "ale kity wciskają". najzwyklejszy "głupiec komputerowy" kupujący sprzęt wq sklepie nie dla idiotów, nawet nie wie jakiej firmy ma dysk, nie mówiąc o tym, że nie zwraca uwagi na czas życia dysku. Współczynnik ten jest podawany dla osób, które wiedzą o co chodzi, więc wydaje mi si, że podawanie wartości 1mln h, nie jest dobrym zagraniem.

Domyślnie

Myślę, że to jednak działa na tych, którzy nie wiedzą dlaczego dysk twardy jest twardy.
    Natomiast szczerze mówiąc oceniłem to, że b. dużo, ale już mi się nie chciało przeliczać i trochę na mnie zadziałało.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)