+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 30

Temat: Test Plextor PX-800A

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie Test Plextor PX-800A

Wątek ten powstaje jako rozszerzenie recenzji nagrywarki Plextor PX-800A

Zapraszamy do dyskusji na temat tego napędu. Wszelkie pytania, sugestie i komentarze mile widziane.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

# Słaba korekcja odczytu danych
    # Słaba korekcja odczytu Audio (DAE)
    Te dwa minuchy chyba nigdy "nie zejdą" z nagrywarek Plextora.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Najzabawniejsze jest to, że nawet OEM'y dobierają tak, ażeby się tej zasady trzymać

Starszy sierżant slawekj ma szanse Avatar slawekj

Domyślnie

Cóż muszę napisać....
    Końcowa ocena 4/5 płytek
    Osobiście przetestowałem również ten napęd.
    Bardzo słaba korekcja a zapis lepiej nie mówić.
    Od kiedy płytki uznaje się za dobrze wypalone przy set tysiącach błędów PIE i przekroczonym Beta.

Tak wypalone płytki wyrzucam. A tutaj są polecane.

Ocena bardzo..... naciągana. Przyznaję serwisowi CDRLab po raz pierwszy upomnienie za nieobiektywne i nie zasadną końcową ocenę Plextora 800A.

Nikomu go nie polecam (dotyczy Plextora 800A).... dalekimi krokami omijać.

Przecież to Optiarc 7170A.
    Przefleshowany mój Plextor 800A --> Optiarc 7170A.

Test Plextor PX-800A-nero-infotoo-optiarc-ad-7170a.png Test Plextor PX-800A-nero-infotool.png

To jest dokładnie ten sam napęd (wystarczy porównać tłoczenia na przednim panelu i pozostałe).

Różnica to napis Plextor i 3x większa cena.

A jak serwis CDRLab ocenił napęd Optiarc xxx.
    http://cdrlab.pl/article_strona_3952_13.html

Prawda... wystarczy napis Plextor i 4/5.

Ostatnio edytowane przez slawekj ; 13.May.2007 o 15:09

Domyślnie

Po pierwsze, jakość zapisu jest lepsza niż na OptiArcu AD-7170A.

Po drugie: które to płyty wypalone tak źle są polecane? (jedne błąd owszem był, już poprawiono: DVD-R Philips). Co do oceny jakości wypalonego nośnika, proponuję także rzucić okiem na jego ADIP. Ocena "5" dla takiej Esperanzy nie jest równa "5" dla nośnika Plextora (YUDEN). Dla taniego, budżetowego nośnika pewien poziom PIE można już uznać za bardzo dobry.

Po trzecie: Nie jest to dokładnie ten sam napęd co AD-7170A, gdyż różni się FirmWarem, co sprawia, że w wielu przypadkach napęd Plextora zachowuje sięo wiele lepiej od Optiarca. Wystarczy spojrzeć że wersja 1.00 FW w pleksie daje lepsze osiągi niż nowsza w optiarcu.

Po czwarte:
    Ocena bardzo..... naciągana. Przyznaję serwisowi CDRLab po raz pierwszy upomnienie za nieobiektywne i nie zasadną końcową ocenę Plextora 800A.
    Obrażasz, bo się nie zgadzasz? Opinię wyrazić może każdy, po to jest forum. Ale jako autor testu, nie życzę sobie obrażania mojej osoby. Uważam, że napęd ze względu na dobrą jakość zapisu, nawet na budżetowych płytach oraz dobre czasy odczytów i brak problemów podczas testu zasługuje na ocenę -4. Oceny takiej wystawić nie mogę, więc daję 4, gdyby był to Optiarc, albo inny producent, dostał by dokładnie taką samą ocenę!

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Po trzecie: Nie jest to dokładnie ten sam napęd co AD-7170A, gdyż różni się FirmWarem, co sprawia, że w wielu przypadkach napęd Plextora zachowuje sięo wiele lepiej od Optiarca. Wystarczy spojrzeć że wersja 1.00 FW w pleksie daje lepsze osiągi niż nowsza w optiarcu.

Po czwarte: Obrażasz, bo się nie zgadzasz? Opinię wyrazić może każdy, po to jest forum. Ale jako autor testu, nie życzę sobie obrażania mojej osoby. Uważam, że napęd ze względu na dobrą jakość zapisu, nawet na budżetowych płytach oraz dobre czasy odczytów i brak problemów podczas testu zasługuje na ocenę -4. Oceny takiej wystawić nie mogę, więc daję 4, gdyby był to Optiarc, albo inny producent, dostał by dokładnie taką samą ocenę!
    To jest dokładnie ten sam napęd.

Czy mam dokładną analizę zrobić wypalonych - testowanych płytek.

Na początek Extreme -Rx8.
    Beta przekroczone, Jitter bardzo wysoki (dobry ~1000-1100). Pity i landy żle wypalone brak symetrii.

Moja ocena: płytka źle wypalona.
    CDRLab - poleca 5/5.

Czy mam dalej analizować.... chętnie.

Nikogo nie obraziłem. Napisałem swoje wrażenia a testuję na jakość tak samo jak Kolega. Powiem więcej Forum nie tylko max prędkościami ( błąd)...
    zapis należy dobrać w zależności od błędów TE/FE a nie na "oślep".

Domyślnie

Ocena końcowa nie jest oceną za jakość wypalania płyt. Płyty Extreme często nawet nie dają się odczytać po wypaleniu, a tutaj wynik jest zadziwiający jak na ten nośnik - w takim razie ocena nie powinna dziwić.
    Asymetryczność opisana w podsumowaniu, wyraźnie widoczna na wszystkich płytach testowych - gdyby miała być wyznacznikiem dla ocen jakości, wszystkie wyniosły by "1", ale nie o to w teście chodzi.
    Kwestia doboru prędkości i stosunku prędkość/jakość była już poruszana dziesiątki razy. Naszym zadaniem jest zbadać jak napęd pracuje na najwyższych obrotach a nie dobierać parametry zapisu i odczytu dla poszczególnych napędów - to zadanie dla użytkowników. Test ma za zadanie ocenić produkt i zgodność zapewnień producenta z rzeczywistością.

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Asymetryczność opisana w podsumowaniu, wyraźnie widoczna na wszystkich płytach testowych - gdyby miała być wyznacznikiem dla ocen jakości, wszystkie wyniosły by "1", ale nie o to w teście chodzi.
    To nie rozmowa przypadkowa tylko osób doświadczonych.
    Napęd albo wypala dobrze albo żle.

Wyznacznikiem jakości jest nie tylko ocena na błędy w dopuszczalnych normach.
    Normy to również min.
    Jakość porównujemy zawsze do najlepiej wypalonej płytki, podobnie jak korekcję.
    Tak to wypalają praktycznie wszystkie obecnie napędy.
    dalej...
    Ricoh +Rx16
    Płytka beznadziejnie wypalona... bardzo wysokie TA , Jitter wysoki i oczywiście Beta przekroczona.

Ocena CDRLab - 5/5.

Naprawdę to "1" to właściwa końcowa ocena , minus za cenę napędu, model 7173 sprzedawany za 110,- i nikt go nie kupuje.

A tak naprawdę to wielka kpina z potencjalnych klientów Plextora.
    Proponowanie na "żywca" oem i branie tylko za napis 3x więcej za stary model to obłuda zasługująca tylko na potępienie.

Ostatnio edytowane przez slawekj ; 13.May.2007 o 16:37

Domyślnie

Co do tego Ricoha, to mogę przyznać rację, że oceniony za wysoko. Ale porównanie do 7173 nie jest dobre. PX-800A wypada lepiej od optiarców, szczególnie pod kątem odczytu (nie prędkość, ale zachowanie podczas odczytu), jakość zapisu także jest lepsza.

Podobnie przytoczę od razu przykład DVD+R Traxdata. Dostała ocenę 5. Dostała ją dlatego, że w większości testów płyta po nagraniu jest totalnie nie do odczytu, a często nawet zapis nie kończy się powodzeniem.

Osiągi PX-800A są specyficzne na tym polu, dlatego oceny za jakość zapisu także są przyznane w sposób specyficzny i niespotykany wcześniej. Podkreślam jednak, że gdyby to nie był Plextor i sytuacja byłaby podobna, to oceny wystawione zostały by dokładnie tak samo.

Poliutyka cenowa Plextora jest rzeczywiście nie fair, ale w dzisiejszych czasach, napęd nagrywający najtańsze nośniki z taką jakością jak PX-800A zasługuje na ocenę końcową 4.
    Gdyby napędy otiarca malowały się dokładnie tak jak ten plex, to miałyby na pewno lepszy rynek zbytu.

P.S.
    model 7173 sprzedawany za 110,- i nikt go nie kupuje.
    zdziwił byś się ile tych napędów jest sprzedawanych w Polsce... szczególnie przez jednego z większych producentów komputerów stacjonarnych w tym kraju.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Powiem tylko że czytając test cisną mi się na usta dwa słowa, smutek i nostalgia.
    IMHO nie pierwszy raz cdrlab.pl daje plamę na tym polu.

Domyślnie

Widzę, że Nasze oceny to zupełnie inne światy.
    Właśnie dlatego równolegle do podobnych testów sam robię testy.
    Po przeczytaniu opisywanego testu i końcowej ocenie nie znając się szybko kupiłbym ten napęd.

Jest jednak inaczej. Wypalam na Pioneerze 112.

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

"...a miało być tak pięknie..." szkoda że dobra firma robi z siebie ... czekam na coś lepszego w zamian za starego liteona źle nagrywającego większość płyt hehe
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Cytat Napisał melag
    Powiem tylko że czytając test cisną mi się na usta dwa słowa, smutek i nostalgia.
    IMHO nie pierwszy raz cdrlab.pl daje plamę na tym polu.

Że zapytam, dzie? Ideą jaka przyświeca testom jest nie to by się komuś podobały czy nie, ale by odpowiadały nam. Muszę mieć pewność że napedy opisywane mają konkretną ocenę bo w przypadku wielu moich zakupów (a kupuję miesięcznie jakieś 10-15k napędów) właśnie nimi się kieruję. A to że są publikowane? To przypadek

A skoro konkurencji nie ma, to ludzie to jeszcze czytają nawet I wbrew pozorom kupując na podstawie tych testów nie są zawiedzeni No i testy mamy jako pierwsi w polsce (zawsze) albo na świecie (czasem), a nie rok po premierze rynkowej
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Na przykład :
    http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...highlight=test

http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...highlight=test

jednak jeśli robicie testy przy okazji, to cóż ....

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Wyjasnione.

Wyjasnione.

Cytat Napisał melag
    jednak jeśli robicie testy przy okazji, to cóż ....
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    <.....>Płyty Extreme często nawet nie dają się odczytać po wypaleniu, a tutaj wynik jest zadziwiający jak na ten nośnik - w takim razie ocena nie powinna dziwić.<.....>
    I to jest obiektywny test? Jakość zapisu powinna opierać się za suchych wynikach, a nie subiektywnych ocenach, że osiągnięto dobry wynik. Myślę, że inna nagrywarka też dobrze by nagrała ten nośnik.
    Cytat Napisał misiek1928
    <.....>Podobnie przytoczę od razu przykład DVD+R Traxdata. Dostała ocenę 5. Dostała ją dlatego, że w większości testów płyta po nagraniu jest totalnie nie do odczytu, a często nawet zapis nie kończy się powodzeniem<.....>
    To jest ocenianie? Dostała 5, bo na innych napędach zapis nie dobiegał do końca? Płyta jest dobrze lub źle wypalona, a nie oceniłeś płytę za to, że zapis dobiegł do końca. Powinny decydować suche liczby, ilość błędów, wartość jitter itd. Wtedy będzie można porównać dwa napędy, a tak to jest jakaś fatamorgana
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Nie rzecz w tym, że ocena jest za to że płyta się nagrała. Rzecz w tym jak ustawi się poprzeczkę. Gdyby ocena jakości zapisu polegała na podliczeniu punktów, wynikających z ilości błędów itp. nie byłoby dyskusji, byłaby czysta matematyka i poprzeczka byłaby równa dla wszystkich napędów.
    W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej. Przede wszystkim dlatego, że nośniki różnią się także między sobą i nie można trzymać sztywnej poprzeczki dla nich wszystkich.
    Sytuacja tyczy się właśnie takich nośników jak niskojakościowy ritek czy wysokiej klasy yuden. Wspomniałem już wcześniej, że gdybyśmy porównywali wszystkie zapisy do tych wykonanych na Yudenie, to nawet najpopularniejsze i najlepsze na szerokim rynku Verbatimy, wypadały by zawsze marnie. Stąd właśnie wzięła się moja selektywność ocen w tym teście. Kto śledzi wszystkie ukazujące się testy, wie że taka strategia oceniania jakości zapisu nie jest typowa.

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej. Przede wszystkim dlatego, że nośniki różnią się także między sobą i nie można trzymać sztywnej poprzeczki dla nich wszystkich.
    Nikt nie liczy każdej kreseczki.
    Kto dużo wypala i testuje już po kilku nagranych płytkach wie na co może liczyć.

Wystarczy przeanalizować OPC każdego napędu.
    Tylko trzy napędy można uznać za dobrze nagrywające.
    To Pioneer (najlepsze OPC), Plextor (prawdziwy) i BenQ.
    Reszta to napędy do zadań "specjalnych". Stałe lub strefowe OPC.
    Kopiowanie, korekcja itp.

Te napędy nigdy nie wypalą z max jakością.
    Jedyny przypadek to gdy użyjemy płytkę i nośnik wzorcowo wykonany.
    Wówczas taki nośnik zostanie wypalony z wysoką jakością co nie oznacza że napęd jest godny polecenia.

I tak jest w tym przypadku.
    Strefowy zapis a więc jakość (nie trzeba testów) nie może być na max.
    A poprzeczkę Pioneer 112 postawił wysoko.

Pioneer dostał 4/5. Słusznie bo wpadki też ma np. problemy z zapisem 4x wielu nośników.

Ale zawsze bez względu na nośnik i prędkość zapisu trzyma Betę i rewelacyjny Jitter. A wypalone pity i landy są wzorcem dla innych.

Plextor na tle Pioneera cieniutko wypada.
    I ta słabiutka korekcja. Dla mnie ocena 2/5 to max. Minus za oem, cenę.
    Nawet Plextor nie zmienił przedniego panela na swój.
    Napis i pudełko z napisem "King of Quality". To wszystko co pozostało z Plextora.... dawnego Plextora.

Ostatnio edytowane przez slawekj ; 13.May.2007 o 22:28

Domyślnie

King Of Quality także i mnie przyprawia o zmieszanie... osobiście w Plextorze nie pokładam już żadnych nadziei poza jednym napędem. PX-240, nagrywarką CD-RW.
    Z drugiej jednak strony, uważam Pioneera DVR-112 za kompletny brak szacunku dla odbiorcy końcowego. Najlepsza jakość i masa małych ości drapiących w podniebienie - gdyby poprawili te małe "ale", to do nich należał by napis "King Of Quality".

Domyślnie

http://cdrlab.pl/article_strona_4729_16.html

Dawno nie zaglądałem . Myślałem....
    Jestem dobity 3/5.
    Otwieram następne . Tylko to mi pozostało na pocieszenie.

Domyślnie

Cóż, redakcja nigdy nie gwarantowała, że wyniki lub/czy oceny sprzętu pokrywać się będą z osobistymi oczekiwaniami i/lub doświadczeniami swoich czytelników. Ponadto redakcja ma nadzieję drogi slawku.j, że nie popadniesz z tego powodu w alkoholizm lub inne zachowanie mogące wskazywać na jakąkolwiek patologię społeczną. W trosce o Twoje zdrowie, Ja, autor testów, proponuję pomijanie wszystkich elementów testu, w których wystawiane są jakiekolwiek oceny, będące (według niektórych czytelników) mniej lub bardziej obiektywnymi owocami współpracy mojej osoby z badanym urządzeniem.

Pragniemy także podpowiedzieć, iż istnieją dużo lepsze metody "pocieszenia" niż alkohol czy inne używki - proponujemy kupić sobie na przykład jakies zwierzątko domowe. Jeżeli zaś, poziom agresji w Twojej osobie przekracza szeroko przyjęte normy społeczne, sugerujemy zastąpienie żywego towarzysza niedoli, jego pluszowym odpowiednikiem.

Dziękujemy za poświęcenie uwagi na przeanalizowanie wyników testu nagrywarki Plextor PX-800A i zapraszamy do ponownego dzielenia się swoimi radościami i smutkami na naszym forum.

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Pragniemy także podpowiedzieć, iż istnieją dużo lepsze metody "pocieszenia" niż alkohol czy inne używki - proponujemy kupić sobie na przykład jakies zwierzątko domowe. Jeżeli zaś, poziom agresji w Twojej osobie przekracza szeroko przyjęte normy społeczne, sugerujemy zastąpienie żywego towarzysza niedoli, jego pluszowym odpowiednikiem.

Psy a teraz od 10-ciu lat kocur, prawdziwy "ryś". (wielkość i waga)
    Jestem spokojny a piwo i dobre wino towarzyszy mi zawsze.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Nie rzecz w tym, że ocena jest za to że płyta się nagrała. Rzecz w tym jak ustawi się poprzeczkę. Gdyby ocena jakości zapisu polegała na podliczeniu punktów, wynikających z ilości błędów itp. nie byłoby dyskusji, byłaby czysta matematyka i poprzeczka byłaby równa dla wszystkich napędów.
    W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej. Przede wszystkim dlatego, że nośniki różnią się także między sobą i nie można trzymać sztywnej poprzeczki dla nich wszystkich.<....>
    Uważam jednak, że wyniki testu jakości zapisu powinny być matematyczne. Ilość błędów, PIE, PIF itd. Oczywiście mamy problem z powtarzalnością jakości płyt. Wszystkim wiadomo, że płyty z tego samego opakowania mogą się różnić miedzy sobą. Mimo tego, z wielkim przybliżeniem można przyjąć, że wyniki różnych napędów możemy między sobą porównać. Stosowanie Twojej oceny nie pozwala nawet w minimalnym stopniu porównywać napędów.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Uważam jednak, że wyniki testu jakości zapisu powinny być matematyczne. Ilość błędów, PIE, PIF itd.
    starałem się niegdyś podjąć próbę wymyślenia skutecznego wzoru na jednolitą ocenę jakości zapisu płyt CD/DVD, który mógłby znaleźć swoje zastosowanie nie tylko w portalu CDRLab.pl, jednak jest to niewykonalne, z uwagi na obecność dwóch zmiennych losowych: nośnik i napęd i jednej stałej którą miałaby być skala odniesienia.
    No chyba że masz jakąś propozycję?

Z matematycznego punktu widzenia, porównanie samych ocen za jakość zapisu nośników, nie może mieć miejsca (także powód dwóch zmiennych), można jedynie porównywać poszczególne wartości liczbowe (PIE, PIF, jitter, beta) - teoretyzując oczywiście.

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    No chyba że masz jakąś propozycję?
    Wiemy kiedy płytka doskonale się czyta a kiedy nie.
    Sukses to prawidłowo wypalone pity i landy, niski Jitter i Beta w normie przy wysokim współczynniku odbicia.
    Reszta to wynik jakości płytek.

Przy różnych błędach TE/FE ilość błędów PIE/PIF będzie różna ale mniejsza przy zmiennym OPC niż stałym czy strefowym.

W swoich zbiorach nie trudno znaleźć "wzorcowo" wypaloną płytkę porównywalną do tłoczonej.
    Ja takie mam i to dla mnie są wzorce.

I porównuję... sprawa prosta i oczywista.
    Min błędy, Jitter i Beta to super reszta źle (mimo że w normie) i kosz.

Dlatego płytki wypalone na Plextorze 800A prezentowane w teście uważam za źle wypalone.

PX Scan nie ocenia jakości wypalonych pitów i landów tak jak PlexTools czy Nero testując LiteOn'en seria 18-20.xxx.

Prośba o przetestowanie PlexToolse'em dodatkowo TA prezentowanych płytek w teście.
    Nie trzeba własnej oceny... program sam ocenia.
    To samo dotyczy Nero i TA. Tutaj jeszcze dokładniej bo osobno ocena % dla Jitter i jakość pitów i landów podając wartości liczbowe.

Ostatnio edytowane przez slawekj ; 13.May.2007 o 23:13

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

LinkBacks (?)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)